Po podłączeniu do komputera poprawnie zainstalowały się sterowniki oraz aplikacja Mobile Connect, modem jest widoczny w Menadżerze Urzadzeń.

Modem miał nie mieć simlocka i chyba tak jest faktycznie, bo na komendę:
AT+CLCK="PN",2
odpowiada
+CLCK:0
Po podłączeniu modemu do komputera samoczynnie uruchamia się program Mobile Connect, ale pomimo dopasowania ustawień połączenia do włożonej simkarty Orange Free, modem nie loguje się sieci.Poniżej załączam zrzut ekranu z ustawieniami połączenia programu Mobile Connect.

Gdy wybieram manualny wybór sieci i każę wyszukać dostępne sieci, modem znajduje wszystkie sieci, ale przy probie zalogowania dostaję odpowiedź "Failed to log on".
Wybór z menu pozycji "Diagnostyka" daje rezultat jak niżej:

Wygląda tak, jakby modem nie widział zawartości karty SIM.
Spróbowałem również połączyć sie przy pomocy programu "Top_NetInfo", niestety również bez powodzenia. TNI wyświetla mi siłę sygnału, LAC oraz CID najbliższego BTS-a, ale do BTS nie chce się zalogować, przy próbie połączenia wyskakuje "Błąd 678".
Co ciekawe, TNI jako CID wyświetla mi nie wartość CID-a z tabeli BTS-ów, ale wartość zapisaną w kolumnie "Uwagi".
Następna anomalia to taka, że gdy klikam w "Bezpieczne usuwanie sprzętu", to tam nie ma żadnego modemu, a za to jest "Masowe urządzenie magazynujące USB" i to w dwóch egzemplarzach!
Na górnej powierzchni modemu mruga mi zielony LED (po 2 błyski), natomiast coś, co jest chyba podwójnym LED-em na samym końcu (na rogu) urządzenia, nawet na moment nie mignie.
Modem próbowałem także z Simdatą i objawy były identyczne.
Czy ktoś wie, o co tutaj chodzi?
A przede wszystkim, jakiego softu używacie przy korzystaniu z tego modemu?
Bo widzę, ze sporo ludzi używa tego modemu, a nikt nie ma takiego problemu jak ja.