Jak sprawdzić stan limitu w Orange Freedom Pro CDMA ?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

YaRoO
Użytkownik forum

Re: Jak sprawdzić stan limitu w Orange Freedom Pro CDMA ?

Post autor: YaRoO »

Czasem można sobie ściągnąć gierke czy coś. Ale nie 20 porządnych gier na raz...
Zwykle prędkość mojego netu waha się w granicach 512-700 kbps. Dziś - sobota godzina 17:46 mam prędkość 67 kbps... Żal normalnie!!! Ciekawe czy jak dokupie sobie antenę zewnętrzną to przestanie mi tak prędkość spadać... Czy taki zakup w ogóle coś da... A co do banu to się zgadzam. Banować zasysaczy!!! Bana na cały mieściąc i się nauczą!!!
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Żal to byś miał jak miał byś neta w EDGE :rotfl:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

YaHooo pisze:Po co komu ściągać tyle rzeczy na dysk? Chyba się mocno nudzą.
Dlatego, że torrent jest łatwy w obsłudze (zarzucasz i samo się ściąga) i dlatego, że zasysacze korzystają z łącz bez limitu. Nic nie tracą przez to że ściągają, zwłaszcza że nic nie stoi na przeszkodzie w jednoczesnym ściaganiu i surfowaniu. A że generują przez to niepotrzebny traffic i zapychają łącze to już ich rybka obchodzi. Ponoć 40% całego ruchu w sieci TP to P2P. Gdyby nie ssacze, to zapewne łacza byłyby tańsze, a tak jest drogo, bo ISP muszą liczyć się z faktem, że jak komuś dają 2Mb/s, to może jechać 2Mb/s przez 24h/dobę. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłoby ograniczenie P2P w internecie stacjonarnym. Pomijając fakt wątpliwej legalności wiekszości materiałów w sieciach P2P, dystrybucje Linuxa mozna ściągać także z FTP/HTTP, a jak się juz ktoś uprze i nie może się doczekać filmu który za oceanem jest już na DVD, a u nas dopiero niedługo wejdzie do kin (przyznam że i mi się zdarza, choć zazwyczaj nowości oglądam w kinie) to są jeszcze warezy, o których torrenciarze nawet nie słyszeli. A to znacznie lepsze rozwiązanie, bo w czasie ściągania np. z RS jest otwarte jedno połączenie, a nie jak w przypadku torrenta, nawet kilkaset, więc łącze nie jest tak przeciążone.
Awatar użytkownika
czarny
Stały użytkownik forum

Post autor: czarny »

YaRoO nie tylko ty jesteś wnerwiony na tych de.....zasysaczy ja mam tak na obecną chwilę (brak anteny zewnętrznej)
Obrazek

onimusza666 tak się składa,że mam neta w EDGE (jeszcze 3 miechy) jak i w OFP.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

czarny, A jak u Ciebie z mocą sygnału?
YaRoO
Użytkownik forum

Chodźcie się zbierzemy w kupe i nawalimy torrenciarzom w ciach :D

[ Dodano: 2009-03-07, 20:05 ]
bez anteny zewnętrznej:
poziom sygnału EvDo- 68dBm
poziom sygnału EvDo diversity- 71 dBm
Modem zamontowany przy oknie na ściance biórka skierowany w strone najbliższego BTSa.
A u ciebie Czarny?

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-03-07, 23:00 ]
Poprawa pisowni. Nie piszemy tak na forum nawet pod ukryciem. :nienie: Proszę zapoznać się z regulaminem.
Ostatnio zmieniony 2009-03-07, 22:59 przez YaRoO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
czarny
Stały użytkownik forum

Post autor: czarny »

To jest tak:
poziom sygnału EvDo - 92dBm
poziom sygnału EvDo diversity - 93dBm
Modem leży na biurku
Odległość od BTS-a ok.10km teren zalesiony,pagórki.
Jeszcze jedno,dziwią mnie te wysokie pingi :niepewny: u forumowiczów nie spotkałem podobnych :(
YaRoO
Użytkownik forum

Na speedtest.net mam ping średnio 105. A ty czarny jaki ping masz?
A i jeszcze moja odległość od BTS to ok 20 km. Teren w miarę równy...
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

YaRoO pisze:Chodźcie się zbierzemy w kupe i nawalimy torrenciarzom w ciach :D
A jak zamierzasz tego dokonać? Chyba nie kijem bejsbolowym :]
YaRoO pisze:Modem zamontowany przy oknie na ściance biórka skierowany w strone najbliższego BTSa.
W jaki sposób Axesstela z anteną dookólną można gdziekolwiek skierować :zdziwko:

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-03-07, 23:01 ]
Poprawa cytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-03-07, 23:00 przez Blido, łącznie zmieniany 1 raz.
YaRoO
Użytkownik forum

EEE masz racje ;) Chodzi o to że jest na ścianie południowej(ten sam kierunek co BTS) w ostatnim pokoju na pietrze, na wysokości okna. A z okna patrząc to tak mniej więcej w strone Anteny jest w miarę równy teren, z małą ilością drzew, bez pagórków. Może teraz dobrze się wysłowiłem:P
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

YaRoO pisze:Może teraz dobrze się wysłowiłem:P
Zdecydowanie lepiej. Ale jeszcze jedna rzecz. Napisałeś wcześniej, że router jest przytwierdzony do biurka. Czy jest przytwierdzony pionowo? Jeśli tak, to antenkę chyba przekręciłeś tak aby była poziomo, tzn tak samo gdy router stoi na stole? Chyba nie wycelowałeś końca antenki w BTS :hyhy: .
YaRoO
Użytkownik forum

Nie wycelowałem bo mam za mało miejsca od ściany :P
A antenkami kręciłem tak by uzyskać najlepsze parametry w axesstel menager w zakładce stan...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Blido pisze:Dlatego, że torrent jest łatwy w obsłudze (zarzucasz i samo się ściąga) i dlatego, że zasysacze korzystają z łącz bez limitu.
Masz całkowitą rację. Dlatego jestem za przycięciem p2p. Chociaż nie całkowitym wycięciem. Można by przycinać do 1/10 prędkości łącza.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Ja mogę z swoich obserwacji stwierdzić, że ludzie którzy ściągają 24h/dobę są bardzo mało inteligentni, sam mam sąsiada który na emule ściąga przynajmniej kilka razy ten sam plik przy tym upload ma cały czas na full i sam nie wiem jak przegląda strony. Kiedyś sam korzystałem z radiówki i takich półinteligentów zawalających nadajniki przede wszystkim w sieciach radiowych móglbym zabić nożem....wiekszość moim zdaniem nie skończyla podstawówki bo to całkowite ciach.

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-03-07, 23:57 ]
adixm nie obrażamy innych :nienie:
Ostatnio zmieniony 2009-03-07, 23:56 przez adixm, łącznie zmieniany 1 raz.
komputer
Początkujący użytkownik forum

Post autor: komputer »

No ja nie chce nic mówić ale takimi postami sami zakładamy sobie pętle na szyje i jak zaczną ciąć to zobaczymy co w ogóle zciągniemy. Już widze nowe posty jak to nie jednemu strona nie chce się otworzyć.
paszczak

Post autor: paszczak »

adixm pisze:takich półinteligentów zawalających nadajniki przede wszystkim w sieciach radiowych móglbym zabić nożem....
§§§§ :szok:
YaRoO
Użytkownik forum

komputer pisze:No ja nie chce nic mówić ale takimi postami sami zakładamy sobie pętle na szyje i jak zaczną ciąć to zobaczymy co w ogóle zciągniemy. Już widze nowe posty jak to nie jednemu strona nie chce się otworzyć.
Nie chodzi nam o to żeby nic nie ściągać. Tylko żeby ni pobierac zbędnej ilości plików i to wtedy kiedy inni korzystają z netu... Małe pliczki, winampa jakiegoś albo coś to sobie pobrać można, ale jak jedziesz z torrentów gry lub programy po kilka giga to nie ma co się oszukiwać ale inni użytkownicy twojego btsa mają ochotę cię za to zabić(wiem co mówie). Dlatego na neo albo innych kablówkach można sobie ściągać, ale na radiówkach to sie trzeba ograniczać! Albo przynajmniej ustawić pobieranie na noc.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Dokładnie masz rację, niestety niektórych to mało interesuje lub nie zdawają sobie z tego sprawy:]
Awatar użytkownika
acprzemu
Stały użytkownik forum

Post autor: acprzemu »

Przez takich ludzi będą ciąć limity, weźcie się ludzie opanujcie. Ja wykorzystuje tak aby trochę poserfować i przekraczam nieznacznie ok 300-400, a z neta korzysta cala moja rodzina .
Awatar użytkownika
roshkov
Stały użytkownik forum

Post autor: roshkov »

Zgadzam się z Wami. Mój net może wyciągać 2500kbps... ale tylko w nocy. W dzień od 17 do 22 mam 100-200kbps. Na stos z torrenciarzami!
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

adixm pisze:sam mam sąsiada który na emule ściąga przynajmniej kilka razy ten sam plik przy tym upload ma cały czas na full i sam nie wiem jak przegląda strony. Kiedyś sam korzystałem z radiówki i takich półinteligentów zawalających nadajniki przede wszystkim w sieciach radiowych móglbym zabić nożem....wiekszość moim zdaniem nie skończyla podstawówki bo to całkowite
Znam takiego co ma RAID

2x 320
2x 640

i już mu brakuje miejsca na dysku...

Co do ściągania to ja od dawna nie ściągam z Torrentów tylko z Rapida. Wygodniej, szybciej i mniej zasobów. Oczywiście bez przesady ale czasami jakiś film do własnego użytku się ściągnie.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Co do ściągania to ja od dawna nie ściągam z Torrentów tylko z Rapida. Wygodniej, szybciej i mniej zasobów.
Racja, a poza tym w Polsce ściąganie z serwerów hostujących pliki jest legalne, bo samemu nic się nie udostępnia. Gorzej już z przechowywaniem danych na dysku, choć w przypadku np. filmów czy muzyki kwestia prawna nie jest do końca uregulowana (piracki soft jest natomiast nielegalny)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Tak ale nie zapominajmy, że na rapidzie są też legalne rzeczy.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Owszem, ale jak myślisz, jaki to odsetek danych? Prawie wszystkie fora warezowe bazują na RS, serwery tej firmy przechowują petabajty nielegalnego softu.
Awatar użytkownika
wilq
Stały użytkownik forum

Post autor: wilq »

Mikele pisze:Zamiast instalować programy typu NetMeter itp. już niebawem będzie
można sprawdzać stan zużytego transferu przez internet,
a konkretnie logując się na dane z umowy w Orange-online.

Właśnie trwają prace techniczne nad dodaniem tej usługi do systemu orange-online.
Kiedyś było w orange-online (i wiele innych opcji). Przez jakiś czas później istniały równolegle dwa "orange online" - prosty na orange.pl i pełny na orangeon-line.pl (czy jakoś podobnie). Było tam większość opcji które teraz dostępne są wyłącznie za pośrednictwem telefonistki. Ale widocznie było za wygodnie i teraz muszą od nowa koło wynajdywać...

A ilość ściągniętych danych da się sprawdzić na stronie z wykazem połączeń (tylko trzeba eksport do csv i zsumować jakimś excelem). Przynajmniej w Business Everywhere.
bookman

Post autor: bookman »

Wpisz w google albo na dobreprogramy du meter i tego typu programik sobie zainstaluj.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bookman pisze: tego typu programik sobie zainstaluj.
Ale z tego co pamiętam to nie jest darmowy program. Więcej tego typu programów znajdziesz w spisie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047" target="_blank">»NetMetery«</a>
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Tidde188

Post autor: Tidde188 »

Z jednej strony was rozumiem jednak z drugiej nie ....
Według waszego kąta widzenia każdy kto ściąga więcej niż (..) danych zapycha łącze... Okej zgodze sie z wami, ale w takim razie po co ktoś ma kupywać sobie łącze 6mbit/s i płacić przykładowo 200zł miesięcznie jak tu go wyśmiejecie i wyzwiecie od zapychacza... Skoro tak to niech zrobią krajowy internet max 256mbit/s do tego limit dla każdego 5gb miesiecznie... Bo w takim razie jaaa chcąc korzystać z maksymalnych możliwości łącza kupuje te o największej szybkości i ja za to płace ... Sprzedawca takie łącze oferuje wiec o co chodzi... Płace ..wymagam.. Robie co chce... Za taką kwote i takie łącze nie obowiązują mnie żadne ograniczniki... Dobrze mówie? Bo jeżeli ja wam tym zapycham łącze...(tym że mam wiecej kasy do wydania co miesiąc na abonament) to to sie wam ni epodoba, bo ja wam niby zapycham(nie chodzi tutaj o mnie..mowie czysto teorytycznie) czyli wina leży po stronie sprzedawcy, bo jeżeli takie coś oferuje to musi się liczyć z tym, ze ten ktoś nie bedzie tylko preglądał stron albo siedział na gg czy na forach ... To on powinien zapewnić innym swobodę w korzystaniu z łącza o mniejszej szybkości ... Według mnie wina leży po stronie SPRZEDAWCY a nie po stronie zapychaczy ;) :] pozdro

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-05-04, 14:48 ]
Poprawa pisowni. Zdania na forum zaczynamy wielką literą.
Ostatnio zmieniony 2009-05-04, 13:46 przez Tidde188, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Tidde188 oczywiście, masz swoją rację :) Ale kabelek (6mbit) to jest co innego niż takie wi-fi, CDMA, czy GSM. Tam jest tak, że jak znajdzie się jeden namiętny ssacz p2p to potrafi zapchać całkowicie BTS'a z którego korzysta (utrudniając reszcie użytkowników siedzącym na tym samym BTS'e życie podczas korzystania z internetu). Bo żeby p2p dobrze ściągało z dużymi prędkościami to trzeba otworzyć dużo połączeń itp. Na kablu za bardzo nie ma takiej zależności. Dlatego na forum mamy takie zdanie, że limity w CDMA, GSM powinny być. Bo jeśli nie one to by było ciężko korzystać z internetu. Swoją drogą kwestia wielkości tych limitów to co innego ;)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Tidde188 pisze:Skoro tak to niech zrobią krajowy internet max 256mbit/s do tego limit dla każdego 5gb miesiecznie...
Ja się nie zgadzam na limity. Wystarczy mi 30Mbps bez limitów. Nie jestem zachłanny. :rotfl:
Tidde188 pisze:Sprzedawca takie łącze oferuje wiec o co chodzi... Płace ..wymagam.. Robie co chce...
Niestety tak nie jest nawet w kapitalizmie. Tu ważna jest relacja podaż - popyt. Jeśli mała podaż a duży popyt to tylko Ci się wydaje, że robisz co chcesz. Tu jedynie możesz sobie zadać pytanie mieć czy nie mieć, być czy nie być i tyle. ;)
W odwrotnej sytuacji kiedy podaż przewyższa popyt możesz sobie pogrymasić. :)
ODPOWIEDZ