Internet z Play vs Lineage II - dziwna sprawa

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Wiluu
Początkujący użytkownik forum

Internet z Play vs Lineage II - dziwna sprawa

Post autor: Wiluu »

Na wstępie chciałbym powitać wszystkich. To mój pierwszy pościk na forum i odrazu potrzebuję pomocy. Odwiedziłem wiele forów jednak nikt mi nie pomógł. No cóż może tutaj ;) Dobra przechodząc do tego skomplikowanego problemu.

Dotychczas byłem nieszczęśliwym posiadaczem internetu z Ery (500 mb limitu :( nawet najgorszemu wrogowi nie życzę tego :P) więc w praktyce wyglądało to tak, że przez 27 dni w miesiącu grałem na internecie 2kb/s. Kilka dni temu poszedłem po internet Play (5 gb limitu). No generalnie z internetu jestem zadowolony tylko, że jest jedno ale...
Dużo wolnego czasu spędzam w grze Lineage II. Instaluję internet z Play i włączam grę. Jest! Wkońcu bez opóźnień (jak w przypadku Ery). No to gramy. Gramy kilka minut i... Gra staje. Włączam jeszcze raz. Po kilku minutach gra znowu staje. No i teraz wyniki moich obserwacji.

1) Gra staje w momencie gdy wskaźnik wysyłanych / odbieranych danych dochodzi do 0.00kb/s (internet w tym czasie się nie rozłącza, strony działają normalnie).

2) W momencie gdy gra się staje mam włączony "stan sieci" z opcji "centrum sieci i udostępniania". Więc kiedy gra staje linijka "Błędy: Odebrano" wzrasta o kilka numerków.

3) Gdy mam uruchomione dwa konta jednocześnie i transfer spada do 0.00 (jak mniemam nazywa się to Proces Bezczynności) to tylko jedno konto staje. Drugie działa normalnie ale tylko na kilka minut.

4) Mimo, że gra się zacięła to postać dalej jest online. Jeżeli np napisze coś na czacie w momencie kiedy gra się już zacięła to postać wypowiada napisane słowa, lub porusza się ( stwierdziłem to na podstawie obserwacji z drugiego konta zaciętej postaci).

5) Kiedy jestem np w mieście gdzie jest dużo ludzi (w grze ofc) To gra staje bardzo szybko. Kiedy siedziałem 120 minut w więzieniu gdzie nie ma praktycznie ludzi to przesiedziałem 2 godziny bez żadnego zacięcia się gry.

No i to moje obserwacje. Jeśli ktoś miał podobne problemy lub ma jakieś koncepcje na to proszę o wypowiedzenie się. Pozdrawiam.

EDIT 1: 6) Wczoraj wieczorem włączyłem pingowanie non stop strony wp.pl i miało to na celu zrobienie "Sztucznego tłoku" aby transfer nie zszedł do 0.00kb/s. Podczas pingowania w dalszym ciągu występuje problem.
aru_jg

Re: Internet z Play vs Lineage II - dziwna sprawa

Post autor: aru_jg »

MAM identyczny problem jeżeli komuś udało się go rozwiązać niech da znac będe bardzo wdzieczny
Logadiqius

Post autor: Logadiqius »

Ten sam problem tylko, że z iPlusem, zauważyłem, że gdy gra się zawiesza zasięg zmienia na chwilkę z HSDPA na 3G i z powrotem na HSDPA, czy można w jakiś sposób wymusić tylko HSDPA bez 3G , w iPlus managerze jest tylko HSDPA/3g :(
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Logadiqius pisze:czy można w jakiś sposób wymusić tylko HSDPA bez 3G
Nie można, HSDPA to rozwinięcie UMTS.
Logadiqius

Aha, sprawdzałem dalej i jednak przełącza mnie na 3G dopiero po zawieszce w L2, więc problem leży gdzieś indziej ;/
Boras
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Boras »

Logadiqius pisze:czy można w jakiś sposób wymusić tylko HSDPA bez 3G
Można spróbować jedynie aby cały czas zostać w trybie HSDPA. Jeśli na UMTS przełącza się po chwili bezczynności to może pomóc włączenie jakiegoś programu np: klienta p2p, ustawienie w nim najniższych wartości na ściąganie i wysyłanie danych i wtedy mamy cały czas HSDPA.
Razi

Post autor: Razi »

Witam! :)

Dokładnie to samo dzieje się w grze Age of Conan. Mógłbym przepisać wszystkie podpunkty co w poście Wiluu.

Czytałem na forum PLAY że pomaga wgranie nowego firmwera. :) Nawet gdzieś z odmętów neta znalazłem ale potrzebne jest jakieś hasło i nie bardzo wiem jak je otrzymać :/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

potrzebne jest jakieś hasło i nie bardzo wiem jak je otrzymać
Te hasło ma operator od którego kupiłeś modem. A czy zechce je udostępnić to już inna sprawa.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Razi

YaHooo pisze:Te hasło ma operator od którego kupiłeś modem. A czy zechce je udostępnić to już inna sprawa.
Mój znajomy jest jednym z pracowników PLAY ale całkiem nie wie o co mi chodzi albo ja nie potrafię mu przekazać co miałby dla mnie znaleźć :P

Jakieś sugestie jak go naprowadzić na właściwy tok myślenia? Czy raczej łopatologicznie nawiedzić go w pracy z modemem i tymi sterami i obiecać że nie zejdę z tych strasznie nie wygodnych krzeseł aż mi tego nie zrobi :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Razi pisze:Jakieś sugestie jak go naprowadzić na właściwy tok myślenia?
Po prostu musisz mieć IMEI swojego modemu. Poproś go o kod umożliwiający wgranie firmware do modemu. Może to się nazywać "flashing code".
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Razi

Niestety w salonach PLAY chłopaki nie widziały o co mi chodzi. W jednym nawet się dowiedziałem że jestem: "...pierwszą osobą która o coś takiego się pyta." :szok:

Zadzwoniłem na serwis i zrobiono mi zgłoszenie :) Teraz pozostaje czekać ok. 10 dni na info. choć mogą mi nie podać tego kodu co jest zabawne bo jest on przecież tworzony wg IMEI modemu czyli nie jest on uniwersalny :hyhy:

Poradzono mi ewe. zmienić kare SIM co spróbuję w najbliższym czasie, nie zaszkodzi, i zobaczymy czy coś to pomoże :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Razi pisze:dzwoniłem na serwis i zrobiono mi zgłoszenie :)
Oho no to pochwal się potem czy coś zdziałałeś :)
Razi pisze:jest on przecież tworzony wg IMEI modemu czyli nie jest on uniwersalny
Tak, a co nie wzięli kodu IMEI?
nupp

Post autor: nupp »

EDIT 1: 6) Wczoraj wieczorem włączyłem pingowanie non stop strony wp.pl i miało to na celu zrobienie "Sztucznego tłoku" aby transfer nie zszedł do 0.00kb/s. Podczas pingowania w dalszym ciągu występuje problem.
Może zagadnienie trochę stare, ale na przyszłość może się komuś przydać. Ping domyślną paczką (32 bajty) to za mało żeby powstrzymać modem przed przejściem w idle i przełączeniem do 2g. Jako że płacimy za każdy wysłany/odebrany bajt trochę się pobawiłem żeby znaleźć jak najmniejszą paczkę do wysłania która powstrzyma modem przed skokiem: 170 bajtów. Czyli: ping wp.pl -t -l 170

Nie wiem jak będzie się to miało do waszych problemów z Lineage i AoC, ale sam jestem zapalonym graczem (WoW) i takie pingowanie utrzymuje mnie w grze z latency na poziomie 230-350 (oczywiście poza godzinami szczytu, bo w tych że godzinach skacze ponad 1000 nie zależnie od sieci). W każdym bądź razie, gorszego internetu do gier online nie ma ;)

Ventrilo też doskonale się sprawdza w "utrzymywaniu 3g".
Razi

YaHooo pisze: Tak, a co nie wzięli kodu IMEI?
Tak, dziewczyna z która rozmawiałem, nota bene b. miła osobą, 2 razy mi mówiła że może mi sama go podać, wygląda na to że mają takie dane w bazie klienta, oczywiście odmówiłem no bo po co skoro na umowie i na samym modemie to już jest ;) Mam nadzieje że to ujęła w tym zgłoszeniu ;)
nupp pisze: Czyli: ping wp.pl -t -l 170
Niestety ani ping 170 ani nawet 340 nie pomogło w AoC :( vent również :(
nupp

Jeśli nadal szasta Cię między 2G/3G mimo utrzymywania stałego ruchu nie pozostaje nic innego jak bombardować BoK.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Razi pisze:wygląda na to że mają takie dane w bazie klienta,
Czyli może jest szansa na dostanie tego kodu ;)
nupp pisze:Jeśli nadal szasta Cię między 2G/3G mimo utrzymywania stałego ruchu nie pozostaje nic innego jak bombardować BoK.
A nie można wymusić samego 3g w oprogramowaniu którego się używa do łączenia z internetem?
Razi

YaHooo pisze:A nie można wymusić samego 3g w oprogramowaniu którego się używa do łączenia z internetem?
Nie mam bladego pojęcia :( swoją drogą nie wiem czy mnie przerzuca na 2g moc. syg. to praktycznie ponad 70%

A wracając jeszcze do pingowania to np. w gw to pomogło! z pingu 500-800 ms zrobiło mi się 300-500 ms! Uprzedzam pytanie w gw nie miałem takich problemów jakich opisał Wiluu tylko zwykłe lagi ;) i pomogło :)
nupp

A nie można wymusić samego 3g w oprogramowaniu którego się używa do łączenia z internetem?
Na pewno nie da się firmowym softem pleja ani TNI, aczkolwiek jeśli ktoś znajdzie jakiś sposób to ja bardzo chętnie go poznam, zawsze lepiej niż płacić za bajty posłane w kosmos. Pewien nie jestem, ale zdaję mi się że gdzieś tutaj na forum obiło mi się o oczy że taka natura sieci komórkowych - przełączanie idlerów do 2G i nic na to zrobić się nie da. Przepraszam jeśli jestem w błędzie, dla mnie te połączenia to nowość.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Na pewno nie da się firmowym softem pleja
Co Ty nupp gadasz. :cfaniak: Da się. W Narzędzia - Opcje -Sieć - Typ sieci i Zakres. ;)
Logadiqius

Witam.
Mam iPlusa i też ten problem, tzn z łączem jest wszystko w porządku(HSDPA ok 1 mb/s mimo tylko 1 kreski zasięgu :D ) , tylko, że w L2 co jakiś czas, szczególnie gdy coś sie dzieje w grze, rozłącza mnie z grą. Reszta działa poprawnie, komunikator, przeglądarka etc. Oczywiście przejście z HSDPA na 3G następuje po ów zawieszce, więc przypuszczam, że nie jest to problemem . Może da sie rozwiązać problem przy użyciu dodatkowego oprogramowania lub optymalizacji? Mógł by mi ktoś polecić jakiś programik tego typu, gdyż jest tego dużo i część "optymalizerów" tylko pogarsza sprawę ;p

Z drugiej strony to może być także wina modemu (Huawei e180), gdy miałem Internet z Orange i modem ED 77 mimo lagów ani razu nie miałem czegoś takiego.

Proszę o pomoc :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Razi pisze:Nie mam bladego pojęcia
Napisał to ja.michal gdzie to się robi :)
nupp pisze:przełączanie idlerów do 2G i nic na to zrobić się nie da.
Pomyliło Ci się. W czasie bezczynności przełącza sie z HSDPA (3.5G) na UMTS (3G) ;)
Logadiqius pisze:Może da sie rozwiązać problem przy użyciu dodatkowego oprogramowania lub optymalizacji?
Ale co chcesz optymalizować? Jak łącze to zapomnij, ja nie wierzę w takie cuda. Jeśli już to system możesz mieć zasyfiony.
Logadiqius

YaHooo Chciałbym zoptymalizować to co się da w tym przypadku ale nie bardzo wiem za co się zabrać, konfiguracje połączenia, sterowniki, dodatkowe oprogramowanie :niepewny: , dokładnie nie wiem w czym jest problem.

System mam w miarę wydajny, mało zbędnego oprogramowania, sprawdzałem antywirusem, wielokrotnie sprawdzałem i usuwałem problemy za pomocą System Mechanic i TuneUp utilities. Gdy będę miał możliwość sprawdzę jak L2 będzie działać na moim łączu z Traffic Compressor'em. W przypadku EDGE wydajność była o wiele lepsza . :)
Razi

YaHooo pisze:Napisał to ja.michal gdzie to się robi :)
Ogarnąłem :)
Niestety problem z AoC pozostał :( Natomiast gw śmiga już bez pingowania :)

Poruszyłem swój problem również na forum PLAY i dziś otrzymałem taką odpowiedź w tym temacie od Fidess pozwolę sobie go tutaj zacytować w całości:
Fidess pisze:A wiec uporalem sie z tymi problemami.Napisze w skrócie jak to zrobiłem.

[center]1.Zdjecie simlocka (73zl...Zależne od ceny euro) za pomocą KulanKendi.
2.Proszenie sie o flashing code do zmiany firmware(1 tydzien:) )Napisałem na forum Servera KulanKendi temat o tym wiec powinno być szybciej.Lepiej od razu tam napisać niż na PM.
3.Zmiana firmware na 11.604.21.05.314.B409
4.Trzeba jeszcze wykopać playa i wgrać Dashboard_WIN_UTPS ( moja wersja)11.030.01.04.03.B409[/center]

U mnie wszystko śmiga.
Muszę powiedzieć, że kosztowało to sporo nerwów.
Czyli mamy jeden potwierdzony sposób rozwiązania problemu. Niestety ja nie ogarniam KulenKendi i dwa czekam co mi BoK odpisze choć jestem pełen obaw...

Gdyby miał ktoś namiar do jakieś firmy w Polsce która może świadczyć podobne usługi to proszę o niej wspomnieć :) albo przynajmniej wskazać gdzie szukać ;)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-03-04, 15:13 ]
Wycięcie zbędnego autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-03-04, 15:13 przez Razi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Logadiqius pisze:Chciałbym zoptymalizować to co się da w tym przypadku ale nie bardzo wiem za co się zabrać
Więc zacznij od poprawy fizycznego łącza. Czyli osiągnięcie jak największego sygnału jaki możesz oraz najlepiej widoczności optycznej z BTS'em.
Logadiqius pisze: Gdy będę miał możliwość sprawdzę jak L2 będzie działać na moim łączu z Traffic Compressor'em
Raczej nie będzie zbyt lepiej, bo dane wysyłane przez gry raczej mało się kompresują, a kompresja.dekompresja danych może tylko spowodować większe lagi w grze.
Logadiqius

YaHooo pisze:Więc zacznij od poprawy fizycznego łącza. Czyli osiągnięcie jak największego sygnału jaki możesz oraz najlepiej widoczności optycznej z BTS'em.
Anteny do Huawei e180 nie podłącze ;/ pozostaje mi dokupić trochę kabla i wywiesić na strychu, na kablu USB są jakieś straty ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Logadiqius pisze:pozostaje mi dokupić trochę kabla i wywiesić na strychu, na kablu USB są jakieś straty ?
No na kablu USB strat jako takich nie ma. Lepszym jednak rozwiązaniem będzie kupienie routera wi-fi do którego można podłączyć modem na USB i takie rozsyłanie internetu.
Razi

Jeżeli chodzi o stery i dashboard to Fidess udostępnił swoje na forum PLAY, ale nie miał również nic przeciwko żeby można było ten link również tu pokazać. Co też czynie.

http://rapidshare.com/files/205175757/Pakiecik.rar.html

P.S Dalej czekam na odpowiedź z BoKu :dobani:
Razi

No i dostałem swoją odpowiedź z BoKu :dobani:

Dwa wnioski: Pierwszy Oni nie podadzą mi "flashing codu" czemu - bo nie. I drugi żebym sobie radził sam.

Dobrze więc czy jest jakiś inny sposób na zdobycie "flasing codu" inaczej niż przez KulanKendi??
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Razi pisze:Dobrze więc czy jest jakiś inny sposób na zdobycie "flasing codu" inaczej niż przez KulanKendi??
Flash codu nawet na KulanKendi chyba nie dostaniesz. KulanKendi ma kody do zdejmowania simlocka.
Razi

Fidess się udało :ok:

Ale nawet jeżeli nie przez KulanKendi, to skąd można?
ODPOWIEDZ