E169 Huawei problem z HSDPA

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dejneka
Początkujący użytkownik forum

E169 Huawei problem z HSDPA

Post autor: dejneka »

Witam,
Jestem nowy na forum ale wcześniej czytałem jako "gość" teraz z racji że nie znalazłem rozwiązania mojego problemu pisze na forum bo licze że ktoś będzie mógł mi pomóc...
Objawy są takie że modem iPlus (oczywiści w sieci Plus z pełnym abonamentem na dane bez ograniczeń transferu itp.) łączył się w HSDPA tam gdzie było to dostępne a w innych technologiach jeśli nie mógł w tej najszybszej.
Od jakiegoś czasy mniej więcej 2 tygodnie pomimo że telefon z tą samą kartą SIM wykrywa HSDPA modem nie chce przejść w ten tryb.
Nie wiem co jest grane bo nic nie majstrowałem w sterownikach ani w ustawieniach i na innym komputerze w tym miejscu ma ten sam problem, nagle przestał wykorzystywać HSDPA.
Szukając odpowiedzi próbowałem znaleźć źródło problemu dostępnym metodami ale bez efektu już nawet przełączałem porty COM zmieniałem ustawienia wymuszania technologi w top_netinfo i nic zero efektu.
Co najciekawsze sprawdzając informacje o BTS okazywało się że nie ma takiego nadajnika co miałby LAC:11006 i jednocześni CID:4009 w sieci Plus w Warszawie (chodzi mi o ul. Grochowską) a tu właśnie go używam, na tym samym biurku wcześniej było OK a teraz taka kiszka. :cry:
Reinstalacja sterowników też nic nie dała... chyba że ktoś ma sprawdzone starsze wersje to chętnie zamienię, nie wiem co mam myśleć o wgraniu dashbord'u (czy jak to się tam pisze) bo czytałem że można w ten sposób uwalić modem....
Może który z kolegów będzie miał pomysł jak go uzdrowić bo ostatecznością jest dla mnie oddanie go do serwisu i czekanie tygodniami na efekty ich pracy....
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: E169 Huawei problem z HSDPA

Post autor: YaHooo »

dejneka, a nie przekroczyłeś przypadkiem limitu? Bo dziwi mnie to co napisałeś:
dejneka pisze:oczywiści w sieci Plus z pełnym abonamentem na dane bez ograniczeń transferu itp.
Jak to możliwe, że nie masz limitu?

Bo właśnie w sieci Plus charakterystyczną rzeczą jest to, że jak zakładają limit to można się łączyć tylko po UMTS'ie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

dejneka przełóż kartę do telefonu z 3G i zobacz czy będzie tak samo.
A wymuszasz tryb 3G?
dejneka

YaHooo pisze:dejneka, a nie przekroczyłeś przypadkiem limitu? Bo dziwi mnie to co napisałeś:
Co do wykrywania sieci do ta karta SIM z modemu wykrywa HSDPA jak siedzi w telefonie, inna karta innego operatora w tym modemie (to ONI nie maja SIMlocka?) także połączyła się w HSDPA (wiem inny BTS itp. ale przynajmniej wiem, że to nie wina modemu).

Rzeczywiście to po kolejnym telefonie do BOK'u wyjaśniło się, że są limity, choć nie jest to powszechna wiedza...

Mam iPlusa w ramach firmy w której pracuję i do tej pory nie było tematu limitu od około 2 lat nie było takich sytuacji, wcześniej co prawda nie korzystałem z HSDPA i nie sciągałem tak dużo danych .

Wracając do tematu, na mojej karcie jest limit 1GB danych w miesiącu od 25 do 25 który to podobno przekroczyłem :( (postanowiłem ściągnąć linuxa, a że cały system trochę waży i dałem radę "łyknąć" właśnie coś około 1GB)

Pan jednocześnie zdziwił się że modem nie łączy się w HSDPA tylko w UMTS... jest dokładnie tak jak napisałeś ciągle jest UMTS, podobno powinienem dostać sms'a z informacja o przekroczeniu limitu ale nic takiego nie miało miejsca.

Dzięki koledzy za pomoc i wyjaśnienia.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-05-18, 14:38 ]
Wycięcie cytatu wielopoziomowego.
Ostatnio zmieniony 2009-05-18, 13:37 przez dejneka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

dejneka pisze:wyjaśniło się, że są limity, choć nie jest to powszechna wiedza...
Czy ja wiem, przy podpisywaniu umowy to jest powiedziane. Tak samo abonament się różni w zależności od limitu przesłanych danych np: 60zł - 1GB, 75 zł - 3GB.
dejneka pisze:(postanowiłem ściągnąć linuxa, a że cały system trochę waży i dałem radę "łyknąć" właśnie coś około 1GB)
Moim zdaniem nie można sobie pozwolić na ściąganie takich wielkich rzeczy mając internet komórkowy z limitem :(
dejneka pisze:podobno powinienem dostać sms'a z informacja o przekroczeniu limitu ale nic takiego nie miało miejsca.
Ja od jakiegoś roku nie dostaję tych SMS'ów, chodź co miesiąc przekraczam limit.
dejneka pisze:Dzięki koledzy za pomoc i wyjaśnienia.
Nie ma za co :)

I mała uwaga Sundance_kid to koleżanka :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
dejneka

I mała uwaga Sundance_kid to koleżanka :)
:ups: :ups: :ups:
rzeczywiście dopiero zobaczyłem...

Przepraszam i szczególnie mocno ściskam w podzięce za zainteresowanie moim problemem :hyhy:

Co do limitu to nie wiedziałem że mam bo nie ja podpisywałem umowę...
a linuxa próbowałem ściągnąć na domowy komputer bezskutecznie :( , za często były jakieś "korki" i co chwila zaczynał pobierać od początku, na modemie GSM ładnie śmigało nawet szybciej niż na domowym łączu ale niestety szybko się skończyło....

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

dejneka, jak chcesz pingwinka pobrać to najlepiej użyj managera pobierania np. FlashGet'a, który wznawia pobieranie od miejsca gdzie przerwał a nie od początku. :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

W wiekszości przypadków wystarczy nawet przyzwoita przeglądarka opera czy firefox też potrafią wznowić pobieranie, na serwerach które to umożliwiają.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
dejneka

trochę OT się robi ale obiecuje że to przedostatni raz ;)

mam właśnie FlashGet'a i niestety nie radzi sobie z plikiem 3,76GB ciągle po pobraniu około 1GB zatrzymuje się i nie pobiera dalej, nie wznawia też od miejsca w którym skończył, nawet nie wiem z jakiego powodu (pobieram z tego linku) może to jest problem z serwerem który nie pozwala na takie manewry...
Nieważne, ten linux (yellowdog 6.1) miał być do PS3 więc nie ma ciśnienia, jak nie tu to to może kupię jakąś dystrybucję na płycie i będzie po sprawie.
EOT

Z iPlusem już chyba wszystko wiem, wiec nie zawracam głowy

Pozdrowienia :papa:
ODPOWIEDZ