Ruter z wbudowanym modemem 3G

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tgapl
Stały użytkownik forum

Ruter z wbudowanym modemem 3G

Post autor: tgapl »

Na jakiej zasadzie przesyłany jest sygnał z takiego rutera (przykładowo option globetrotter III surfer) z modemu 3G do notebooka? Czy w grę wchodzi ustanowienie połączenia wifi? Czy takie rozwiązanie jest godne polecenia?
Dell Latitude D500, 1 GB RAM, XP Pro
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Ruter z wbudowanym modemem 3G

Post autor: ja.michal »

W ruterach 3G masz modem 3G wbudowany i router kablowy i WiFi który rozsyła bezprzewodowo.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

tgapl pisze:Czy takie rozwiązanie jest godne polecenia?
Z tego co czytałem to jest mało opinii na temat tego sprzętu. Może lepiej kupić oddzielnie modem (USB, PCMCIA) i do tego router z portem PCMCIA (Linksys wrt54g3g), albo USB z możliwością obsługi modemów USB (Asus wl-500gp).
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
tgapl
Stały użytkownik forum

ja.michal pisze:W ruterach 3G masz modem 3G wbudowany i router kablowy i WiFi który rozsyła bezprzewodowo.
No dobrze, czyli jeśli wkładam kartę SIM do modemu, to wtedy sygnał z modemu idzie do laptopa albo kablem, albo wifi?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Zgadza się, jest tak jak piszesz.
pimperlo
Użytkownik forum

Post autor: pimperlo »

Z tego co czytałem to jest mało opinii na temat tego sprzętu
Raz że trochę więcej kosztuje - stąd mniejsza popularność.
Po drugie - o czym tu pisać? Nie musisz się szamotać z kompatybilnością...wgrywać jakieś alternatywne softy....ustawiasz raz i zapominasz o tym że istnieje.
Od czasu do czasu zdarzy się go zrestartować, ale to wszystko co można nazwać późniejszą obsługą. Stąd i też mniej wątków na forum ;)
Taka architektura oczywiście ma swoje ograniczenia, lecz z poziomu zwykłego usera łatwiejsze takie cuś do opanowania.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

pimperlo pisze:Taka architektura oczywiście ma swoje ograniczenia, lecz z poziomu zwykłego usera łatwiejsze takie cuś do opanowania.
Tu masz rację. Ale jak to jest internet komórkowy to jest mobilny ;) A z routerem nie pojedziesz w teren. A jak masz modem na USB/PCMCIA to wyjmujesz go z routera i wsadzasz do laptopa i jedziesz gdzie tylko chcesz :)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
tgapl
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:[...]
Tu masz rację. Ale jak to jest internet komórkowy to jest mobilny ;) A z routerem nie pojedziesz w teren. A jak masz modem na USB/PCMCIA to wyjmujesz go z routera i wsadzasz do laptopa i jedziesz gdzie tylko chcesz :)
Dzięki YaHooo, teraz do mnie dotarło co jest lepszym rozwiązaniem :D
Ostatnio zmieniony 2009-04-11, 11:47 przez tgapl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Jest jeszcze jeden problem. Przy wszelkich zmianach w technologii komórkowej router z wbudowanym modemem staje się przestarzały. Router z dołączanym modemem np. USB może nadal służyć po wymianie modemu. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

tgapl pisze:Dzięki YaHooo, teraz do mnie dotarło co jest lepszym rozwiązaniem
Nie ma za co :ok:
bob pisze:Przy wszelkich zmianach w technologii komórkowej router z wbudowanym modemem staje się przestarzały.
Racja. Nie pomyślałem nawet o tym :) Więc jednak lepiej kupić coś z USB, bo jakby nie patrzeć to PCMCIA też już jest przestarzałe trochę.
pimperlo
Użytkownik forum

Post autor: pimperlo »

Tu masz rację. Ale jak to jest internet komórkowy to jest mobilny ;) A z routerem nie pojedziesz w teren
Ba - też chciałbym mieć go tylko dla siebie (tego neta) - mój z założenia ma być substytutem stacjonarnego (jest 2 do 3 użytkowników) i pod tym kątem dokonywałem zakupów.
Wyciąganie karty SIM w związku z tym niewskazane ;) Oczywiście, gdybym miał dla siebie, pewnie skusiłbym się na rozwiązanie modem + router ASUS.
Ale niestety wybór rozwiązania był podyktowany koniecznością udostępnienia sygnału wszystkim domownikom, przy jednocześnie uproszczonej i łatwej obsłudze.
Słaby sygnał w mojej okolicy wymagał użycia porządnej zewnętrznej anteny, a większość z modemów, które w momencie zakupu były do dyspozycji, niestety nie posiadała wejścia na nią.
To były główne założenia, z którymi musiałem się liczyć. Stąd akurat u mnie urządzenie typu "all-in-one".
Jest jeszcze jeden problem. Przy wszelkich zmianach w technologii komórkowej router z wbudowanym modemem staje się przestarzały
Hm...fakt, a na razie życzyłbym każdemu maksymalnych parametrów, które udostępnia mój Option GS III (HSUPA DL - 7.2, UL - 5.6).
Pewnie za jakiś czas znów kupię coś nowszego.....echhhh......ten postęp...
umtskarten
Początkujący użytkownik forum

Post autor: umtskarten »

Na Allegro pojawiły się dwie trochę tańsze propozycje:
1. Huawei E970 (DL 7.2 Mbps, UL 2.1 Mbps) - 990 zł / http://www.allegro.pl/search.php?string ... lla-search
2. 431R (DL 7.2 Mbps, UL, 2.1 Mbps) - 880 zł http://www.allegro.pl/search.php?string ... lla-search
Do Huawei E970 można podłączyć telefon pod RJ11 do odbierania połączeń. Ma 4-portowy switch i - co ważne - złącze R-SMA do anteny zewn. 3G.
W przypadku 431R sprawa wygląda inaczej: ma 1 port WAN i 1x LAN (RJ45), więc anaglogowy telefon odpada. Ewentualnie VoIP. Za to anteny WiFi i 3G są zewnętrzne i odkręcane (router ma dwa złącza R-SMA!).
pimperlo pisze:Tu masz rację. Ale jak to jest internet komórkowy to jest mobilny ;) A z routerem nie pojedziesz w teren
Do 431R można dokupić zasilacz samochodowy 12V i problem ograniczonej mobilności odpada. A z samochodu można sobie stworzyć coś w rodzaju mobilnego hot-spotu. Stabilność łącza w samochodzie była testowana - do 150-160 km/h nie zrywa połączenia. Momentami, gdy przełącza się z 3G na GPRS, na chwilę traci sygnał, ale po 1 min znowu działa. Dla rodzinki lub dla wyjazdów służbowych - fajne rozwiązanie.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

umtskarten pisze:Stabilność łącza w samochodzie była testowana - do 150-160 km/h nie zrywa połączenia.
To bardzo możliwe. :)
ODPOWIEDZ