Ustawienia QoS
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Ustawienia QoS
W programach konfiguracyjnych do większości modemów jest opcja zmiany ustawień profilu połączenia. Wśród nich są też opcje dotyczące ustawień QOS. Czy ktoś wie do czego służą takie ustawienia jak: klasa ruchu, szybkość danych, kolejność, obsługa ruchu, opóźnienie itd. Czy mogą one jakoś wpłynąć na wydajność?
Na forum ten temat nie był jeszcze dokładnie poruszany...
Na forum ten temat nie był jeszcze dokładnie poruszany...
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Ustawienia QoS
Od tych ustawień zależą parametry połączenia nawiązywanego z siecią. Lecz to są nasze pobożne życzenia na które sieć może się nie zgodzić.
Ja właśnie mecze się z QoS w UMTS tam jest to zrealizowane za pomocą kontekstów PDP dla poszczególnych połączeń. Za pomocą komend at można to zdefiniować.
Oznaczenia komend AT w zaleceniu - 3GPP TS 27.007 V6.3.0 (2003-06)
Polecenia defilujące QoS jakiej żądamy od sieci:
3G Quality of Service Profile (Requested) AT+CGEQREQ=(parametry)
3G Quality of Service Profile (Minimum acceptable) AT+CGEQMIN=(parametry)
Polecenie które określa jakie parametry zostało przyznane z sieci:
3G Quality of Service Profile (Negotiated) +CGEQNEG=(numer kontekstu PDP)
W parametrach jest parametr definiujący klasę usług.
<Traffic class>: a numeric parameter that indicates the type of application for which the UMTS bearer
service is optimised.
0 - conversational
1 - streaming
2 - interactive
3 - background
Other values are reserved.
Niestety sieć pozwala wybrać tylko klasę 3 w której nie ma gwarancji większości parametrów.
I moje pytanko czy ktoś wie jakie QoS udostępniają operatorzy w UMTSie?
Ja właśnie mecze się z QoS w UMTS tam jest to zrealizowane za pomocą kontekstów PDP dla poszczególnych połączeń. Za pomocą komend at można to zdefiniować.
Oznaczenia komend AT w zaleceniu - 3GPP TS 27.007 V6.3.0 (2003-06)
Polecenia defilujące QoS jakiej żądamy od sieci:
3G Quality of Service Profile (Requested) AT+CGEQREQ=(parametry)
3G Quality of Service Profile (Minimum acceptable) AT+CGEQMIN=(parametry)
Polecenie które określa jakie parametry zostało przyznane z sieci:
3G Quality of Service Profile (Negotiated) +CGEQNEG=(numer kontekstu PDP)
W parametrach jest parametr definiujący klasę usług.
<Traffic class>: a numeric parameter that indicates the type of application for which the UMTS bearer
service is optimised.
0 - conversational
1 - streaming
2 - interactive
3 - background
Other values are reserved.
Niestety sieć pozwala wybrać tylko klasę 3 w której nie ma gwarancji większości parametrów.
I moje pytanko czy ktoś wie jakie QoS udostępniają operatorzy w UMTSie?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Orange i Plus niestety tylko klasę 3.Era - nie wiem.akrystian pisze:czy ktoś wie jakie QoS udostępniają operatorzy w UMTSie?
Też ten temat przerabiałem.
-
- Początkujący użytkownik forum
Ja przerabiałem Heyah czyli Era.
Z tego co czytałem to operatorzy boją się coby nie pogorszyło im ruchu w rozmowach (komutowanych) telefonicznych.

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
I dlatego dziwię się Centertelowi,że nie wprowadził QoS-u,skoro na każdym nodeB z miejsca odpala dwie nośne - jedną z priorytetem voice,a drugą tylko dla data.akrystian pisze:to operatorzy boją się coby nie pogorszyło im ruchu w rozmowach (komutowanych) telefonicznych.
Może kwestia znowu tkwi w mało wydajnej transmisji od/do stacji...
- Tomi 25
- Stały użytkownik forum
A jak to jest w końcu z tymi 20% zarezerwowanej przepustowości.Jeśli ustawimy je na 0% to ma jakiś wpływ na połączenie i transfer? W internecie jest dużo razy to poruszane.Jak to w końcu wygląda? Słyszałem także że można te modyfikacje wprowadzić w Xp home poprzez odpowiedni dodatkowy wpis do rejestru.Ktoś już tego próbował?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Ogólnie transfer wzrasta, ale nie o 20%, a zaledwie kilka. I tego tez nie jestem pewien, bo może to być po prostu błąd pomiarowy. Wiadomo jak działa net mobilny, transfer jest bardzo zmienny i każdy wynik jest inny.Tomi 25 pisze:A jak to jest w końcu z tymi 20% zarezerwowanej przepustowości.Jeśli ustawimy je na 0% to ma jakiś wpływ na połączenie i transfer?
Zainteresowanych zapraszam do dzisiaj opracowanego tutoriala: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=16552
W Windowsie XP Professional można w bardzo prosty sposób zmienić harmonogram QoS, w XP Home jest to już troche trudniejsze i można dokonac tego wyłącznie przez regedit, jak wspominał Tomi 25.