Wykorzystanie ap jako elementu sieci - edimax ew-7206APG

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qasq
Użytkownik forum

Wykorzystanie ap jako elementu sieci - edimax ew-7206APG

Post autor: qasq »

Moje pytanie jest następujące :

Czy możliwe jest, by korzystać z tego AP jak z routera, i jeśli tak to jak to zrobić? Mój problem polega na tym, że chciałbym stworzyć sieć pomiędzy 3 komputerami, a nie tylko udostępniać im połączenie internetowe. W moim domu z racji takiego a nie innego ułożenia pomieszczeń nie mogę połączyć maszyn kablami, więc komunikacja, po najmniejszej linii oporu i przy najmniejszych kosztach odbywa się poprzez ap edimaxa. Mój komputer jest podłączony do linii telefonicznej modemem SpeedTouch (netia) i to połączenie jest udostępnione.

Obrazek

Moja sieć (rysunek) komputer jest połączony kablem crossowanym z edimaxem, który po odpowiedniej konfiguracji zaczął spełniać swoje zadanie. Więc na piętrze mam zasięg sieci, i moj brat czy ojciec mogą na swoich komputerach korzystać z internetu, który ja udostępniam. Ale zadałem sobie pytanie, czy nie lepiej byłoby zamiast latać z pendrivem góra-dół, przesłać sobie te pliki przez wifi? I tu pojawia się problem, bo pomimo ze komputery widzą mój komputer jako bramę swojego połączenia, nie mogą przesyłać do niego plików (nie widzą się w otoczeniu sieciowym), pracują w tej samej grupie roboczej. Gdy podłącze je kablem, np laptop <-> moj komputer, one widzą się i można przenosić pliki. Czy ktoś mógłby pomóc, i powiedzieć co i jak poustawiać, ew jak inaczej mógłbym rozwiązać ten problem?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-03-20, 22:05 ]
Dodałem model AP to głównego tematu.
Ostatnio zmieniony 2009-03-20, 22:04 przez qasq, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Wykorzystanie ap jako elementu sieci - edimax ew-7206APG

Post autor: zDaleKi »

qasq pisze:Ale zadałem sobie pytanie, czy nie lepiej byłoby zamiast latać z pendrivem góra-dół, przesłać sobie te pliki przez wifi?
Nie powinno być problemu, żeby AP coś tu przeszkadzał. AP jest tym samym czym switch "kablowy" mozna powiedzieć, że jest switchem bezprzewodowym ;)
qasq pisze:Czy możliwe jest, by korzystać z tego AP jak z routera
Nie wiem czemu opisałeś "jak z routera". W opisywanym przypadku przez Ciebie nie ma potrzeby aby wykorzystywany był router.

Inną sprawą jest to, że możesz zakupić router z modemem i dzięki niemu udostępniać internet na wszystkie komputery. Dzięki temu nie będziesz musiał używać <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> na komputerze.

Co do wymiany danych między komputerami, to zobacz to:
Sieci lokalne, udostępnianie zasobów
=>Mam dwa komputery z zainstalowanym systemem Windows, połączone ze sobą kablem sieciowym. Mam problem z działaniem sieci i udostępnieniem zasobów między tymi dwoma komputerami.

=>Co trzeba zrobić by przesyłać dane pomiędzy komputerem stacjonarnym a laptopem (podłączenie do karty sieciowej w obu przypadkach przez kabelek taki jak standardowo używa się do netu lub poprzez Router/Acces Point/Switch)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
qasq
Użytkownik forum

troche się chyba nie zrozumieliśmy. Bardziej chodzi mi o to, czy moj ap moze pracowac jak router. No bo przeciez moj komputer stacjonarny nie ma karty wifi zeby łączyć sie ad-hoc z innymi komputerami. Jest tylko połączony kablem z access pointem, który nie posiada funkcji routera, a inne tego typu urządzenia tak. Problem teraz jest w konfiguracji. Bo nie wiem jak zrobić żeby komputery się widziały. Linki które podałes nie rozwiązują problemu, są tam opisane ustawienia, które znam i które już wprowadziłem. Nie mniej jednak działają tylko przy bezposrednim połączeniu kablowym, lub bezprzewodowym laptop <-> komputer brata. Więc ustawienia są dobre. Sęk w tym jak sprawić by ap był przezroczysty dla tej sieci, i stał się widoczny komputer do niego podłączony, a nie tylko połączenie internetowe które udostępnia. Czy to ma coś wspólnego z trybem w jakim działa AP? jest ich tam kilka do wyboru. jakieś pomysły?
zDaleKi

qasq pisze:No bo przeciez moj komputer stacjonarny nie ma karty wifi zeby łączyć sie ad-hoc z innymi komputerami. Jest tylko połączony kablem z access pointem, który nie posiada funkcji routera
W dalszym ciągu nie rozumiem po co Ci tam funkcja routera? :zdziwko:
To właśnie gdybyś tam miał router, to komputery byłyby w innych podsieciach i by się nie widziały.
qasq pisze:Bardziej chodzi mi o to, czy moj ap moze pracowac jak router.
AP nie moze pracować jako router. Router ma NAT i parę innych "rzeczy" czego AP nie ma.
qasq pisze:No bo przeciez moj komputer stacjonarny nie ma karty wifi zeby łączyć sie ad-hoc z innymi komputerami.
Ale przecież to załatwia Ci AP. Widziałeś kiedyś żeby na routerze z WiFi ktoś konfigurował sieć ad-hoc?

Cała sztuka w tym, że jak masz komputer z karta sieciową, to przy pomocy ad-hoc, robisz z niej coś w rodzaju AP. A jak już masz AP, to nie potrzebujesz robić ad-hoc.
qasq pisze:Czy to ma coś wspólnego z trybem w jakim działa AP? jest ich tam kilka do wyboru.
Zatem podaj jakie masz tam tryby. Bo przy zwykłym trybie AP powinno być tak, jak to opisałem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

qasq pisze:Sęk w tym jak sprawić by ap był przezroczysty dla tej sieci
AP jest przezroczysty. Jeśli nie widać kompów to problem leży gdzie indziej.
zDaleKi

Qasq, a zapytam jeszcze tak, jaki to dokładnie jest AP? Bo tego nie mogę się tu doszukać.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

BliSki pisze:jaki to dokładnie jest AP?
AP Edimax . Masz na rysunku w samym środku ;)
zDaleKi

Jaco pisze:AP Edimax . Masz na rysunku w samym środku
Ale chodzi o to jaki to dokładnie model. To że Edimax, to wiem. Chodzi o to żeby się nie okazało, że ten AP to router (z wbudowanym AP) ;) i dlatego takie dziwne problemy. Dlatego proszę autora o podanie dokładnego modelu.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

A może jest to router Edimax z wbudowanym AP? Wszystko też możliwe że kabelek został wpięty w port WAN zamiast LAN. Mam pytanie do administratorów i moderatorów. Jak usunąć swój post? Co prawda jest odnośnik edytuj/usuń, ale nigdzie nie widze gdzie można go usunąć.
zDaleKi

Jojo pisze:A może jest to router Edimax z wbudowanym AP? Wszystko też możliwe że kabelek został wpięty w port WAN zamiast LAN.
Takie podejrzenie mi się nasunęło. Zatem prosimy o model.
Jojo pisze:Mam pytanie do administratorów i moderatorów. Jak usunąć swój post? Co prawda jest odnośnik edytuj/usuń, ale nigdzie nie widze gdzie można go usunąć.
Zadaj to pytanie w dziale Porozmawiaj o forum
Tu nie jest miejsce na takie OT.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

W opisie jest:
edimax ew-7206APG
czyli zwykły AP.
Też o tym myślałem, ale jednak nie to.
zDaleKi

Jo_gurt pisze:W opisie jest
Faktycznie, przy tym układzie forum w którym czytam nie widzę opisów :(
Zatem dodaję do głównego tematu.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
qasq
Użytkownik forum

tutaj są ustawienia komputer (brama) <-> ap

Obrazek

pytanie czy tu jest wszystko dobrze? Bo teraz działa otoczenie sieciowe, i można kopiować pliki, ale jakimś dziwnym trafem przestało działać udostępnianie połączenia internetowego ;/
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

W udostępnianiu ICS lepiej nie wpisywać ręcznie adresów na komputerze, dla którego udostępnia się Internet, bo to może nie działać jak trzeba. Poza tym domyślne ustawienie usługi ICS powoduje automatyczne ustawianie adresów z puli 192.168.0.1-192.168.0.254. Ingerencja i wpisywanie własnych adresów może doprowadzić do nieprawidłowego działania usługi, więc należy ustawić wszystko, aby było przypisywane przez serwer DHCP. Na AP wyłączasz mu serwer DHCP, czyli ustawiasz na disabled i ustawiasz stały adres IP na przykład 192.168.0.5.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jojo pisze:udostępnianiu ICS lepiej nie wpisywać ręcznie adresów na komputerze, dla którego udostępnia się Internet,
Coś kolego ściemniasz, z adresami wpisanymi ręcznie działa to prawidłowo.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jojo pisze:Poza tym domyślne ustawienie usługi ICS powoduje automatyczne ustawianie adresów z puli 192.168.0.1-192.168.0.254.
Nie za bardzo tak łatwo jest. Jak załączony jest ICS, a potem łączysz w sieć komputery (co się zdarza często np. u mnie) to system nie przydzieli adresów. Dlatego lepiej jest ustawiać wszystko ręcznie. Poza tym jak adres karty na którą udostępniasz internet nie będzie 192.168.0.1 to sobie ICS go ustawi na odpowiedni.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

wojteks pisze:Coś kolego ściemniasz, z adresami wpisanymi ręcznie działa to prawidłowo.
Nie jest to zalecane, ponieważ usługa może nie działać prawidłowo.
YaHooo pisze: Jak załączony jest ICS, a potem łączysz w sieć komputery (co się zdarza często np. u mnie) to system nie przydzieli adresów.
To nie jest normalne zachowanie.
YaHooo pisze:Poza tym jak adres karty na którą udostępniasz internet nie będzie 192.168.0.1 to sobie ICS go ustawi na odpowiedni.
Prawda.
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jojo pisze:To nie jest normalne zachowanie.
Hmm ile razy próbowałem zestawić takie połączenie na różnych komputerach poprzez kabel skrosowany lub wi-fi to były kłopoty z przydzielaniem adresów IP.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jojo, tzn, że wraz z ICSem odpalany jest serwer DHCP? Mi się coś nie wydaje, ale dawno się tym nie bawiłem.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

YaHooo pisze:Hmm ile razy próbowałem zestawić takie połączenie na różnych komputerach poprzez kabel skrosowany lub wi-fi to były kłopoty z przydzielaniem adresów IP.
To oznacza, że jest coś nie tak z samym windowsem, możliwa jest jakaś usterka.
Jo_gurt pisze:Jojo, tzn, że wraz z ICSem odpalany jest serwer DHCP? Mi się coś nie wydaje, ale dawno się tym nie bawiłem.
Oczywiście. Tu jest źródło, klik .
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jojo pisze:Oczywiście. Tu jest źródło,
Źródło dobre ale osobiście wolę ręcznie IP ustawić bo mam pewność że jest właściwe.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jojo pisze:To oznacza, że jest coś nie tak z samym windowsem, możliwa jest jakaś usterka.
Hmm wszędzie gdzie czytałem, to zalecają ustawiać ręcznie adresy. No i się przyznam, że na jakim komputerze z Windows nie robiłem tego nie działało. Działało tylko na Linuxie.
wojteks pisze:Źródło dobre ale osobiście wolę ręcznie IP ustawić bo mam pewność że jest właściwe.
A jeszcze jak karta łącząca nas z internetem ma adres 192.168.0.x to ICS się nie odpali. Trzeba grzebać w rejestrze.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

YaHooo pisze:A jeszcze jak karta łącząca nas z internetem ma adres 192.168.0.x to ICS się nie odpali. Trzeba grzebać w rejestrze.
Tego nie rozumiem do końca. Domyślnie usługa ICS przypisuje karcie sieciowej adres IP 192.168.0.1 (Host), reszta adresów z puli, czyli 192.168.0.1 do 192.168.0.254 Jest przypisywana komputerom klientom.
YaHooo pisze:Hmm wszędzie gdzie czytałem, to zalecają ustawiać ręcznie adresy. No i się przyznam, że na jakim komputerze z Windows nie robiłem tego nie działało.
Pierwszy raz się z czymś takim spotykam, osobiście nigdy nie miałem z tym problemu. No ale tak trochę wyszliśmy poza temat wątku.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jojo pisze:Tego nie rozumiem do końca.
Nawet u nas w FAQ jest to napisane <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> A i sam kilka razy miałem taką sytuację, bo po prostu adres 192.168.0.1 był już w sieci zajęty przez inne urządzenie (najczęściej brama internetowa miała ten adres).
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

YaHooo pisze:A i sam kilka razy miałem taką sytuację, bo po prostu adres 192.168.0.1 był już w sieci zajęty przez inne urządzenie (najczęściej brama internetowa miała ten adres).
Podaj mi przykład takiej sytuacji, czyli struktura logiczna sieci i jak miałeś doprowadzoną sieć do swojego domu? (Chodzi mi konkretnie o to czy do mieszkania wchodzi jeden kabelek i następnie rozdziela na kilka komputerów to switch).
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jojo pisze:Podaj mi przykład takiej sytuacji, czyli struktura logiczna sieci i jak miałeś doprowadzoną sieć do swojego domu?
Najzwyklejsza sieć kablowa. W której do domu był doprowadzony kabelek ethernet 100mb/s. Karta miała adres przypisywany po MAC i był w stylu 192.168.0.123, brama domyślna była 192.168.0.1 Przy próbie załączenia ICS'u na kartę wi-fi wyskakiwał błąd o konflikcie adresów w sieci. Dokładnie nie pamiętam, ale chodziło o to, że adres 192.168.0.1 już jest w sieci.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

No i to jest oczywiście, bo NAT ci nie zadziała podsieć->ta sama podsieć.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

YaHooo pisze:Przy próbie załączenia ICS'u na kartę wi-fi wyskakiwał błąd o konflikcie adresów w sieci.
No to prawda, usługa ta została tak zrobiona, aby w jak najmniejszym stopniu skomplikować możliwość konfiguracji sieci w tym przypadku konfiguracja sieci sprowadza się tylko i wyłącznie do zaznaczenia odpowiedniej opcji, nie trzeba ustawiać żadnych serwerów DHCP, DNS czy adresów bramy internetowej (zaletą jest prostota). Wada polega na tym, że praktycznie nie można ingerować także w ustawienia tej usługi, wszystko zostało zrobione na sztywno.
Jo_gurt pisze:No i to jest oczywiście, bo NAT ci nie zadziała podsieć->ta sama podsieć.
Prawda. ICS ma ograniczoną konfiguracje albo całkowicie jej brak. Dużo bardziej przystosowanymi urządzeniami i dużo lepszymi możliwościami konfiguracyjnymi są zwykłe domowe routery lub zastosowanie odpowiedniego oprogramowania na komputer, które zajmowałoby się udostępnianiem Internetu.
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jojo, ja mówiłem o NAT ogólnie (Dynamic NAT) :) Nie spotkałem jeszcze takiego, który poprawnie i bez przycinki zNATowałby te same podsieci. I podejrzewam, że jest to niemożliwe.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jojo pisze:usługa ta została tak zrobiona, aby w jak najmniejszym stopniu skomplikować możliwość konfiguracji sieci w tym przypadku konfiguracja sieci sprowadza się tylko i wyłącznie do zaznaczenia odpowiedniej opcji,
To prawda :)
Jojo pisze:nie trzeba ustawiać żadnych serwerów DHCP, DNS czy adresów bramy internetowej (zaletą jest prostota).
A tu jak będę miał więcej czasu to sprawdzę jeszcze raz od początku do końca czy i kiedy mi będzie przyznawał adresy IP. A może to wina tego, że mam połączenie po wi-fi :niepewny: Ale zdaje się na kablu krosowanym też tak było. Niemniej jednak ciekawa informacja :) Muszę się temu bliżej przyjrzeć ;)
ODPOWIEDZ