dobór kabla i anteny
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
dobór kabla i anteny
witam
jestem nowy na forum i mam problem
otóż posiadam modem huawei e160 w sieci play. Ponieważ u mnie w domu raczej kiepsko z zasięgiem pokusiłem się o podłączenie anteny zewnętrznej do modemu. Antena którą podłączyłem ( antena paraboliczna) służyła mi kiedyś do odbioru internetu radiowego i działa chyba na częstotliwościach 2,4 -2.8 GHz. Umieściłem ją kilka metrów nad ziemią. Jako kabla użyłem zwykłego koncentryka bo tylko takim kablem dysponowałem . Po regulacji anteny ustawiłem mam 4 -5 kresek czyli 70 - 90% zasięgu HSDPA (odległość od BTS-a jakiś 5 -7 km) Oczywiście cała konstrukcja miała służyć jako sprawdzenie czy to wszystko zadziała bo z tego co się orientuje HSDPA działa na 2100Mhz.Teraz kilka pytań
Jakiego kabla powinienem użyć aby straty sygnałowe były jak najmniejsze i żeby internet działał jak najlepiej?? a może trzeba zmienić antenę na HSDPA na przykład z bestpartnera czy dipola ??
Dodam jeszcze że internet działa w miarę stabilnie, jednak czasem ciężko z odbieranymi i wysyłanymi bajtami, czasem mam duży zasięg ale nie odbieram danych więc internet nie działa, dodatkowo zaobserwowałem również pojawiające się błędy.
Proszę o porady, wskazówki, sugestie wynikające z własnych doświadczeń.
pozdrawiam
jestem nowy na forum i mam problem
otóż posiadam modem huawei e160 w sieci play. Ponieważ u mnie w domu raczej kiepsko z zasięgiem pokusiłem się o podłączenie anteny zewnętrznej do modemu. Antena którą podłączyłem ( antena paraboliczna) służyła mi kiedyś do odbioru internetu radiowego i działa chyba na częstotliwościach 2,4 -2.8 GHz. Umieściłem ją kilka metrów nad ziemią. Jako kabla użyłem zwykłego koncentryka bo tylko takim kablem dysponowałem . Po regulacji anteny ustawiłem mam 4 -5 kresek czyli 70 - 90% zasięgu HSDPA (odległość od BTS-a jakiś 5 -7 km) Oczywiście cała konstrukcja miała służyć jako sprawdzenie czy to wszystko zadziała bo z tego co się orientuje HSDPA działa na 2100Mhz.Teraz kilka pytań
Jakiego kabla powinienem użyć aby straty sygnałowe były jak najmniejsze i żeby internet działał jak najlepiej?? a może trzeba zmienić antenę na HSDPA na przykład z bestpartnera czy dipola ??
Dodam jeszcze że internet działa w miarę stabilnie, jednak czasem ciężko z odbieranymi i wysyłanymi bajtami, czasem mam duży zasięg ale nie odbieram danych więc internet nie działa, dodatkowo zaobserwowałem również pojawiające się błędy.
Proszę o porady, wskazówki, sugestie wynikające z własnych doświadczeń.
pozdrawiam
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: dobór kabla i anteny
Osobiście brałbym kabel h155. Lepszego nie trzeba.cingular pisze:Jakiego kabla powinienem użyć aby straty sygnałowe były jak najmniejsze i żeby internet działał jak najlepiej??
Tak warto zmienić. Antena na 2.4GHz może być niedopasowana do modemu. Co za tym idzie w łatwy sposób można spalić końcówkę mocy w modemie. Ale jak się modem nie grzeje mocno to można by spróbować zostawić tą antenę co jest.cingular pisze:może trzeba zmienić antenę na HSDPA na przykład z bestpartnera czy dipola ??
A próbowałeś się rozłączyć oraz połączyć ponownie? Bo to typowe zjawisko zamierania połączenia internetowego w sieci komórkowej.cingular pisze:czasem ciężko z odbieranymi i wysyłanymi bajtami, czasem mam duży zasięg ale nie odbieram danych więc internet nie działa
To znaczy na przykład błędy w grafice na stronach www?cingular pisze:dodatkowo zaobserwowałem również pojawiające się błędy.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Co do grzania się modemu to niestety grzeje się, ale również bez anteny zewnętrznej. Co do błędów w grafice to rzeczywiście czasem występują, a " martwica " połączenia ma także miejsce ale rozłączam i z powrotem włączam i zazwyczaj jest ok.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-02-16, 11:23 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-02-16, 11:23 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-02-16, 11:22 przez cingular, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Więc moim zdaniem można by było pozostać przy tej anteniecingular pisze:Co do grzania się modemu to niestety grzeje się, ale również bez anteny zewnętrznej.

No raczej nie może być spowodowane anteną. A bez anteny też takie się pojawiają?cingular pisze:Co do błędów w grafice to rzeczywiście czasem występują
To akurat charakterystyczne dla sieci komórkowych. Szczególnie dla Playa.cingular pisze:a " martwica " połączenia ma także miejsce ale rozłączam i z powrotem włączam i zazwyczaj jest ok.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Różnie to bywa, na początek wg zaleceń zmienię ten " koncentryk " na h155, może wtedy całość stanie się bardziej stabilna, a przeprowadzone przeze mnie testy będą bardziej miarodajne bo jak na razie to ciężko o tą stabilizację.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Pochwal się wynikamicingular pisze: przeprowadzone przeze mnie testy będą bardziej miarodajne bo jak na razie to ciężko o tą stabilizację.

Proszę bardzo no i zapraszam ponownie w razie kolejnych pytańcingular pisze:Pozdrawiam i dziękuję za pomoc![]()

Pozdrawiam YaHooo 

-
dobór kabla i anteny cd..
Witam ponownie
Po założeniu kabelka h155 nie ma żadnej różnicy w działaniu internetu w stosunku do poprzedniego zwykłego kabla ( normalny koncentryk). Strony po dłuższym ładowaniu dalej nie wyświetlają całych obrazków, często nie ładują się w całości . Co mam zrobić żeby poprawić działanie całości???
Może jakieś ustawienia modemu??albo przeglądarki??? no sam już nie wiem , pomocy!!!!!
Dodam jeszcze że zasięg wciąż w granicach 75-90%
Po założeniu kabelka h155 nie ma żadnej różnicy w działaniu internetu w stosunku do poprzedniego zwykłego kabla ( normalny koncentryk). Strony po dłuższym ładowaniu dalej nie wyświetlają całych obrazków, często nie ładują się w całości . Co mam zrobić żeby poprawić działanie całości???
Może jakieś ustawienia modemu??albo przeglądarki??? no sam już nie wiem , pomocy!!!!!
Dodam jeszcze że zasięg wciąż w granicach 75-90%
-
- Użytkownik forum
Skoro po założeniu innego kabla strony nadal Ci się wolno Ładują to wskazuje na bardzo obciążony Nodeb. Spróbuj nakierować antenę na innego Nodeba. Pozdrawiamcingular pisze:Strony po dłuższym ładowaniu dalej nie wyświetlają całych obrazków, często nie ładują się w całości . Co mam zrobić żeby poprawić działanie całości???
Ostatnio zmieniony 2009-03-10, 14:36 przez kozik, łącznie zmieniany 3 razy.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
kozik, kolego popraw te błędy bo zaniżasz poziom naszego forum.
-
- Użytkownik forum
Ok już poprawiłem. I pszepraszamJaco pisze:popraw te błędy bo zaniżasz poziom naszego forum.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Teraz można by sprawdzić w innym miejscu miasta jak to działa. Tak żebyś mógł korzystać z innego BTS'a. Bo to może równie dobrze być wina obciążenia sieci jak również usterki sprzętu.cingular pisze:Co mam zrobić żeby poprawić działanie całości???
Ostatnio zmieniony 2009-03-12, 21:12 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam YaHooo 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie wiem,czego oczekujesz po takiej instalacji antenowej,poza stopniową utratą czułości i w końcu awarią modemu...
Cóż z tego,że siła sygnału wydaje się być dobra,skoro to tylko "głupi" wskaźnik poziomu sygnału RX.
Jakość pewnie jest tragiczna,że o uplinku nie wspomnę,a łacza internetowego się nie "odbiera z nadajnika",jak to 80% userów na tym forum twierdzi,tylko jest to połączenie dwukierunkowe,w którym kanał "w górę" jest równie ważny,bo po nim idą choćby dane kontrolne.
I dlatego to tak podle działa.
Cóż z tego,że siła sygnału wydaje się być dobra,skoro to tylko "głupi" wskaźnik poziomu sygnału RX.
Jakość pewnie jest tragiczna,że o uplinku nie wspomnę,a łacza internetowego się nie "odbiera z nadajnika",jak to 80% userów na tym forum twierdzi,tylko jest to połączenie dwukierunkowe,w którym kanał "w górę" jest równie ważny,bo po nim idą choćby dane kontrolne.
I dlatego to tak podle działa.
-
Rozumiem, że mam założyć profesjonalna antena, więc tak zrobię, a co do BTS - ów to mam tylko jeden w promieniu 10 km, następne są powyżej 20km.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie tak. Jakichś home made z Allegro nie polecamy.cingular pisze:Rozumiem, że mam założyć profesjonalna antena
No to trochę ciężko. Zawsze warto to sprawdzić. Ale jak się nie da to mówi się trudno.cingular pisze:co do BTS - ów to mam tylko jeden w promieniu 10 km, następne są powyżej 20km.
Pozdrawiam YaHooo