Huawei e220 a radio(fale radiowe)
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Huawei e220 a radio(fale radiowe)
Witam zastanawia mnie to czy jeżeli w radiu słyszę zakłócenia pochodzące od modemu (coś takiego jakby dzwoniący telefon postawić obok głośnika), to prędkość internetu może się trochę obniżyć ?
Czy może polepszyć bo w sumie fale radiowe są wysyłane podwójną siłą ?
Proszę na mnie nie krzyczeć ale zupełnie się na tym nie znam, a chętnie usłyszałbym opinie.
Czy może polepszyć bo w sumie fale radiowe są wysyłane podwójną siłą ?
Proszę na mnie nie krzyczeć ale zupełnie się na tym nie znam, a chętnie usłyszałbym opinie.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Huawei e220 a radio(fale radiowe)
Owe zakłócenia nie mają żadnego związku z prędkością transferu danych.

A po czym wnioskujesz że są silniejsze?shedtt pisze:Czy może polepszyć bo w sumie fale radiowe są wysyłane podwójną siłą ?

-
- Użytkownik forum
Nie wiem
bo są tak jakby wyprowadzane podwójną siłą czy coś w tym stylu? I dopiero później się rozdzielają w swoją stronę
?
Nie mam pojęcia dlatego was pytam o zdanie

Nie mam pojęcia dlatego was pytam o zdanie

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie, bo te dźwięku powstają na zasadzie indukowania się prądów w antenie/kablach radia polem elektromagnetycznym jakie wysyła modem przy nadawaniushedtt pisze:Witam zastanawia mnie to czy jeżeli w radiu słyszę zakłócenia pochodzące od modemu (coś takiego jakby dzwoniący telefon postawić obok głośnika), to prędkość internetu może się trochę obniżyć ?

Nie, bo fale radiowe wysyłane przez modem są wysyłane we wszystkie strony równomiernie jak w antenie radiowej nadającej radio lub tvshedtt pisze:bo są tak jakby wyprowadzane podwójną siłą czy coś w tym stylu? I dopiero później się rozdzielają w swoją stronę ?

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Tak, ale o ile się nie mylę rolę gra tu nie tyle sama częstotliwość, co moc nadawania. GSM1800 czy UMTS nie zakłóca odbioru radia ani TV dlatego że ma mniejszą moc od GSM900.YaHooo pisze:Co więcej słychać je tylko jak modem pracuje na 900MHz
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Chyba najważniejsza jest "modulacja". Jeśli na 900MHz nadawać by pasmem ciągłym to w żadnym urządzeniu audio nie było by to słyszalne, bo żaden sprzęt przecież takiej częstotliwości nie przeniesie. Słychać nie tyle same MHz tylko co nadawanie i przerwy 1800 też słychać, tylko ze wględu na moc nadawania ciszej. UMTSu nie słychać ze wzlędu na inny sposób nadawania nie wykorzystujący szczelin czasowych.Blido pisze:co moc nadawania.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A ja bym powiedział, że to jest jeszcze wina tego, że na UMTS jest większa częstotliwość i nie wnika ona tak mocno w przewody i nie indukuje tak dużych prądów w obwodach urządzeń elektronicznych jak 900MHz, poza tym aby stłumić falę o większej częstotliwości wystarczy słabsze ekranowanie. Taki test wykonany na szybko przed chwilą:
EDGE: Siła sygnału -77dBm, po zasłonięciu ręką -87dB,. Tłumienie 10dB,
UMTS: Siła sygnału -81dBm, po zasłonięciu ręką -95dB,. Tłumienie 14dB.
Widać, że sygnał UMTS łatwiej się tłumi takim samym ekranowaniem, a z ekranem metalowym jeszcze większa różnica będzie.
EDGE: Siła sygnału -77dBm, po zasłonięciu ręką -87dB,. Tłumienie 10dB,
UMTS: Siła sygnału -81dBm, po zasłonięciu ręką -95dB,. Tłumienie 14dB.
Widać, że sygnał UMTS łatwiej się tłumi takim samym ekranowaniem, a z ekranem metalowym jeszcze większa różnica będzie.
Pozdrawiam YaHooo