YaHooo pisze:
AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
YaHooo, miałeś rację

Tyle, że ja już to wcześniej wpisywałem i nie poszło, ale i tak bez tego mi do tej pory działało. To taka "awaria", że aż wstyd o tym pisać

Poza tym sądziłem, że mając niewłaściwy APN nie da się w ogóle połączyć. No ale ważne, że już jest ok.
Sundance_kid pisze:ŁW nie używasz jakiegos turbosima?
A co to jest?

Mam zwykłego sima - przynajmniej tak sądzę
krystianb pisze:Ostatnio play straszliwie majstruje przy sieci, wszystko tak pokrzanili że ciężko korzystać. Byc może wprowadzili ograniczenie zasięgu, z powodu zbyt dużych opóźnień nodeb nie odpowiada.
Właśnie też już się tego bałem. Ale jakoś działa, a teraz (23:30) nawet nieźle. Jednak faktem jest, że w godzinach 18-21 albo nawet dłużej z tego netu u mnie prawie nie da się korzystać: na niektóre strony trzeba czekać minutami. Zbyt pięknie było... A już o 1 w nocy idzie stabilnie pełny 1 mbit/s
Niestety wyrosły również liście, sygnał spadł do -89 dBm (chyba trzeba podpis zmienić...) - ale najgorsze jest zbyt duże obciążenie sieci skoro nocą jest ok. Zresztą jak może być inaczej kiedy 1 (słownie: JEDNA) stacja obsługuje 50-tysieczne miasto i cały powiat nie licząc dolinek. Zresztą patrząc po moim przykładzie to więcej niż jeden powiat... Podobno jest też drugi node b w Skierniewicach, ale ja go nigdy nie widziałem nawet będąc w Skierniewicach, jeśli w ogóle działa to ma w odróżnieniu od tego "mojego" bardzo mizerny zasięg. Konieczna jest natychmiastowa rozbudowa sieci w Skierniewicach - przydałyby się minimum ze dwie dodatkowe stacje UMTS dla miasta.
Czekam na Playa w Rawie Mazowieckiej (~11 km), gdzie mają już pozwolenie. W Rawie odpalił się ostatnio Plus - działa u mnie lepiej niż Play, ale wiadomo - koszty, zwłaszcza w prepaidzie. A umowy raczej nie podpiszę żeby korzystać z netu przy takiej odległości, bo nie wiadomo co z tego będzie w dłuższej perspektywie.
A w ogóle to widzę wieczorami przy dobrej pogodzie jak dziś ten komin w Skierniewicach (tzn. jego oświetlenie przeszkodowe), na którym jest "mój" node b - moje okno na świat

Tak się szczęśliwie składa, że nie ma za bardzo przeszkód po drodze no i że mieszkam wysoko. Myślę, że biorąc pod uwagę odległość to i tak jest dobrze. Jeszcze rok temu nie uwierzyłbym, że się da.
Dzięki wszystkim za zainteresowanie