Play online - zewnętrzne IP, blokada p2p

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Gość

Play online - zewnętrzne IP, blokada p2p

Post autor: Gość »

Witam, czy wie ktoś może czy Play planuje w przyszłości wprowadzenie zewn. adresów IP albo zniesienia blokady p2p ?

Albo czy da się w jakiś sposób ominąć blokadę p2p ? Od razu piszę, że bynajmniej nie zamierzam zacząć ściągać filmów czy gier przez torrenta, ale sama świadomość, że coś jest zablokowane wywołuje u mnie mieszane odczucia, tym bardziej że nawet z takimi limitami jakie daje play wiele nikt nie zdziała.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Gość, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Play online - zewnętrzne IP, blokada p2p

Post autor: krystianb »

adamos22 pisze:adresów IP albo zniesienia blokady p2p
Co do zewnętrznego ip, to juz w tej chwili (jakoś od grudnia) dostaje się coś co wygląda jak zewnętrzne ip, niestety nim nie jest (prawdopodobnie poblokowane porty) O przyszłości to pewnie nawet w playu nie wiedzą. Co do obejścia, może jakoś się da przetunelować ruch ale to raczej płatne usługi są.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Gość pisze:Albo czy da się w jakiś sposób ominąć blokadę p2p ?
P2P nie jest blokowane w Play-u (przynajmniej oficjalnie). A że chodzi kiepsko to już niestety wynika ze specyfikacji internetu mobilnego.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Blido pisze:A że chodzi kiepsko to już niestety wynika ze specyfikacji internetu mobilnego.
Tak, ale z doświadczenia wiem, że w Plusie ja mogę wyciągnąć max łącza. Przedtem to było 2.8mbps. Teraz jak się zwiększa obciążenie sieci to już nie jest tak słodko, ale nadal 1.5mbps wyciągam. Ale z tych dobrych torrentów, a nie takich w których mam kilku seedów.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: adamos22 »

Bardzo dziękuje za odpowiedzi, przepraszam za zdublowany wątek o tym samym, ale to przez awarię forum, wątek przez pewien czas był niedostępny, myślałem że już bezpowrotnie.
Boras

Post autor: Boras »

P2P w Playu raczej nie było blokowane, sam pisałem w innym wątku, że wyciągałem pełne szybkości ale ostatnio coś się zmieniło i już tak pięknie nie chodzi.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Boras pisze:ostatnio coś się zmieniło i już tak pięknie nie chodzi.
Po prostu sieć Playa nie wyrabia. Jest coraz więcej użytkowników sieci. No i przy większej liczbie połączeń (a p2p otwiera dużą liczbę połączeń) sieć się zatyka.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Boras

No tak możliwe, że nie wyrabia ale właśnie ostatnio transfer się poprawił i znów działa wszystko na najwyższych obrotach a jednak p2p już tak dobrze mi nie chodzi jak wcześniej. Pozmieniam porty w programach p2p może to coś pomoże.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Boras widać Play zorientował się, że nie ma najlepszych łącz. Więc sobie przyciął troszkę p2p by zmniejszyć obciążenie łącz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Ja testowo na playu odpaliłem torrenta to przy speedtestowym wskazaniu ok 1Mbps torrent wyciągał 15-20kB/s.
Boras

No tak u mnie ostatnio też góra 20 kB/s idą torrenty przy pełnej szybkości na speedteście. Ograniczyli widać p2p, a szkoda bo jeszcze 2 miesiące temu hulało aż miło.

No i dziś nastąpiła poprawa, od rana znów ładny transfer na p2p. Czy ktoś z Playa czyta forum czy to przypadek;)
Obrazek
szoszon
Początkujący użytkownik forum

Post autor: szoszon »

Czyli jak z tym zewnętrznym IP w końcu - jest czy go nie ma ? Mam zamiar zakupić PS3 głównie do gier online i zastanawiam się czy będą jakiekolwiek problemy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

szoszon, do jakich gier? Net komórkowy ogólnie średnio się nadaje do gier dynamicznych.
szoszon

Post autor: szoszon »

Byłem u znajomka ,tłukł na Fifie i nie mógł zagrać ze wszystkimi(sieć Play) - nie wiem czy to wina gry ,ps3 czy netu. System Vista trochę już zamulony ,udostępnianie połączenia. W tych samych rozgrywkach z jednymi dało się zagrać ,a innymi nie - coś jakby w p2p być pasywnym lub aktywnym ,ale może to tylko moje złe skojarzenie. Gorzej się gra niż offline ,ale może to wina tego systemu "wypracowanego" już - filmy z youtube itp idą płynnie ,pingów nie sprawdzałem ,bo wypadło mi z głowy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Z tego co było kiedyś to fifa ma fabrycznie przymulenie przy online.
A gra się różnie z różnymi serwerami bo różne pingi.
alterego357

Play chyba jednak blokuje P2P

Post autor: alterego357 »

Na moje zapytanie do Obsługi Klienta PLAY, dlaczego nie moge korzystać z P2P w usłudze Playonline dostałem bardzo zaskakującą odpowiedź:
"Szanowny Panie, dziękujemy za zgłoszenie, nadesłane za pośrednictwem strony internetowej 11 grudnia 2009 r., dotyczące blokady usług P2P. W odpowiedzi uprzejmie informujemy, iż usługa P2P w ramach taryfy „Play Online” jest zablokowana w związku z brakiem jej legalności w polskim prawie. W razie jakichkolwiek pytań zapraszamy do kontaktu z naszą Obsługą Klienta"

Od razu poprosiłem o przepisy, które uznają P2P za nielegalne. Czekam na odpowiedź.

Co można z tym zrobić?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ohoho się rozpędził konsultant. Zgodnie z tym co napisał powinno się reklamować towar niezgodny z umową. W regulaminie nie ma nic o wycięciu p2p. :]
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Jak powyżej.
Ja bym walił z tym do UKE (choć tej dziadowskiej instytucji mam po dziurki w nosie),albo do UOKiK-u.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

alterego357 pisze:uprzejmie informujemy, iż usługa P2P w ramach taryfy „Play Online” jest zablokowana w związku z brakiem jej legalności w polskim prawie.
Leżę i nie mogę wstać :rotfl2: Czy w tych wszystkich call center naprawdę pracują takie tłumoki? Rozumiem że firmy które udostępniają np. swoje sterowniki czy klienty gier MMO poprzez sieć BitTorrent łamią prawo? Nie wspominając już o dystrybucjach Linuksa. Niech zablokuja też HTTP i FTP, bo z tego także korzystają piraci i można obejrzeć strony internetowe z nielegalną zawartością. Myślę że powinno się także zabronić sprzedaży samochodów, bo korzystają z nich piraci drogowi.
Jeżeli P2P naprawdę zostało zablokowane w Play, to chyba z powodu przeciążenia siei, a o jego "nielegalności" konsultant napisał od siebie, bo nie wierzę żeby ktoś z góry był tak głupi.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Play chyba jednak blokuje P2P

Post autor: zDaleKi »

alterego357 pisze: W odpowiedzi uprzejmie informujemy, iż usługa P2P w ramach taryfy "Play Online" jest zablokowana w związku z brakiem jej legalności w polskim prawie.
Faktycznie cos sie tu konsultant Play zagalopowal. Dziwi mnie takie uzasadnienie. Czekamy na final sprawy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
marcin7911
Stały użytkownik forum

Post autor: marcin7911 »

U mnie pobieranie przez p2p chwilami jak dobrze zawieje leci na max łącza, ale tez napisze reklamację ciekawe co mi odpiszą :cwaniak: .
Modem Huawei E156g
Moc sygnału:-83dBm, 48%, CSQ 15
Playonline 69
ODPOWIEDZ