[NEWS] Rozmowy po 29 gr za minutę, ale nie do wszystkich
Moderator: Moderatorzy
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: [NEWS] Rozmowy po 29 gr za minutę, ale nie do wszystkich
Podajac stwake za minute i stawke MTR zwracajcie uwage, ze stawka za minute jest kwota brutto (wliczony VAT) a stawki MTR sa kwotami netto i zeby miec porownanie trzeba doliczyc 22 podatku...

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
- Jojo
Źródło http://www.telix.plOperatorzy usług pre-paid nie powinni wymuszać na konsumentach doładowań konta pod presją utraty zgromadzonych wcześniej środków - uważa Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Urząd chce nakłonić przedsiębiorców telekomunikacyjnych, aby po rozwiązaniu umowy zwracali równowartość niewykorzystanych jednostek.
Brak systematycznego zasilania konta nie powinien też powodować utraty całości zgromadzonych na koncie środków. Natomiast po potrąceniu kosztów utrzymania numeru powinny one zostać zwrócone. Rozwiązania takie, które funkcjonują dziś w wielu krajach europejskich, proponuje Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej, Anna Streżyńska.
Ostatnio zmieniony 2009-04-27, 15:47 przez Jojo, łącznie zmieniany 1 raz.
Elektroniczna rewolucja
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
No proszę my tu gadugadu a tu już działają 

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Może UOKiK czyta forum? 

- Jojo
W pewnym momencie jak to czytałem dokładnie o tym samym pomyślałem.ja.michal pisze:Może UOKiK czyta forum?

Po przeczytaniu artykułu oczywiście.

Ostatnio zmieniony 2009-04-27, 17:07 przez Jojo, łącznie zmieniany 1 raz.
Elektroniczna rewolucja
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To tak samo jak ja, po przeczytaniu Twojego postaJojo pisze: pewnym momencie jak to czytałem dokładnie o tym samym pomyślałem.

Ale może coś takiego zrobią, oby im się udało wprowadzić coś takiego jak zwrot pieniędzy z konta

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Jojo
To co Play robi to już zaczyna się robić ciekawe.
Orange Go pod lupą Play.
Dlaczego to nie działa?
[ Komentarz dodany przez: bob: 2009-04-28, 18:44 ]
Poprawione.

Orange Go pod lupą Play.

Dlaczego to nie działa?

[ Komentarz dodany przez: bob: 2009-04-28, 18:44 ]
Poprawione.

Ostatnio zmieniony 2009-04-28, 17:44 przez Jojo, łącznie zmieniany 2 razy.
Elektroniczna rewolucja
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No jadą ostro. Teraz ja w abonamencie PlayOne mam drożej niż na kartę w Playu.
Swoją drogą to chyba Play stawia na karty właśnie. Prostszy system obsługi i mniejsze koszty bo nie potrzeba faktur wystawiać, kont zakładać dla każdego klienta etc.

Swoją drogą to chyba Play stawia na karty właśnie. Prostszy system obsługi i mniejsze koszty bo nie potrzeba faktur wystawiać, kont zakładać dla każdego klienta etc.

- Jojo
Obecnie Play ma około 30% klientów na abonament a 65% to karta.
Słyszałem, że Play stawia wszystko na jedną kartę, dlatego tak robią, ale nie wiem ile w tym prawdy. Najwięcej klientów ucieka z Orange do Play razem z numerami.
Słyszałem, że Play stawia wszystko na jedną kartę, dlatego tak robią, ale nie wiem ile w tym prawdy. Najwięcej klientów ucieka z Orange do Play razem z numerami.
Elektroniczna rewolucja
-
- Mistrz bezprzewodowy
Moim zdaniem porownanie z Nowym Orange Go jeszcze im sie udalo, ale z Orange Pop juz by jeden punkt odpadl(przy kazdym doladowaniu jest 29gr do wszystkich), a stwierdzenie ze nie do wszystkich sieci no to chyba jest oczywiste i moim zdaniem troche nieuczciwe, bo wiadomo ze nigdy w Simplusie czy tam Taktaku nie daja do Play bo co to za interes do ktorego trzeba doplacac:(
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Niestety.ja.michal pisze:Swoją drogą to chyba Play stawia na karty właśnie
Ja nadal czekam na abonament za np.10 zł,bez lojalki,ktorego cała kwota przechodzi na rozmowy,a potem 0,29.
[ Dodano: 2009-04-28, 22:07 ]
Karta też kosztujeja.michal pisze:Prostszy system obsługi i mniejsze koszty bo nie potrzeba faktur wystawiać, kont zakładać dla każdego klienta etc.

Na początku kosztowna była platforma sieci inteligentnych (CAMEL),a teraz to głownie dystrybucja zdrapek,czy obsługa elektronicznych doładowań...
Przecież opy sprzedają hurtowo doładowania 20-30% taniej,niż ich wartość nominalna...a w abo nie muszą się dzielić z kioskarzami,etc.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Patryk_, zgoda, ale zobacz jaki jest koszt jak każdy klient ma indywidualny numer bankowy. Do tego wystawianie indywidualnie faktur. Zdrapki drukuje z numerami a system jest dalej zautomatyzowany bardziej.
I tak uważam, że prepaid jest tańszy w obsłudze.
I tak uważam, że prepaid jest tańszy w obsłudze.
- Jojo
Bardziej już karta jest lepsza, bo te 10 zł to można uzupełnić sobie kartę i masz całą kwotę na wykorzystanie. Abonament jest dobry jak obecny, czyli 25 zł, ale zdecydowanie bez lojalki by się przydał.Patryk_ pisze:Ja nadal czekam na abonament za np.10 zł,bez lojalki,ktorego cała kwota przechodzi na rozmowy,a potem 0,29.
Elektroniczna rewolucja
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Pewnie tak, ale ma jedną wadę - nie trzyma na siłę klientaI tak uważam, że prepaid jest tańszy w obsłudze.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jo_gurt, zgadza się, ale przy takich warunkach jak we Fresh?
Sam się klient trzyma. 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
No to jaki ?ja.michal pisze:jaki jest koszt jak każdy klient ma indywidualny numer bankowy
Przecież dla każdego klienta Pani z BOKu nie idzie do banku i nie zakłada rachunku,tylko odbywa się to w ramach tzw.płatności masowych

Przy kilku milionach abonentów koszt jest pomijalny,podobnie jak w przypadku faktur - to w małych firmach faktura kosztuje,bo trzeba ręcznie wprowadzać dane,etc.,do tego wysyłka,gdy się nie ma umowy z PP,ale nie u opa komórkowego.
Może się mylę,ale myślę,ze w 1,50 zł się spokojnie te wszystkie koszty mieszczą.
[ Dodano: 2009-04-29, 07:34 ]
Dla mnie abonament to bezpieczeństwo i wygoda - zadzwonię zawsze,i porozmawiam dowolnie długo.Jojo pisze:Bardziej już karta jest lepsza
Oczywiście później za to zapłacę,ale nie zostanę na lodzie w sytuacji,gdy np.mam wypadek/awarię za granicą,i telefonować trzeba,a wtedy nawet solidnie doładowana karta szybko się kończy,no chyba,że się zamrozi na koncie kilakset zł,ale to bezsens - prepaid nie po to jest IMHO.
Może to zboczenie zawodowego kierowcy...ale właśnie dlatego raczej nigdy sie nie zdecyduje na kartę.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Patryk_, ma dużo racji - w abo ważna jest wygoda. Kiedyś jak miałem Simplusa to zdarzało się, że wyzerowałem konto w mało odpowiednim momencie. Choć czasy były inne i nie można było jeszcze doładowywać na każdym rogu.
- Jojo
Ja tam nie lubię się wiązać w kilku letnie umowy a zwłaszcza jak w czasie tej umowy pojawi się jakaś lepsza oferta zawsze można do niej przejść i zrezygnować z tamtej. Lubię niezależność. Nie odrzucam do końca abonamentu, bo to jest dobra rzecz w sytuacji, w której można w każdym momencie zrezygnować, czyli abonament bez kilkuletniej umowy. ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Elektroniczna rewolucja
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Co Ty nie powiesz.Patryk_ pisze:Przecież dla każdego klienta Pani z BOKu nie idzie do banku i nie zakłada rachunku,tylko odbywa się to w ramach tzw.płatności masowych

Przesyłka też wiem, że idzie automatycznie.

No i pewnie, że abo wygodniejsze bo od kilku miesięcy masz pierwszy abonament na telefon i jestem zadowolony.

- Jojo
Grupa TP ma kłopoty finansowe.
Źródło http://www.parkiet.comTP będzie oszczędzać też na sieci 3G i rezygnować z projektów o niepewnym zwrocie z inwestycji.
Elektroniczna rewolucja
- bob
- Guru bezprzewodowy
To też jest płatne i to niemało.Patryk_ pisze:odbywa się to w ramach tzw.płatności masowych
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Zdaję sobie z tego sprawę.bob pisze:To też jest płatne i to niemało.
Tylko czy operator,który ma kilka milionów klientów abonamentowych nie ma też odpowiednich rabatów w bankach ?

Bo skoro w płatności masowe wchodzą firmy WISP z ~1000 klientami,z tego 90% płaci co miesiąc 45 zł brutto (osobiście znam własciciela takiej sieci na Pomorzu),to chyba musi się to opłacać
- bob
- Guru bezprzewodowy
Patryk_, zgadza się, że tu inne stawki. 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ale oni to się biorą. Zamiast administrację doprowadzić do porządku to się za zakup nowych samochodów biorą.
Co z tego, że skoda jak i tak trzeba za nie zapłacić. ![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nierzadko lepiej zapłacić za nowe auta niż potem za ciągłe naprawy starych padlin.ja.michal pisze:to się za zakup nowych samochodów biorą.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Też jestem tej opinii. Takie oszczędności kończą się nadmiernymi wydatkami.Patryk_ pisze:Nierzadko lepiej zapłacić za nowe auta niż potem za ciągłe naprawy starych padlin.

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Do tego jeszcze dochodzą nierzadko utracone korzyści związane z wyłaczeniem pojazdów z ruchu na czas naprawy,problemy (i koszty) w razie nagłej awarii na trasie,etc.bob pisze:Takie oszczędności kończą się nadmiernymi wydatkami.

- bob
- Guru bezprzewodowy
Aż musiałem to podkreślić.Patryk_ pisze:Do tego jeszcze dochodzą nierzadko utracone korzyści związane z wyłaczeniem pojazdów z ruchu na czas naprawy,problemy (i koszty)

- Jojo
Nawet nowe samochody się psują może nie tak często, ale wszystko wynika z tego jak się je użytkuje. Przeglądy okresowe i wymiana części po określonym przebiegu jest konieczna nawet w nowych samochodach. Często tak bywa, że w niektórych markach samochodów to piętą achillesową jest właśnie elektronika zwłaszcza sterowniki. Co do Skody to silniki mają nie do zajeżdżenia, ale zawieszenie bywa zawodne.
Jak wiadomo samochodów służbowych się nie oszczędza.
Oto absolutny news.
Jak wiadomo samochodów służbowych się nie oszczędza.

Oto absolutny news.
Źródło http://www.telix.plZgodnie z zapowiedziami Play rezygnuje z pobierania opłaty za przeniesienie numeru do innego operatora.
Naszym zdaniem ta opłata jest sztucznym, nieuzasadnionym haraczem, barierą mającą powstrzymać klientów przed przenoszeniem numeru do innej sieci. Koszty związane z obsługą tego procesu są naszym zdaniem zdecydowanie niższe wręcz symboliczne - napisał na swoim blogu rzecznik Play Marcin Gruszka.
Z Play do innych sieci odchodzi miesięcznie ok 100 numerów, do Play przenosi swój numer ponad 10 tysięcy osób i liczba ta rośnie.
Elektroniczna rewolucja