Huawei e220 a radio(fale radiowe)

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
shedtt
Użytkownik forum

Huawei e220 a radio(fale radiowe)

Post autor: shedtt »

Witam zastanawia mnie to czy jeżeli w radiu słyszę zakłócenia pochodzące od modemu (coś takiego jakby dzwoniący telefon postawić obok głośnika), to prędkość internetu może się trochę obniżyć ?

Czy może polepszyć bo w sumie fale radiowe są wysyłane podwójną siłą ?

Proszę na mnie nie krzyczeć ale zupełnie się na tym nie znam, a chętnie usłyszałbym opinie.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei e220 a radio(fale radiowe)

Post autor: Blido »

Owe zakłócenia nie mają żadnego związku z prędkością transferu danych.
shedtt pisze:Czy może polepszyć bo w sumie fale radiowe są wysyłane podwójną siłą ?
A po czym wnioskujesz że są silniejsze? :zdziwko:
shedtt
Użytkownik forum

Post autor: shedtt »

Nie wiem :D bo są tak jakby wyprowadzane podwójną siłą czy coś w tym stylu? I dopiero później się rozdzielają w swoją stronę :D ?

Nie mam pojęcia dlatego was pytam o zdanie ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

shedtt pisze:Witam zastanawia mnie to czy jeżeli w radiu słyszę zakłócenia pochodzące od modemu (coś takiego jakby dzwoniący telefon postawić obok głośnika), to prędkość internetu może się trochę obniżyć ?
Nie, bo te dźwięku powstają na zasadzie indukowania się prądów w antenie/kablach radia polem elektromagnetycznym jakie wysyła modem przy nadawaniu :) Co więcej słychać je tylko jak modem pracuje na 900MHz :)
shedtt pisze:bo są tak jakby wyprowadzane podwójną siłą czy coś w tym stylu? I dopiero później się rozdzielają w swoją stronę ?
Nie, bo fale radiowe wysyłane przez modem są wysyłane we wszystkie strony równomiernie jak w antenie radiowej nadającej radio lub tv ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

YaHooo pisze:Co więcej słychać je tylko jak modem pracuje na 900MHz :)
Tak, ale o ile się nie mylę rolę gra tu nie tyle sama częstotliwość, co moc nadawania. GSM1800 czy UMTS nie zakłóca odbioru radia ani TV dlatego że ma mniejszą moc od GSM900.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Blido pisze:co moc nadawania.
Chyba najważniejsza jest "modulacja". Jeśli na 900MHz nadawać by pasmem ciągłym to w żadnym urządzeniu audio nie było by to słyszalne, bo żaden sprzęt przecież takiej częstotliwości nie przeniesie. Słychać nie tyle same MHz tylko co nadawanie i przerwy 1800 też słychać, tylko ze wględu na moc nadawania ciszej. UMTSu nie słychać ze wzlędu na inny sposób nadawania nie wykorzystujący szczelin czasowych.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

A ja bym powiedział, że to jest jeszcze wina tego, że na UMTS jest większa częstotliwość i nie wnika ona tak mocno w przewody i nie indukuje tak dużych prądów w obwodach urządzeń elektronicznych jak 900MHz, poza tym aby stłumić falę o większej częstotliwości wystarczy słabsze ekranowanie. Taki test wykonany na szybko przed chwilą:
EDGE: Siła sygnału -77dBm, po zasłonięciu ręką -87dB,. Tłumienie 10dB,
UMTS: Siła sygnału -81dBm, po zasłonięciu ręką -95dB,. Tłumienie 14dB.

Widać, że sygnał UMTS łatwiej się tłumi takim samym ekranowaniem, a z ekranem metalowym jeszcze większa różnica będzie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ