Modem Huawei E160 nie loguje sie do sieci

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Modem Huawei E160 nie loguje sie do sieci

Post autor: Chris-Kr »

Mam modem Huawei E160 zakupiony w Austrii, brandowany jako A1/Vodafone.
Po podłączeniu do komputera poprawnie zainstalowały się sterowniki oraz aplikacja Mobile Connect, modem jest widoczny w Menadżerze Urzadzeń.

Obrazek
Modem miał nie mieć simlocka i chyba tak jest faktycznie, bo na komendę:
AT+CLCK="PN",2
odpowiada
+CLCK:0

Po podłączeniu modemu do komputera samoczynnie uruchamia się program Mobile Connect, ale pomimo dopasowania ustawień połączenia do włożonej simkarty Orange Free, modem nie loguje się sieci.Poniżej załączam zrzut ekranu z ustawieniami połączenia programu Mobile Connect.

Obrazek

Gdy wybieram manualny wybór sieci i każę wyszukać dostępne sieci, modem znajduje wszystkie sieci, ale przy probie zalogowania dostaję odpowiedź "Failed to log on".
Wybór z menu pozycji "Diagnostyka" daje rezultat jak niżej:

Obrazek

Wygląda tak, jakby modem nie widział zawartości karty SIM.

Spróbowałem również połączyć sie przy pomocy programu "Top_NetInfo", niestety również bez powodzenia. TNI wyświetla mi siłę sygnału, LAC oraz CID najbliższego BTS-a, ale do BTS nie chce się zalogować, przy próbie połączenia wyskakuje "Błąd 678".
Co ciekawe, TNI jako CID wyświetla mi nie wartość CID-a z tabeli BTS-ów, ale wartość zapisaną w kolumnie "Uwagi".
Następna anomalia to taka, że gdy klikam w "Bezpieczne usuwanie sprzętu", to tam nie ma żadnego modemu, a za to jest "Masowe urządzenie magazynujące USB" i to w dwóch egzemplarzach!
Na górnej powierzchni modemu mruga mi zielony LED (po 2 błyski), natomiast coś, co jest chyba podwójnym LED-em na samym końcu (na rogu) urządzenia, nawet na moment nie mignie.
Modem próbowałem także z Simdatą i objawy były identyczne.
Czy ktoś wie, o co tutaj chodzi?
A przede wszystkim, jakiego softu używacie przy korzystaniu z tego modemu?
Bo widzę, ze sporo ludzi używa tego modemu, a nikt nie ma takiego problemu jak ja.
Krzysztof
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Modem Huawei E160 nie loguje sie do sieci

Post autor: YaHooo »

Chris-Kr pisze:Poniżej załączam zrzut ekranu z ustawieniami połączenia programu Mobile Connect.
Nie podoba mi się Autentication Protocol. Ja u siebie mam CHAP. Możesz też spróbować usunąć Username i Password.
Chris-Kr pisze:Modem miał nie mieć simlocka i chyba tak jest faktycznie, bo na komendę:
A jak odpowiada na komendę AT^CARDMODE Pokazuje ona jaka karta SIM/USIM jest w modemie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Już sprawa się wyjaśniła, dzięki pomocy 'janek222', który pomógł mi na priva.
Okazuje się, że w przypadku modemów Huawei polecenie
AT+CLCK="PN",2
podaje fałszywe rezultaty.
Użycie polecenia:
AT^CARDLOCK?
dało odpowiedź:
^CARDLOCK: 1,10,0
świadczącą, że simlock jest założony, a na polecenie:
AT^CARDLOCK=?
otrzymałem:
^CARDLOCK: (23201,23201)
świadczące, że (jak można się było spodziewać) jest to simlock austriackiego operatora A1.

Janku, wielkie dzięki! :)
YaHooo pisze:A jak odpowiada na komendę AT^CARDMODE Pokazuje ona jaka karta SIM/USIM jest w modemie.
Tutaj już wszystko było OK, tzn. z sim-kartą w modemie była odpowiedź:
^CARDMODE: 1
a bez sim-karty:
+CME ERROR: 13
Ostatnio zmieniony 2009-02-27, 11:59 przez Chris-Kr, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Chris-Kr pisze:Okazuje się, że w przypadku modemów Huawei polecenie
A tego nie wiedziałem. U mnie obie komendy AT+CLCK oraz AT^CARDLOCK podają ten sam wynik. Brak simlocka.
Chris-Kr pisze:Tutaj już wszystko było OK, tzn. z sim-kartą w modemie była odpowiedź:
Czyli modem wykrywał kartę, ale miał po prostu simlocka. Jednak najdziwniejsze jest to, że po włożeniu obcej karty Mobile Connect nie poprosił o kod odbokowujący...
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: janek222 »

YaHooo pisze:AT+CLCK oraz AT^CARDLOCK podają ten sam wynik. Brak simlocka.
Niestety taki wynik może być błędny jeżeli w modemie jest karta SIM.
Pozdrawiam
Janek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

janek222 pisze:
YaHooo pisze:AT+CLCK oraz AT^CARDLOCK podają ten sam wynik. Brak simlocka.
Niestety taki wynik może być błędny jeżeli w modemie jest karta SIM.
Faktycznie, odpowiedź modemu zależy od obecności karty w modemie:

Kod: Zaznacz cały

Hiperterminal, bez SIM-karty, Port "Modem":
------------------------------------------
AT^CARDLOCK?
OK
AT+CLCK="PN",2
AT^CARDMODE

Hiperterminal, bez SIM-karty, Port COM4:
----------------------------------------
AT^CARDLOCK?
OK
AT^CARDLOCK=?
OK
AT^CARDMODE
AT+CLCK="PN",2

=========================================================

Hiperterminal, z SIM-kartą, port Modem:
---------------------------------------
AT^CARDLOCK?
OK
AT^CARDLOCK=?
OK
AT^CARDMODE
OK
AT+CLCK="PN",2
+CLCK: 0

Hiperterminal, z SIM-kartą, port COM4:
--------------------------------------
AT^CARDLOCK?
OK
AT^CARDLOCK=?
OK
AT^CARDMODE
OK
AT+CLCK="PN",2
+CLCK: 0
Jak widać, modem podaje błędną odpowiedź na polecenie AT+CLCK wtedy, gdy ma włożoną kartę SIM.

[ Dodano: 2009-02-27, 13:55 ]
YaHooo pisze: Jednak najdziwniejsze jest to, że po włożeniu obcej karty Mobile Connect nie poprosił o kod odbokowujący...
Zaraz po uruchomieniu Mobile Connect prosił o włożenie simkarty operatora A1, ale ponieważ się przy tym nie upierał i umożliwiał zmiany konfiguracji, więc odpowiedź modemu o braku simlocka uważałem za wiarygodną.
Krzysztof
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Chris-Kr pisze:Zaraz po uruchomieniu Mobile Connect prosił o włożenie simkarty operatora A1
Czyli może to nie jest typowy simlock na operatora, lecz na konkretną kartę SIM. Bo też coś takiego się da założyć.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

YaHooo pisze:Czyli może to nie jest typowy simlock na operatora, lecz na konkretną kartę SIM. Bo też coś takiego się da założyć.
Czy masz na myśli sim-locka dopuszczającego współpracę wyłącznie z konkretnym egzemplarzem karty SIM?
Bo jeśli tak, to raczej to nie jest ten przypadek, bo modem oraz SIM-karta były sprzedawane osobno, w odrębnych opakowaniach.
Można było kupić albo samą SIM-kartę, albo SIM-kartę + modem, każde w odrębnym opakowaniu.
Krzysztof
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Chris-Kr pisze:Bo jeśli tak, to raczej to nie jest ten przypadek, bo modem oraz SIM-karta były sprzedawane osobno, w odrębnych opakowaniach.
Mogło być coś, że po pierwszym połączeniu blokuje się na tą 1 kartę modem.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

ja.michal pisze:Mogło być coś, że po pierwszym połączeniu blokuje się na tą 1 kartę modem.
Raczej dość mało prawdopodobne, bo pierwsza kartą wsadzoną do tego modemu był mój Orange Free :)
SIM-kartę operatora A1 po raz pierwszy włożyłem dopiero wtedy, gdy mi kompletnie nic z kartą Orange nie wychodziło.
Krzysztof
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Chris-Kr pisze:Czy masz na myśli sim-locka dopuszczającego współpracę wyłącznie z konkretnym egzemplarzem karty SIM?
Tak miałem to na myśli :)

Ale dziwne te zachowanie oprogramowania. Ale napisałeś, że karta jest brandowana na A1/Vodafone. A Vodafone branduje i zmienia wszystko co się da. Więc może coś pozmieniali w dashboardzie modemu.
feniu
Początkujący użytkownik forum

Post autor: feniu »

Witam. Sorki za zamieszanie, że nie do końca we właściwym dziale, ale .... liczę na pomoc Szanownych ekspertów - mam E220 -> Cardlock? daje odp: 1, 0, 0, a Cardlock=? nie daje żadnej odpowiedz, pojawia się po prostu OK.
Może jakaś szybko pomoc ?? Aplikacje dostępowe krzyczą podczas uruchamiania, że nie może zalogować się do sieci.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Problem rozwiązany.
ODPOWIEDZ