BTS CDMA

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
EmTeeDee

BTS CDMA

Post autor: EmTeeDee »

Witajcie! jak w temacie interesują mnie BTS orange i ich zasięg-otóż parę miesięcy wcześniej na mapie UKE te BTS były gdzieś indziej jak teraz -antenę zewnętrzną mam skierowaną na północ ,gdzie wcześniej na kominie ciepłowni według mapy UKE był CDMA,a teraz niema tylko sporo dalej aż przy wsi oracze :gwiazdki: Czy to jest możliwe że monterzy zamontowali na kominie anteny,a potem je zdemontowali??Czy jest jakiś faktyczny sposób aby to sprawdzić,bo w salonie orange to nic nie wiedzą.
Obrazek
Awatar użytkownika
Mikele
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: BTS CDMA

Post autor: Mikele »

Jeśli chcesz się dowiedzieć konkretnych informacji na temat nadajników,
które działają bądź działały to zadzwoń do BOKu Orange na "pomoc techniczną" :ok:
Ja tak robiłem przed zakupem OFP, żeby dowiedzieć się czy nadajnik w "miejscowości"
obsługuje CDMA. To, że na mapie jest to nie znaczy że musi obsługiwać (działać) CDMA ;) .

Skąd wiesz że ten na kominie ciepłowni był CDMA?? :zdziwko:
Masz jakieś potwierdzone informacje na ten temat?
OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)
EmTeeDee

Nie mam żadnych potwierdzonych informacji-po prostu wcześniej na tej mapie którą podałem tam był a nie było tych co są teraz. :hyhy:
Awatar użytkownika
Mikele
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Mikele »

A jaka jest nazwa miejscowości z tym kominem ciepłowni?
Warto przeszukać wykaz CDMA450 ze strony UKE.

Jeżeli nie ma tam tej stacji bazowej - komin ciepłowni :D ,
to znaczy że nie ma i nie było nadajnika.
Musiałeś łapać sygnał z tych trzech pozostałych z okolicy,
tzn. z najbliższego.
OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)
EmTeeDee

Miejscowość to Ełk :D a czym otworzyć ten Twój plik? bo ani notatnikiem czy wordpadem <font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> odczytać.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Open Office Calc :]
EmTeeDee

oki -pobrałem ten wykaz ze strony UKE i też nie mogę go sobie poczytać-pewnie trzeba zainstalować jakiś program-tylko po hol...mi to.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

onimusza666 pisze:też nie mogę go sobie poczytać-pewnie trzeba zainstalować jakiś program-tylko po hol...mi to.
Chyba nie myślisz że zrobimy to za ciebie i będziemy szukać. :cwaniak:

Ponadto zejdź z tonu bo wulgaryzmów nawet ukrytych pod kropkami czy gwiazdkami tu nie tolerujemy :nienie:

[ Dodano: 2009-03-28, 09:45 ]
Ełku nie widzę tam .
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

onimusza666, przecież ci wyraźnie napisałem jaki soft :P
zetes
Stały użytkownik forum

Post autor: zetes »

Mikele pisze:Jeśli chcesz się dowiedzieć konkretnych informacji na temat nadajników,
które działają bądź działały to zadzwoń do BOKu Orange na "pomoc techniczną" :ok:
Jako ciekawostkę podam, że właśnie tak zrobiłem i miła pani powiedziała mi że położenie BTS jest - TAJNE - .Przekonywałem ją że nie chcę wysadzić BTS tylko ustalić kierunek dla anteny zewnętrznej. Nie dała się przekonać i w końcu na podstawie danych z mapy UKE (nazwy miejscowości w których jest BTS) zmierzyłem azymuty w atlasie drogowym - skutecznie :D
Na mapie UKE nie trzeba się zastanawiać (potwierdzać) czy to jest CDMA. Wydzielić operatora, wydzielić CDMA i nic innego byc nie może. :)

I jeszcze dodam rzecz praktyczną. Wg. moich obserwacji (na 99%) BTS który jest na mapie i jest uruchomiony ma m.in. nazwę miejscowości, adres, dz.nr ..... BTS nie uruchomiony a zaplanowany ma wszystko pozostałe za wyjątkiem tego dz.nr. Dane te uzyskuje się po kliknięciu w znak BTS.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

onimusza666 pisze:trzeba zainstalować jakiś program
Jeżeli nie chcesz dużego programu instalować, to poszukaj samego Viewera np.: ExcelViewer => http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& ... cel+Viewer
Masz tylko podgląd dokumentów.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tylko XLViewer chyba nie obsługuje ods?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jo_gurt pisze:Tylko XLViewer chyba nie obsługuje ods?
Raczej nie, ale jest przecież wersja Excelowa ;)
Padł już gdzieś tu dziś link. Ale chyba est w wydzielonej części.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
EmTeeDee

Dziękuję wszystkim za pomoc-temat uważam za zamknięty.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

onimusza666 pisze:uważam za zamknięty.
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.
mk321
Stały użytkownik forum

Post autor: mk321 »

To ja dodam coś od siebie żeby więcej nie było problemów:

Każdy może sobie ściągnąć ten wykaz (nadajników CDMA450) na stronie uke.gov.pl

Kod: Zaznacz cały

Strona główna > Regulacje > Częstotliwości > Wykazy pozwoleń radiowych
Czyli tu: >>KLIK<<
Są różne wersje do wyboru:
- wersja .ods Można go otworzyć za pomocą OpenOffice (142MB). Albo za pomocą OpenDocument Viewer (5,9MB)
- wersja .xls Otworzy go Microsoft Office 97, 2000, 2003, 2007; OpenOffice (142MB), oraz Excel Viewer 2003 (10MB) oraz bez instalacji docs.google.com (dokumenty Google).

I link do tego wykazu zapisany w wersji .rtf (stan na 2009-03-10): >>KLIK<< (301KB) Otworzysz go nawet nie instalując żadnych programów (Wordpad wbudowany w Windows wystarczy).

PS. Może dodać to do faq o tym internecie? A i jak znajdziecie jakieś błędy to - pisać.
EmTeeDee

Dzięki Ci bardzo mk321-bardzo mi pomogłeś-wydaje mi się że najlepszym rozwiązaniem dla mnie jest skierowanie anteny na wschód=ok.14km.Teraz mam na północ=ok.16km.duży las i miasto po drodze.Pozdrawiam i wielkie dzięki.

[ Dodano: 2009-03-29, 12:46 ]
Dziś wdrapałem się na dach i pokręciłem trochę anteną-z tych 3 BTS jednak najlepszy sygnał mam z tego na północy,chociaż w każdym przypadku miałem pełen zasięg według AxessMenagera to wartość sygnału EvDO -77-80dBm jest z północy a te ze wschodu i z zachodu są powyżej -80dBm (nie wiem czy mniej czy więcej , to lepiej?) Sygnał Diversity jest 95-97. Tylko dziś mam duże pingi 140m/s i słabe osiągi DL 441kbps UP 506kbps Wczoraj miałem DL 878kbps UP 632kbps. :gwiazdki:
zetes
Stały użytkownik forum

Post autor: zetes »

Przy ustawianiu anteny zewnętrznej jeśli ktoś obserwuje odczyt w programie na komputerze nie należy się spieszyć. Interwał czasowy próbkowania siły sygnału jest około 1 sek czyli nie od razu po przekręceniu anteny masz właściwy odczyt.
EmTeeDee

Sam ''bawiłem''się w ustawienia-myślę że jednak najlepsze wyjście to ten BTS na północy.
Arbiter
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Arbiter »

Koledzy, czy podpowiecie jak ustawic BTS do Orange CDMA?

Mam Axesstela, antenę 13dbi-kierunkowa yagi. Moja lokalizacja to Niewodnica Kościelna, znajduje sie w dalszej okolicy stacji
22E53'33" 52N59'50" Łapy Mostowa 9 (15km)
23E01'33" 53N13'51" Krynice RTCN (20km)
23E14'05" 53N05'03" Białystok Kolonia Dojlidy, dz. nr 14/1 (8km)

I teraz - antena jest na dachu domku, na maszcie, na wysokości okolo 15m. Modem pokazywal mi na wbudowanych antenach -89dbM, po zastosowaniu bazówki sygnał wzrósł do -72dbM. Pingi 80ms. Bardzo niski transfer dnl 55 kilobit/sec, upload 0,5Mbit/s!

Chciałem potestować różne BTS, ale mam wrażenie, ze nic się nie zmienia. Obawiam sie ze modem jest podpiety do jednego BTS i mimo obracania anteny nic sie nie zmienia. CZy jestescie w stanie dać radę, jak przepiąć się na konkretny BTS?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Arbiter pisze: jak przepiąć się na konkretny BTS
Tylko poprzez odpowiednie ustawianie anteny, innej możliwości nie ma.
Nie pomagam na PW!
Arbiter
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Arbiter »

a czy w tej technologii jest hopping po BTS?

Bo na zestawionym linku obracam antenę o 360 stopni i pingi nie giną, stąd mam obawy, że caly czas jestem na jednym bts.

nie ma zadnego softu diagnostycznego do axesstela ktory pokazalby do jakiej komorki jest podpiety link?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Arbiter pisze:Bo na zestawionym linku obracam antenę o 360 stopni i pingi nie giną, stąd mam obawy, że caly czas jestem na jednym bts.
Anteny yagi nie maja zbyt dobrej selektywnosci ;)
Sygnał Diversity jest 95-97.
Jesli to naprawde dzialajace diversity, to krecenie antena nic nie zmieni. Modem pracuje na dwoch antenach - zewnetrznej i wewnetrznej, porownujac sygnal na kazdej z nich. Przesuniecie anteny zewnetrznej w slepa plame powduje jedynie ze odbierasz z anteny wewnetrznej.

Jedyny domowy sposob na wylaczenie odbioru z wewnetrzenej anteny to odizolowanie modemu (w pracy uzywam pianki absorbujacej) i praca tylko na zewnetrznej antenie.
Nie pomagam na PW.
EmTeeDee

A odkręcenie antenki wewnętrznej?coś zmieni czy nie? Mi wydaje się że jak kiedyś ją odkręciłem to tylko było gorzej.Ja mam w okolicy kilka BTS a antenę skierowałem na ten który wydaje się najgorszą lokalizacją bo po drodze jest spory las i miasteczko.A jednak działa mi z tej lokalizacji chyba najlepiej.Mam 15km i 78dBm
key
*Mistrz bezprzewodowy*

onimusza666 pisze:A odkręcenie antenki wewnętrznej?coś zmieni czy nie?
W najlepszym wypadku spalisz frontend. Zamiast antenki musial bys podlaczyc sumpf.
Nie pomagam na PW.
EmTeeDee

key pisze:spalisz frontend
Jakoś się nie spalił ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

onimusza666 pisze:Jakoś się nie spalił
Odkręcenie anteny RX nie ma znaczenia i nic się nie "spali".
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

onimusza666 pisze:Jakoś się nie spalił
Sprawa szczescia i timingu.
wojteks pisze:Odkręcenie anteny RX nie ma znaczenia i nic się nie "spali".
Jestes pewien, ze ten modem ma osobna antene RX i TX?
Nie pomagam na PW.
EmTeeDee

key pisze:
key pisze:Jestes pewien, ze ten modem ma osobna antene RX i TX?
Ja ''testowałem'' na Axxsestelu pierwszym :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

key pisze:Jestes pewien, ze ten modem ma osobna antene RX i TX?
Ma 2 anteny, jedną oznaczoną TX/RX i drugą RX, antenę zewnętrzną podłączamy do TX/RX. Mowa oczywiście o MV400/410.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ