Jaki modem wybrać?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dymo
Początkujący użytkownik forum

Jaki modem wybrać?

Post autor: dymo »

Witam! Potrzebuję pomocy w sprawie wyboru odpowiedniego telefonu, który po podłączeniu do laptopa pozwoli mi w pełni korzystać z dobrodziejstw sieci ;]
Aktualnie korzystam z sieci Vodafone i SE K750i (Holandia), który niezbyt się chyba do tego nadaje bo internet działa tragicznie :/ Próbowałem na kumpla Nokii N73 i po prostu jest przepaść-stąd moje pytanie - w co warto zainwestować, tak żeby był dobry przesył itd...?
Z góry dzięki za rady i propozycje!

Pozdrawiam! Piotrek
Ostatnio zmieniony 2009-02-05, 22:31 przez dymo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki modem wybrać?

Post autor: Patryk »

dymo pisze:w co warto zainwestować, tak żeby był dobry przesył itd...?
W modem.
Telefon nie bez powodu nazywa się tak,jak się nazywa... :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Patryk_ pisze:W modem.
Dokładnie, dlatego pytanie do dymo. Jaki port ma w laptopie, czy PCMCIA, czy ExpressCard. A może chcesz modem na USB?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
dymo

na jakiej zasadzie by to działało? (mam na myśli modem, weźcie pod uwagę że jestem w Holandii). Odnośnie portów to najlepiej pasuje mi USB.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

To działa na takiej zasadzie, że masz modem, wkładasz do niego kartę SIM oraz instalujesz oprogramowanie, bądź sterowniki i sam dial-up no i łączysz się z internetem. W sumie w niczym się nie różni od tego gdy łączysz się poprzez telefon. Tylko, że nie wisi Ci nic na kabelku, a masz włożony modem w USB.

A jeżeli chodzi o modem na USB to osobiście brałbym jakiegoś Optiona. Chyba Icona 225 http://www.iplus.pl/indywidualni-modemy ... n-225.html Ma HSDPA 7.2, HSUPA. Ale nie ma gniazda anteny zewnętrznej. Więc nadaje się tylko tam gdzie masz dobry zasięg.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze:Ma HSDPA 7.2, HSUPA.
YaHooo Chyba dziś już za dużo postów napisałeś, z mojej wiedzy wynika, że 225 nie ma HSUPA, tylko i wyłącznie hspda, upload zwykły 384kb/s
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ano fakt moja pomyłka. Ale myślę, że i tak warto brać tego Icona.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

krystianb pisze:z mojej wiedzy wynika, że 225 nie ma HSUPA, tylko i wyłącznie hspda, upload zwykły 384kb/s
Potwierdzam.
Jak ja miałbym polecać modem,to np.Huawei E230.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

A ja mam tego Huawei E160 i się nieźle spisuje. ;) Do tego ma wyjście antenowe i czytnik karty microSD.

Z droższych jest jeszcze Sierra Aircard 875U z HSDPA 7,2 i 880U/881U z HSUPA 7.2/2.0. Ma w sobie baterię.
dymo

Hey Panowie :) przepraszam, że tak dłuuugggooo milczałem ale miałem problemy z dostępem do internetu (telefon padł :/ ) ale za to w między czasie kupiłem modem na express card model merlin xu870 z iPlusa - i tutaj kolejne moje pytanie do Was i za razem prośba o pomoc... Otóż ściągnąłem oprogramowanie do tegoż modemu ze strony producenta, zainstalowałem, włożyłem kartę Vodafonu, wpisałem pin, wszystko ładnie pięknie ale nie mogę się połączyć z netem :zdziwko: na moje oko modem nie ma simlocka (tutaj mogę się mylić) i wydaje mi się że potrzebuję ustawień operatora w stylu IP serwera itp... Nie wiem czy mam stu procentową rację, nie mam również pojęcia gdzie owe ustawienia mógłbym odnaleźć :( Poradźcie proszę jak mam to wszystko skonfigurować żeby w miarę działało bo na telefonie (SE k750i) jest po prostu tragedia! ! ! :mur:
Jutro postaram się konkretnie napisać jakie błędy mi wyświetla, myślę że to Wam znacznie ułatwi diagnozę problemu :] Tym czasem pozdrawiam serdecznie!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

dymo, powinien być APN, login i hasło tylko (no i numer który zazwyczaj to *99***1#). I tyle.
dymo

ja.michal pisze: powinien być APN, login i hasło tylko
- ok skąd to wytrzasnąć, gdzie szukać?
ja.michal pisze:numer który zazwyczaj to *99***1#
- gdzie ten numer należy wpisać?

Ps. Modem czasami nie widzi jednej karty - czy to może oznaczać, że posiada jednak sim-lock czy może z kartą jest coś nie tak? :/ w telefonie działa
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

dymo pisze:ok skąd to wytrzasnąć, gdzie szukać?
:faq:

Najlepiej jak zamiast aplikacji zrobisz sobie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> .

[ Dodano: 2009-02-19, 15:00 ]
dymo pisze:Modem czasami nie widzi jednej karty - czy to może oznaczać, że posiada jednak sim-lock czy może z kartą jest coś nie tak
Raczej z modemem jest coś nie tak. Jeśli byłby simlock to w ogóle byś jej nie uruchomił na nim.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

dymo pisze:Modem czasami nie widzi jednej karty - czy to może oznaczać, że posiada jednak sim-lock czy może z kartą jest coś nie tak?
Jakby modem miał simlock to by nie mógł się zalogować do sieci, a w przypadku użycia oprogramowania producenta wyskoczyło by okno z monitem o wpisanie kody zdejmującego blokadę.
dymo

Zrobiłem wszystko krok po kroku, tak jak napisane jest w wątku podanym przez Jaco (Dial-up) i nadal nie działa :/
Wyskakuje błąd 777: nie można ustanowić połączenia, ponieważ modem (lub inne urządzenie łączące) w komputerze zdalnym nie działa :mur:
Awatar użytkownika
marianosum
Stały użytkownik forum

Post autor: marianosum »

Mysle ze zly apn jest wpisany i tu caly problem skoro dzialalo na telefonie to wejdz w menu ustawienia lacznosc i tam bedzie apn dla vodafon.nl wpisz taki sam w modem i wio powinno dzíalac
zajrzyj na stronę www.polskilotos.pl
ODPOWIEDZ