Problem z zasięgiem iPlus
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z zasięgiem iPlus
Witam
Jestem posiadaczem laptopa z modemem USB Huawei E272. Od połowy grudnia czyli mniej więcej 3 miesiące korzystam z internetu w Łodzi na Teofilowie przy ul. Lnianej.
Do czwartku byłem baaardzo zadowolony. Modem działał w HSDPA i internet działał naprawdę bardzo dobrze u mnie w mieszkaniu.
Od wczoraj nie mogłem się w ogóle połączyć. Pokazywał mi się komunikat, że mogę łączyć sie tylko za pośrednictwem CSD co jest dodatkowo płatne. Dziś ok. południa zadzwoniłem na pomoc techniczną gdzie pan konsultant pokierował mną i pokazał jak stworzyć nowe połączenie. Jednakże jest to tylko połączenie EDGE, które działa naprawdę bardzo wolno w porównaniu do HSDPA na którym pracowałem przez prawie 3 miesiące. Nie potrafił mi powiedzieć co się stało i dlaczego tak z dnia na dzień wszystko się zepsuło. Powiedział, że nie ma żadnych informacji aby w Łodzi były jakieś awarie.
Zabrałem już laptopa w inne miejsce w Łodzi i tam oczywiście nie było problemu z połączeniem HSDPA a nawet z HSUPA.
Czy ktoś z kolegów może mi jakoś pomóc i powiedzieć co się mogło wydarzyć?? Może jest jakiś sposób aby sobie z tym poradzić??
Pozdrawiam
PS. Zaznaczam, że jestem kompletnym laikiem i na to forum trafiłem przypadkowo szukając jakichś informacji o problemach z iPlusem w Łodzi.
Jestem posiadaczem laptopa z modemem USB Huawei E272. Od połowy grudnia czyli mniej więcej 3 miesiące korzystam z internetu w Łodzi na Teofilowie przy ul. Lnianej.
Do czwartku byłem baaardzo zadowolony. Modem działał w HSDPA i internet działał naprawdę bardzo dobrze u mnie w mieszkaniu.
Od wczoraj nie mogłem się w ogóle połączyć. Pokazywał mi się komunikat, że mogę łączyć sie tylko za pośrednictwem CSD co jest dodatkowo płatne. Dziś ok. południa zadzwoniłem na pomoc techniczną gdzie pan konsultant pokierował mną i pokazał jak stworzyć nowe połączenie. Jednakże jest to tylko połączenie EDGE, które działa naprawdę bardzo wolno w porównaniu do HSDPA na którym pracowałem przez prawie 3 miesiące. Nie potrafił mi powiedzieć co się stało i dlaczego tak z dnia na dzień wszystko się zepsuło. Powiedział, że nie ma żadnych informacji aby w Łodzi były jakieś awarie.
Zabrałem już laptopa w inne miejsce w Łodzi i tam oczywiście nie było problemu z połączeniem HSDPA a nawet z HSUPA.
Czy ktoś z kolegów może mi jakoś pomóc i powiedzieć co się mogło wydarzyć?? Może jest jakiś sposób aby sobie z tym poradzić??
Pozdrawiam
PS. Zaznaczam, że jestem kompletnym laikiem i na to forum trafiłem przypadkowo szukając jakichś informacji o problemach z iPlusem w Łodzi.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Problem z zasięgiem iPlus
Skoro nagle to na pewno awaria nadajnika.Barteklo pisze:Czy ktoś z kolegów może mi jakoś pomóc i powiedzieć co się mogło wydarzyć??
Jak nikt nie zgłaszał to powiedział że nie było.Barteklo pisze:Powiedział, że nie ma żadnych informacji aby w Łodzi były jakieś awarie.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jak już sam zauważyłeś połączenie EDGE działa i musisz z niego korzystać aż nie naprawią stacji.Barteklo pisze:Może jest jakiś sposób aby sobie z tym poradzić??
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Witam sasiada
Teofilow to prawie moj dom
to tak - ulica Lniana jest dosc dluga od Rydzowej do Grabieniec - moglbys opisac gdzie uzywales tego Iplusa co Ci znikl ? I wazne to w bloku pewnie na ktorym pietrze ? I jak miales hsdpa to ile kresek sygnal pokazywal ci program z zasiegiem z Iplusa ? Orientuje sie gdzie tam u ciebie sa bts/nodeB wiec moze cos poradzimy ... I jak z syganlem z innego sprzetu/telefonu masz 3g w tym miejscu co Ci sygnal znikl ? Albo masz awarie modemu albo recznie go przestawiles na tylko gsm pasmo albo Plus zmienil tilt w nodeB ze sygnal ci "uciekl" ... Dzis bylem na teofilowie i stacje dzialaja prawidlowo ...

Hspa 10,2mb/s http://www.speedtest.net/result/670298212.png
-
Witam
To po kolei
Ręcznie nic nie przestawiałem, dopiero jak mi Pan z pomocy technicznej Plusa powiedział co mam zrobić żeby chociaż ten EGDE uruchomić.
:):)
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
To po kolei

Ul. Lniana przy Rydzowej, w zasadzie 100 m od Rydzowej. W bloku na parterze.szalony pisze:ulica Lniana jest dosc dluga od Rydzowej do Grabieniec - moglbys opisac gdzie uzywales tego Iplusa co Ci znikl ?
Z tego co pamiętam to było chyba 2 kreski HSDPA.szalony pisze: I jak miales hsdpa to ile kresek sygnal pokazywal ci program z zasiegiem z Iplusa ?
Nie mam telefonu w Plusie, więc nie wiem jak z zasięgiem. Era ma zasięg katastrofalny, porozmawiać przez tel. mogę tylko przy oknie. I dlatego m.in. wybrałem iPlusa bo on działał u mnie bez zarzutu w przeciwieństwie do Blueconnecta, który nie działał w ogóle i Playa, który działał dokładnie tak jak teraz dziala mi iPlus.szalony pisze:I jak z syganlem z innego sprzetu/telefonu masz 3g w tym miejscu co Ci sygnal znikl ?
Awarie modemu wykluczam raczej bo pojechałem bliżej centrum w okolice Żabieńca i tam bez problemu wszystko śmiga że hohoszalony pisze: Albo masz awarie modemu albo recznie go przestawiles na tylko gsm pasmo

No tu już niestety nie wiem co do mnie piszeszszalony pisze:albo Plus zmienil tilt w nodeB ze sygnal ci "uciekl" .

Kurcze to dlaczego przez 3 miesiące było wszystko eleganckoszalony pisze:Dzis bylem na teofilowie i stacje dzialaja prawidlowo ...

Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
-
Hmm... podejrzewam ze Plus cos z nodeB ktorego uzywasz - czyli z tego z reklamy Castoramy rog Aleksandrowska/Szparagowa - pozmienial ze sygnal Ci znikl- choc masz na oko do niego okolo 300metrow to mozesz sygnalu nie miec na parterze jak tilt - czyli nachylenie wiazki Plus zmieni podejrzewam ze Plus go podniosl tobie sygnal znilk a komus dalej np na 9pietrze sie pojawil
Tak naprawde by stwierdzic co sie stalo musisz zlapac telefon z Plusem i obserwowac sygnal... Jak chcesz to moge Ci pomoc bo mam telefony z netmonitorem na windowsie - jak znajde czas moge podejsc do ciebie i ocenic w czym problem... Jak masz chec to pisz na komunikator... Pozdrawiam

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czyli wlecieć z laptopem na wyższe piętra po klatce.szalony pisze:czyli nachylenie wiazki Plus zmieni podejrzewam ze Plus go podniosl tobie sygnal znilk a komus dalej np na 9pietrze sie pojawilTak naprawde by stwierdzic co sie stalo musisz zlapac telefon z Plusem i obserwowac sygnal...

-
Skoro zacząłem ten temat czuję się w obowiązku informować na bieżąco co się w tej sprawie dzieje.
Wczoraj skontaktowałem się z kolegą "szalonym", który wyraził chęć pomocy i ok. godziny 17 spotkaliśmy się. Szalony miał ze sobą telefony z Netmonitorem i porobił pomiary sygnału w mojej okolicy. Z początku podejrzewaliśmy, że coś jest nie tak z moim sprzętem bo wyniki pomiaru pokazywały, że sygnał jest dobry ale wzięliśmy laptopa do samochodu i pojeździliśmy po okolicy. Okazało się, że w żadnym z 3 sektorów BTSa, który odbieram u siebie w domu nie mam sygnału internetu. Połączyć dało się tylko poprzez EDGE natomiast HSDPA nie działał w ogóle. Po przemieszczeniu się w zasięg innego BTSa wszystko było ok.
W tym momencie doszliśmy już do wniosku, że musi to być wina stacji. Po otrzymaniu kilku rad od szalonego jak tą sprawę poprowadzić zadzwoniłem na pomoc techniczną iPlusa i wyłożyłem jak to wszystko wygląda. Pan, który odebrał okazał się być kompetentna osobą, bo nie próbował mi wmówić (jak to robili jego koledzy dzień wcześniej), że utrata sygnału u mnie to wina pogody i tak musi po prostu być i już. Być może na jego podejście miało wpływ to, że od razu podałem mu nr stacji, która jest uszkodzona. Po kilku minutach przyjął zgłoszenie i w trakcie składania powiedział mi, że już ktoś z okolicy zgłaszał problemy z funkcjonowaniem sieci. Teraz już miałem pewność, że problem nie dotyczy tyko mnie i że być może szybko zostanie naprawiony.
Dzisiaj wróciłem z pracy i sprawdziłem co się w tej kwestii zmieniło (albo nie). Pierwsza próba połączenia i.... okazuje się, że połączył się bez problemu...
:):)
Ale to nie wszystko.... Do tej pory odbierałem tu tylko HSDPA a teraz łapie mi nawet HSUPA!!!!!
Także jak na razie wszystko na działa na Plus
Zobaczymy jak będzie dalej.
Podczas testów na speedtest.pl prędkości pokazywał różne od 3000 do nawet 6900 kbps!!!!
Upload od 900 do 1200 kbps!!!!!
Oto jeden z testów:

Bardzo dziękuje koledze szalonemu za bezinteresowna pomoc i szybką reakcję. Ciesze się niezmiernie, ze trafiłem na to forum bo widzę, że sa tu ludzie kompetetni i majacy pojecie o tym co piszą i mówią.
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-03-02, 20:06 ]
Usunięty nadmiar emotikon.
Wczoraj skontaktowałem się z kolegą "szalonym", który wyraził chęć pomocy i ok. godziny 17 spotkaliśmy się. Szalony miał ze sobą telefony z Netmonitorem i porobił pomiary sygnału w mojej okolicy. Z początku podejrzewaliśmy, że coś jest nie tak z moim sprzętem bo wyniki pomiaru pokazywały, że sygnał jest dobry ale wzięliśmy laptopa do samochodu i pojeździliśmy po okolicy. Okazało się, że w żadnym z 3 sektorów BTSa, który odbieram u siebie w domu nie mam sygnału internetu. Połączyć dało się tylko poprzez EDGE natomiast HSDPA nie działał w ogóle. Po przemieszczeniu się w zasięg innego BTSa wszystko było ok.
W tym momencie doszliśmy już do wniosku, że musi to być wina stacji. Po otrzymaniu kilku rad od szalonego jak tą sprawę poprowadzić zadzwoniłem na pomoc techniczną iPlusa i wyłożyłem jak to wszystko wygląda. Pan, który odebrał okazał się być kompetentna osobą, bo nie próbował mi wmówić (jak to robili jego koledzy dzień wcześniej), że utrata sygnału u mnie to wina pogody i tak musi po prostu być i już. Być może na jego podejście miało wpływ to, że od razu podałem mu nr stacji, która jest uszkodzona. Po kilku minutach przyjął zgłoszenie i w trakcie składania powiedział mi, że już ktoś z okolicy zgłaszał problemy z funkcjonowaniem sieci. Teraz już miałem pewność, że problem nie dotyczy tyko mnie i że być może szybko zostanie naprawiony.
Dzisiaj wróciłem z pracy i sprawdziłem co się w tej kwestii zmieniło (albo nie). Pierwsza próba połączenia i.... okazuje się, że połączył się bez problemu...

Ale to nie wszystko.... Do tej pory odbierałem tu tylko HSDPA a teraz łapie mi nawet HSUPA!!!!!
Także jak na razie wszystko na działa na Plus

Zobaczymy jak będzie dalej.

Podczas testów na speedtest.pl prędkości pokazywał różne od 3000 do nawet 6900 kbps!!!!
Upload od 900 do 1200 kbps!!!!!
Oto jeden z testów:

Bardzo dziękuje koledze szalonemu za bezinteresowna pomoc i szybką reakcję. Ciesze się niezmiernie, ze trafiłem na to forum bo widzę, że sa tu ludzie kompetetni i majacy pojecie o tym co piszą i mówią.

Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-03-02, 20:06 ]
Usunięty nadmiar emotikon.
Ostatnio zmieniony 2009-03-02, 20:05 przez Barteklo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Cisze ze cos pomoglem i ze miales szczescie trafic na kompetentnego konsultanta
Widac w czwartek w nocy stacje upgradowali do hsupa i cos specyficznie padlo
dobrze ze w jeden dzien ( po prawidlowym zgloszeniu) to naprawili bo zdarza sie ze nawet miesiac moga cos naprawiac jak padnie
Pozdrawiam
![:]](./images/smilies/splash.gif)