Czy możliwe jest, by korzystać z tego AP jak z routera, i jeśli tak to jak to zrobić? Mój problem polega na tym, że chciałbym stworzyć sieć pomiędzy 3 komputerami, a nie tylko udostępniać im połączenie internetowe. W moim domu z racji takiego a nie innego ułożenia pomieszczeń nie mogę połączyć maszyn kablami, więc komunikacja, po najmniejszej linii oporu i przy najmniejszych kosztach odbywa się poprzez ap edimaxa. Mój komputer jest podłączony do linii telefonicznej modemem SpeedTouch (netia) i to połączenie jest udostępnione.

Moja sieć (rysunek) komputer jest połączony kablem crossowanym z edimaxem, który po odpowiedniej konfiguracji zaczął spełniać swoje zadanie. Więc na piętrze mam zasięg sieci, i moj brat czy ojciec mogą na swoich komputerach korzystać z internetu, który ja udostępniam. Ale zadałem sobie pytanie, czy nie lepiej byłoby zamiast latać z pendrivem góra-dół, przesłać sobie te pliki przez wifi? I tu pojawia się problem, bo pomimo ze komputery widzą mój komputer jako bramę swojego połączenia, nie mogą przesyłać do niego plików (nie widzą się w otoczeniu sieciowym), pracują w tej samej grupie roboczej. Gdy podłącze je kablem, np laptop <-> moj komputer, one widzą się i można przenosić pliki. Czy ktoś mógłby pomóc, i powiedzieć co i jak poustawiać, ew jak inaczej mógłbym rozwiązać ten problem?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-03-20, 22:05 ]
Dodałem model AP to głównego tematu.