Chodziło mi o uruchomienie usługi która jest ustawiona na ręcznie w razie potrzeby, ale dzis bez TNI jednak też była włączona.janek222 pisze:Samo TNI nic nie włącza, nie wyłącza bez wiedzy użytkownika
Mobilink przestał działać - co zrobić, co w zamian?
Moderator: Moderatorzy
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Mobilink przestał działać - co zrobić, co w zamian?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam.
Dziękuję wszystkim za zaangażowanie:)
Spróbowałem włączyć wszystkie usługi jakie podeszły pod myszkę... niestety to nie pomogło.
W Menadżerze Urządzeń w Kartach Sieciowych wyświetla mi się 12(!!!) błędów 6TO4 - Karta Microsoft (kod 31) i jeden błąd isatap. Próbowałem aktualizować, sprawdzać i wykonałem wszystkie inne tam akcje. Może po prostu padła jakaś karta?
Teraz jestem w pracy i tu korzystam z WiFi, te połączenia działają bez zarzutu.
Problem jest w połączeniu laptopa z internetem za pomocą komórki lub modemu komórkowego.
Zatem dałem chyba nowy motyw do poszukiwań:)
Dziękuję wszystkim za zaangażowanie:)
Spróbowałem włączyć wszystkie usługi jakie podeszły pod myszkę... niestety to nie pomogło.
W Menadżerze Urządzeń w Kartach Sieciowych wyświetla mi się 12(!!!) błędów 6TO4 - Karta Microsoft (kod 31) i jeden błąd isatap. Próbowałem aktualizować, sprawdzać i wykonałem wszystkie inne tam akcje. Może po prostu padła jakaś karta?
Teraz jestem w pracy i tu korzystam z WiFi, te połączenia działają bez zarzutu.
Problem jest w połączeniu laptopa z internetem za pomocą komórki lub modemu komórkowego.
Zatem dałem chyba nowy motyw do poszukiwań:)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale jego też trzeba uważnie używać. Można usunąć coś ważnego i wtedy mogą być problemy.Jaco pisze:Ja tam używam i nigdy mi szkód żadnych nie narobił.
To utwierdza mnie w przekonaniu, że coś usunąłeś co jest niezbędne do działania dial-upa.mehacos pisze:Może po prostu padła jakaś karta?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
A może karta sim? Próbowałeś na innej karcie?mehacos pisze:Może po prostu padła jakaś karta?
-
Modemy i karta SIM działają bez zarzutu.
W domu mamy dwa laptopy, więc od razu to sprawdziłem na drugim laptopie.
To musi być coś w systemie, ustawieniach, konfiguracjach... tylko jak to odnaleźć?
W domu mamy dwa laptopy, więc od razu to sprawdziłem na drugim laptopie.
To musi być coś w systemie, ustawieniach, konfiguracjach... tylko jak to odnaleźć?
To nie wiesz przy czym grzebałeś? Przez tyle dni na spokojnie miałbyś już format zrobionymehacos pisze:To musi być coś w systemie, ustawieniach, konfiguracjach... tylko jak to odnaleźć?

-
- Stary wyga bezprzewodowy
paszczak dobrze radzi z formatem. Jak masz na obu laptopach ten sam system to możesz poszukać w Google która gałąź rejestru odpowiada za usługi (services), eksportować na tym gdzie jest dobrze i wczytać na tym gdzie jest źle (kiedyś tak zrobiłem).mehacos pisze:sprawdziłem na drugim laptopie.
Uwaga!
1. Wcześniej najlepiej zrobić kopie całego rejestru, utworzyć punkt przywracania, np. Ghostem zrobić obraz całej partycji.
2. Jest ryzyko zabicia systemu.
Może pomóc jeszcze odinstalowanie i ponowna instalacja dial-up o ile teraz można gdzieś to znaleźć, albo usług sieciowych (XP):
Panel sterowania -> Dodawanie lub usuwanie programów -> Dodaj/Usuń składniki Windows -> Odznaczyć "Usługi sieciowe" -> Dalej (albo coś w tym stylu aby zmiany się dokonały). Następnie należy zaznaczyć je ponownie aby się zainstalowały. Kiedyś takie manewry pomagały a teraz w nowszych systemach nie jestem pewien.
Pozdrawiam
Janek
Janek
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Też mi się tak wydaje. Prościej jest postawić system na nowo niż szukać na ślepo co nie gra.paszczak pisze:Przez tyle dni na spokojnie miałbyś już format zrobiony
Pozdrawiam YaHooo 

-
Witam.
Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie format to zabawa potem na cały tydzień w ponowne instalowanie wszystkich programów, konfiguracji i ustawień, więc od 10 lat jak coś się zwali to po prostu idę kupić nowego laptopa.
W tym przypadku nie działa tylko modem komórkowy, więc nie jest to dla mnie powód, aby kupować coś nowego, ani "zamykać" firmę na tydzień i tym samym nie mieć kontaktu ze światem.
Format to ostateczny krok w desperacji przy tak błahym problemie:)
To tak jakbym napisał na forum Miłośników Fiata 126p, że coś mi piszczy w zaworach, a tam poradziliby mi żebym zrobił generalny remont silnika to na pewno przestanie piszczeć.
No chyba nie oto chodzi:)
Ps. Doszedłem do wyświetlenia następującej informacji:
"Błąd: 638 - serwer zdalny nie odpowiada w odpowiednim czasie"
Po pierwszym przeszukaniu Googli nie ma jasnej odpowiedzi w tym temacie, ale może Wam coś przyjdzie do głowy.
Pozdrawiam i dziękuję najwytrwalszym:)
Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie format to zabawa potem na cały tydzień w ponowne instalowanie wszystkich programów, konfiguracji i ustawień, więc od 10 lat jak coś się zwali to po prostu idę kupić nowego laptopa.
W tym przypadku nie działa tylko modem komórkowy, więc nie jest to dla mnie powód, aby kupować coś nowego, ani "zamykać" firmę na tydzień i tym samym nie mieć kontaktu ze światem.
Format to ostateczny krok w desperacji przy tak błahym problemie:)
To tak jakbym napisał na forum Miłośników Fiata 126p, że coś mi piszczy w zaworach, a tam poradziliby mi żebym zrobił generalny remont silnika to na pewno przestanie piszczeć.
No chyba nie oto chodzi:)
Ps. Doszedłem do wyświetlenia następującej informacji:
"Błąd: 638 - serwer zdalny nie odpowiada w odpowiednim czasie"
Po pierwszym przeszukaniu Googli nie ma jasnej odpowiedzi w tym temacie, ale może Wam coś przyjdzie do głowy.
Pozdrawiam i dziękuję najwytrwalszym:)
-
mehacos Ponoć komenda:
netsh int ip reset c:\tcpipreset.txt
przeinstalowuje - resetuje ustawienia dialup co może pomóc. Należy ją wpisać w oknie ms-dos czy cmd:
Start -> Uruchom -> wpisać "cmd" bez cudzysłowów -> OK
Po wysłaniu "netsh int ip reset c:\tcpipreset.txt" w oknie które się pojawi (potwierdzenie enterem) należy poczekać na wykonanie czyli ponowne wyświetlenie "c:" mimo zamrożeń systemu w między czasie. Po zakończeniu należy zrestartować komputer.
netsh int ip reset c:\tcpipreset.txt
przeinstalowuje - resetuje ustawienia dialup co może pomóc. Należy ją wpisać w oknie ms-dos czy cmd:
Start -> Uruchom -> wpisać "cmd" bez cudzysłowów -> OK
Po wysłaniu "netsh int ip reset c:\tcpipreset.txt" w oknie które się pojawi (potwierdzenie enterem) należy poczekać na wykonanie czyli ponowne wyświetlenie "c:" mimo zamrożeń systemu w między czasie. Po zakończeniu należy zrestartować komputer.
Słabo szukałeś, przed chwilą z ciekawości spojrzałem i jest sporo podpowiedzi, proponuję czynność powtórzyć. Jedną z częściej wymienianych przyczyn jest źle skonfigurowane połączenie dial-up ale to i jeszcze parę innych rzeczy pewnie dobrze sprawdziłeś dlatego powyższa porada z przeinstalowaniem dial-upa.mehacos pisze:Po pierwszym przeszukaniu Googli nie ma jasnej odpowiedzi w tym temacie
Pozdrawiam
Janek
Janek
Nie będę Cię przekonywał, u mnie format z kawą w ręku trwa 7,5 godziny ze wszystkimi Office'ami , service packami, łatami i innymi bzdetami.mehacos pisze:dla mnie format to zabawa potem na cały tydzień w ponowne instalowanie wszystkich programów
U mnie w systemie do resetowania modemu mam taki wpis: AT&F<cr>
- bob
- Guru bezprzewodowy
Na przyszłość zamiast siedzieć tydzień przy instalacji proponuję zrobić backup systemu. 

-
Po wpisaniu tego i wciśnięciu ok wyświetla mi się komunikat o wymogu podniesienia uprawnień.
Na komputerze jestem zalogowany jako administrator, co więc trzeba zmienić?
Na komputerze jestem zalogowany jako administrator, co więc trzeba zmienić?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
I to regularny. Np co kilka dni. Jak laptop i dane są takie ważne to wartobob pisze:Na przyszłość zamiast siedzieć tydzień przy instalacji proponuję zrobić backup systemu.![]()

Pozdrawiam YaHooo 

-
mehacos pisze:wyświetla mi się komunikat o wymogu podniesienia uprawnień.
http://www.mydigitallife.info/2007/06/1 ... 03-and-xp/
Pozdrawiam
Janek
Janek
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale wydaje mi się że bobowi chodziło o obraz systemu (czysty po instalacji sterowników i niezbędnego softu)YaHooo pisze:I to regularny. Np co kilka dni. Jak laptop i dane są takie ważne to warto
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W takim razie nie warto robić tego co kilka dni. Jak tak to dane trzeba trzymać na innej partycji, a soft na systemowej i po kłopociewojteks pisze:Ale wydaje mi się że bobowi chodziło o obraz systemu

Pozdrawiam YaHooo 

-
Janek222 - dzięki za tę stronę. Wydaje mi się, że jesteśmy blisko rozwikłania tego problemu.
Tylko komenda ctrl shift enter nie zmienia poziomu administracji i wciąż wyświetla się ten komunikat w cmd.
Może można zmienić te uprawnienia administratora w innym sposób?
[ Dodano: 2009-04-17, 18:28 ]
Ok, powyższa wiadomość nieważna udało mi się to zmienić w Panelu Administracyjnym...
Tylko komenda ctrl shift enter nie zmienia poziomu administracji i wciąż wyświetla się ten komunikat w cmd.
Może można zmienić te uprawnienia administratora w innym sposób?
[ Dodano: 2009-04-17, 18:28 ]
Ok, powyższa wiadomość nieważna udało mi się to zmienić w Panelu Administracyjnym...
-
Prawy przycisk myszki na pulpicie -> Nowy -> Skrót -> wpisać "cmd" bez cudzysłowów -> Dalej -> Zakończ. Trzymając Shift (może zadziałać i bez Shifta) należy na skrócie kliknąć prawym przyciskiem myszki. Z rozwiniętego menu należy wybrać "uruchom jako...". Następnie należy wybrać "Następujący użytkownik", wpisać nazwę użytkownika i hasło, kliknąć OK.mehacos pisze:Może można zmienić te uprawnienia administratora w innym sposób?
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
Tę opcję udało mi się uruchomić... reset Dial-up zrobiony, restart komputera także.
Po pierwszej próbie połączenia nic się nie zmieniło, ale jeszcze to będę sprawdzał na spokój w dniu jutrzejszym... przez cały dzień:)
Po pierwszej próbie połączenia nic się nie zmieniło, ale jeszcze to będę sprawdzał na spokój w dniu jutrzejszym... przez cały dzień:)
-
Niestety reset Dial-up nie pomógł:(
Powoli szykuję się do formatu... a szkoda, że taka błahostka musiała doprowadzić do tego...
Powoli szykuję się do formatu... a szkoda, że taka błahostka musiała doprowadzić do tego...
Jeśli masz na zbyciu parę PLN to przeczytaj ten artykuł z zaprzyjaźnionego Forum http://laptopy.info.pl/artykuly/Acronis ... recovery/9mehacos pisze:Powoli szykuję się do formatu
Ja niedawno robiłem format i wykorzystałem ten program, polecam bo bardzo się opłaca

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Można też poszperać w czasopismach i obserwować newsy, był 2x dodawany do Chip'a i raz rozdawany za darmo przez Internet. A program faktycznie rewelacyjny.