Blueconnect, problem z zasiegiem

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rafal.skrzep
Początkujący użytkownik forum

Blueconnect, problem z zasiegiem

Post autor: rafal.skrzep »

Witam, kilka dni temu przeprowadzilem sie do innej miejscowosci, tj. Będzin w woj. śląskim i mam problem z zasiegiem w moim Blueconnect. Obecnie odbieram sygnal najlepszej jakosci EDGE, czasami przy np otwartym oknie lapie UTMS ale tylko na chwile, tzn. UTMS jest do chwili kiedy nie zaczne korzystac z internetu np ogladac jakis stron itp, chociaz tego na 100% nie potwierdzam, moze to po prostu przypadek. Dzwonilem do BOK'u, dowiedzialem sie, ze w miescie w ktorym mieszkam i w obrebie ulicy na ktorej mieszkam jest zasieg UTMS na zewnatrz budynkow i ze problem rozwiaze antena zewnetrzna. Nie znam sie kompletnie na tym, kupilem antene Pentagon Hornet WiFi USB 11G, nie wiem czy sie nadaje, taka polecil mi sprzedawca, w razie czego moge ja oddac. Myslalem, ze podepje ja pod USB, zainstaluje sterowniki i bedzie dzialalo, hm, nie dziala. Nie moge zlokalizowac najblizszego BTS'a, poniewaz malo jest stron www, na ktorych bylyby calkowicie aktualne nadajniki, przegladalem strone www.mirek.awf.katowice.pl ale jest juz ona malo aktualna, autor chyba sie juz ja nie zajmuje, napisalem do niego, nie odpowiedzial przez kilka dni, podany telefon nie aktualny. Nie wiem jakiej informacji moglbym udzielic, aby ew. pomoc w rozwiazaniu mojej sprawy... uzywam modemu Huwei E870 Expresscard, mieszkam na osiedlu Syberka, ulica Rewolucjonistow, Będzin, woj. ślaskie. Prosze o pomoc, bo sam raczej nic nie wymysle, forum przejrzalem, google obszukalem w poszukiwaniu listy bts'ow w na slasku, ale wszystkie jakies malo aktualne... takze nie pozostaje mi nic innego jak prosic o pomoc osoby, ktore maja o tym jakies pojecie, pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: Blueconnect, problem z zasiegiem

Post autor: bob »

rafal.skrzep, poszukaj na forum. Opisywałem skaczący zasięg Ery. Skończyło się przeniesieniem usług do innego operatora.
rafal.skrzep

Ja mam niestety umowe podpisana na 2 lata, wiec raczej nie da rady z przedniesieniem do innego operatora :/
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

rafal.skrzep, też czekałem ponad rok. Przez pierwszy nawet było ok.
rafal.skrzep pisze:kupilem antene Pentagon Hornet WiFi USB 11G, nie wiem czy sie nadaje,
Nie nadaje się. Temat o antenach:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5736
rafal.skrzep, Wyjdź na zewnątrz z tym sprzętem i obadaj okolicę czy podobnie jest bo może faktycznie u Ciebie tylko tak tnie. Spróbuj w różnych miejscach z laptopem.

[ Dodano: 2009-05-13, 19:51 ]
Jak obadasz to opisz na forum to będziemy myśleć dalej. :)
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

Jak myślicie dlaczego na każdym speedteście mam taki HOST UMTS :) choć korzystam z EDGE ;) .
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

tomok7, a różnicowany jest host w zależności od technologii? :zdziwko:
ps
Nie musiałeś zamazywać IP bo tu:
http://www.kurshtml.boo.pl/ip/index.php
można po hoście ( inet20908ng-2.nat.umts.dynamic.eranet.pl ) go odczytać. :cfaniak:
rafal.skrzep

Witam, polazilem z moim lapkiem troche w okol bloku i predkosc mialem UTMS i chwilami HSPA. Zadzwonilem do Ery zeby zapytac czy cos majstrowali, a gosciu mi powiedzial, ze na tym terenie UTMS dziala bez problemow ale raczej na dworze, wiec sie potwierdzilo... dzis siadlem sobie przy balkonie, otworzylem go, patrze, a tu ku mojemu zdziwieniu UTMS chwilami HSPA, zasieg, 2 do 4 na 6 kresek, ale jak juz zamkne balkon to predkosc slabnie do EDGE, co powinienem zrobic?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

rafal.skrzep pisze:ale jak juz zamkne balkon to predkosc slabnie do EDGE, co powinienem zrobic?
Wystawić na zewnątrz antenę zewnętrzną.
rafal.skrzep

Kompletnie nie znam sie na antenach itp, moglbym prosic o jakis np. model, ktory bedzie "pasowal" ?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

rafal.skrzep, a masz dostęp do innego modemu bo może ten Twój jakiś trefny?
rafal.skrzep

Tak mam, moja dziewczyna tez ma taki modem, jest to samo... moj kolega ma modem pod USB, byl u mnie jakis czas temu, co prawda nie sprawdzalem jak chodzi na dworze, ale w mieszkaniu, bylo EDGE. Czyli to nie wina mojego modemu

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-05-18, 21:40 ]
rafal.skrzep zaczynaj zdania z dużej litery.
Ostatnio zmieniony 2009-05-18, 22:09 przez rafal.skrzep, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Rafal.skrzep, w takich miejskich warunkach jeśli pewnie nawet nie widzisz anten Ery to jakaś dookólna antena może pomóc ale niewiele jest na rynku co poprawia zasięg. Mi pomaga oryginalna od Optiona ale te serwowane na allegro to raczej pogorszą sprawę.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
rafal.skrzep

Hm, wiec co powinienem zrobic? Czy jest jakies rozwiazanie tego problemu?
rafal.skrzep

Witam, bardzo proszę o pomoc... :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

rafal.skrzep może taki połowiczne rozwiązanie problemu jak spróbowanie wymuszenia łączenia się po 3g w opcjach programu którego używasz do łączenia się z internetem. To spowoduje, że modem będzie ciągle się łączył po 3g, nawet przy bardzo słabym sygnale.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

rafal.skrzep, napisz do mnie na PW gdzieś koło środy. Coś spróbuję pomóc - może nawet bezpośrednio.
ODPOWIEDZ