Wskaźnik prędkości

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
balbina1
Stały użytkownik forum

Wskaźnik prędkości

Post autor: balbina1 »

Witam.W końcu stałem się użytkownikiem tzw. radiówki :hurra: . Czy są jakieś wskaźniki prędkości łącza pokazujące prędkości np. w rogu monitora , czy na pasku, które mogę zainstalować ?(Mam TL-WR543G). Z góry dziękuję za wszelkie porady :padam:

[ Dodano: 2009-03-15, 21:36 ]
Znalazłem w na płycie "Komputer świat" cFosSpeed. Co o tym sądzicie? Warto instalować?
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Wskaźnik prędkości

Post autor: YaHooo »

balbina1 pisze:Czy są jakieś wskaźniki prędkości łącza pokazujące prędkości np. w rogu monitora , czy na pasku, które mogę zainstalować ?
Wszystko jest w naszym :faq: > Programy monitorujące ruch w sieci i nie tylko <
balbina1 pisze:Znalazłem w na płycie Komputer swiat cFosSpeed. Co o tym sądzicie? Warto instalować?
Ja tam bym nie instalował tego. Ale jak chcesz zobaczyć co to jest to można :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

balbina1 pisze:Znalazłem w na płycie "Komputer świat" cFosSpeed. Co o tym sądzicie? Warto instalować?
Ja bym nie polecał. Kiedyś się nabrałem na tą mrzonkę (miałem nadzieję że BC będzie lepiej działał po limicie). To nie tylko nie przyspiesza połączenia ale wręcz spowalnia lub w ogóle uniemożliwia korzystanie z internetu. Po instalacji P2P przestało mi działać, strony ledwo co się wczytywały i wciąż przerywało sesje. Trzeba było wielokrotnie odświeżać nawet często odwiedzane strony. Co gorsza po deinstalacji za Chiny nie mogłem doprowadzić wszystkiego do ładu i nie obyło się bez reinstalacji Windowsa.
Awatar użytkownika
balbina1
Stały użytkownik forum

Blido pisze:Ja bym nie polecał. Kiedyś się nabrałem na tą mrzonkę
Już po ptokach- zainstalowałem toto.
Blido pisze:To nie tylko nie przyspiesza połączenia
Nie chcę przyśpieszać tylko widzieć jaką mam prędkość w danej chwili
Blido pisze:i nie obyło się bez reinstalacji
Przynajmniej nauczę się czegoś nowego :D A jak jest z netmeterem? Może to mi wystarczy?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

balbina1 pisze:A jak jest z netmeterem? Może to mi wystarczy?
Jak chcesz widzieć jaka jest dana w tej chwili prędkość i użycie łącza to wystarczy :)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
balbina1
Stały użytkownik forum

Potestuję na razie tego "speeda",a potem zobaczymy ;) Dzięki za rady!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Blido pisze:Kiedyś się nabrałem na tą mrzonkę (miałem nadzieję że BC będzie lepiej działał po limicie). To nie tylko nie przyspiesza połączenia ale wręcz spowalnia lub w ogóle uniemożliwia korzystanie z internetu.
No jeśli zakłada się, że to program do przyspieszania połączenia to faktycznie mrzonka ;) Ale jako packet sheduler (czyli to do czego został stworzony) nie ma konkurencji pod Windowsem.
Skąd w ogóle taki dość dziwny pomysł, że będzie przyspieszał łącze po limicie? :zdziwko:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Jo_gurt pisze:Skąd w ogóle taki dość dziwny pomysł, że będzie przyspieszał łącze po limicie? :zdziwko:
Zapytaj twórców programu :hyhy: . Ponoć miał jakoś tam optymalizować system, "wybierać najlepszą ścieżkę dla pakietów" (cokolwiek to znaczy) i inne magiczne rzeczy. Ogólnie miał przyspieszyć wczytywanie stron. Bo to że łącza (jego przepustowości) nie da się zwiekszyć było dla mnie oczywiste od zawsze :] .
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Blido pisze:Zapytaj twórców programu :hyhy:
Ja wiem co ten soft robi :hyhy: Używałem go długi czas na neo i spisywał się rewelacyjnie. Poczytaj dokładniej jak to działa i co robi, a będziesz wiedział w jakich sytuacjach ten soft się sprawdza i dlaczego nie ma sensu go instalować na tak nieprzewidywalnych i (zazwyczaj) relatywnie wolnych łączach komórkowych :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

balbina1 pisze:Dzięki za rady!
Nie ma za co :ok:
Jo_gurt pisze:Ja wiem co ten soft robi
Z tego co się orientuję to on tylko odpowiednio kolejkuje pakiety. Więc prędkości nie zmienia ;)
Awatar użytkownika
balbina1
Stały użytkownik forum

Jednak zamieniłem na NetMeter. Dla moich potrzeb w zupełności wystarczy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

balbina1 pisze:Jednak zamieniłem na NetMeter.
I moim zdaniem :ok:
ODPOWIEDZ