Podział łącza przez bluetooth

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mikolaj211
Specjalista bezprzewodowy-senior

Podział łącza przez bluetooth

Post autor: Mikolaj211 »

Witam! Mam iplusa, modem netbox. Chciałbym korzystać z niego na dwóch komputerach. Czy możliwe jest to łacząc je za pomocą bluetooth na usb? Jak skonfigurawać komputer by udostępniał łączę drugiemu? I jeszcze jedno: Czy do takiego połączenia można używzć adapterów bluetooth różnych firm?? Z góry dzięki za pomoc!!!!
Awatar użytkownika
draconair
Stały użytkownik forum

Re: Podział łącza przez bluetooth

Post autor: draconair »

wiesz co ... najprostszym rozwiązaniem jest kupienie najtańszych modułów bt [ najlepiej bluesoleil ] => połamanie tej płytki na której znajdują się pseudo sterowniki wraz z oprogramowaniem => zainstalowanie sterowników Alpsa [ wbudowane w windowsa, trzeba tylko w pliku [ C:\WINDOWS\inf\bth.inf ] zamienic pidy w lini

Kod: Zaznacz cały

Alps Bluetooth USB Adapter=                      BthUsb, USB\Vid_1131&Pid_1001

na

Kod: Zaznacz cały

Alps Bluetooth USB Adapter=                      BthUsb, USB\Vid_XXXX&Pid_XXXX
, gdzie XXXX to numerki pozyskane z właściwości urządzenia na USB => Mój Komputer => właściwości => sprzęt => manager urządzeń => Urządzenie usb => szczegóły => identyfikator wystapienia urządzenia

jak już zapiszesz plik bth.inf to powiedz systemowi, żeby poszukał sobie sterowników i powinien bez większych problemów resztę sam zrobić a w połaczeniach sieciowych pojawi się ikonka połączenia sieciowego bluetooth

jest to chyba najprostsze rozwiązanie, system w dużej mierze robi wszystko sam i można olac te pseudo aplikacje dostepowe, reszta konfiguracji nie powinna sprawiac problemu bo to będzie zwykła sieć osobista, więc na google wiele jest opisów :-) a sam się nie bawiłem w udostępnianie internetu na drugim komputerze
niq
Stały użytkownik forum

Post autor: niq »

Choć z bluetothem to różnie bywa... Ja bym proponował dzielić łącze przez wi-fi lub po kablu, moim zdaniem tak jest pewniejsze, a na pewno szybsze... Jak będziesz miał HSDPA(1,8mb/s), to możesz mieć problemy :lol:. Gdzieś jest nawet podklejony temat z dzieleniem łącza ;).
Awatar użytkownika
Mikolaj211
Specjalista bezprzewodowy-senior

re: podział łącza

Post autor: Mikolaj211 »

Połączenie przez kabel jest niby ok, tylko że kompy są gdzieś 15m. od siebie. Po za tym jaki to ma być kabel?? W jednym mam kartę sieciową a w drugim nic. Czy może to być podłaczane do usb? Po za tym czy może być taki długi?
(ok.12m) Prosze ewentualnie np. o numer aukcji allegro z takim kablem albo podanie kosztów, nazwy i rodzajów wejść takiego kabla. Pozdrawiam!!!!!
niq
Stały użytkownik forum

Post autor: niq »

No jeśli odległe są o 15m, a zapewne jeszcze wchodzą w to ściany, to proponowałbym ci jednak wi-fi... Na pewno nie będzie ci spowalniać łącza, a zasięg ma bardzo duży. Co prawda bluetooth ma do 100m teoretycznie, ale im dalej to transfer ostro spada. No, ale jeśli już w jednym kompie masz kartę sieciową to proponowałbym tylko dokupić taką do drugiego i okablować się :D... Ponieważ jeśli nie masz bluetootha, to musisz kupić dwa, a to minimum 70-100 zł, jak chcesz dość dobre. Bo jeśli chodzi o wi-fi to już będzie troche drożej, przynajmniej 150-300 zł. Wybór należy do ciebie ;).
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

draconair pisze:wiesz co ... najprostszym rozwiązaniem jest kupienie najtańszych modułów bt [ najlepiej bluesoleil ] => połamanie tej płytki na której znajdują się pseudo sterowniki wraz z oprogramowaniem => zainstalowanie sterowników Alpsa ...
Robiłeś już taki myk?
Muszę pokusić się o taką zmianę, ciekawi mnie jak to z moim BT zadziała? :)

BTW.
Dyskusję przenoszę do internetu - pozostałych problemów.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
draconair
Stały użytkownik forum

BliSki pisze:(...)Robiłeś już taki myk?
Muszę pokusić się o taką zmianę, ciekawi mnie jak to z moim BT zadziała? :)(...)
u mnie działa no problemo a wręcz o niebo lepiej niż na tym tałatajstwie od bluesoleil [ zakładajac, że nie moge potestować sterów w wersji 2.x, bo mnie wywala o wersję z ograniczonym przeplywem danych :| ... szczerze powiedziawszy łącząc się z internetem przez nokię 6820a odczułem tak jakby stabilniejsze połączenie oraz spadek odsetku zapychania łącza [ testuję takie rzeczy w emule na tych samych plikach, więc od razu widać co lepiej działa, co zmienia faktu, że cudów nie ma ... czasami rozłącza, ale nie zawiesza połączenia /raz mi się zdazyło/, zawsze zrywał i to jest wygodniejsze, bo tak można ustawić ponowne połączenie po zerwaniu z 10sekundowym opóźnieniem i nie trzeba się o nic martwić idąc spać :-) ]

mam dwa moduły bt w zasięgu ręki [ ten od blusoleil ... no ... już bardzo stary, mam go już trzy lata aż się łezka w oku kreci :-) ... oraz moduł msi z zasięgiem 100m ] i trzeba przyznać, że i w jednym, i w drugim wolę zastosować sterownik z windy alpsa ... to po prostu jest wygodniejsze ... jeden trik a wszystko za Ciebie system robi praktycznie, łatwiej wszystko skonfigurować, bo pomijamy te wszystkie aplikacje dostępowe
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

@draconair - Przekonałeś mnie, muszę się pobawić w taką zmianę w miarę wolnego czasu.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
draconair
Stały użytkownik forum

jeszcze tylko dodam kilka słów :-)

z tymi sterownikam wbudowanymi w windowsa konkurować mogą jedynie jeszcze najbardziej podstawowe biblioteki bluez'a z systemów linux'owych ... tam, to już kompletnie mnie nie rozłącza podczas sesji [ fakt, nie korzystam tam z sieci p2p czy też torrentów ] nawet na najbardziej wymagających stronkach

jezeli ktoś nie korzysta z p2p czy innych to to rozwiązanie związane ze sterami Alpsa jest naprawdę nie do przebicia jeżeli zdażają się rozłączenia/zapychania oraz dla kogoś kto juz nie może patrzeć na ten program od bluesoleil ;-) [ niby da się pominąć samo łączenie przez ten program, ale działa to do pierwszego zapchania łącza, więc imho guzik warte takie coś ] ... no juz tylko na przeszkodzie może stanąć zasięg hihi

jeszcze tylko dwa zdania na temat tego, że korzystam z aplikacji p2p oraz sieci torrent ... to działa jedynie w celu zasysania anime oraz mang :-) [ avatar: Full Metal Alchemist ^^ ] ... w większości nielicencjonowanych w Polsce ^^"

dla porównania:

sterowniki serii 1.4xx bluesoleil: rozłącza podczas zwykłego serfowania po sieci gdy tylko w operze włącze kilka zakładek na których to ładują sie stronki, p2p całkowicie odpada ... [ prawdopodobnie zabawa ustawieniami MTU/MRU powinna przynieść poprawę, ale zmuszanie użytkownika do tego to nieporozumienie ... ]

sterowniki serii 1.6xx bluesoleil: płynne przegladanie sieci [ czasami rozłącza, zawiesza połączenie etc. kto korzysta ten wie ... ] oraz sporadyczne stabilne łącze podczas korzystania z p2p [ zapewne tu już dużą rolę odgrywa sama sieć komórkowa lub problemu z zapychaniem się samego bluetooth, ale wiadomo o co chodzi ... częste martwe łącze etc. ]

sterowniki Alpsa wbudowane w windowsa: wygoda w użytkowaniu ze względu na pomijanie aplikacji dostępowych, płynne przeglądanie sieci [ praktycznie brak rozłączeń /jeszcze nie miałem zerwanegopołączenia przy zwykłum przegladaniu sieci/, brak efektu martwego łącza ], sieci p2p oraz torrent wykazują podatność na działanie :-) [ bez wględu na porę dnia czy nocy ], lecz bez większych zachwytów [ zdaża się zrywanie połaczenia, przy naprawdę dużym pechu może pojawić się efekt martwego ]

są to tylko moje spostrzeżenia na temat działania różnych rodzajów sterowników wraz z nokią 6820a [ edge klasa5 ], bez bawienia sie bardziej zaawansowanymi ustawieniami sieci [ po prostu zainstalowanie sterownika i uruchomienie połączenia /zero optymalizacji/ ]

miały być dwa zdania a mi się na pisanie zebrało :-)
Awatar użytkownika
JK
Stały użytkownik forum

Post autor: JK »

draconair pisze:wiesz co ... najprostszym rozwiązaniem jest kupienie najtańszych modułów bt [ najlepiej bluesoleil ] => połamanie tej płytki na której znajdują się pseudo sterowniki wraz z oprogramowaniem => zainstalowanie sterowników Alpsa...
Niestety nie chce to zadziałać z moim adapterem BT (zbudowany na układach I.S.S.C.). Po zainstalowaniu sterowników Alpsa system zatrzymuje urządzenie (kod 43).
N6230 + AXF-15S + MBC-15S + ATK-20 + BT = 200 kb/s -> 32 kb/s (iPlus)
Awatar użytkownika
draconair
Stały użytkownik forum

:| ... trzeba przyznac, że tego bym nie przewidział ... hmm ... cóż, widać nie działa na kazdym module ...

w teorii to ja też mam I.S.S.C tak nawiasem ...

jakie masz pidy w managerze urządzeń dla swojego urządzenia?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

niq pisze:Choć z bluetothem to różnie bywa... Ja bym proponował dzielić łącze przez wi-fi lub po kablu, moim zdaniem tak jest pewniejsze, a na pewno szybsze... Jak będziesz miał HSDPA(1,8mb/s), to możesz mieć problemy :lol:. Gdzieś jest nawet podklejony temat z dzieleniem łącza ;).
Zgadzam się.Dlaczego nie połączyć to na wifi lub kablem.Bluetooth to nie do końca dobre rozwiązanie i nie takie o wiele tańsze:
http://sklep.koyto.pl/eSklep/?id=sie%E6 ... ifi+54mbps
Co do HSDPA(1,8Mbps) to nawet nie licz na tą prędkość testy hsdpa w Polsce przeprowadzane są z łączem 1Mbps tak więc niedługo ci co są w zasięgu UMTS ruszą z tą prędkością , więc bluetooth teoretycznie obsłuży.
http://www.zsi.pwr.wroc.pl/missi2000/referat16.htm
bob :D
Awatar użytkownika
JK
Stały użytkownik forum

Post autor: JK »

draconair pisze:jakie masz pidy w managerze urządzeń dla swojego urządzenia?
USB\Vid_1131&Pid_1001

Możliwe, że to konflikt z jakimiś pozostałościami BlueSoleil. Spróbuję jeszcze powalczyć.
N6230 + AXF-15S + MBC-15S + ATK-20 + BT = 200 kb/s -> 32 kb/s (iPlus)
Awatar użytkownika
draconair
Stały użytkownik forum

JK pisze:(...)USB\Vid_1131&Pid_1001(...)
jezeli takie pidy masz w managerze urzadzeń to wina nie lezy po stronie sterowników alpsa ;-)

w moim pierwszym poście w pierwszej lini [ code ] jest juz podana gotowa linia taką z jakiej ja korzystam i to działa, więc masz ten sam chip co i ja :-)
kswir
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kswir »

Niepotrzebny cytat.
Witam,
JK mam dokładnie taką samą sytuację jak Ty miałeś i też jest ten kod 43. Czy udało Ci się rozwiązać ten problem?
Ostatnio zmieniony 2008-03-10, 18:22 przez kswir, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ