BTS CDMA
Moderator: Moderatorzy
-
EmTeeDee
BTS CDMA
Witajcie! jak w temacie interesują mnie BTS orange i ich zasięg-otóż parę miesięcy wcześniej na mapie UKE te BTS były gdzieś indziej jak teraz -antenę zewnętrzną mam skierowaną na północ ,gdzie wcześniej na kominie ciepłowni według mapy UKE był CDMA,a teraz niema tylko sporo dalej aż przy wsi oracze
Czy to jest możliwe że monterzy zamontowali na kominie anteny,a potem je zdemontowali??Czy jest jakiś faktyczny sposób aby to sprawdzić,bo w salonie orange to nic nie wiedzą.

- Mikele
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: BTS CDMA
Jeśli chcesz się dowiedzieć konkretnych informacji na temat nadajników,
które działają bądź działały to zadzwoń do BOKu Orange na "pomoc techniczną"
Ja tak robiłem przed zakupem OFP, żeby dowiedzieć się czy nadajnik w "miejscowości"
obsługuje CDMA. To, że na mapie jest to nie znaczy że musi obsługiwać (działać) CDMA
.
Skąd wiesz że ten na kominie ciepłowni był CDMA??
Masz jakieś potwierdzone informacje na ten temat?
które działają bądź działały to zadzwoń do BOKu Orange na "pomoc techniczną"
Ja tak robiłem przed zakupem OFP, żeby dowiedzieć się czy nadajnik w "miejscowości"
obsługuje CDMA. To, że na mapie jest to nie znaczy że musi obsługiwać (działać) CDMA
Skąd wiesz że ten na kominie ciepłowni był CDMA??
Masz jakieś potwierdzone informacje na ten temat?
OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)
-
EmTeeDee
Nie mam żadnych potwierdzonych informacji-po prostu wcześniej na tej mapie którą podałem tam był a nie było tych co są teraz. 
- Mikele
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A jaka jest nazwa miejscowości z tym kominem ciepłowni?
Warto przeszukać wykaz CDMA450 ze strony UKE.
Jeżeli nie ma tam tej stacji bazowej - komin ciepłowni
,
to znaczy że nie ma i nie było nadajnika.
Musiałeś łapać sygnał z tych trzech pozostałych z okolicy,
tzn. z najbliższego.
Warto przeszukać wykaz CDMA450 ze strony UKE.
Jeżeli nie ma tam tej stacji bazowej - komin ciepłowni
to znaczy że nie ma i nie było nadajnika.
Musiałeś łapać sygnał z tych trzech pozostałych z okolicy,
tzn. z najbliższego.
OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)
-
EmTeeDee
Miejscowość to Ełk
a czym otworzyć ten Twój plik? bo ani notatnikiem czy wordpadem <font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> odczytać.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
-
EmTeeDee
oki -pobrałem ten wykaz ze strony UKE i też nie mogę go sobie poczytać-pewnie trzeba zainstalować jakiś program-tylko po hol...mi to.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Chyba nie myślisz że zrobimy to za ciebie i będziemy szukać.onimusza666 pisze:też nie mogę go sobie poczytać-pewnie trzeba zainstalować jakiś program-tylko po hol...mi to.
Ponadto zejdź z tonu bo wulgaryzmów nawet ukrytych pod kropkami czy gwiazdkami tu nie tolerujemy
[ Dodano: 2009-03-28, 09:45 ]
Ełku nie widzę tam .
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
onimusza666, przecież ci wyraźnie napisałem jaki soft 
-
zetes
- Stały użytkownik forum
Jako ciekawostkę podam, że właśnie tak zrobiłem i miła pani powiedziała mi że położenie BTS jest - TAJNE - .Przekonywałem ją że nie chcę wysadzić BTS tylko ustalić kierunek dla anteny zewnętrznej. Nie dała się przekonać i w końcu na podstawie danych z mapy UKE (nazwy miejscowości w których jest BTS) zmierzyłem azymuty w atlasie drogowym - skutecznieMikele pisze:Jeśli chcesz się dowiedzieć konkretnych informacji na temat nadajników,
które działają bądź działały to zadzwoń do BOKu Orange na "pomoc techniczną"![]()
Na mapie UKE nie trzeba się zastanawiać (potwierdzać) czy to jest CDMA. Wydzielić operatora, wydzielić CDMA i nic innego byc nie może.
I jeszcze dodam rzecz praktyczną. Wg. moich obserwacji (na 99%) BTS który jest na mapie i jest uruchomiony ma m.in. nazwę miejscowości, adres, dz.nr ..... BTS nie uruchomiony a zaplanowany ma wszystko pozostałe za wyjątkiem tego dz.nr. Dane te uzyskuje się po kliknięciu w znak BTS.
-
zDaleKi
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jeżeli nie chcesz dużego programu instalować, to poszukaj samego Viewera np.: ExcelVieweronimusza666 pisze:trzeba zainstalować jakiś program
Masz tylko podgląd dokumentów.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tylko XLViewer chyba nie obsługuje ods?
-
zDaleKi
- Stary bywalec bezprzewodowy
Raczej nie, ale jest przecież wersja ExcelowaJo_gurt pisze:Tylko XLViewer chyba nie obsługuje ods?
Padł już gdzieś tu dziś link. Ale chyba est w wydzielonej części.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.onimusza666 pisze:uważam za zamknięty.
-
mk321
- Stały użytkownik forum
To ja dodam coś od siebie żeby więcej nie było problemów:
Każdy może sobie ściągnąć ten wykaz (nadajników CDMA450) na stronie uke.gov.pl
Czyli tu: >>KLIK<<
Są różne wersje do wyboru:
- wersja .ods Można go otworzyć za pomocą OpenOffice (142MB). Albo za pomocą OpenDocument Viewer (5,9MB)
- wersja .xls Otworzy go Microsoft Office 97, 2000, 2003, 2007; OpenOffice (142MB), oraz Excel Viewer 2003 (10MB) oraz bez instalacji docs.google.com (dokumenty Google).
I link do tego wykazu zapisany w wersji .rtf (stan na 2009-03-10): >>KLIK<< (301KB) Otworzysz go nawet nie instalując żadnych programów (Wordpad wbudowany w Windows wystarczy).
PS. Może dodać to do faq o tym internecie? A i jak znajdziecie jakieś błędy to - pisać.
Każdy może sobie ściągnąć ten wykaz (nadajników CDMA450) na stronie uke.gov.pl
Kod: Zaznacz cały
Strona główna > Regulacje > Częstotliwości > Wykazy pozwoleń radiowychSą różne wersje do wyboru:
- wersja .ods Można go otworzyć za pomocą OpenOffice (142MB). Albo za pomocą OpenDocument Viewer (5,9MB)
- wersja .xls Otworzy go Microsoft Office 97, 2000, 2003, 2007; OpenOffice (142MB), oraz Excel Viewer 2003 (10MB) oraz bez instalacji docs.google.com (dokumenty Google).
I link do tego wykazu zapisany w wersji .rtf (stan na 2009-03-10): >>KLIK<< (301KB) Otworzysz go nawet nie instalując żadnych programów (Wordpad wbudowany w Windows wystarczy).
PS. Może dodać to do faq o tym internecie? A i jak znajdziecie jakieś błędy to - pisać.
-
EmTeeDee
Dzięki Ci bardzo mk321-bardzo mi pomogłeś-wydaje mi się że najlepszym rozwiązaniem dla mnie jest skierowanie anteny na wschód=ok.14km.Teraz mam na północ=ok.16km.duży las i miasto po drodze.Pozdrawiam i wielkie dzięki.
[ Dodano: 2009-03-29, 12:46 ]
Dziś wdrapałem się na dach i pokręciłem trochę anteną-z tych 3 BTS jednak najlepszy sygnał mam z tego na północy,chociaż w każdym przypadku miałem pełen zasięg według AxessMenagera to wartość sygnału EvDO -77-80dBm jest z północy a te ze wschodu i z zachodu są powyżej -80dBm (nie wiem czy mniej czy więcej , to lepiej?) Sygnał Diversity jest 95-97. Tylko dziś mam duże pingi 140m/s i słabe osiągi DL 441kbps UP 506kbps Wczoraj miałem DL 878kbps UP 632kbps.
[ Dodano: 2009-03-29, 12:46 ]
Dziś wdrapałem się na dach i pokręciłem trochę anteną-z tych 3 BTS jednak najlepszy sygnał mam z tego na północy,chociaż w każdym przypadku miałem pełen zasięg według AxessMenagera to wartość sygnału EvDO -77-80dBm jest z północy a te ze wschodu i z zachodu są powyżej -80dBm (nie wiem czy mniej czy więcej , to lepiej?) Sygnał Diversity jest 95-97. Tylko dziś mam duże pingi 140m/s i słabe osiągi DL 441kbps UP 506kbps Wczoraj miałem DL 878kbps UP 632kbps.
-
zetes
- Stały użytkownik forum
Przy ustawianiu anteny zewnętrznej jeśli ktoś obserwuje odczyt w programie na komputerze nie należy się spieszyć. Interwał czasowy próbkowania siły sygnału jest około 1 sek czyli nie od razu po przekręceniu anteny masz właściwy odczyt.
-
EmTeeDee
Sam ''bawiłem''się w ustawienia-myślę że jednak najlepsze wyjście to ten BTS na północy.
-
Arbiter
- Początkujący użytkownik forum
Koledzy, czy podpowiecie jak ustawic BTS do Orange CDMA?
Mam Axesstela, antenę 13dbi-kierunkowa yagi. Moja lokalizacja to Niewodnica Kościelna, znajduje sie w dalszej okolicy stacji
22E53'33" 52N59'50" Łapy Mostowa 9 (15km)
23E01'33" 53N13'51" Krynice RTCN (20km)
23E14'05" 53N05'03" Białystok Kolonia Dojlidy, dz. nr 14/1 (8km)
I teraz - antena jest na dachu domku, na maszcie, na wysokości okolo 15m. Modem pokazywal mi na wbudowanych antenach -89dbM, po zastosowaniu bazówki sygnał wzrósł do -72dbM. Pingi 80ms. Bardzo niski transfer dnl 55 kilobit/sec, upload 0,5Mbit/s!
Chciałem potestować różne BTS, ale mam wrażenie, ze nic się nie zmienia. Obawiam sie ze modem jest podpiety do jednego BTS i mimo obracania anteny nic sie nie zmienia. CZy jestescie w stanie dać radę, jak przepiąć się na konkretny BTS?
Mam Axesstela, antenę 13dbi-kierunkowa yagi. Moja lokalizacja to Niewodnica Kościelna, znajduje sie w dalszej okolicy stacji
22E53'33" 52N59'50" Łapy Mostowa 9 (15km)
23E01'33" 53N13'51" Krynice RTCN (20km)
23E14'05" 53N05'03" Białystok Kolonia Dojlidy, dz. nr 14/1 (8km)
I teraz - antena jest na dachu domku, na maszcie, na wysokości okolo 15m. Modem pokazywal mi na wbudowanych antenach -89dbM, po zastosowaniu bazówki sygnał wzrósł do -72dbM. Pingi 80ms. Bardzo niski transfer dnl 55 kilobit/sec, upload 0,5Mbit/s!
Chciałem potestować różne BTS, ale mam wrażenie, ze nic się nie zmienia. Obawiam sie ze modem jest podpiety do jednego BTS i mimo obracania anteny nic sie nie zmienia. CZy jestescie w stanie dać radę, jak przepiąć się na konkretny BTS?
- wojteks
- *** Administrator ***
Tylko poprzez odpowiednie ustawianie anteny, innej możliwości nie ma.Arbiter pisze: jak przepiąć się na konkretny BTS
Nie pomagam na PW!
-
Arbiter
- Początkujący użytkownik forum
a czy w tej technologii jest hopping po BTS?
Bo na zestawionym linku obracam antenę o 360 stopni i pingi nie giną, stąd mam obawy, że caly czas jestem na jednym bts.
nie ma zadnego softu diagnostycznego do axesstela ktory pokazalby do jakiej komorki jest podpiety link?
Bo na zestawionym linku obracam antenę o 360 stopni i pingi nie giną, stąd mam obawy, że caly czas jestem na jednym bts.
nie ma zadnego softu diagnostycznego do axesstela ktory pokazalby do jakiej komorki jest podpiety link?
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
Anteny yagi nie maja zbyt dobrej selektywnosciArbiter pisze:Bo na zestawionym linku obracam antenę o 360 stopni i pingi nie giną, stąd mam obawy, że caly czas jestem na jednym bts.
Jesli to naprawde dzialajace diversity, to krecenie antena nic nie zmieni. Modem pracuje na dwoch antenach - zewnetrznej i wewnetrznej, porownujac sygnal na kazdej z nich. Przesuniecie anteny zewnetrznej w slepa plame powduje jedynie ze odbierasz z anteny wewnetrznej.Sygnał Diversity jest 95-97.
Jedyny domowy sposob na wylaczenie odbioru z wewnetrzenej anteny to odizolowanie modemu (w pracy uzywam pianki absorbujacej) i praca tylko na zewnetrznej antenie.
Nie pomagam na PW.
-
EmTeeDee
A odkręcenie antenki wewnętrznej?coś zmieni czy nie? Mi wydaje się że jak kiedyś ją odkręciłem to tylko było gorzej.Ja mam w okolicy kilka BTS a antenę skierowałem na ten który wydaje się najgorszą lokalizacją bo po drodze jest spory las i miasteczko.A jednak działa mi z tej lokalizacji chyba najlepiej.Mam 15km i 78dBm
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
W najlepszym wypadku spalisz frontend. Zamiast antenki musial bys podlaczyc sumpf.onimusza666 pisze:A odkręcenie antenki wewnętrznej?coś zmieni czy nie?
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Odkręcenie anteny RX nie ma znaczenia i nic się nie "spali".onimusza666 pisze:Jakoś się nie spalił
Nie pomagam na PW!
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sprawa szczescia i timingu.onimusza666 pisze:Jakoś się nie spalił
Jestes pewien, ze ten modem ma osobna antene RX i TX?wojteks pisze:Odkręcenie anteny RX nie ma znaczenia i nic się nie "spali".
Nie pomagam na PW.
-
EmTeeDee
key pisze:
Ja ''testowałem'' na Axxsestelu pierwszymkey pisze:Jestes pewien, ze ten modem ma osobna antene RX i TX?
- wojteks
- *** Administrator ***
Ma 2 anteny, jedną oznaczoną TX/RX i drugą RX, antenę zewnętrzną podłączamy do TX/RX. Mowa oczywiście o MV400/410.key pisze:Jestes pewien, ze ten modem ma osobna antene RX i TX?
Nie pomagam na PW!