chyba nadajnika na kółkach nie zrobili
Z tego co widzę ty jednak korzystasz z Ery, ciekawe jaka jest prędkość neta z Plusa w Twojej okolicy. UMTS czy HSDPA?
Ostatnio zmieniony 2009-04-21, 18:56 przez djlusiak, łącznie zmieniany 1 raz.
djlusiak pisze:chyba nadajnika na kółkach nie zrobili
Nie pojmujesz istoty sprawy. przemox.1 zastanawia się czy HSDPA jest uruchomione na stałe czy tylko chwilowo, na testy. Poza tym nie istnieje nic takiego jak nadajnik HSDPA . Nadajniki są telewizyjne albo radiowe. przemox.1, najprawdopodobniej Plus uruchomił NodeB na stałe, wykorzystał w ten sposób swoje zezwolenie. Jako ciekawostkę dodam, że według ostatniego wykazu UKE pozwolenia na UMTS w Trzebnicy mają już Play, Plus i Era (Era ma aż dwa).
pojęcie "chyba nadajnika na kółkach nie zrobili" to tylko metafora. A jeśli nie nadajnik to co? Przekaźnik, czy może najlepiej używać pojęcia stacja bazowa(BTS)?
Ostatnio zmieniony 2009-04-21, 18:57 przez djlusiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Ne długo u mnie może będzie
UMTS jest na razie HSDPA nie ma
Co do prędkości to nie wiem, musiał bym kolege zapytac albo samamu w szkole zrobic test
Na informatyce
Ostatnio zmieniony 2009-04-21, 21:16 przez przemox.1, łącznie zmieniany 1 raz.
Masz najwyraźniej słaby sygnał i dlatego modem działa tylko w UMTS. Era wszędzie gdzie jest 3G ma już HSDPA (zresztą żaden operator nie ma już chyba gołego UMTS)
Ja własciwie u siebie nie łapie UMTS tylko EDGE bo górka zasłania i nodeB jest skierowane na Trzebnice ,a ja nie mieszkam Trzebnicy tylko 2km odniej (gdyby nie było góry miałbym bezpośrednią widocznośc z dwona BTS'ami no ale góra i niema )
Co to ego UMTS'a to on nie obejmuje całej Trzebnicy w niektórych miejscach jest ale jak są 2 pozwolenia to może będzie u mnie UMTS
U mnie też nie w każdym oknie (akna w każdą stronę świata ) na podaszu jest UMTS w oknie w stronę nodeB-a nie ma bo nad oknem idzie kabel z prądem do domu i zakuca falę plusa , era i play online jest w tym oknie a jak kompa przeniosłem w inne miejsce to jest zasięg plusa 3G . Do nodeB-a mam ok 14 km i w dodatku mieszkam w dole i max do 10 dBi plusa a ery z tej samej wieży nadawczej co plus 13 dBi więc kompa przenieś do innego pokoju i zobacz czy tam będzie zasięg .
pojęcie "chyba nadajnika na kółkach nie zrobili" to tylko metafora.
Stacje bazowe "na kółkach" są na wyposażeniu każdego operatora,i to nie tylko takie jak na zdjęciu poniżej,ale także na podwoziach cieżarówek z masztami po 20-30 metrów http://www.hydromech-pac.pl/50,Maszt-mobilny-MM36.html
[ Dodano: 2009-05-26, 09:33 ]
bob pisze:Tak mi się wydaje ale mogę się mylić
U Plusa jest zazwyczaj sam UMTS w okresie testowym danej stacji
YaHooo pisze:A to działa jak normalna stacja? Mam na myśli np. moc nadawania.
Moc nadawania jest regulowana w zależności od potrzeb - taka stacja z niskim masztem ma moc zbliżoną do BTSów w miastach na budynkach,czyli od kiluset mW do kilku W maksimum,i służy zwykle do zwiększania pojemności sieci np.na imprezach masowych.
A mobilne stacje z wysokimi masztami mają osiągi takie,jak stacjonarne BTSy na wieżach/słupach,a ich posiadanie wiąże się z ustawowymi obowiązkami na rzecz obronności kraju,np.w razie powodzi czy innych klęsk żywiołowych.
YaHooo pisze:jednak mi się na żywo niestety nie udało zobaczyć takiego przenośnego BTS'a na żadnej imprezie.
To zależy,gdzie się impreza odbywa
Takie btsy się dostawia w plenerze,gdzie jest jedna stacja 900 MHz na duży obszar i jak się zjedzie masa ludzi,to pojemności brakuje,a nierzadko i zasięgu...
Widziałem takie BTS-y na europejskim zlocie Fiata nad jeziorem Garda we Włoszech,i bodajże w jakiś czas temu na Jurze jakaś duża impreza się odbywała,a w fotorelacji z niej w "Dzienniku Zachodnim" (lokalny Dziennik "Polska")mignęła mi taka stacja,z resztą o tym wspominali też.
Wczoraj była chyba jakaś awaria sieci u mnie przed nią necik śmigał
Teraz coś jest nie tak stronki nie chcą się ładować zasiąg mam teraz -77 dBm przedtem (w opisie jest) i co ja mam teraz zrobić
Muszę stwierdzić że po tej awarii zasięg jest trochę słabszy
Oraz nie mogę "złapać" sygnału UMTS ery a przed awarią mogłem
Neta czasem zmuli ale da się przeżyć
To i ja się podepnę - jest jakaś prawidłowość? Operator ma pozwolenie na stację umts w danym mieście /a konkretnie na trzy/ i buduje, czy tez ma pozwolenie i może wybuduje? W Olkuszu nie ma umts'a z iPlusa a pozwolenia są na owe trzy stacje. I druga sprawa - jak ma się mapka na stronie plusa do rzeczywistego zasięgu?
pasza_sadyka pisze:I druga sprawa - jak ma się mapka na stronie plusa do rzeczywistego zasięgu?
To są orientacyjne mapki. Jeśli już chcesz wiedzieć co w eterze piszczy, to przejrzyj listę działających BTS'ów robioną przez amatorów na http://btsearch.org/