Mobilny internet w orange - modem?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
neokant
Stały użytkownik forum

Mobilny internet w orange - modem?

Post autor: neokant »

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem tego forum :)

Mam zamiar zakupić mobilny internet w orange.

Wybrałem pakiet Orange Free Standard, gdzie:

promocyjna opłata przez 5 m-cy = 30zł
opłata po 5 m-cach = 60zł
limit przesyłania danych = 1,5 GB

Zastanawiam się nad modemem Option Icon 225: http://www.orange.pl/klienci_ind/orange ... n_icon_225
Ewentualnie modem Toshiba G450: http://www.orange.pl/klienci_ind/orange ... shiba_g450 co radzicie wybrać i czym to się różni?

Mam kilka pytań:

1. Czy do modemu należy wgrywać jakieś najnowsze oprogramowania, firmware jak w przypadku routerów itp. ? ma to jakieś znaczenie?
2. HSDPA posiada prędkość do 7,2 Mb/s, jaka jest średnia prędkość transferu jeżeli zakupię internet w orange gdzie limit przesyłania danych = 1,5GB? oczywiście przy pomocy HSDPA. czy wybór modemu ma jakieś znaczenie jeżeli chodzi o szybkość internetu, transfer itp. ? jaki mogę mieć transfer jeżeli np. o godz. 11:00 będę ściągał jakiś program ze strony np. programosy.pl czy rapidshare.com ? :)
3. Jak jest z podłączeniem anten do modemów, aby polepszyć zasięg jakbym był na działce itp. :) czy do tych 2 wybranych modemów mogę podłączyć antenę itp. ?

Zastanawiam się jeszcze czy internet mobilny w moim przypadku ma sens. Posiadam laptopa do którego bym podłączał modem. Bardzo często prowadzę korespondencje e-mailowe, gg, ściąganie załączników, przeglądanie stron WWW, ściąganie oraz wgrywanie plików na serwery FTP (praca webmaster, programista), od czasu do czasu ściąganie dużych baz danych. zależy mi na dość szybkim necie i dobrym transferze gdyż nie ukrywam, że chciałbym od czasu do czasu ściągnąć jakiś duży plik :)

Dzięki za pomoc :)

pozdrawiam i miłego dnia życzę
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Mobilny internet w orange - modem?

Post autor: Jo_gurt »

neokant pisze:1. Czy do modemu należy wgrywać jakieś najnowsze oprogramowania, firmware jak w przypadku routerów itp. ? ma to jakieś znaczenie?
czasem tak, czasem nie :) Jak z routerami, jak działa to nie ma co tykać.
neokant pisze:2. HSDPA posiada prędkość do 7,2 Mb/s, jaka jest średnia prędkość transferu jeżeli zakupię internet w orange gdzie limit przesyłania danych = 1,5GB?
Prędkość nie ma związku z pakietem tylko z rodzajem BTSa (jaki, jak daleko, jak obciążony, jakie przeszkody, ...)
neokant
Stały użytkownik forum

Jo_gurt pisze:Prędkość nie ma związku z pakietem tylko z rodzajem BTSa (jaki, jak daleko, jak obciążony, jakie przeszkody, ...)
ok, rozumiem w takim wypadku jaką mogę mieć średnią prędkość np. o godz. 11:00 gdy będę pobierał coś np. z rapidshare.com :) czy to będzie mniej niż 320kb/s ? jakie to będzie min. ? :) czy można jakoś sprawdzić np. w dosie ile komputerów/adresów IP jest w danej chwili podłączony do sieci coś w stylu polecenia arp -a ? :)

jak z reszta odpowiedzi na moje pytanie? :) :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

neokant pisze:ok, rozumiem w takim wypadku jaką mogę mieć średnią prędkość np. o godz. 11:00 gdy będę pobierał coś np. z rapidshare.com :)
Nie da się tego określić bez testu :)
neokant pisze:czy można jakoś sprawdzić np. w dosie ile komputerów/adresów IP jest w danej chwili podłączony do sieci coś w stylu polecenia arp -a ? :)
Oj nie sądzę ;)
neokant
Stały użytkownik forum

chętnie dowiem się od osób które mają mobilny net w orange i korzystają z modemu dzięki HSDPA - jaki mają taki średni transfer np. o godz. 11:00 oczywiście w dużych miastach, nie mówię o wioskach itp. :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

neokant, te modemy co podałeś odradzam.
Toshiba G450 to właściwie telefon a nie modem.
Option 225 niema wyjścia antenowego.

Z dostępnych modemów poleciłbym Huawei E170. Niema wyjścia antenowego, ale ma HSPA czyli download do 7.2 a upload do 2.0.
Jak wejście antenowe to bardzo ważna sprawa to E160 polecam. HSDPA do 3.6.

Prędkości zależy od warunków i godziny. Gdzieniegdzie w Orange można osiągnąć pod Windowsem 5.5Mb/s a w Linuxie nawet te 7.2. Ale to rzadko. Typowa prędkość to 600-1500kb/s w średnich warunkach. Wysyłanie w HSPA to koło 1000kb/s.

Piszę o HSPA (HSDPA + HSUPA) bo skoro pracujesz w sieci i wysyłasz pliki szubki upload Ci się przyda.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

neokant to, że ktoś Ci powie, że ma dobry wcale nie oznacza, że u Ciebie tez tak będzie. Prekość tego internetu zalezy od wielu czynników między innymi od liczby użytkowników korzystających z BTSa. Jak się dużo przyłączy do neigo to jest anwet szansa, że w ogóle nie bedzie działać. Więc najlepiej sprawdzić samemu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

neokant, jak Ci się nie spieszy bardzo to w weekend mogę przejechać się po mieście w różne miejsca i zobaczyć jak chodzi Orange i napisać Ci jak to średnio wygląda. Jakoś tak w środku dnia bym to zrobił. Wiem z doświadczenia, że najgorsze obciążenie jest i tak od 20 do 23.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

neokant pisze:chętnie dowiem się od osób które mają mobilny net w orange i korzystają z modemu dzięki HSDPA - jaki mają taki średni transfer np. o godz. 11:00 oczywiście w dużych miastach, nie mówię o wioskach itp. :)
Na Śląsku, Krakowie i Rzeszowie najczęściej jest to 4-4,5Mbps. :)
neokant
Stały użytkownik forum

ja.michal pisze:neokant, te modemy co podałeś odradzam.
Toshiba G450 to właściwie telefon a nie modem.
Option 225 niema wyjścia antenowego.

Z dostępnych modemów poleciłbym Huawei E170. Niema wyjścia antenowego, ale ma HSPA czyli download do 7.2 a upload do 2.0.
Jak wejście antenowe to bardzo ważna sprawa to E160 polecam. HSDPA do 3.6.
czyli w tym przypadku rozumiem, że modem http://www.orange.pl/klienci_ind/orange ... uawei_e170 będzie najlepszy ? :) lepszy od Toshiba G450 i Option 225?

modem w pełni kompatybilny z windows vista 32-bitowa ?
ja.michal pisze:neokant, jak Ci się nie spieszy bardzo to w weekend mogę przejechać się po mieście w różne miejsca i zobaczyć jak chodzi Orange i napisać Ci jak to średnio wygląda. Jakoś tak w środku dnia bym to zrobił. Wiem z doświadczenia, że najgorsze obciążenie jest i tak od 20 do 23.
oczywiście nie spieszy się, bardzo chętnie zobaczę wyniki :)
bob pisze:Na Śląsku, Krakowie i Rzeszowie najczęściej jest to 4-4,5Mbps. :)
w orange? aż się wierzyć nie chce :)

a jaki macie net w orange: 1,5GB za 60zł/miesiąc? :)
ja dużo pracuję w godzinach 0:00 - 5:00, więc łącze nie powinny być takie obciążone prawda? :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

neokant pisze:lepszy od Toshiba G450 i Option 225?
Tak bo nowszy technologicznie.
neokant pisze:modem w pełni kompatybilny z windows vista 32-bitowa ?
Tak. Jak wszystkie nowsze modemy.
neokant pisze:oczywiście nie spieszy się, bardzo chętnie zobaczę wyniki :)
OK. Jak będę miał czas to zobaczę co i jak i dam znać.
neokant pisze:a jaki macie net w orange
Prędkość przed przekroczeniem limitu danych jest niezależna od abonamentu tylko od możliwości modemu i nodeB w Twojej lokalizacji.
neokant pisze:dużo pracuję w godzinach 0:00 - 5:00
Powinno hulać, aż miło. :)

P.S.
neokant, bardzo proszę stosuj się do regulaminu i pisz zdania z dużej litery. :)
neokant
Stały użytkownik forum

Czytałem trochę o modemie Huawei E170 tutaj na forum i dużo osób skarży się na ten sprzęt :roll:
- szybko się grzeje
- dość często się rozłącza się
- słaby zasięg
- słaby transfer, prędkość itp.

Nie wiem czy to się opłaca, może najnowszy firmware coś załatwi? A może warto wydać trochę kasy i kupić jakiś nowy modem (porządny) z allegro? Znalazłem coś takiego: http://www.allegro.pl/item625439675_naj ... 5_ant.html ?
Jaki modem byście polecili z allegro (cena nie gra roli), aby działał stabilnie, szybko i bez problemowo :)

PS. Czy prędkość, transfer zależy od ilości danych wykorzystanych z pakietu? Jeżeli mam np. limit przesyłania danych max. 1,5GB i wykorzystam np. 800MB to net będzie działał mi wolniej? a co się stanie jak wykorzystam te 1,5GB, w ogóle brak netu czy będzie chodził tragicznie wolno wtedy? jak z tym jest?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

neokant pisze:Znalazłem coś takiego:
Wypasiony sprzęcik. ;)
neokant pisze:Jeżeli mam np. limit przesyłania danych max. 1,5GB i wykorzystam np. 800MB to net będzie działał mi wolniej?
Ma działać wolniej po 1,5GB ale nie wcześniej. :)
neokant pisze:jak wykorzystam te 1,5GB, w ogóle brak netu czy będzie chodził tragicznie wolno wtedy?
Tragicznie wolno 64kbps ale to i tak więcej niż u innych. :D
neokant
Stały użytkownik forum

Rozumiem, że jest to najlepszy modem na polskim rynku http://www.allegro.pl/item625439675_naj ... 5_ant.html ? :)
Wszystkie inne modemy leżą przy nim? :)

Czyli jeżeli mam 1,5GB i wykorzystam 1GB to net będzie chodził tak samo jakbym miał wykorzystanych 0MB ? :) A dopiero wtedy jak wykorzystam 1,5GB net działa tragicznie wolno? :)
Ostatnio zmieniony 2009-05-14, 16:29 przez neokant, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

neokant pisze:Czyli jeżeli mam 1,5GB i wykorzystam 1GB to net będzie chodził tak samo jakbym miał wykorzystanych 0MB ? :)
Pomijając warunki sieciowe to teoretycznie tak. A jak się spóźnią z limitem to nawet i więcej ;) Ale to się rzadko zdarza.
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

Sundance_kid, ja teraz pociągłem w Orange 1 GB ponad limit ;) więc nie zawsze opowie tną z chirurgiczną dokładnością.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

neokant pisze:Rozumiem, że jest to najlepszy modem na polskim rynku
Najlepszy może nie ale jest super nowoczesny. :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

neokant, przejechałem się w piątek między 13.30 a 15.00 i pomierzyłem na tyle ile miałem czasu i ile karty mi starczyło. :)
Zrobiłem mapkę małą co i jak. Mam nadzieję, że może być. ;)
Pomiary robiłem na karcie Sierra Wireless Aircard 881. Sygnał był w granicach -68 do -75 dBm.

Pomiary Orange Warszawa piątek - 15.05.09

Mam nadzieję, że w formie mapki może być. :)

Wyniki są średnie dla ściąganego pliku 5MB, ale były skoki i powyżej 2Mb/s.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

ja.michal, do Orange w Warszawie to wystarczy nawet Option 3G+ (1,8Mbps). Kiepskie te wyniki... :dobani:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No kiepskie. Skoro to są powyżej 2Mb/s, ale pliki średnio tyle nie idą co już napisałem.

Ale ogólnie są to normalne wyniki w takim ruchu. Nawet AT&T u siebie pisze, że typowe prędkości to 600-800kb/s dla sieci HSPA.

Takie wyniki jak u Ciebie to wyjątkowo się zdarzają.
neokant
Stały użytkownik forum

Dzięki za wyniki, nie wygląda to aż tak bardzo rewelacyjnie. Jestem tylko ciekawy jakby to wyglądało na plusie gsm (iPlus) bo jednak na tą ofertę się decyduję :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

neokant, kartę plusa na abo miałem i też ją wsadzałem w co drugim pomiarze i bardzo zbliżone było.
neokant
Stały użytkownik forum

Widocznie w wawie duże jest obciążenie :) Dzięki za wyniki, dało mi to dużo do myślenia :) Jestem ciekaw tylko jak Białystok się prezentuje :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

neokant, to są średnie pomiary a nie jak podaje większość max jakie się wyciąga. Dlatego takie wyniki. Moim zdaniem pokazujące realne możliwości.
Taki internet to bardziej dodatek do stałego łącza chyba, że ktoś używa tego bez większych szaleństw.

Co do Białegostoku to może coś YaHooo coś sprawę naświetli. Aż tam pomiarów robić nie będę jechał mimo, że 150km to nie jest dużo. ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ja.michal pisze:Co do Białegostoku to może coś YaHooo coś sprawę naświetli.
Już to pisałem tutaj http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=181584#181584 więc nie będę dublował, bo i tak nic się nie zmieniło ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo, no tak, ale to osiągnięcie, ale jaka średnia w różnych częściach miasta? :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:jaka średnia w różnych częściach miasta? :)
Z tego co chodziłem jakiś czas temu (może miesiąc temu) po mieście to w centrum spokojnie osiągałem 1.5mbps. Na obrzeżach miasta już nie było tak różowo, bo modem łączył się po samym UMTS :zdziwko: Na nim osiągałem max, czyli około 380kbps. Ale myślę, że to jest wina zbyt słabego zasięgu jaki miałem.

Niestety od jakiegoś czasu (może 2 tygodnie), że wtedy jak siedzi dużo osób na necie (około 17-22) to sieć się zatyka i na HSDPA mam postoje po około 20-30 sekund.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo, ale Ty mówisz o prędkości maksymalnej a mi chodzi jak np. plik 5MB ściągasz to średnia z niego. ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal w poprzednim poście miałem na myśli średnie prędkości plików/torrentów.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Chyba, że tak. ;)

[ Dodano: 2009-05-16, 22:59 ]
Tylko stolica siłą rzeczy zapchaną sieć ma. Przecież tutaj najwięcej się tego rodzaju netu sprzedaje. Znam ludzi, którzy w stolicy rezygnują z kabla na rzecz bezprzewodowego.
ODPOWIEDZ