SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)
Witajcie! jak w temacie interesują mnie BTS orange i ich zasięg-otóż parę miesięcy wcześniej na mapie UKE te BTS były gdzieś indziej jak teraz -antenę zewnętrzną mam skierowaną na północ ,gdzie wcześniej na kominie ciepłowni według mapy UKE był CDMA,a teraz niema tylko sporo dalej aż przy wsi oracze Czy to jest możliwe że monterzy zamontowali na kominie anteny,a potem je zdemontowali??Czy jest jakiś faktyczny sposób aby to sprawdzić,bo w salonie orange to nic nie wiedzą.
Jeśli chcesz się dowiedzieć konkretnych informacji na temat nadajników,
które działają bądź działały to zadzwoń do BOKu Orange na "pomoc techniczną"
Ja tak robiłem przed zakupem OFP, żeby dowiedzieć się czy nadajnik w "miejscowości"
obsługuje CDMA. To, że na mapie jest to nie znaczy że musi obsługiwać (działać) CDMA .
Skąd wiesz że ten na kominie ciepłowni był CDMA??
Masz jakieś potwierdzone informacje na ten temat?
A jaka jest nazwa miejscowości z tym kominem ciepłowni?
Warto przeszukać wykaz CDMA450 ze strony UKE.
Jeżeli nie ma tam tej stacji bazowej - komin ciepłowni ,
to znaczy że nie ma i nie było nadajnika.
Musiałeś łapać sygnał z tych trzech pozostałych z okolicy,
tzn. z najbliższego.
Mikele pisze:Jeśli chcesz się dowiedzieć konkretnych informacji na temat nadajników,
które działają bądź działały to zadzwoń do BOKu Orange na "pomoc techniczną"
Jako ciekawostkę podam, że właśnie tak zrobiłem i miła pani powiedziała mi że położenie BTS jest - TAJNE - .Przekonywałem ją że nie chcę wysadzić BTS tylko ustalić kierunek dla anteny zewnętrznej. Nie dała się przekonać i w końcu na podstawie danych z mapy UKE (nazwy miejscowości w których jest BTS) zmierzyłem azymuty w atlasie drogowym - skutecznie
Na mapie UKE nie trzeba się zastanawiać (potwierdzać) czy to jest CDMA. Wydzielić operatora, wydzielić CDMA i nic innego byc nie może.
I jeszcze dodam rzecz praktyczną. Wg. moich obserwacji (na 99%) BTS który jest na mapie i jest uruchomiony ma m.in. nazwę miejscowości, adres, dz.nr ..... BTS nie uruchomiony a zaplanowany ma wszystko pozostałe za wyjątkiem tego dz.nr. Dane te uzyskuje się po kliknięciu w znak BTS.
onimusza666 pisze:trzeba zainstalować jakiś program
Jeżeli nie chcesz dużego programu instalować, to poszukaj samego Viewera np.: ExcelViewer http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& ... cel+Viewer
Masz tylko podgląd dokumentów.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm) Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
I link do tego wykazu zapisany w wersji .rtf (stan na 2009-03-10): >>KLIK<< (301KB) Otworzysz go nawet nie instalując żadnych programów (Wordpad wbudowany w Windows wystarczy).
PS. Może dodać to do faq o tym internecie? A i jak znajdziecie jakieś błędy to - pisać.
Dzięki Ci bardzo mk321-bardzo mi pomogłeś-wydaje mi się że najlepszym rozwiązaniem dla mnie jest skierowanie anteny na wschód=ok.14km.Teraz mam na północ=ok.16km.duży las i miasto po drodze.Pozdrawiam i wielkie dzięki.
[ Dodano: 2009-03-29, 12:46 ]
Dziś wdrapałem się na dach i pokręciłem trochę anteną-z tych 3 BTS jednak najlepszy sygnał mam z tego na północy,chociaż w każdym przypadku miałem pełen zasięg według AxessMenagera to wartość sygnału EvDO -77-80dBm jest z północy a te ze wschodu i z zachodu są powyżej -80dBm (nie wiem czy mniej czy więcej , to lepiej?) Sygnał Diversity jest 95-97. Tylko dziś mam duże pingi 140m/s i słabe osiągi DL 441kbps UP 506kbps Wczoraj miałem DL 878kbps UP 632kbps.
Przy ustawianiu anteny zewnętrznej jeśli ktoś obserwuje odczyt w programie na komputerze nie należy się spieszyć. Interwał czasowy próbkowania siły sygnału jest około 1 sek czyli nie od razu po przekręceniu anteny masz właściwy odczyt.
Koledzy, czy podpowiecie jak ustawic BTS do Orange CDMA?
Mam Axesstela, antenę 13dbi-kierunkowa yagi. Moja lokalizacja to Niewodnica Kościelna, znajduje sie w dalszej okolicy stacji
22E53'33" 52N59'50" Łapy Mostowa 9 (15km)
23E01'33" 53N13'51" Krynice RTCN (20km)
23E14'05" 53N05'03" Białystok Kolonia Dojlidy, dz. nr 14/1 (8km)
I teraz - antena jest na dachu domku, na maszcie, na wysokości okolo 15m. Modem pokazywal mi na wbudowanych antenach -89dbM, po zastosowaniu bazówki sygnał wzrósł do -72dbM. Pingi 80ms. Bardzo niski transfer dnl 55 kilobit/sec, upload 0,5Mbit/s!
Chciałem potestować różne BTS, ale mam wrażenie, ze nic się nie zmienia. Obawiam sie ze modem jest podpiety do jednego BTS i mimo obracania anteny nic sie nie zmienia. CZy jestescie w stanie dać radę, jak przepiąć się na konkretny BTS?
Arbiter pisze:Bo na zestawionym linku obracam antenę o 360 stopni i pingi nie giną, stąd mam obawy, że caly czas jestem na jednym bts.
Anteny yagi nie maja zbyt dobrej selektywnosci
Sygnał Diversity jest 95-97.
Jesli to naprawde dzialajace diversity, to krecenie antena nic nie zmieni. Modem pracuje na dwoch antenach - zewnetrznej i wewnetrznej, porownujac sygnal na kazdej z nich. Przesuniecie anteny zewnetrznej w slepa plame powduje jedynie ze odbierasz z anteny wewnetrznej.
Jedyny domowy sposob na wylaczenie odbioru z wewnetrzenej anteny to odizolowanie modemu (w pracy uzywam pianki absorbujacej) i praca tylko na zewnetrznej antenie.
A odkręcenie antenki wewnętrznej?coś zmieni czy nie? Mi wydaje się że jak kiedyś ją odkręciłem to tylko było gorzej.Ja mam w okolicy kilka BTS a antenę skierowałem na ten który wydaje się najgorszą lokalizacją bo po drodze jest spory las i miasteczko.A jednak działa mi z tej lokalizacji chyba najlepiej.Mam 15km i 78dBm