Antena kierunkowa + modem

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
plosaczek
Początkujący użytkownik forum

Antena kierunkowa + modem

Post autor: plosaczek »

Witam

Nigdy nie zajmowałem się takim czymś, więc kompletnie się na tym nie znam :(

Czytałem te wszystkie przyklejone tematy ale i tak nie wiele zrozumiałem :D

Sytuacja wygląda tak :

Kuzyn chcę założyć internet w miejscowości "Zajączkowo" w woj Wielkopolskim. Oglądałem blueconnect z Ery mapka zasięgu

Nadajnik mają w Pniewach, na mapce nie wygląda to tak tragicznie bo już w odległości 2-4 km. Jest zasięg. UMTS/HDSPA

Chciałbym się dowiedzieć jaką konkretnie antenę i modem należałoby by zakupić. - Jeżeli telefon w ERZE odpiera w tym miejscu transmisje GPRS to to może być jakiś wyznacznik ?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Antena kierunkowa + modem

Post autor: Sundance_kid »

plosaczek pisze:Jeżeli telefon w ERZE odpiera w tym miejscu transmisje GPRS to to może być jakiś wyznacznik ?
Tak, ze jeżeli chcesz mieć więcej to antenka ;) Jakim telefonem dysponujesz? Jakie ukształtowanie terenu w kierunku nadajnika (górki, dołki, rzeczki, lasy).

[ Dodano: 2009-03-28, 18:45 ]
plosaczek pisze:Oglądałem blueconnect z Ery
Mapki opów mają często to do siebie, że są bardzo orientacyjne. Wejdź na btsearch.pl i zobacz nadajniki w sojej lub lisko Twojej miejscowości. Ewentualnie na wieprz.net/bts (tylko ta dawno aktualizowana nie była).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

plosaczek pisze:Jeżeli telefon w ERZE odpiera w tym miejscu transmisje GPRS to to może być jakiś wyznacznik ?
Nie, musisz mieć telefon z 3G (UMTS) żeby cokolwiek sprawdzić.
Nie pomagam na PW!
plosaczek

sorrki napisałem w złym dziale ^^

Ja mam cały czas na myśli internet dla komputera. No więc tak jak pisałem najbliższe nadajniki są w tych Pniewach <klkl>

Bezpośrednio do nadajnika jest jakieś 8 km.

Teren działał by na korzyść bo nadajnik jest niżej niż miejscowość w której mieszka kuzyn.

Tylko, że tam są lasy...

Ja posiadam telefon z 3G, jeżeli pojechałbym tam - połączył się z internetem i wyświetli mi się ikonka 3G - to znaczy, że jest dobrze ? :)

Jeżeli nie wyświetli się - a powiedzmy wyświetli się 2 km dalej ... ? To jaką antenę i modem trzeba by kupić ?

To dobrego odbioru sygnału GSM, również mają już zamontowaną antenę bo inaczej sygnał często zanika... Tyle, że ta antena ma już parę dobrych lat i odbiera tylko sygnał GSM -chyba :D
plosaczek

Byłem z telefonem i sprawdziłem odbiera bez większych problemów Ethernet (działa bo przeglądem kilka stron ) od 3G pojawia się sygnał (jak wejdę na płot :D - 2 metry wyżej ) Ale zaraz znika i łączy się przez Etherneta.

Ja mam heya. Rozumiem, że sygnał był od ERY czyli jeśli chcę mieć pewność, że internet będzie działał muszę kupić blueconecta ?

Do piątku chciałem kupić tą antenę i to co niezbędne oprócz niej. Byłbym wdzięczny za bezpośredniego linka do takiej anteny i modemu (bo się na tym nie znam). W sumie mam na to wydać 300-400 zł.

PS. A taki internet bez abonamentu na jakiej zasadzie działa ? Muszę kupić kartę jak do zwykłej komórki ? Gdzie tą kartę wkładam, do modemu ? - przeglądam FAQ ale połapać się nie mogę :(

Znalazłem takie coś w Erze klik Ale do tych modemów nie da się chyba podłączyć takiej anteny ?
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: adamos22 »

plosaczek - nie do końca zrozumiałem początek wypowiedzi, ale rozumiem, że łapiesz na wysokości 2 metrów sygnał 3G telefonem z kartą heyah.

Ponieważ Heyah działa na infrastrukturze Ery, więc możesz kupić modem oraz usługę Blueconnect.

W linku który podałeś jest oferta modemu Huawei E160 za 249 zł zawierający w zestawie 50 zł na połączenia internetowe, do którego można podłączyć zewnętrzną antenę. Możesz go zamówić z tej strony bez kosztów przesyłki.

Internet Blueconnect na kartę działa na takiej zasadzie jak telefon na kartę. Kupujesz starter z kartą SIM, wkładasz ją do modemu, doładowujesz za np. 50 zł, i możesz łączyć się z siecią. Za każde 100kB przesłanych danych (upload+download) płacisz 3 gorsze.

Antena z 5 metrowym kablem i przyłączem:
http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... tegorie=10
plosaczek

Ja się przejęzyczyłem :gwiazdki:

Miałem na myśli, że telefon łączył się przez EDGE bez problemu ^^ od 3G pojawiał się tylko sygnał czasami.

Załóżmy, że sygnał 3G będzie za słaby to ta antena odbiera sygnał EDGE również ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

plosaczek pisze:Załóżmy, że sygnał 3G będzie za słaby to ta antena odbiera sygnał EDGE również ?
Nie, ta antena z Bestpertnera działa tylko na UMTS. Związane to jest z różnymi częstotliwościami UMTS (2100MHz) oraz EDGE (900MHz).

Ale jak 3g pojawia się czasami to warto zawalczyć aby było stale :) Teraz pytanie, czy jak Ci się pojawi to 3g to możesz nawiązać połączenie po 3g (głosowe albo wideo)?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
plosaczek

Ten sygnał od 3G pojawiał się tylko na kilka sekund dosłownie i zaraz znikał. Nic nie mogłem przez niego zrobić. Ikonka na mojej nokii (e51) pojawiała się ale nawet jeżeli zdążyłem załączyć internet zanim znikła to i tak telefon łączył się przez E.

Teraz tak sobie przypominam to w domu, jak komórka leżała spokojnie to ta ikona od 3G była cały czas, ale wtedy nie było nawet zasięgu sieci GSM - internet nie działał wcale.

A nie ma anteny obsługującej obie częstotliwości ?

PS> ten modem Huawei e160 widzę, że jest przez usb podłączany do komputera. Teraz jeżeli do tego modemu będzie trzeba podłączyć antenę to komputer jest uziemiony? - kuzyn ma laptopa :)

Da się to jakoś zrobić bezprzewodowo ? - chyba, że to będą dużo większa koszta to wtedy pewnie odpada.

PS2 - tera na wiki czytam, że EDGE ma teoretycznie 240 kbit/s nawet jak by efektywna prędkość wynosiła ~ 100. To do przeglądania stron/GG to powinno chyba w zupełności wystarczyć ? Jeżeli 3G nie wypali.
Ostatnio zmieniony 2009-05-07, 13:28 przez plosaczek, łącznie zmieniany 1 raz.
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: adamos22 »

Anteny wielozakresowe oczywiście są, ale w trudnym terenie się nie sprawdzają.

Jeżeli chcesz, możesz dokupić router 3G i podzielić neta z modemu bezprzewodowo, ale to już spore koszty. Jeden z tańszych to np. taki:
http://allegro.pl/item623066316_router_ ... _8706.html
podobno działa dość dobrze.
plosaczek

Anteny wielozakresowe oczywiście są, ale w trudnym terenie się nie sprawdzają.
To to odpada, jak ma działać to musi działać porządnie :cfaniak:

Innego wyjścia jak zakup dwóch anten i po przetestowaniu oddanie jednej, chyba nie będzie ?

Moglibyście jeszcze podać linka do takiej anteny od EDGE - ja sobie później poszukam już sam tego gdzieś w Poznaniu :)
szmyrek
Stały użytkownik forum

Post autor: szmyrek »

Z anteną z firmy Bestpartner powinno wszystko zadziałać . Tylko dobry musi być kabel i antena wysoko na dachu.
Bliżej masz nadajnik Plusa niż Ery a na linii Zajączkowo - nadajniki sygnał leciałby po ścianie lasu . link http://mapa.btsearch.pl/.
Ja ściągam sygnał z ok. 17-18 km ale mam antenę xp 20 .
PS. wszystko jest w temacie: HSDPA w środku lasu. pozdrawiam
wiem że w tym temacie jeszcze jestem cienki. Powoli zdobywam doświadczenie
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

plosaczek pisze:Ten sygnał od 3G pojawiał się tylko na kilka sekund dosłownie i zaraz znikał.
Więc może spróbuj w opcjach telefonu poszukać opcji wymuszającej łączenie się po samum 3g, ewentualnie częstotliwości 2100MHz.
plosaczek pisze:Teraz jeżeli do tego modemu będzie trzeba podłączyć antenę to komputer jest uziemiony?
Nie za bardzo wiem dlaczego pytasz się o uziemienie. Bo komputer nie jest uziemiony, tak samo antena nie powinna być uziemiona, a jak jest wysoko to powinna mieć dobrą instalację odgromową.
plosaczek pisze:Da się to jakoś zrobić bezprzewodowo ?
Można to zrobić kupując router obsługujący modem na USB, albo PCMCIA i stawiasz go niedaleko anteny i potem rozsyłasz interet po wi-fi/LAN.
adamos22 pisze:Anteny wielozakresowe oczywiście są, ale w trudnym terenie się nie sprawdzają.
Dokładniej to nie polecamy na naszym forum takich anten, Bo jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego :)
plosaczek pisze:Moglibyście jeszcze podać linka do takiej anteny od EDGE
Najlepsza będzie antena ATK10 lub ATK20 stąd http://www.dipol.com.pl/eshop/items.php ... group=1006
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
plosaczek

Uziemienie w sensie, że będzie mógł z internetu korzystać tylko w jednym miejscu :D - tam gdzie będzie kabel od anteny.

Bliżej masz nadajnik Plusa niż Ery a na linii Zajączkowo - nadajniki sygnał leciałby po ścianie lasu
Też prawda :) To jak mi na erze wszystko działało to na Plusie powinno tym bardziej ? Nie jest tak, że Plus będzie miał jakiś słabszy nadajnik czy coś w tym stylu ? :roll:

Plus czy Era wystarczy w razie czego zmienić tylko kartę sim w modemie, tak ? :D

Długość kabla ma jakieś znaczenie ? Muszę jeszcze się dowiedzieć ile tego kabla powinno być ale w razie czego to będzie kabel z tego działu tak ? klik a te nazwy w nawiasach odnoszą się do modemów ? :zdziwko:

PS. A powiedzmy, że ten sygnał 3G będzie - internet będzie działał. Możliwe jest, że przepustowość będzie gorsza od tego co by było na EDGE ? z uwagi na moc sygnału ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

plosaczek pisze:Uziemienie w sensie, że będzie mógł z internetu korzystać tylko w jednym miejscu
A to o to chodziło :) Dlatego jak nie chcesz być uziemiony w okolicy domu, to kup router i do niego podłącz modem.
plosaczek pisze:Nie jest tak, że Plus będzie miał jakiś słabszy nadajnik czy coś w tym stylu ?
Czasem różnie z tym bywa. To już zależy od konfiguracji sieci. Trzeba po prostu to zmierzyć wkładając kartę SIM Plusa.
plosaczek pisze:Plus czy Era wystarczy w razie czego zmienić tylko kartę sim w modemie, tak ?
Ewentualnie zmienić APN.
plosaczek pisze:Długość kabla ma jakieś znaczenie ?
Tak im dłuższy kabel tym mniejszy efektywny zysk anteny. Zatem zaleca się aby kabel antenowy nie był zbyt długi.
plosaczek pisze:a te nazwy w nawiasach odnoszą się do modemów ?
Tak, nazwy w nawiasach [] to są modemy do jakich kabel, a raczej złącze zamontowane na kablu pasuje.
plosaczek pisze:Możliwe jest, że przepustowość będzie gorsza od tego co by było na EDGE ? z uwagi na moc sygnału ?
Może tak być, chodź nie musi. Jednak na UMTS mozna uzyskiwać dobre prędkości przy relatywnie niskim poziomie sygnału. Mi przynajmniej przy około -95dBi udało się uzyskać 1mbps.
plosaczek

Ok to już wiem prawie wszystko :hurra:

Wszedłem na stronę plusa i widzę, że tam mają tam tylko takie o to modemy za dość sporę kwoty :szok: klik

Ale w abonamencie ten Huewei jest za 1zł, to on będzie odpowiedni => antenę da się podłączyć itd ?

Moglibyście podać na wszelki wypadek linka do jakiegoś alternatywnego modemu, w rozsądnej cenie :D bo nie wiem jeszcze, czy ten internet na abonament ma być czy bez.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

YaHooo pisze:Jednak na UMTS mozna uzyskiwać dobre prędkości przy relatywnie niskim poziomie sygnału. Mi przynajmniej przy około -95dBi udało się uzyskać 1mbps.
Ja nawet na granicy zasięgu mam 4Mbps ale czasami zrywało więc podłączyłem antenkę dookólną.
ODPOWIEDZ