Wiem.Patryk_ pisze:To w próżni.

Moderator: Moderatorzy
Wiem.Patryk_ pisze:To w próżni.
W powietrzu jest bardzo podobna. Jest tylko trochę mniejsza. Ale to się nie liczy taka różnicaPatryk_ pisze:To w próżni.
Ale już w przeszkodach innych niż powietrze jest ciut mniejsza.YaHooo pisze:W powietrzu jest bardzo podobna.
Tak, ale w przeszkodach tłumienie będzie takie, że sygnał dolatujący do anteny będzie miał bardzo małą moc.Patryk_ pisze:Ale już w przeszkodach innych niż powietrze jest ciut mniejsza.
Z kolei tam to tylko się liczy tłumienie powietrza, a jak jakaś chmura, czy deszcz to dojdzie jakieś 60dB tłumienia więcejPatryk_ pisze:co innego przy satelitach geostacjonarnych![]()
Antena nie ma zasięgu.arek2751 pisze:A może antena erato tak jak pisze producent ma zasięg 10km
Do UMTS'a można się zalogować do około 10km, zaś 2g to około 30km.arek2751 pisze:a nadajnik na ile może km
Jak to dokładnie określiłarek2751 pisze:A może antena erato tak jak pisze producent ma zasięg 10km
Fizycznie fale z takich stacji bazowych dochodzą do linii horyzontu, a więc nieraz nawet na odległość 70km. Część z nich na skutek odbić wylatuje w kosmos, gdzie może lecieć nieskończenie długo, chyba że zostanie kiedyś wyłapana przez radioteleskop jakiejś obcej cywilizacjiYaHooo pisze:Do UMTS'a można się zalogować do około 10km, zaś 2g to około 30km.
Właśnie to miałem na myśliBlido pisze: Inna sprawa że ze względu na bramki czasowe zalogować się można tylko na podane przez Ciebie odległości.
Tak samo ważna jest jeszcze jakość sygnału. Jak w sygnale mamy dużo błędów to też transmisja może zostać nie nawiązana.Blido pisze: A dochodzi jeszcze tłumienie sygnału, które może być zbyt mocne aby nawiązać połaczenie.
To może być jakiś testowy NodeB. A tego nie będzie na mapkach.arek2751 pisze: jeszcze jedno hsdpa łapie od dnia 07,2008r.