Podział łącza przez bluetooth
Moderator: Moderatorzy
- Mikolaj211
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Podział łącza przez bluetooth
Witam! Mam iplusa, modem netbox. Chciałbym korzystać z niego na dwóch komputerach. Czy możliwe jest to łacząc je za pomocą bluetooth na usb? Jak skonfigurawać komputer by udostępniał łączę drugiemu? I jeszcze jedno: Czy do takiego połączenia można używzć adapterów bluetooth różnych firm?? Z góry dzięki za pomoc!!!!
- draconair
- Stały użytkownik forum
Re: Podział łącza przez bluetooth
wiesz co ... najprostszym rozwiązaniem jest kupienie najtańszych modułów bt [ najlepiej bluesoleil ]
połamanie tej płytki na której znajdują się pseudo sterowniki wraz z oprogramowaniem
zainstalowanie sterowników Alpsa [ wbudowane w windowsa, trzeba tylko w pliku [ C:\WINDOWS\inf\bth.inf ] zamienic pidy w lini
na, gdzie XXXX to numerki pozyskane z właściwości urządzenia na USB
Mój Komputer
właściwości
sprzęt
manager urządzeń
Urządzenie usb
szczegóły
identyfikator wystapienia urządzenia
jak już zapiszesz plik bth.inf to powiedz systemowi, żeby poszukał sobie sterowników i powinien bez większych problemów resztę sam zrobić a w połaczeniach sieciowych pojawi się ikonka połączenia sieciowego bluetooth
jest to chyba najprostsze rozwiązanie, system w dużej mierze robi wszystko sam i można olac te pseudo aplikacje dostepowe, reszta konfiguracji nie powinna sprawiac problemu bo to będzie zwykła sieć osobista, więc na google wiele jest opisów :-) a sam się nie bawiłem w udostępnianie internetu na drugim komputerze

Kod: Zaznacz cały
Alps Bluetooth USB Adapter= BthUsb, USB\Vid_1131&Pid_1001
na
Kod: Zaznacz cały
Alps Bluetooth USB Adapter= BthUsb, USB\Vid_XXXX&Pid_XXXX

jak już zapiszesz plik bth.inf to powiedz systemowi, żeby poszukał sobie sterowników i powinien bez większych problemów resztę sam zrobić a w połaczeniach sieciowych pojawi się ikonka połączenia sieciowego bluetooth
jest to chyba najprostsze rozwiązanie, system w dużej mierze robi wszystko sam i można olac te pseudo aplikacje dostepowe, reszta konfiguracji nie powinna sprawiac problemu bo to będzie zwykła sieć osobista, więc na google wiele jest opisów :-) a sam się nie bawiłem w udostępnianie internetu na drugim komputerze
-
- Stały użytkownik forum
Choć z bluetothem to różnie bywa... Ja bym proponował dzielić łącze przez wi-fi lub po kablu, moim zdaniem tak jest pewniejsze, a na pewno szybsze... Jak będziesz miał HSDPA(1,8mb/s), to możesz mieć problemy
. Gdzieś jest nawet podklejony temat z dzieleniem łącza
.

- Mikolaj211
- Specjalista bezprzewodowy-senior
re: podział łącza
Połączenie przez kabel jest niby ok, tylko że kompy są gdzieś 15m. od siebie. Po za tym jaki to ma być kabel?? W jednym mam kartę sieciową a w drugim nic. Czy może to być podłaczane do usb? Po za tym czy może być taki długi?
(ok.12m) Prosze ewentualnie np. o numer aukcji allegro z takim kablem albo podanie kosztów, nazwy i rodzajów wejść takiego kabla. Pozdrawiam!!!!!
(ok.12m) Prosze ewentualnie np. o numer aukcji allegro z takim kablem albo podanie kosztów, nazwy i rodzajów wejść takiego kabla. Pozdrawiam!!!!!
-
- Stały użytkownik forum
No jeśli odległe są o 15m, a zapewne jeszcze wchodzą w to ściany, to proponowałbym ci jednak wi-fi... Na pewno nie będzie ci spowalniać łącza, a zasięg ma bardzo duży. Co prawda bluetooth ma do 100m teoretycznie, ale im dalej to transfer ostro spada. No, ale jeśli już w jednym kompie masz kartę sieciową to proponowałbym tylko dokupić taką do drugiego i okablować się
... Ponieważ jeśli nie masz bluetootha, to musisz kupić dwa, a to minimum 70-100 zł, jak chcesz dość dobre. Bo jeśli chodzi o wi-fi to już będzie troche drożej, przynajmniej 150-300 zł. Wybór należy do ciebie
.

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Robiłeś już taki myk?draconair pisze:wiesz co ... najprostszym rozwiązaniem jest kupienie najtańszych modułów bt [ najlepiej bluesoleil ]połamanie tej płytki na której znajdują się pseudo sterowniki wraz z oprogramowaniem
zainstalowanie sterowników Alpsa ...
Muszę pokusić się o taką zmianę, ciekawi mnie jak to z moim BT zadziała?

BTW.
Dyskusję przenoszę do internetu - pozostałych problemów.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- draconair
- Stały użytkownik forum
u mnie działa no problemo a wręcz o niebo lepiej niż na tym tałatajstwie od bluesoleil [ zakładajac, że nie moge potestować sterów w wersji 2.x, bo mnie wywala o wersję z ograniczonym przeplywem danychBliSki pisze:(...)Robiłeś już taki myk?
Muszę pokusić się o taką zmianę, ciekawi mnie jak to z moim BT zadziała?(...)

mam dwa moduły bt w zasięgu ręki [ ten od blusoleil ... no ... już bardzo stary, mam go już trzy lata aż się łezka w oku kreci :-) ... oraz moduł msi z zasięgiem 100m ] i trzeba przyznać, że i w jednym, i w drugim wolę zastosować sterownik z windy alpsa ... to po prostu jest wygodniejsze ... jeden trik a wszystko za Ciebie system robi praktycznie, łatwiej wszystko skonfigurować, bo pomijamy te wszystkie aplikacje dostępowe
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
@draconair - Przekonałeś mnie, muszę się pobawić w taką zmianę w miarę wolnego czasu.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- draconair
- Stały użytkownik forum
jeszcze tylko dodam kilka słów :-)
z tymi sterownikam wbudowanymi w windowsa konkurować mogą jedynie jeszcze najbardziej podstawowe biblioteki bluez'a z systemów linux'owych ... tam, to już kompletnie mnie nie rozłącza podczas sesji [ fakt, nie korzystam tam z sieci p2p czy też torrentów ] nawet na najbardziej wymagających stronkach
jezeli ktoś nie korzysta z p2p czy innych to to rozwiązanie związane ze sterami Alpsa jest naprawdę nie do przebicia jeżeli zdażają się rozłączenia/zapychania oraz dla kogoś kto juz nie może patrzeć na ten program od bluesoleil ;-) [ niby da się pominąć samo łączenie przez ten program, ale działa to do pierwszego zapchania łącza, więc imho guzik warte takie coś ] ... no juz tylko na przeszkodzie może stanąć zasięg hihi
jeszcze tylko dwa zdania na temat tego, że korzystam z aplikacji p2p oraz sieci torrent ... to działa jedynie w celu zasysania anime oraz mang :-) [ avatar: Full Metal Alchemist ^^ ] ... w większości nielicencjonowanych w Polsce ^^"
dla porównania:
sterowniki serii 1.4xx bluesoleil: rozłącza podczas zwykłego serfowania po sieci gdy tylko w operze włącze kilka zakładek na których to ładują sie stronki, p2p całkowicie odpada ... [ prawdopodobnie zabawa ustawieniami MTU/MRU powinna przynieść poprawę, ale zmuszanie użytkownika do tego to nieporozumienie ... ]
sterowniki serii 1.6xx bluesoleil: płynne przegladanie sieci [ czasami rozłącza, zawiesza połączenie etc. kto korzysta ten wie ... ] oraz sporadyczne stabilne łącze podczas korzystania z p2p [ zapewne tu już dużą rolę odgrywa sama sieć komórkowa lub problemu z zapychaniem się samego bluetooth, ale wiadomo o co chodzi ... częste martwe łącze etc. ]
sterowniki Alpsa wbudowane w windowsa: wygoda w użytkowaniu ze względu na pomijanie aplikacji dostępowych, płynne przeglądanie sieci [ praktycznie brak rozłączeń /jeszcze nie miałem zerwanegopołączenia przy zwykłum przegladaniu sieci/, brak efektu martwego łącza ], sieci p2p oraz torrent wykazują podatność na działanie :-) [ bez wględu na porę dnia czy nocy ], lecz bez większych zachwytów [ zdaża się zrywanie połaczenia, przy naprawdę dużym pechu może pojawić się efekt martwego ]
są to tylko moje spostrzeżenia na temat działania różnych rodzajów sterowników wraz z nokią 6820a [ edge klasa5 ], bez bawienia sie bardziej zaawansowanymi ustawieniami sieci [ po prostu zainstalowanie sterownika i uruchomienie połączenia /zero optymalizacji/ ]
miały być dwa zdania a mi się na pisanie zebrało :-)
z tymi sterownikam wbudowanymi w windowsa konkurować mogą jedynie jeszcze najbardziej podstawowe biblioteki bluez'a z systemów linux'owych ... tam, to już kompletnie mnie nie rozłącza podczas sesji [ fakt, nie korzystam tam z sieci p2p czy też torrentów ] nawet na najbardziej wymagających stronkach
jezeli ktoś nie korzysta z p2p czy innych to to rozwiązanie związane ze sterami Alpsa jest naprawdę nie do przebicia jeżeli zdażają się rozłączenia/zapychania oraz dla kogoś kto juz nie może patrzeć na ten program od bluesoleil ;-) [ niby da się pominąć samo łączenie przez ten program, ale działa to do pierwszego zapchania łącza, więc imho guzik warte takie coś ] ... no juz tylko na przeszkodzie może stanąć zasięg hihi
jeszcze tylko dwa zdania na temat tego, że korzystam z aplikacji p2p oraz sieci torrent ... to działa jedynie w celu zasysania anime oraz mang :-) [ avatar: Full Metal Alchemist ^^ ] ... w większości nielicencjonowanych w Polsce ^^"
dla porównania:
sterowniki serii 1.4xx bluesoleil: rozłącza podczas zwykłego serfowania po sieci gdy tylko w operze włącze kilka zakładek na których to ładują sie stronki, p2p całkowicie odpada ... [ prawdopodobnie zabawa ustawieniami MTU/MRU powinna przynieść poprawę, ale zmuszanie użytkownika do tego to nieporozumienie ... ]
sterowniki serii 1.6xx bluesoleil: płynne przegladanie sieci [ czasami rozłącza, zawiesza połączenie etc. kto korzysta ten wie ... ] oraz sporadyczne stabilne łącze podczas korzystania z p2p [ zapewne tu już dużą rolę odgrywa sama sieć komórkowa lub problemu z zapychaniem się samego bluetooth, ale wiadomo o co chodzi ... częste martwe łącze etc. ]
sterowniki Alpsa wbudowane w windowsa: wygoda w użytkowaniu ze względu na pomijanie aplikacji dostępowych, płynne przeglądanie sieci [ praktycznie brak rozłączeń /jeszcze nie miałem zerwanegopołączenia przy zwykłum przegladaniu sieci/, brak efektu martwego łącza ], sieci p2p oraz torrent wykazują podatność na działanie :-) [ bez wględu na porę dnia czy nocy ], lecz bez większych zachwytów [ zdaża się zrywanie połaczenia, przy naprawdę dużym pechu może pojawić się efekt martwego ]
są to tylko moje spostrzeżenia na temat działania różnych rodzajów sterowników wraz z nokią 6820a [ edge klasa5 ], bez bawienia sie bardziej zaawansowanymi ustawieniami sieci [ po prostu zainstalowanie sterownika i uruchomienie połączenia /zero optymalizacji/ ]
miały być dwa zdania a mi się na pisanie zebrało :-)
- JK
- Stały użytkownik forum
Niestety nie chce to zadziałać z moim adapterem BT (zbudowany na układach I.S.S.C.). Po zainstalowaniu sterowników Alpsa system zatrzymuje urządzenie (kod 43).draconair pisze:wiesz co ... najprostszym rozwiązaniem jest kupienie najtańszych modułów bt [ najlepiej bluesoleil ]połamanie tej płytki na której znajdują się pseudo sterowniki wraz z oprogramowaniem
zainstalowanie sterowników Alpsa...
N6230 + AXF-15S + MBC-15S + ATK-20 + BT = 200 kb/s -> 32 kb/s (iPlus)
- draconair
- Stały użytkownik forum

w teorii to ja też mam I.S.S.C tak nawiasem ...
jakie masz pidy w managerze urządzeń dla swojego urządzenia?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Zgadzam się.Dlaczego nie połączyć to na wifi lub kablem.Bluetooth to nie do końca dobre rozwiązanie i nie takie o wiele tańsze:niq pisze:Choć z bluetothem to różnie bywa... Ja bym proponował dzielić łącze przez wi-fi lub po kablu, moim zdaniem tak jest pewniejsze, a na pewno szybsze... Jak będziesz miał HSDPA(1,8mb/s), to możesz mieć problemy. Gdzieś jest nawet podklejony temat z dzieleniem łącza
.
http://sklep.koyto.pl/eSklep/?id=sie%E6 ... ifi+54mbps
Co do HSDPA(1,8Mbps) to nawet nie licz na tą prędkość testy hsdpa w Polsce przeprowadzane są z łączem 1Mbps tak więc niedługo ci co są w zasięgu UMTS ruszą z tą prędkością , więc bluetooth teoretycznie obsłuży.
http://www.zsi.pwr.wroc.pl/missi2000/referat16.htm
bob

- JK
- Stały użytkownik forum
USB\Vid_1131&Pid_1001draconair pisze:jakie masz pidy w managerze urządzeń dla swojego urządzenia?
Możliwe, że to konflikt z jakimiś pozostałościami BlueSoleil. Spróbuję jeszcze powalczyć.
N6230 + AXF-15S + MBC-15S + ATK-20 + BT = 200 kb/s -> 32 kb/s (iPlus)
- draconair
- Stały użytkownik forum
jezeli takie pidy masz w managerze urzadzeń to wina nie lezy po stronie sterowników alpsa ;-)JK pisze:(...)USB\Vid_1131&Pid_1001(...)
w moim pierwszym poście w pierwszej lini [ code ] jest juz podana gotowa linia taką z jakiej ja korzystam i to działa, więc masz ten sam chip co i ja :-)
-
- Początkujący użytkownik forum
Niepotrzebny cytat.
Witam,
JK mam dokładnie taką samą sytuację jak Ty miałeś i też jest ten kod 43. Czy udało Ci się rozwiązać ten problem?
Witam,
JK mam dokładnie taką samą sytuację jak Ty miałeś i też jest ten kod 43. Czy udało Ci się rozwiązać ten problem?
Ostatnio zmieniony 2008-03-10, 18:22 przez kswir, łącznie zmieniany 1 raz.