Wykorzystanie ap jako elementu sieci - edimax ew-7206APG

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Wykorzystanie ap jako elementu sieci - edimax ew-7206APG

Post autor: Jojo »

Jo_gurt pisze:Jojo, ja mówiłem o NAT ogólnie (Dynamic NAT) Nie spotkałem jeszcze takiego, który poprawnie i bez przycinki zNATowałby te same podsieci. I podejrzewam, że jest to niemożliwe.
Napisze ci z własnego doświadczenia, że nigdy jak robiłem podsieci w ten sposób, starałem się nie wpisywać tych samych klas adresów, jak już napisałeś może to nie działać z tego, co pamiętam jak ja się bawiłem tym to chyba to nie działało właśnie, ale już nie pamiętam teraz, bo to jednak dość dawno to było. Są trzy klasy adresów prywatnych, jeśli jedna jest zajęta to można użyć drugiej na przykład, jeśli jest zajęta 192.168.0.0 to można użyć do drugiej podsieci 172.16.0.0. Ostatecznie można pobawić się maską podsieci i w niej można powydzielać kilka podsieci nawet z adresów 192.168.0.0.
YaHooo pisze:A może to wina tego, że mam połączenie po wi-fi Ale zdaje się na kablu krosowanym też tak było.
W jaki sposób udostępniasz połączenie? Chodzi mi o to czy to jest połączenie lokalne to, które udostępniasz czy jakieś szerokopasmowe lub wydzwaniane?
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Jojo, mi chodzi o podsieci - zwykle wystarcza zmiana subnetu. Ale oczywiście zejście na inną klasę nie zaszkodzi.
Choć zdarzają się routery mające problemy z NATem wewnątrz klasy (zdaje się Netgeary, ale głowy nie dam). Wynika to z tego, że NAT jest różnie implementowany i nie ma za bardzo jednolitego standardu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jojo pisze:W jaki sposób udostępniasz połączenie? Chodzi mi o to czy to jest połączenie lokalne to, które udostępniasz czy jakieś szerokopasmowe lub wydzwaniane?
No jak to był internet dostarczany po ethernecie do karty LAN to oczywiste jest, że to było połączenie lokalne. W połączeniach sieciowych było w sekcji Sieć LAN kub szybki Internet. No i w jego właściwościach zaznaczało się opcję "Zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się poprzez połączenie internetowe tego komputera".
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ