Acer Aspire One z modemem HSDPA
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Acer Aspire One z modemem HSDPA
Witam!
Zakupiłem komputer Acer Aspire One który posiada wbudowany modem HSDPA.
W połączeniach sieciowych modem występuje pod nazwa
3G Globe Trotter Module HSxPA - Network Interface " zaś w ustawieniach dostawcą sterownika jest Option,nv. Czy jest to jakiś popularny odpowiednik modemu który można kupić jako dodatkowe rozszerzenie w postaci urządzenia na PCMCIA lub USB czy też jest to jakiś specyficzny wynalazek? Gdzie znajdę do niego najnowsze sterowniki i ew. dodatkowe oprogramowanie?
* Czy jakikolwiek modem bądź oprogramowanie pozwala na wykonywania/odbieranie połączeń?
Zakupiłem komputer Acer Aspire One który posiada wbudowany modem HSDPA.
W połączeniach sieciowych modem występuje pod nazwa
3G Globe Trotter Module HSxPA - Network Interface " zaś w ustawieniach dostawcą sterownika jest Option,nv. Czy jest to jakiś popularny odpowiednik modemu który można kupić jako dodatkowe rozszerzenie w postaci urządzenia na PCMCIA lub USB czy też jest to jakiś specyficzny wynalazek? Gdzie znajdę do niego najnowsze sterowniki i ew. dodatkowe oprogramowanie?
* Czy jakikolwiek modem bądź oprogramowanie pozwala na wykonywania/odbieranie połączeń?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Acer Aspire One z modemem HSDPA
Pytanie trochę nie na miejscu. Modem zintegrowany to modem zintegrowany, nie ma raczej swojego odpowiednika w samodzielnych urządzeniach, tak samo jak zintegrowane karty graficzne nie mają swoich odpowiedników pod sloty PCIex lub AGP.Alan83 pisze:Czy jest to jakiś popularny odpowiednik modemu który można kupić jako dodatkowe rozszerzenie w postaci urządzenia na PCMCIA lub USB czy też jest to jakiś specyficzny wynalazek?
Moduł nazwą nawiązuje do modemu pod PCMCIA Option Globetrotter 3G.
-
- Użytkownik forum
Wiesz jestem laikiem w tej dziedzinie i może faktycznie niezgrabnie zadałem pytanie ale miałem na myśli główny układ po którym można zidentyfikować urządzenie.
Czy te oprogramowanie do łączenia się z siecią jest a stale związane z modemem?
Gdzie ew. szukać alternatywnego oprogramowania bądź sterowników??
Czy te oprogramowanie do łączenia się z siecią jest a stale związane z modemem?
Gdzie ew. szukać alternatywnego oprogramowania bądź sterowników??
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Alan83 pisze:Gdzie ew. szukać alternatywnego oprogramowania bądź sterowników??
Sterowniki: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=17241 i http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=10454 wszystko pięknie przyklejone.
Oprogramowanie: <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> choć osobiście przy takim modemie polecam skonfigurowanie samego sterownika, żaden program do łączenia z netem nie jest potrzebny (instrukcja http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=61805#61805 )
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Dziękuję.
Jest jednak małe ale bo odinstalowując oprogramowanie pozbawię się możliwości wysyłania smsów. Popraw mnie jeśli się mylę.
Jest jednak małe ale bo odinstalowując oprogramowanie pozbawię się możliwości wysyłania smsów. Popraw mnie jeśli się mylę.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Niestety bez jakiegoś programu wysyłać i odczytywać smsów się nie da. Ale można go z autostartu wywailć i używać tylko wtedy kiedy sms potrzebny. Nawet jak jakis przyjdzie gdy program jest nieuruchomiony to modem i tak sobie z nim poradzi albo na karcie sim albo we własnej pamięci zapisze takiego smsa i potem można go odczytać. <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> też obsługuje smsy i instalować nawet nie trzeba, wystarczy uruchomić i skonfigurować pod dany modem.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Do nawiązania połaczenia z Internetem wcale nie jest potrzebne oprogramowanie. Można skonfigurować systemowe połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> . Trzeba wcześniej tylko zainstalować sterowniki modemu.Alan83 pisze:Czy te oprogramowanie do łączenia się z siecią jest a stale związane z modemem?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Blido pisze:Można skonfigurować systemowe połączenie »Dial-up« .

-
- Początkujący użytkownik forum
Alan, podłączę się, bo rozważam zakup: jak wygląda wkładanie karty SIM do modemu? Bo musiałabym często przekładać.
(I pytanie laika: czy iPlus Manager wystarczy do odpalenia sieci?)
(I pytanie laika: czy iPlus Manager wystarczy do odpalenia sieci?)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Wręcz przeciwnie. Nie jest kompletnie potrzebny.Aloes pisze:czy iPlus Manager wystarczy do odpalenia sieci?

-
- Użytkownik forum
Wkładasz w slot pod bateria (wymaga odczepienia baterii co zajmuje chwilkę).
Używam BC z Ery wiec trudno mi się wypowiadać o iPlus
//
A propo to modem ma wyłącznik na obudowie ale nie jest on sprzężony z włączeniem/wyłączeniem urządzenia w Windows (przynajmniej XP).
Taka sama sytuacja dotyczy bezprzewodowej karty sieciowej. Tyle że tutaj zauważyłem taką niedogodność że po wyłączeniu z obudowy i ponownym włączeniu wcześniejsze aktywne połączenie sieciowe strasznie zamula i potrzeba przeprowadzić zabieg wyłączenia i włączenia spod Windows. Podobnie ma się sytuacja gdzie laptop wprowadzi się w stan wstrzymania czy jak kto woli uśpienia.
Zastanawiam się czy to normalny objaw?
Używam BC z Ery wiec trudno mi się wypowiadać o iPlus
//
A propo to modem ma wyłącznik na obudowie ale nie jest on sprzężony z włączeniem/wyłączeniem urządzenia w Windows (przynajmniej XP).
Taka sama sytuacja dotyczy bezprzewodowej karty sieciowej. Tyle że tutaj zauważyłem taką niedogodność że po wyłączeniu z obudowy i ponownym włączeniu wcześniejsze aktywne połączenie sieciowe strasznie zamula i potrzeba przeprowadzić zabieg wyłączenia i włączenia spod Windows. Podobnie ma się sytuacja gdzie laptop wprowadzi się w stan wstrzymania czy jak kto woli uśpienia.
Zastanawiam się czy to normalny objaw?
-
Dzięki za odpowiedzi. 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
U mnie np. powodował rozłączenia z siecią... Dlatego mam połączenie dial-up i po sprawie, bez żadnych programów, tylko sterownikiAloes pisze:czy iPlus Manager wystarczy do odpalenia sieci?)

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Aloes, pewnie można Twój modem skonfigurować tak bez żadnego managera:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=61805#61805
Jedynie sterowniki potrzebne.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=61805#61805
Jedynie sterowniki potrzebne.
- Cz3ski
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Aloes A z ilu sieci masz zamiar korzystać że martwisz się o przekładanie kart? Na dzień dzisiejszy na prepaid najlepsza jest Heyah.podłączę się, bo rozważam zakup: jak wygląda wkładanie karty SIM do modemu? Bo musiałabym często przekładać.
EeePC 904HD + Huawei E169
-
Czy modem z acer aspire one (GlobeTrotter Module HSxPA) dziala z siecia Aero2 proszę o odpowiedź
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Z tego co wiem, to ten modem nie posiada 3G na 900MHz, więc z darmowego internetu nici.sebasmatrix pisze:Czy modem z acer aspire one (GlobeTrotter Module HSxPA) dziala z siecia Aero2 proszę o odpowiedź
Pozdrawiam YaHooo 

-
Dziękuje
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
sebasmatrix nie ma za co 

Pozdrawiam YaHooo 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Pod tą nazwą mogą się kryć przynajmniej 3 modemy z paroma podwersjami, jeśli jakimś cudem byłby to gtm382E to co prawda niezgodnie z regulaminem ale by zadziałał.YaHooo pisze:Z tego co wiem, to ten modem nie posiada 3G na 900MHz
sebasmatrix Jak modem odpowiada na komendę ATI1 ?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A to o tym nie znalazłem informacji. Dzięki za doprecyzowanie.krystianb pisze:Pod tą nazwą mogą się kryć przynajmniej 3 modemy z paroma podwersjami
Pozdrawiam YaHooo