Zmiejszenie transferu na BlueConnecie

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Zmiejszenie transferu na BlueConnecie

Post autor: ja.michal »

szachu-cad1 pisze:...ech gdyby jeszcze odblokowali porty do torrentów… :/
Toby z miejsca zablokowali Ci ustawowo tyle MB ile powinno być. :]
Awatar użytkownika
szachu-cad1
Użytkownik forum

Post autor: szachu-cad1 »

... i tak ładnie zasysa... od 20 do 150 kB w zależności od liczby połączeń i obciążenia sieci, lepszo to niż padaczka na EDGE :D
dziobak99
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: dziobak99 »

Piszecie, że zwiększyli wam limity z 500mb do 1Gb, przecież ten nowy limit jest tylko dla nowych użytkowników, którzy podpisali umowę po którymś tam pązdziernika zeszłego roku, starzy mają nadal 500mb, mylę się??
Awatar użytkownika
balbina1
Stały użytkownik forum

Post autor: balbina1 »

dziobak99 pisze:mylę się??
Nie, nie mylisz się niestety. Dzwoniłem w tej sprawie do BOK ery, ale nic zadowalającego nie usłyszałem :dobani:
Pozdrawiam :)
MAREKMAREK

Post autor: MAREKMAREK »

Co do przycinania prędkości w BC, ja posiadając taryfę 500 mb, od miesiąca lipca miałem tylko raz nałożoną blokadę, normalnie przekraczam limit o jakieś 1,5 GB i brak przycięcia (mam tylko EDGE), czyli wychodzi na to, że wszystkim tak dokładnie nie przycinają...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

MAREKMAREK pisze:normalnie przekraczam limit o jakieś 1,5 GB i brak przycięcia (mam tylko EDGE), czyli wychodzi na to, że wszystkim tak dokładnie nie przycinają...
Być może nie rozłączałeś neta nawet na sekundę i dlatego. Jedno rozłączenie witaj limicie :hyhy:
MAREKMAREK

Neta rozłączam normalnie, średnio co półtorej godziny, a z blokadą to raz ją miałem tylko, co mi się blokada cały miesiąc utrzymywała, a z nią ta prędkość tragiczna, ale reklamację uwzględnili i jak na razie wszystko jest ok.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

MAREKMAREK pisze:co mi się blokada cały miesiąc utrzymywała, a z nią ta prędkość tragiczna, ale reklamację uwzględnili i jak na razie wszystko jest ok.
Czyli jest inaczej gdyż masz jakiś prezent od Ery.
MAREKMAREK

Tzn. prezentem od ery był zwrot abonamentu za tamten miesiąc, a co do prędkości, to potwierdza się to, że mogą, lecz nie muszą blokować.
dziobak99

Mi nawet 600mb nie przekroczy i tną od razu do 16Kb/s :cry:
Styka mi na jakieś max dwa tygodnie, kolejne dwa na gprs się męcze :cry:
Awatar użytkownika
szachu-cad1
Użytkownik forum

Polecam mój sposób:

1. Poszukać w okolicy BTS-a z HSDPA Ery.
http://mapa.btsearch.pl/
Jeżeli nie ma, trzeba będzie poczekać, jeżeli jest dostępny: to krok 2,
2. Kupić modem na HSDPA 7.2Mb/s.
3. W moim przypadku pasmo nie jest przeciążone, drugi miesiąc rozliczeniowy i prędkość nie jest przycinana.

POLECAM!
dziobak99

Od wczoraj korzystam z nadajnika HSDPA, ale szczerze wątpię żeby mi nie ścieli transferu..
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

Witam ja się dołaczam do tematu mam BC 49 od pazdziernika umowa na czas nieokreslony ,modem to motka v235 predkość ok 20~25 Kb\s nie narzekam i jeszcze nigdy mi nie przycieli transdferu na fakturce mam jakies 3gb :D tak mysle mam w domu zasieg HSDPA ale musze kupic tel albo modem z tym ze mogą wtedy przyciąć ;)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Ja zawsze wyrabiam transfer ponad normę, ale to tylko dlatego, że kiedy kończy mi się limit zaczynam ściągać na całego. Era zawsze spóźnia się z przycięciem co najmniej kilka godzin więc coś tam się zdąży ściągnąć. Kiedyś się zagapiłem i przycięli mi po przetransferowaniu niecałych 600MB.
Inc0gnit0
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Inc0gnit0 »

Witam!
Mam podobną sytuację jak kolega kilka postów wcześniej.
Mam blueconnect od lutego 2008. Mam limit 500 MB.
Mimo to, nawet po przekroczeniu limitu, transfer mi się nie zmniejsza.
Dzieje się tak od sierpniowego okresu rozliczeniowego. Mam modem Huawei E220.
Prędkość transferu cały czas wynosi około 2 Mb/s.
Co jakiś czas przychodzi SMS o przekroczeniu limitu danych, ale nic to nie zmienia. Zdarzało się nawet, że przychodziły trzy SMS'y pod rząd...

Jak myślicie, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
Ostatnio zmieniony 2009-03-01, 19:09 przez Inc0gnit0, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Inc0gnit0 pisze:Jak myślicie, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy
Błąd na serwerach Ery. Jak się połapią to go naprawią i wtedy ograniczanie prędkości będzie działać prawidłowo.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
szachu-cad1
Użytkownik forum

Jak pisałem wcześniej. Obniżanie prędkości musi kontrolować jakiś system, który przydziela prędkości na zasadzie stopnia obciążenia danego pasma. Jeżeli pasmo jest obciążone w danym sektorze bardzo mocno, system obniża nam prędkość, jeżeli nie, ciśniemy dalej i dalej na pełnym gazie :super: ... inaczej według mnie nie da się tego wytłumaczyć.

[ Dodano: 2009-03-01, 12:48 ]
wojteks pisze:Błąd na serwerach Ery. Jak się połapią to go naprawią i wtedy ograniczanie prędkości będzie działać prawidłowo.
... może być, takiej opcji się naprawdę boję, a przez takie tematy jak ten, jakieś łby z Ery wezmą się za to jeszcze szybciej niż się nam wydaje...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Inc0gnit0 pisze:Zdarzało się, że w ciągu jednego okresu rozliczeniowego zasysałem około 65 GB danych.
No to ostro. :cfaniak:
Inc0gnit0 pisze:Jak myślicie, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
Jakiś błąd u operatora, ale jakbym nie wnikał. :roll:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Inc0gnit0, widzę że jesteś z Pomorza, mogę wiedzieć skąd dokładnie? Też mam ostatnio podobna sytuację. Era w niektórych pomorskich i zachodniopomorskich miastach (Białogard, Szczecinek, Stargard Szcz. Człuchów) dostawiła sporo nowych NodeB-ów, dzięki czemu obciążenie sieci jest znacznie mniejsze. Ogólnie muszę przyznać że Era dba o swoją infrastrukturę na Pomorzu :) .
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

O mnie era też zapomniała na dobre mam bc 49 1gb od września i ani razu nie przycieli .Na fakturce mam zawsze jakieś 3-5 gb bo na edge więcej nie wyciagne :]
Jak myślicie jest też u mnie zasięg 3g ale nie mam modemu ciekawe czy na HSDPA by przycinali ???? ;)
Awatar użytkownika
szachu-cad1
Użytkownik forum

Warto kupić modem na HSDPA, przesiadka jest niesamowita, np. u mnie w mieście ERA mam tylko jeden BTS z HSDPA (w centrum), pozostałe dwa są za miastem na totalnym odludziu... tak więc warto zainwestować te dwie stówki w nowy sprzęcik...

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-03-03, 20:26 ]
Na naszym forum nie używamy takich słówek, nawet pod gwiazdkami :nienie:
Ostatnio zmieniony 2009-03-03, 20:25 przez szachu-cad1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

tomok7 pisze:Jak myślicie jest też u mnie zasięg 3g ale nie mam modemu ciekawe czy na HSDPA by przycinali ???? ;)
Mi na HSDPA nie odpuszczają. Wprawdzie zawsze ściągam ponad limit, ale tylko dlatego że się spóźniają z przycięciem. Zawsze coś tam zdażę sciągnąć. W listopadzie ub.r przegapiłem koniec limitu (tzn nie zacząłem nic ściągać tuż przed jego przekroczeniem), to mi przycięli po przetransferowaniu 600MB. 100MB gratis :] . Zauważyłem że u mnie przycinają z opóźnieniem 24-48 godzin.
kozik
Użytkownik forum

Post autor: kozik »

Ja mam od 7-mego października ubiegłego roku bc za 96 zł limit 5GB umowa na 12 miesięcy. , Przycięty tranfer do tragicznej prędkości 16Kb/s miałem tylko trzy razy. A mieszkam w Łańcucie i w moim mieście jak na razie Era ma Tylko dwa nadajniki z UMTS-em.
Ostatnio zmieniony 2009-03-03, 20:39 przez kozik, łącznie zmieniany 1 raz.
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

U mnie Era dba o przycinanie nigdy się nie spóźniają .
Mam limicik 1 Gb. Czasem nawet przytną jak wykorzystam 900mb 100 mb jestem do tyłu :( , ale zrekompensują się w następnym miesiącu czasem jak wykorzysta 1124 mb to przycinają ;)
Inc0gnit0

Post autor: Inc0gnit0 »

Witam ponownie!
Wcześniej się chwaliłem (ta, to chyba dobre słowo), że nie przycinają mi prędkości po przekroczeniu limitu... Otóż te szczęśliwe czasy się dla mnie skończyły. Nie żebym rozpaczał bo nie jestem uzależniony od neta itd. ale jest to irytujące. ;)

Ale nie dlatego piszę tego posta. Otóż chyba potwierdza się teza że ograniczanie prędkości zależy od obciążenia danego pasma. Właśnie jakoś w lipcu ubiegłego roku postawiono w moich okolicach node-B. Myślę że niewiele osób miało wtedy blueconnect, raczej więcej było abonentów plusa i orange. Ale ostatnio właśnie przybyło "niebieskich" i wydaje mi się, że dlatego znowu przycinają mi prędkość. Mówi się trudno, i tak poszalałem już za dużo. :hyhy:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Inc0gnit0 pisze:Otóż chyba potwierdza się teza że ograniczanie prędkości zależy od obciążenia danego pasma.
Albo potwierdza się teza inwigilowania forum przez pracowników Ery :]
ZKZ

Post autor: ZKZ »

tomok7 pisze:O mnie era też zapomniała na dobre mam bc 49 1gb od września i ani razu nie przycieli .Na fakturce mam zawsze jakieś 3-5 gb bo na edge więcej nie wyciagne :]
Jak myślicie jest też u mnie zasięg 3g ale nie mam modemu ciekawe czy na HSDPA by przycinali ???? ;)
Szkoda że o mnie zawsze pamiętają, mam BC 49 od lutego 2008 i w każdym miesiącu mam limit, tylko w grudniu zabrakowało mi 2 dni żeby limitu nie było, a tak to zawsze po około 10 dniach przycinają :zly: No i jeszcze warto wspomnieć że mam tylko EDGE
dawid910
Użytkownik forum

Post autor: dawid910 »

Witam, mam takie pytanko o pewność sposobu "na nierozłączanie" czy ktoś komu zawsze wyskakują limity po spróbowaniu tego sposoby nie miał już problemu z nimi? Pracuję przy internecie w domu i naprawdę mnie irytuje gdy końcówki okresu rozliczeniowego muszę się "męczyć"...
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

dawid910 pisze:Witam, mam takie pytanko o pewność sposobu "na nierozłączanie"
Nie wiem jak u innych, ale u mnie to nie działa. Limit wchodzi nawet w trakcie połączenia, po prostu prędkość spada do 16kb/s i tyle. Zauważyłem jednak że nierozłączanie się już po przekroczeniu limitu opóźnia nieco zmniejszenie prędkości, dlatego zawsze kiedy kończy mi się limit nie rozłączam się i ściągam ile wlezie. Era spóźnia się z przycięciem nawet o 24 godziny, a przez ten czas zawsze coś sobie ściągnę :] .
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Blido pisze:Nie wiem jak u innych, ale u mnie to nie działa.
Kiedyś działało. Teraz operatorzy coś pozmieniali i kiszka. Ja w Plusie kiedyś pociągnąłem chyba 1.5GB bez rozłączania. Teraz niestety z chirurgiczną dokładnością sami rozłączają i tną prędkość. U reszty operatorów chyba jest podobnie.

[ Komentarz dodany przez: bob: 2009-05-29, 18:18 ]
Dyskusja o Orange na Śląsku bez obciążenia tu: ;)
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=185501#185501
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ