Play online - zewnętrzne IP, blokada p2p
Moderator: Moderatorzy
Play online - zewnętrzne IP, blokada p2p
Witam, czy wie ktoś może czy Play planuje w przyszłości wprowadzenie zewn. adresów IP albo zniesienia blokady p2p ?
Albo czy da się w jakiś sposób ominąć blokadę p2p ? Od razu piszę, że bynajmniej nie zamierzam zacząć ściągać filmów czy gier przez torrenta, ale sama świadomość, że coś jest zablokowane wywołuje u mnie mieszane odczucia, tym bardziej że nawet z takimi limitami jakie daje play wiele nikt nie zdziała.
Albo czy da się w jakiś sposób ominąć blokadę p2p ? Od razu piszę, że bynajmniej nie zamierzam zacząć ściągać filmów czy gier przez torrenta, ale sama świadomość, że coś jest zablokowane wywołuje u mnie mieszane odczucia, tym bardziej że nawet z takimi limitami jakie daje play wiele nikt nie zdziała.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Gość, łącznie zmieniany 2 razy.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Play online - zewnętrzne IP, blokada p2p
Co do zewnętrznego ip, to juz w tej chwili (jakoś od grudnia) dostaje się coś co wygląda jak zewnętrzne ip, niestety nim nie jest (prawdopodobnie poblokowane porty) O przyszłości to pewnie nawet w playu nie wiedzą. Co do obejścia, może jakoś się da przetunelować ruch ale to raczej płatne usługi są.adamos22 pisze:adresów IP albo zniesienia blokady p2p
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
P2P nie jest blokowane w Play-u (przynajmniej oficjalnie). A że chodzi kiepsko to już niestety wynika ze specyfikacji internetu mobilnego.Gość pisze:Albo czy da się w jakiś sposób ominąć blokadę p2p ?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak, ale z doświadczenia wiem, że w Plusie ja mogę wyciągnąć max łącza. Przedtem to było 2.8mbps. Teraz jak się zwiększa obciążenie sieci to już nie jest tak słodko, ale nadal 1.5mbps wyciągam. Ale z tych dobrych torrentów, a nie takich w których mam kilku seedów.Blido pisze:A że chodzi kiepsko to już niestety wynika ze specyfikacji internetu mobilnego.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Bardzo dziękuje za odpowiedzi, przepraszam za zdublowany wątek o tym samym, ale to przez awarię forum, wątek przez pewien czas był niedostępny, myślałem że już bezpowrotnie.
-
P2P w Playu raczej nie było blokowane, sam pisałem w innym wątku, że wyciągałem pełne szybkości ale ostatnio coś się zmieniło i już tak pięknie nie chodzi.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Po prostu sieć Playa nie wyrabia. Jest coraz więcej użytkowników sieci. No i przy większej liczbie połączeń (a p2p otwiera dużą liczbę połączeń) sieć się zatyka.Boras pisze:ostatnio coś się zmieniło i już tak pięknie nie chodzi.
Pozdrawiam YaHooo 

-
No tak możliwe, że nie wyrabia ale właśnie ostatnio transfer się poprawił i znów działa wszystko na najwyższych obrotach a jednak p2p już tak dobrze mi nie chodzi jak wcześniej. Pozmieniam porty w programach p2p może to coś pomoże.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Boras widać Play zorientował się, że nie ma najlepszych łącz. Więc sobie przyciął troszkę p2p by zmniejszyć obciążenie łącz.
Pozdrawiam YaHooo 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja testowo na playu odpaliłem torrenta to przy speedtestowym wskazaniu ok 1Mbps torrent wyciągał 15-20kB/s.
-
-
- Początkujący użytkownik forum
Czyli jak z tym zewnętrznym IP w końcu - jest czy go nie ma ? Mam zamiar zakupić PS3 głównie do gier online i zastanawiam się czy będą jakiekolwiek problemy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
szoszon, do jakich gier? Net komórkowy ogólnie średnio się nadaje do gier dynamicznych.
-
Byłem u znajomka ,tłukł na Fifie i nie mógł zagrać ze wszystkimi(sieć Play) - nie wiem czy to wina gry ,ps3 czy netu. System Vista trochę już zamulony ,udostępnianie połączenia. W tych samych rozgrywkach z jednymi dało się zagrać ,a innymi nie - coś jakby w p2p być pasywnym lub aktywnym ,ale może to tylko moje złe skojarzenie. Gorzej się gra niż offline ,ale może to wina tego systemu "wypracowanego" już - filmy z youtube itp idą płynnie ,pingów nie sprawdzałem ,bo wypadło mi z głowy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z tego co było kiedyś to fifa ma fabrycznie przymulenie przy online.
A gra się różnie z różnymi serwerami bo różne pingi.
A gra się różnie z różnymi serwerami bo różne pingi.
-
Play chyba jednak blokuje P2P
Na moje zapytanie do Obsługi Klienta PLAY, dlaczego nie moge korzystać z P2P w usłudze Playonline dostałem bardzo zaskakującą odpowiedź:
"Szanowny Panie, dziękujemy za zgłoszenie, nadesłane za pośrednictwem strony internetowej 11 grudnia 2009 r., dotyczące blokady usług P2P. W odpowiedzi uprzejmie informujemy, iż usługa P2P w ramach taryfy „Play Online” jest zablokowana w związku z brakiem jej legalności w polskim prawie. W razie jakichkolwiek pytań zapraszamy do kontaktu z naszą Obsługą Klienta"
Od razu poprosiłem o przepisy, które uznają P2P za nielegalne. Czekam na odpowiedź.
Co można z tym zrobić?
"Szanowny Panie, dziękujemy za zgłoszenie, nadesłane za pośrednictwem strony internetowej 11 grudnia 2009 r., dotyczące blokady usług P2P. W odpowiedzi uprzejmie informujemy, iż usługa P2P w ramach taryfy „Play Online” jest zablokowana w związku z brakiem jej legalności w polskim prawie. W razie jakichkolwiek pytań zapraszamy do kontaktu z naszą Obsługą Klienta"
Od razu poprosiłem o przepisy, które uznają P2P za nielegalne. Czekam na odpowiedź.
Co można z tym zrobić?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ohoho się rozpędził konsultant. Zgodnie z tym co napisał powinno się reklamować towar niezgodny z umową. W regulaminie nie ma nic o wycięciu p2p. ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jak powyżej.
Ja bym walił z tym do UKE (choć tej dziadowskiej instytucji mam po dziurki w nosie),albo do UOKiK-u.
Ja bym walił z tym do UKE (choć tej dziadowskiej instytucji mam po dziurki w nosie),albo do UOKiK-u.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Leżę i nie mogę wstaćalterego357 pisze:uprzejmie informujemy, iż usługa P2P w ramach taryfy „Play Online” jest zablokowana w związku z brakiem jej legalności w polskim prawie.

Jeżeli P2P naprawdę zostało zablokowane w Play, to chyba z powodu przeciążenia siei, a o jego "nielegalności" konsultant napisał od siebie, bo nie wierzę żeby ktoś z góry był tak głupi.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Play chyba jednak blokuje P2P
Faktycznie cos sie tu konsultant Play zagalopowal. Dziwi mnie takie uzasadnienie. Czekamy na final sprawy.alterego357 pisze: W odpowiedzi uprzejmie informujemy, iż usługa P2P w ramach taryfy "Play Online" jest zablokowana w związku z brakiem jej legalności w polskim prawie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- marcin7911
- Stały użytkownik forum
U mnie pobieranie przez p2p chwilami jak dobrze zawieje leci na max łącza, ale tez napisze reklamację ciekawe co mi odpiszą
.

Modem Huawei E156g
Moc sygnału:-83dBm, 48%, CSQ 15
Playonline 69
Moc sygnału:-83dBm, 48%, CSQ 15
Playonline 69