ja.michal pisze:Swoją drogą jakie ma wymiary fizyczne taki panel 11dBi z bestpartnera?
Kwadrat o boku 190.
Raz,że to o wieeeele za dużo jak na promiennik,a dwa,że kąty połowy mocy też za małe.
Dobry jest panel 7 dBi z Dipola,ale czasza wg moich doświadczeń min.80.
Wtedy zysk całości osiąga ok.18-20 dBi.
Niestety z uwagi na wiatr nie mogę mieć takiej antenki u siebie na maszcie,a na dachu bezpośrednio to mija sie z celem...
Hej, postanowiłem nie zaczynać nowego wątku, tylko dopisać coś do starego... (ostatnio sporo nowych wątków typu "czy ta allegrowa antena zadziała"...). Ja kupiłem ze sklepu "siecibezprzewodowe" obwód drukowany i mam w związku z nim pytania: czy takie obwody należy łączyć z ekranem jak to ma miejsce w diy biquadach czy nie, a może nie ma to znaczenia? Czy antena zwarta prądowo to znaczy że jest obwód zamknięty tzn. gorąca żyła łączy się z jednym końcem takiego obwodu, a ekran z drugim? I jeszcze jedno - czy takie wynalazki nie szkodzą za bardzo huawei e220?
Pozdrawiam.
gajorek1977 pisze:kupiłem ze sklepu "siecibezprzewodowe" obwód drukowany
Ech, szkoda pieniędzy na takie doświadczenia, obudowa, przyłącze itp. też jest ważne jakie będzie. Pokaż zdjęcie (daj tu linka) tego obwodu to może da się powiedzieć co i gdzie przylutować.
gajorek1977, trzeba podłączyć ekran z anteną w odpowiednim miejscu. Musisz jednak mieć napisane gdzieś na antenie w którym miejscu jest gorąca żyła a w którym podłączenie do ekranu.
Znalazłem bardzo fajną stronę z kupą informacji o budowie anten. Większość na 2.4GHz, ale wszystko jest opisane ładnie i są kalkulatory więc na 2100 czy 900 niema problemu zrobić. http://sites.google.com/site/weefiproject/Home
Tutaj jest z tej strony bardzo dobrze napisane jak zrobić antenę Yagi i do tego kalkulator. Tutorial Kalkulator
Wczoraj wybrałem się w małą podróż do rodzinki do Łomży po drodze w trakich większych wioskach zauważyłem dziwne anteny do neta-tak myślę,jedna z nich to coś takiego :parabola ok 30 cm średicy a w środku jakaś mini yaga
[ Dodano: 2009-05-25, 22:07 ]
Nie wyglądało to na samoróbkę, i wszystkie były skierowane w jedną stronę
Witam. Przepraszam, że się tak wczepię w temat ale mam pytanie -
Posiadam modem H. E160 z play'a i chcę zrobić antenę kierunkową 2,1GHz, tylko tak się zastanawiam, czy nie dało by się przerobić anteny z radiówki 2,4ghz - panel z firmy Planet czy jakoś tak, na 2,1GHz ? z góry dzięki za odpowiedzi.
wojteks pisze:Kabel da się użyć pod warunkiem że to h155 lub podobny, obudowa też na biquad się nada.
Tylko nie bardzo się orientuje jaki to jest kabel. http://img261.imageshack.us/gal.php?g=img0588d.jpg link do galerii jak panel jest rozebrany, może komuś coś to da i powie mi jaki jest to kabel.
Ps czy widoczny na zdjęciach ekran też się przyda ? - jest chyba miedziany i zamiast korka od butelki po winie, będzie można wykorzystać ten kawałek plastiku z panelu ?
wojteks pisze:Na kablu pisze małymi literkami jaki to kabel. Jeżeli nie pisze to się nie przyda.
Nic nie pisze
Czy ktoś wie gdzie w okolicach Katowic,Chorzowa idzie dostać taki kabel H-155 ? oraz gniazdo RP-SMA i wtyk MCCARD
Byłem już 2 sklepach i nici nie posiadają- oraz nie wiedzą gdzie takie coś kupić.