Ja nawet i 10 PLN dam ale nie 50 czy 70tomian pisze:Jest, płatne.
Ale możemy złóżyć się w 100osób po 5zyla na klucz usb do dc unlockera i unlockujemy modemy
Od 10lutego, serwer nie pobiera kredytów za unlock e160.
http://www.dc-unlocker.com/news
Usuwanie blokady simlock z modemu Huawei E220
Moderator: Moderatorzy
-
Lava1
- Początkujący użytkownik forum
Re: Usuwanie blokady simlock z modemu Huawei E220
-
adamos22
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Kod: Zaznacz cały
Ale możemy złożyć się w 100osób po 5zyla na klucz usb do dc unlockera i unlockujemy modemy :D
Od 10lutego, serwer nie pobiera kredytów za unlock e160. - marianosum
- Stały użytkownik forum
A gdzie taki klucz można kupic? Coś znalazłem do e160 ale co to jest?? zobaczcie w linka [ciach]
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2009-02-23, 22:09 ]
Usuwam linka do strony z piratami.
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2009-02-23, 22:09 ]
Usuwam linka do strony z piratami.
Ostatnio zmieniony 2009-02-23, 22:09 przez marianosum, łącznie zmieniany 1 raz.
zajrzyj na stronę www.polskilotos.pl
-
adamos22
-
Samayel
A ja chyba mam pecha
najpierw nie wywalało mi kodu po send cmd, ale po wcisnieciu generic QC poszło
później problem z rejestracją to próbowałem na mniejszy przedział nastawić; udało się zgenerować plik fs.bin ale nie znalazło kombinacji 53642C00 to nastawiłem na większy przedział i tym razem znalazłem kombinację 53642C00, a obok były cyfry 25957280 to użyłem ich w programie E220 SIM Lock UnLock ale kod nie pasował (próbowałem dwa razy). Jakieś sugestie?
p.s. chcę zdjąć sima z e220 w play'u
link
najpierw nie wywalało mi kodu po send cmd, ale po wcisnieciu generic QC poszło
później problem z rejestracją to próbowałem na mniejszy przedział nastawić; udało się zgenerować plik fs.bin ale nie znalazło kombinacji 53642C00 to nastawiłem na większy przedział i tym razem znalazłem kombinację 53642C00, a obok były cyfry 25957280 to użyłem ich w programie E220 SIM Lock UnLock ale kod nie pasował (próbowałem dwa razy). Jakieś sugestie?
p.s. chcę zdjąć sima z e220 w play'u
link
Ostatnio zmieniony 2009-02-23, 20:35 przez Samayel, łącznie zmieniany 2 razy.
-
pawelf
Osobiście skorzystałem z opcji zdalnego unlocka przez uslugę Kulan Kendi i nie było żadnego problemu.
Dla zainteresowanych link
http://www.gsm-support.pl/kulankendi-mu ... 91.pl.html
Dla zainteresowanych link
http://www.gsm-support.pl/kulankendi-mu ... 91.pl.html
-
Samayel
Jak nie masz na co wydawać 75 zeta.
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-02-23, 20:55 ]
Poprawa pisowni. Kolego Samayel, na forum piszemy zdania z dużej litery i stawiamy kropki.
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-02-23, 20:55 ]
Poprawa pisowni. Kolego Samayel, na forum piszemy zdania z dużej litery i stawiamy kropki.
Ostatnio zmieniony 2009-02-23, 20:55 przez Samayel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
pawelf
Jeśli chce Ci się bawić w grzebanie w sofcie modemu i czekanie aż uda się jakimś trafem odblokować - przy okazji nie uszkodzić modemu, to oczywiście nie ma sensu wydawać 73 zł Akurat wyjeżdzałem w delegację i nie miałem czasu ani ochoty na zabawy, a jedynie na sprawne odblokowanie bez niepotrzebnego stresu 
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Export pliku EFS to nie grzebanie w sofcie.pawelf pisze:Jeśli chce Ci się bawić w grzebanie w sofcie modemu
Czekanie?pawelf pisze:i czekanie aż uda się jakimś trafem odblokować
Trzeba byłoby dobrze się postarać żeby "uszkodzić" modem - jedyna okazja natrafia się przy wpisywaniu kodu odblokowującego, ale trzeba byłoby wpisać niewłaściwy kod 10 razy. I nie uszkodziłoby się modemu, ale tylko uniemożliwiłoby jego samodzielne odblokowanie (modem przestałby przyjmować kolejne kody)pawelf pisze:przy okazji nie uszkodzić modemu
Sposób przeze mnie zaprezentowany był dla mnie sprawnym odblokowaniem i dobrą zabawąpawelf pisze:sprawne odblokowanie bez niepotrzebnego stresu
-
janek222
- Stary wyga bezprzewodowy
Może próby odblokowania zostały już wykorzystane wcześniej. Można to sprawdzić za pomocą komendy AT ale jej nie pamiętam. Można spróbować ręcznie wysłać komendę AT z kodem do modemu. Nie wiem jak działa ten program, który został użyty ale o ile jest możliwość zmiany w nim portu com to należy spróbować zmienić.Samayel pisze:kod nie pasował (próbowałem dwa razy). Jakieś sugestie?
[ Dodano: 2009-02-25, 00:01 ]
Znalazłem coś, tylko nie wiem co to jest za kod, sześć a nie osiem cyfr:
http://techalites.com/wp-content/upload ... bitpim.png
BitPim:
http://sourceforge.net/project/download ... mirror=dfn
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
janek222
Z serwera usunięto programik efsexplorer.zip. Jest on teraz poprawiony i umieszczony jako moduł w programie Top_netinfo:
Top_netinfo -> okno główne programu -> menu górne -> Inne -> EFS file reader
Program w ostatniej wersji (testowa) można pobrać:
http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip
W ww. wersji do przetestowania (osobiście nie posiadam modemu Huawei dlatego może być potrzebnych trochę poprawek) jest możliwość usunięcia blokady SIMLock z modemu Huawei e220, instrukcja:
1. Odłączyć modem, wyjąć kartę SIM, podłączyć modem.
2. Uruchomić Top_netinfo, kliknąć: Ustawienia -> AT i PIN -> Port Manager -> Unlock e220
3. Odłączyć modem, włożyć kartę SIM, podłączyć modem.
Trochę więcej informacji jest tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=158365#158365
[ Dodano: 2009-02-27, 01:32 ]
Do pobrania jest teraz Top_netinfo w wersji testowej (3.25f test):
W tej wersji poprawiono kilka błędów, które uniemożliwiały odblokowanie modemu Huawei E220. Czy w tej chwili za pomocą tej wersji jest to możliwe, nie wiem, jak ktoś przetestuje:
Ustawienia -> AT i PIN -> Port Manager -> Unlock e220
to proszę o info.
Top_netinfo -> okno główne programu -> menu górne -> Inne -> EFS file reader
Program w ostatniej wersji (testowa) można pobrać:
W ww. wersji do przetestowania (osobiście nie posiadam modemu Huawei dlatego może być potrzebnych trochę poprawek) jest możliwość usunięcia blokady SIMLock z modemu Huawei e220, instrukcja:
1. Odłączyć modem, wyjąć kartę SIM, podłączyć modem.
2. Uruchomić Top_netinfo, kliknąć: Ustawienia -> AT i PIN -> Port Manager -> Unlock e220
3. Odłączyć modem, włożyć kartę SIM, podłączyć modem.
Trochę więcej informacji jest tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=158365#158365
[ Dodano: 2009-02-27, 01:32 ]
Do pobrania jest teraz Top_netinfo w wersji testowej (3.25f test):
W tej wersji poprawiono kilka błędów, które uniemożliwiały odblokowanie modemu Huawei E220. Czy w tej chwili za pomocą tej wersji jest to możliwe, nie wiem, jak ktoś przetestuje:
Ustawienia -> AT i PIN -> Port Manager -> Unlock e220
to proszę o info.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
corleone878787
- Użytkownik forum
Odnośnie simloka z e160... (z play)
Poszedłem do salonu play i powiedziałem od razu (żeby się nie wykręcali od swoich obowiązków), że pod *500 powiedzieli że w każdym salonie zdejmą simloka tylko trzeba mieć ze sobą paragon i kartę gwarancyjną. I poskutkowało! Simlok zdjęty.
Uwalniamy komórki i modemy!!!
Poszedłem do salonu play i powiedziałem od razu (żeby się nie wykręcali od swoich obowiązków), że pod *500 powiedzieli że w każdym salonie zdejmą simloka tylko trzeba mieć ze sobą paragon i kartę gwarancyjną. I poskutkowało! Simlok zdjęty.
Uwalniamy komórki i modemy!!!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ktoś gdzieś pisał, że nie dotyczy to modemów. Twoj był z promocji za 129 czy z umowy?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Chris-Kr
- Mistrz bezprzewodowy
Co w tym wypadku należy rozumieć przez "salon Play"?corleone878787 pisze:Odnośnie simloka z e160... (z play)
Poszedłem do salonu play i powiedziałem od razu (żeby się nie wykręcali od swoich obowiązków), że pod *500 powiedzieli że w każdym salonie zdejmą simloka
Czy chodzi o sklepy Germanosa, czy są jeszcze jakieś inne salony Playa?
Krzysztof
-
corleone878787
- Użytkownik forum
Tak mój był z tej promocji za 129. Też to czytałem gdzieś jak ktoś napisał, ale... tak jest jak napisałem. Trzeba walczyć o swoje, a nie rezygnować jak w salonie powiedzą że nie wiedzą nic o tym bo tak naprawdę nie chce im się tego robić.krystianb pisze:Ktoś gdzieś pisał, że nie dotyczy to modemów. Twoj był z promocji za 129 czy z umowy?
Tak są jeszcze inne salony play oprócz germanosów. W Radomiu mamy 5 salonów play w tym tylko 1 germanosChris-Kr pisze:Co w tym wypadku należy rozumieć przez "salon Play"?
Czy chodzi o sklepy Germanosa, czy są jeszcze jakieś inne salony Playa?
-
lukas_s
Dziwne bo byłem już w 2 salonach w Krakowie i mówią że to promocja na telefony
-
ryger
powrot do tematu SIM-LOCK'a z E160
Witajcie. Mam złe wieści co do ściągania SIMa z E160. Nie wiem na jakiej zasadzie KulanKendi sciagaja sima bo w edytorze hex ja kodu nie znalazlem...Do rzeczy: Tu jest moj wyciagniety soft qmat'em z E160 przed sciagnięciem SIM-LOCK'a: http://www.mm.pl/~interfejsik/pliki/e160.bin . Kod odblokowujący to: 66820157 podany przez serwis KulanKendi, który ściągnął SIM-LOCK'a. Jednak programami Cygnus Hex Editor i XVI32 za diabła nie mogę odszukać tego kodu. Macie wyciągnięty soft i kod odblokowujący - może komuś się uda rozgryść gdzie to siedzi. Pozdrawiam
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Niestety nie ma tak prosto, raz sie huawei popisał i takie ułatwienie zrobił, na 99% jest zaszyfrowany, no ewentualnie może być rozrzucony po całym sofcie w kawałkach.ryger pisze: Macie wyciągnięty soft i kod odblokowujący - może komuś się uda rozgryść gdzie to siedzi. Pozdrawiam
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
adamos22
Gdyby ktoś jeszcze miał zamiar usuwać simlocka przez KK i byłby tak dobry jak ryger wstawiając soft i kod to może porównując miejsca porozrzucanych kodów wspólnie coś byśmy zdziałali.Tu jest moj wyciagniety soft qmat'em z E160 przed sciagnięciem SIM-LOCK'a: http://www.mm.pl/~interfejsik/pliki/e160.bin . Kod odblokowujący to: 66820157 podany przez serwis KulanKendi, który ściągnął SIM-LOCK'a
-
janek222
Gdyby ktoś chciał się bawić w szpiega to: http://www.hhdsoftware.com/Downloads/us ... r-pro.htmladamos22 pisze:Gdyby ktoś jeszcze miał zamiar usuwać simlocka przez KK i byłby tak dobry jak ryger wstawiając soft i kod to może porównując miejsca porozrzucanych kodów wspólnie coś byśmy zdziałali.
Wydaje mi się że dużo łatwiej było by porównywać NVItems a nie EFS, czyli w Qmat -> Hardware forencies -> Use COM/USB Port (QC COM Diag Window):
1. Generic QC.
2. Send CMD (po to aby następne komendy wykonały się poprawnie, czasami z pierwszą są problemy).
3. Diag Functions -> Save NVItems to file -> Lets Go.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
dziobak99
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Potwierdzam, zdjąłem dziś sim-locka w ciągu 10min z mojego modemu;)
-
lukas_s
Można więcej szczegółów?
-
adamos22
Zapewne dziobak99 mówi o e220.Można więcej szczegółów?
Jeśli chodzi o e160 to chyba jedynym rozwiązaniem byłby zbiorowy zakup Klucza USB DC-unlocker, i zorganizowane zbiorowej akcji ściągania blokad, gdybym miał czas to już bym go zakupił i zorganizował taką akcje, jestem pewien że ściągając blokady za 10PLN koszt by się zwrócił - w końcu sporo tych modemów się sprzedaje, i sporo osób chciało by je odblokować.
Przy okazji mając taki klucz można by dogłębnie przeanalizować co jest przesyłane między programem dc-unlocker, a modemem i może na tej podstawie znaleźć rozwiązanie w pełni darmowe.
A po akcji klucz można sprzedać, choćby o połowę taniej
-
nemo333
- Użytkownik forum
Witam was wszystkich i każdego z osobna.
W moim przypadku (e220 vodafone uk) metoda z pierwszego postu nie zadziałała.
Po wielu nieowocnych próbach pobrałem ze strony playaLINK aktualizacji oprogramowania i zainstalowaniu jej sim-lock odpuścił. Modem chodzi teraz na karcie ery u mojego taty w laptopie. Wcześniej używał karty E630. W miejscach o słabym zasięgu E630 w_ogóle nie łapał 3G(nawet na wymuszaniu) A E220 normalnie działa(da się nawet oglądać filmy na youtube).
Trochę się namęczyłem ale warto było
W moim przypadku (e220 vodafone uk) metoda z pierwszego postu nie zadziałała.
Po wielu nieowocnych próbach pobrałem ze strony playaLINK aktualizacji oprogramowania i zainstalowaniu jej sim-lock odpuścił. Modem chodzi teraz na karcie ery u mojego taty w laptopie. Wcześniej używał karty E630. W miejscach o słabym zasięgu E630 w_ogóle nie łapał 3G(nawet na wymuszaniu) A E220 normalnie działa(da się nawet oglądać filmy na youtube).
Trochę się namęczyłem ale warto było
Ostatnio zmieniony 2009-03-15, 02:03 przez nemo333, łącznie zmieniany 1 raz.
-
feniu
Witam. Po wielkich trudach doszedłem do etapu wpisywania kodu odblokowującego i tutaj zonk
http://img515.imageshack.us/my.php?image=e220.jpg
help proszę
http://img515.imageshack.us/my.php?image=e220.jpg
help proszę
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
feniu a modem jest widziany w systemie? A może masz uruchomiony jakiś menadżer połączenia z internetem? Nawet ich procesy powinny być wyłączone podczas tej operacji.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
feniu
Już działa.
Wracając do pytania Yahoo, nic takiego nie miałem, próbowałem na 3 komputerach i ten sam komunikat był. Modem zainstalowany był poprawnie.
Mała podpowiedź dla ludzi mających problem z zapisem efs.bin. Dopiero na 2 komputerze udało się poprawnie zapisać binarkę. Na pierwszym kompie nie działało na żadnym USB, a to cannot open comport, a to długi czas zapisu binarki (może ważna też jest wersja kontrolera USB czasami). Podpięte do drugiego kompa i wszystko ruszyło poprawnie zgodnie z opisem kolegi z początku topica, 3 minuty i temat załatwiony. Wszędzie jednak pojawiał się w/w problem Error Data Card. Pomogła pomoc kolegi Janka222 i jego programu top_netinfo. Podczas próby zdjęcia SL, bezpośrednio z przycisku w tym programie, otrzymywałem zwrotnie komunikat - modem chyba nie posiada SL, czy chcesz próbować dalej, po wpisaniu kodu odblokowującego miałem zwrotnie komendę AT - error phone fail (albo coś podobnego). Pomogło dopiero wysłanie bezpośrednio komendy AT^cardlock="xxxxxxx" gdzie X-kod odblokowujący z poziomu top_netinfo. Od tego momentu modemik ruszył jak ta lala, jedynie dziwi mnie ze połączył się na EDGU, ale może to wynikać z chwilowych problemów z zasięgiem u mnie.
Pozdrawiam i serdecznie dziękuję
F.
Wracając do pytania Yahoo, nic takiego nie miałem, próbowałem na 3 komputerach i ten sam komunikat był. Modem zainstalowany był poprawnie.
Mała podpowiedź dla ludzi mających problem z zapisem efs.bin. Dopiero na 2 komputerze udało się poprawnie zapisać binarkę. Na pierwszym kompie nie działało na żadnym USB, a to cannot open comport, a to długi czas zapisu binarki (może ważna też jest wersja kontrolera USB czasami). Podpięte do drugiego kompa i wszystko ruszyło poprawnie zgodnie z opisem kolegi z początku topica, 3 minuty i temat załatwiony. Wszędzie jednak pojawiał się w/w problem Error Data Card. Pomogła pomoc kolegi Janka222 i jego programu top_netinfo. Podczas próby zdjęcia SL, bezpośrednio z przycisku w tym programie, otrzymywałem zwrotnie komunikat - modem chyba nie posiada SL, czy chcesz próbować dalej, po wpisaniu kodu odblokowującego miałem zwrotnie komendę AT - error phone fail (albo coś podobnego). Pomogło dopiero wysłanie bezpośrednio komendy AT^cardlock="xxxxxxx" gdzie X-kod odblokowujący z poziomu top_netinfo. Od tego momentu modemik ruszył jak ta lala, jedynie dziwi mnie ze połączył się na EDGU, ale może to wynikać z chwilowych problemów z zasięgiem u mnie.
Pozdrawiam i serdecznie dziękuję
F.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Bo w sumie ten program odblokowujący robi to samofeniu pisze:Pomogło dopiero wysłanie bezpośrednio komendy AT^cardlock="xxxxxxx" gdzie X-kod odblokowujący z poziomu top_netinfo.
Pozdrawiam YaHooo 
-
feniu
Niby tak, ale naciskajac |||Usun SL ||| w programie, przechodząc przez tamte 2 etapy i pytania to nie poszło, dopiero puszczenie AT załatwiło temat. Niby to samo, a jednak nie to samoYaHooo pisze:Bo w sumie ten program odblokowujący robi to samo
Jednak ten error Data Card jest zastanawiający, może to był jakiś lock na określoną kartę, a nie na sieć.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-03-26, 22:11 ]
Wycięcie zbędnego autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-03-26, 22:10 przez feniu, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Widać najlepiej załatwiać sprawę samymi komendamifeniu pisze:Niby to samo, a jednak nie to samo
Niestety nie znam aż tak tematu simlocków, aby coś Ci podpowiedzieć.feniu pisze:Jednak ten error Data Card jest zastanawiający, może to był jakiś lock na określoną kartę, a nie na sieć.
Pozdrawiam YaHooo