Ustawienia QoS

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sparrow
Użytkownik forum

Ustawienia QoS

Post autor: Sparrow »

W programach konfiguracyjnych do większości modemów jest opcja zmiany ustawień profilu połączenia. Wśród nich są też opcje dotyczące ustawień QOS. Czy ktoś wie do czego służą takie ustawienia jak: klasa ruchu, szybkość danych, kolejność, obsługa ruchu, opóźnienie itd. Czy mogą one jakoś wpłynąć na wydajność?

Na forum ten temat nie był jeszcze dokładnie poruszany...
akrystian
Początkujący użytkownik forum

Re: Ustawienia QoS

Post autor: akrystian »

Od tych ustawień zależą parametry połączenia nawiązywanego z siecią. Lecz to są nasze pobożne życzenia na które sieć może się nie zgodzić.

Ja właśnie mecze się z QoS w UMTS tam jest to zrealizowane za pomocą kontekstów PDP dla poszczególnych połączeń. Za pomocą komend at można to zdefiniować.

Oznaczenia komend AT w zaleceniu - 3GPP TS 27.007 V6.3.0 (2003-06)

Polecenia defilujące QoS jakiej żądamy od sieci:
3G Quality of Service Profile (Requested) AT+CGEQREQ=(parametry)
3G Quality of Service Profile (Minimum acceptable) AT+CGEQMIN=(parametry)

Polecenie które określa jakie parametry zostało przyznane z sieci:
3G Quality of Service Profile (Negotiated) +CGEQNEG=(numer kontekstu PDP)

W parametrach jest parametr definiujący klasę usług.

<Traffic class>: a numeric parameter that indicates the type of application for which the UMTS bearer
service is optimised.
0 - conversational
1 - streaming
2 - interactive
3 - background
Other values are reserved.

Niestety sieć pozwala wybrać tylko klasę 3 w której nie ma gwarancji większości parametrów.

I moje pytanko czy ktoś wie jakie QoS udostępniają operatorzy w UMTSie?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

akrystian pisze:czy ktoś wie jakie QoS udostępniają operatorzy w UMTSie?
Orange i Plus niestety tylko klasę 3.Era - nie wiem.
Też ten temat przerabiałem.
akrystian
Początkujący użytkownik forum

Post autor: akrystian »

Ja przerabiałem Heyah czyli Era. :/ Z tego co czytałem to operatorzy boją się coby nie pogorszyło im ruchu w rozmowach (komutowanych) telefonicznych.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

akrystian pisze:to operatorzy boją się coby nie pogorszyło im ruchu w rozmowach (komutowanych) telefonicznych.
I dlatego dziwię się Centertelowi,że nie wprowadził QoS-u,skoro na każdym nodeB z miejsca odpala dwie nośne - jedną z priorytetem voice,a drugą tylko dla data.
Może kwestia znowu tkwi w mało wydajnej transmisji od/do stacji...
Awatar użytkownika
Tomi 25
Stały użytkownik forum

Post autor: Tomi 25 »

A jak to jest w końcu z tymi 20% zarezerwowanej przepustowości.Jeśli ustawimy je na 0% to ma jakiś wpływ na połączenie i transfer? W internecie jest dużo razy to poruszane.Jak to w końcu wygląda? Słyszałem także że można te modyfikacje wprowadzić w Xp home poprzez odpowiedni dodatkowy wpis do rejestru.Ktoś już tego próbował?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Tomi 25 pisze:A jak to jest w końcu z tymi 20% zarezerwowanej przepustowości.Jeśli ustawimy je na 0% to ma jakiś wpływ na połączenie i transfer?
Ogólnie transfer wzrasta, ale nie o 20%, a zaledwie kilka. I tego tez nie jestem pewien, bo może to być po prostu błąd pomiarowy. Wiadomo jak działa net mobilny, transfer jest bardzo zmienny i każdy wynik jest inny.

Zainteresowanych zapraszam do dzisiaj opracowanego tutoriala: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=16552
W Windowsie XP Professional można w bardzo prosty sposób zmienić harmonogram QoS, w XP Home jest to już troche trudniejsze i można dokonac tego wyłącznie przez regedit, jak wspominał Tomi 25.
ODPOWIEDZ