Ograniczenia internetu w play

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Ograniczenia internetu w play

Post autor: adamos22 »

Witam, jakie są ograniczenia internetu w play ?
Oczywiste sprawy to 1Mb/s pobieranie, oraz limity transferu.
Interesują mnie pozostałe ograniczenia, tj:
-Jaki jest maksymalny upload ?
-Czy mamy publiczne IP ?
-Czy i jakie porty są zablokowane ?
-Czy blokowany jest dostęp do p2p, ftp, VoIP czy innych serwisów/usług ? FTP i VoIP najbardziej mnie interesuje.
-Inne ?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Ograniczenia internetu w play

Post autor: Blido »

Mam tylko prepaid, wiec zbyt długo tej usługi nie testowałem, ale wiem na pewno:
adamos22 pisze:-Jaki jest maksymalny upload ?
Prędkość UMTS, czyli 384kb/s
adamos22 pisze:-Czy mamy publiczne IP ?
Od pewnego czasu jest publiczne.
adamos22 pisze:-Czy blokowany jest dostęp do p2p, ftp, VoIP czy innych serwisów/usług ? FTP i VoIP najbardziej mnie interesuje.
Nic nie jest blokowane.
Kaizen
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Kaizen »

Blido pisze:Nic nie jest blokowane.
Coś mi tu nie pasuje. Partyline i Play24 zaklina się, że nic nie jest blokowane. Ale nie mogę z zewnątrz się połączyć z żadną usługą (remote desktop, serwer www, telnet itp.) a p2p twierdzą, że mają poblokowane porty.
Ostatnio zmieniony 2009-06-16, 20:48 przez Kaizen, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Kaizen pisze:a p2p twierdzą, że mają poblokowane porty.
Bo to jest tak, że masz IP wyglądające na zewnętrzne. Czyli jest widziane jako zewnętrzne, ale nie można się do niego podłączyć z zewnątrz. Zupełnie tak jak na routerze z nieprzekierowanymi portami. I właśnie tak jest w Play'u oraz standardowym IP Plusa. Nie ma się przekierowanych portów, ale ma się IP widziane z zewnątrz. Do mnie na Plusa nawet pingi nie idą z zewnątrz.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

VoIP jest na 100% blokowany (SIP).
Awatar użytkownika
guteq

Post autor: guteq »

Blido pisze:Nic nie jest blokowane.
Przeciwnie, wszystkie połączenia przychodzące są blokowane
(w sensie: sieciowe IP, nie telefoniczne. no i oczywiście z wyjątkiem ruchu powrotnego dla żądań wysłanych przez klienta).
YaHooo pisze:Bo to jest tak, że masz IP wyglądające na zewnętrzne. Czyli jest widziane jako zewnętrzne, ale nie można się do niego podłączyć z zewnątrz. Zupełnie tak jak na routerze z nieprzekierowanymi portami. I właśnie tak jest w Play'u oraz standardowym IP Plusa. Nie ma się przekierowanych portów, ale ma się IP widziane z zewnątrz. Do mnie na Plusa nawet pingi nie idą z zewnątrz.
Otóż to. IP jest publiczne, owszem, ale z zewnątrz komunikacji brak-więc w Playu nie ma co liczyć na wbicie się do kompa podłączonego przez PlayOnline przez VNC, Remote Desktop ani nic z tych rzeczy. Sprawdzane zarówno dla usługi abonamentowej jak i prepaid.
Pozdro,
GutEQ
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

guteq pisze:IP jest publiczne, owszem, ale z zewnątrz komunikacji
Tak, dlatego Plus ma o tyle lepiej, że można sobie u nich wykupić pełne zewnętrze IP, dynamiczne, lub stałe.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
guteq

Post autor: guteq »

YaHooo pisze:Plus ma o tyle lepiej, że można sobie u nich wykupić pełne zewnętrzne IP, dynamiczne, lub stałe.
Zgadza się - z APNem pro.plusgsm.pl (dynamiczne) albo m2m.plusgsm.pl (stałe).

Wykupiłem sobie dynamiczny IP, to tylko 5 zł/mies. a w połączeniu z DynDNS.org w zupełności wystarcza :)

Nota bene, także w Erze można wykupić sobie publiczny IP - ale tylko stały, za 15 zł/mies. APN wtedy to: eradata i też sprawuje się to bardzo dobrze (sprawdzane w firmie).
Pozdro,
GutEQ
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

guteq pisze:Wykupiłem sobie dynamiczny IP, to tylko 5 zł/mies. a w połączeniu z DynDNS.org w zupełności wystarcza :)
Też tak sądzę :)
guteq pisze:Nota bene, także w Erze można wykupić sobie publiczny IP - ale tylko stały, za 15 zł/mies. APN wtedy to: eradata i też sprawuje się to bardzo dobrze (sprawdzane w firmie).
A o tym to nawet nie miałem pojęcia, ale dzięki za informację :ok:
Awatar użytkownika
valdens

Post autor: valdens »

To znaczy, ze w Playu nie da się korzystać ze Skype, uTorrenta czy w ogóle jakiegokolwiek programu, z którego w Plusie się da? Play jest jakoś upośledzony? Ale prosiłbym o odpowiedź w języku zrozumiałym dla ludzi.
kszaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kszaq »

Akurat Skype i torrent nie wymagają do działania możliwości połączenia się do Twojego komputera "bezpośrednio" z zewnątrz - Skype omijanie tej "ułomności" ma niejako wbudowane w sposób komunikacji, a przy torrencie jedynym minusem tego będzie brak możliwości połączenia się do innych użytkowników bez zewnętrznego IP (czyli po prostu mniej dostępnych peerów).

Brak w pełni sprawnego zewnętrznego IP może też mieć swoje plusy, jak na przykład to, że do użytego transferu nie wlicza Ci się niechciany ruch przychodzący; choć - powiedzmy sobie szczerze - u przeciętnego użytkownika nie będzie miało to większego znaczenia.
Awatar użytkownika
valdens

Dziękuję. Zwłaszcza za przemówienie ludzkim głosem. :)
kszaq pisze:Brak w pełni sprawnego zewnętrznego IP może też mieć swoje plusy...
A jakieś jeszcze? Rozumiem, że generalnie wychodzi na minus, ale może coś jeszcze? Choćby jakieś "plusy ujemne" ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

valdens pisze:Choćby jakieś "plusy ujemne" ;)
Z "plusów ujemnych" można dorzucić większe bezpieczeństwo (czyli brak możliwości bezpośredniego ataku). No ale wiadomo, zawsze lepiej mieć swój adres niż nie mieć.
Awatar użytkownika
gigers
Stały użytkownik forum

Post autor: gigers »

Do "plusów ujemnych" dodałbym to, że przy ściagniu ze stron takich jak rapidshare nie trzeba oczekiwać np. 15 min na mozliwość pobrania kolejnej części np. filmu tylko wystarczy rozłączyć się z netem i połączyć ponownie wówczas otrzymujemy nowe IP. Po kolejnym połaczeniu z nowym IP rapidshare nie zmusza nas do czekania tylko rozpoczynamy pobieranie odrazu. :rotfl:
Awatar użytkownika
valdens

No, to całkiem duży plus koło minusa. :) :ok:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

gigers, ale ty mówisz o publicznym adresie dynamicznym.
Na prywatnym to w ogóle ciężko się na RS dostać :P
ODPOWIEDZ