Modem a gniazdo PC Card
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem a gniazdo PC Card
Witam
Przymierzam się do zakupu internetu i modemu.
Trochę poszperałem i wybór pada raczej na iPlusa. Jeśli chodzi o modem to tu jest problem.....
Czytając na forum skłoniłem się do wyboru E870 (bo nie będzie wystawał z laptopa, bo ma gniazdo na antenę - nie zakładam korzystać ale nie wiem bo czeka mnie zmiana mieszkania - i generalnie mniejsze problemy powinny się pojawiać na stykach niż z USB).
Posiadam laptop HP 8710w z Vistą Business i z tego co udało mi się dowiedzieć ma on gniazdo na PC Card typ II. Modem jest na Express Card -zresztą większość modemów. Zastanawiam się czy przy wyborze z adapterem ten zestaw będzie działał sprawnie, Czy lepiej nie ryzykować i wziąć na USB np. E169 lub coś co polecicie
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie
Przymierzam się do zakupu internetu i modemu.
Trochę poszperałem i wybór pada raczej na iPlusa. Jeśli chodzi o modem to tu jest problem.....
Czytając na forum skłoniłem się do wyboru E870 (bo nie będzie wystawał z laptopa, bo ma gniazdo na antenę - nie zakładam korzystać ale nie wiem bo czeka mnie zmiana mieszkania - i generalnie mniejsze problemy powinny się pojawiać na stykach niż z USB).
Posiadam laptop HP 8710w z Vistą Business i z tego co udało mi się dowiedzieć ma on gniazdo na PC Card typ II. Modem jest na Express Card -zresztą większość modemów. Zastanawiam się czy przy wyborze z adapterem ten zestaw będzie działał sprawnie, Czy lepiej nie ryzykować i wziąć na USB np. E169 lub coś co polecicie
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Modem a gniazdo PC Card
tomig te przejściówki to jest loteria. Albo zadziała albo nie. Bardziej skłaniałabym się ku modemowi na USB i HUBowi z własnym zasilaniem ze względu na uniwersalność takiego zestawu.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ale tu chodzi o przejscówke fabrycznie dodawaną do modemu, pozwalającą na korzystanie z modemu expresscad w gnieździe pcmia, to raczje powinnno działać. Na E870 jakoś narzekań jeszcze nie widziałem w przeciwienstwie do tego co jest na usb. Ja bym sprawdził w salonie i jak będzie działał to brał 870 bo i do nowego laptopa (przy ewentualnej zmianie) nie będzie problemu go zainstalować.Sundance_kid pisze:te przejściówki to jest loteria
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Właśnie raczej. Dlatego przed kupnem radziłbym udać się do salonu z laptopem i spróbować zainstalować modem na komputerze oraz potestować trochę (w salonach mają karty SIM do tego przeznaczone).krystianb pisze:to raczje powinnno działać.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Dzięki ogromne za sugestie
Pozostaje mi brać lapiego i gnać do salonu.
Ale rozumiem, że warto jest walczyć o modem na PC Card?
Pozostaje mi brać lapiego i gnać do salonu.
Ale rozumiem, że warto jest walczyć o modem na PC Card?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Moim zdaniem jak internet ma pracować tylko z jednym komputerem to warto brać coś co najlepiej będzie pasowało pod dany komputer. Co za tym idzie jak laptop ma złącze PCMCIA/Express Card to warto brać modem z takim złączem jakie ma laptop.
Pozdrawiam YaHooo 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Samo pc card to przyszłościowe już nie jest, ale modem expresscadr z przejciówką na pcmcia jest całkiem dobrym rozwiązaniem.
-
Generalnie z jednym.
Widzę, że plus ma modem też PCMCIA Huawei E630. Może na nim poprzestać? Wygląda że nie ma on HSUPA.
Co o nim sądzicie?? Czy lepiej spróbować ten E870??
Rozumiem że na powyższe moje pytanie właśnie padła odpowiedź - lecę do salonu i sprawdzę ten na E870
Widzę, że plus ma modem też PCMCIA Huawei E630. Może na nim poprzestać? Wygląda że nie ma on HSUPA.
Co o nim sądzicie?? Czy lepiej spróbować ten E870??
Rozumiem że na powyższe moje pytanie właśnie padła odpowiedź - lecę do salonu i sprawdzę ten na E870
Ostatnio zmieniony 2009-05-05, 20:40 przez tomig, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
E630 nie ma hsupa.tomig pisze:Wygląda że nie ma on HSUPA.
-
Kurczę to jednak porażka, że HP do takiego lapka wkłada gniazdo trochę przestarzałe... Ale kto myślał o tym 8 miesięcy temu 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Ja wolałbym mieć to gniazdo w nowszym sprzęcie. Z HSUPA polecam "GT MAX HSUPA".tomig pisze:Kurczę to jednak porażka, że HP do takiego lapka wkłada gniazdo trochę przestarzałe...

-
Rozumiem, że Express Card ma lepszy przesył ale kart PC Card nie wtyknie się do Express Card - sory ale próbuję zrozumieć o co chodzi z tymi gniazdami a pani z pomocy HP też mi nie była w stanie wytłumaczyć.....
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja Sierrę Aircard 880/881.bob pisze:Z HSUPA polecam "GT MAX HSUPA".

Jednak ta motylkowa antena w Optionach troszkę kiepsko zbiera.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Niestety nie.tomig pisze:ale kart PC Card nie wtyknie się do Express Card
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No nie.tomig pisze:PC Card nie wtyknie się do Express Card
Odwrotnie czyli Express do PC Card przez przejściówkę wejdzie.
- bob
- Guru bezprzewodowy
A miałeś ten modem?Jednak ta motylkowa antena w Optionach troszkę kiepsko zbiera.

Modem jest najwyższej jakości. Nie potrzebuje żadnych aplikacji i dialupów. W systemie przedstawia nam się jako karta sieciowa. Dodatkowo ma niewielką pamięć z własnym softem dzięki czemu nie potrzebujemy nosić ze sobą żadnych sterowników na CD czy pendrajwie. Wystarczy sterownik i mamy szybką maszynkę do uzyskania prędkości ponad 7Mbps i uploadu ponad 1Mbps (w zależności od operatora). Do karty tej mamy mnóstwo softu jeśli ktoś woli. Jej zaletą również jest kompatybilność wsteczna z innymi kartami jeśli chodzi o gniazdo antenowe. Tej firmy również można nabyć antenę dookólną. Antena ta jest jedną z najlepszych na rynku anten trzyzakresowych i realnie poprawia nam pracę karty. Można sprzęt kupić nowy na gwarancji w Polsce za niewielkie pieniądze.

-
To się mi już sprawa rozjaśnia.....
A jeśli nie da rady karta to na USB co polecacie - Plus ma: E169; E180; ZTE MF636 i tyle![:]](./images/smilies/splash.gif)
A jeśli nie da rady karta to na USB co polecacie - Plus ma: E169; E180; ZTE MF636 i tyle
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- bob
- Guru bezprzewodowy
W chińskim sprzęcie się nie orientuję niestety.tomig pisze:E169; E180; ZTE MF636
-
Tiaaaaaaaaaaaa
Czyli najlepiej jak se wezne coś co łatwo opcham i kupie Option GlobeTrotter GT MAX HSUPA (PCMCIA)
Czyli najlepiej jak se wezne coś co łatwo opcham i kupie Option GlobeTrotter GT MAX HSUPA (PCMCIA)

- bob
- Guru bezprzewodowy
Ja bym tak zrobił ale Ty się jeszcze zastanów.tomig pisze:Czyli najlepiej jak se wezne coś co łatwo opcham i kupie Option GlobeTrotter GT MAX HSUPA (PCMCIA)

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Pod warunkiem że przez całą umowe nie zmienisz lapka na nowego bez wewnętrznego modemu. Bo już teraz są problemy, żeby przyzwoitego lapka z pcmcia dostać.tomig pisze:kupie Option GlobeTrotter GT MAX HSUPA (PCMCIA)
-
Jak nie z lewa to z prawa człeka
Jak by nie było 2 lata to ciut a co Autodesk przez ten czas wymyśli i wymusi wymianę lapka to kit wie.....

Jak by nie było 2 lata to ciut a co Autodesk przez ten czas wymyśli i wymusi wymianę lapka to kit wie.....
- bob
- Guru bezprzewodowy
Właśnie szkoda, że tak jest. Co za dziwak zmienił ten standard i po co?krystianb pisze:Bo już teraz są problemy, żeby przyzwoitego lapka z pcmcia dostać.
Powoli wychodzą dodatkowe okoliczności przemawiające za USB.tomig pisze:Jak by nie było 2 lata to ciut a co Autodesk przez ten czas wymyśli i wymusi wymianę lapka to kit wie.....

Wtedy klapa. Ja korzystałem z tej karty jeszcze w WRT54G3G ale takie rozwiązanie jest mało mobilne.krystianb pisze:Pod warunkiem że przez całą umowe nie zmienisz lapka na nowego bez wewnętrznego modemu.
-
No dobra to jeśli już by USB to co??
Może jakieś małe sugestie?![:]](./images/smilies/splash.gif)
Może jakieś małe sugestie?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No ja tam mam ten modem i sobie go chwalętomig pisze:Widzę, że plus ma modem też PCMCIA Huawei E630. Może na nim poprzestać? Wygląda że nie ma on HSUPA.

Pozdrawiam YaHooo 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Po to żeby jakiś baran mógł sobie podłączyć do lapka zewnętrzną karte grafinczą która jest droższa niż wypasiony blaszakbob pisze:Właśnie szkoda, że tak jest. Co za dziwak zmienił ten standard i po co?

Jak bym miał modem kupować to bym się skłaniał do expresa z przejsciówką na pcmcia, albo usb z możliwościa wyłuskania ze środka minipci express (np option icon 2) i potem kupienia lapka ze slotem ww wan)bob pisze:Powoli wychodzą dodatkowe okoliczności przemawiające za USB.
- bob
- Guru bezprzewodowy
krystianb pisze:Po to żeby jakiś baran mógł sobie podłączyć do lapka zewnętrzną karte grafinczą która jest droższa niż wypasiony blaszak

I się okaże, że jakiś cymbał będzie chciał za rok przystosować gniazdo do kuchenki mikrofalowej.krystianb pisze:Jak bym miał modem kupować to bym się skłaniał do expresa z przejsciówką na pcmcia,

Dobrze myślisz.krystianb pisze:albo usb z możliwościa wyłuskania ze środka minipci express (np option icon 2) i potem kupienia lapka ze slotem ww wan)

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
bob, miałem GT Maxa. Miałem też Combo EDGE. Potem Huawei E630, GT Maxy 2, aircard 881.
Option robi dobre radio, ale przez antenki motylkowe czasem sobie nie radzi.
Option robi dobre radio, ale przez antenki motylkowe czasem sobie nie radzi.