Antena do E160 - polepszyc odbior UMTS, EDGE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena do E160 - polepszyc odbior UMTS, EDGE
Kupilem dzisiaj w salonie Orange internet Business Everywhere. Mieszkam około 5km od miasta (pod lasem, otwarta przestrzeń, same pola, piekny widok na miasto, BTS gdzies w miescie). Internet chodzi mi tylko jak sie polacze z siecia 3G. 2G pokazuje sie na 2-3 kreskach ale w ogole mi strony sie nie lądują. Za to 3G czasami badzo szybko dziala ale nie zawsze jest dostępny. Modem który wybrałem to Huawei E160.
Zastanawiam sie nad kupnem anteny aby polepszyć odbiór 3G i EDGE. Na Allegro i w sklepach wybrałem następujące anteny.
http://anteny-gsm.pl/pl,product,234209, ... e,sma.html
http://allegro.pl/item632117076_antena_ ... _e169.html
http://allegro.pl/item628099385_mocna_a ... _e160.html
Mapa Bts:
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/50.83113 ... 32422/z/12
Moja Lokalizacja: Witoszow Dolny.
Czy jest to dobry wybor ? Czy w mojej sytuacj jest w ogole sens kupowania anteny czy nic to nie da ?
Czy polecilibyscie mi cos lepszego ? Slyszalem duzo negatywnych rzeczy o kupowaniu anten na Allegro, radzicie nie kupowac tam ?
Czy sa anteny co odbierają EDGE i UMTS ? zazwyczaj widze ze te dwa pasma sa rozdzielnie. UMTS idze razem z HSDPA a EDGE z cala reszta typu GSM.
Pozdrawiam
Zastanawiam sie nad kupnem anteny aby polepszyć odbiór 3G i EDGE. Na Allegro i w sklepach wybrałem następujące anteny.
http://allegro.pl/item632117076_antena_ ... _e169.html
http://allegro.pl/item628099385_mocna_a ... _e160.html
Mapa Bts:
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/50.83113 ... 32422/z/12
Moja Lokalizacja: Witoszow Dolny.
Czy jest to dobry wybor ? Czy w mojej sytuacj jest w ogole sens kupowania anteny czy nic to nie da ?
Czy polecilibyscie mi cos lepszego ? Slyszalem duzo negatywnych rzeczy o kupowaniu anten na Allegro, radzicie nie kupowac tam ?
Czy sa anteny co odbierają EDGE i UMTS ? zazwyczaj widze ze te dwa pasma sa rozdzielnie. UMTS idze razem z HSDPA a EDGE z cala reszta typu GSM.
Pozdrawiam
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Antena do E160 - polepszyc odbior UMTS, EDGE
Zatem moim zdaniem powinieneś kupować antenę na samo 3g. Jak się ma dostępną lepszą technologię to czemu jej nie wykorzystać?hellows pisze:Mieszkam około 5km od miasta (pod lasem, otwarta przestrzeń, same pola, piekny widok na miasto, BTS gdzies w miescie). Internet chodzi mi tylko jak sie polacze z siecia 3G. 2G pokazuje sie na 2-3 kreskach ale w ogole mi strony sie nie lądują.
Powinieneś mieć poprawę. Jednak mam pytanie, czy jak Ci 3g nie działa to nie masz zasięgu, czy modem widzi sieć, a nie może się zalogować? Oraz czy to jest np. w godzinach największego ruchu w sieci. Bo jak w wtedy gdy jest największe obciążenie sieci to może być problem nawet z anteną. Po prostu nodeB nie przyjmuje najbardziej oddalonych terminali. Albo zmienia się tilt anten, co powoduje spadek zasięgu nodeB.hellows pisze:Czy w mojej sytuacj jest w ogole sens kupowania anteny czy nic to nie da ?
Dokładnie. Nie należy kupować anten na Allegro.hellows pisze:Slyszalem duzo negatywnych rzeczy o kupowaniu anten na Allegro, radzicie nie kupowac tam ?
Są, ale nie są najlepsze. GPRS/EDGE działają na częstotliwości 900MHz, zaś UMTS/HSDPA na 2100MHz. To za duża odległość żeby antena działała poprawnie na obydwu pasmach, szczególnie jeśli chodzi o większy zysk. Zatem ja bym polecał dobry panel.hellows pisze:Czy sa anteny co odbierają EDGE i UMTS ? zazwyczaj widze ze te dwa pasma sa rozdzielnie.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Modem czasami nie widzi sieci 3G. Jak już ja znajdzie to się łączy bez problemów. Mimo iż nie mam żadnej kreski to działa bardzo szybko. W późnych wieczornych godzinach ok 24:00 zwalnia i trochę trzeba czekać aż się strona załaduje.
Podobnie mam z EDGE z ta różnica ze jest parę kresek ale strony mi się nigdy nie otwierają i muszę wymuszać 3G i czekac czasami az znajdzie 3G.
Mam jeszcze jeden laptop który chodzi na Orange Everywhere. Nie wiem teraz jaki to model modemu. Jest całkiem duży, wsuwany z małą przyklejana antenka w zestawie (teraz juz takich w salonie nie ma). Ten działa często na EDGE (strony szybko sie laduja) i czasami wskakuje na 3G. Jeszcze działa na starym oprogramowaniu BE 7.
Jakieś propozycje anten 'z magnesowa podstawa' najlepiej powyżej 10dbi ?
Pozdrawiam
Podobnie mam z EDGE z ta różnica ze jest parę kresek ale strony mi się nigdy nie otwierają i muszę wymuszać 3G i czekac czasami az znajdzie 3G.
Mam jeszcze jeden laptop który chodzi na Orange Everywhere. Nie wiem teraz jaki to model modemu. Jest całkiem duży, wsuwany z małą przyklejana antenka w zestawie (teraz juz takich w salonie nie ma). Ten działa często na EDGE (strony szybko sie laduja) i czasami wskakuje na 3G. Jeszcze działa na starym oprogramowaniu BE 7.
Jakieś propozycje anten 'z magnesowa podstawa' najlepiej powyżej 10dbi ?
Pozdrawiam
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie widzi sieci nawet jak wymusisz 3g? Jeśli tak to może być problem moim zdaniem. Bo to może oznaczać jakiś problem z modemem albo samą siecią.hellows pisze:Modem czasami nie widzi sieci 3G. Jak już ja znajdzie to się łączy bez problemów.
A co się dzieje jak na nim wymusisz tylko 3g? Też gubi czasem sieć?hellows pisze:Ten działa często na EDGE (strony szybko sie laduja) i czasami wskakuje na 3G.
Raczej potrzeba Tobie porządny panel mikropaskowy na 3g.hellows pisze:Jakieś propozycje anten 'z magnesowa podstawa' najlepiej powyżej 10dbi ?
Pozdrawiam YaHooo 

-
Zawsze staram sie wymuszać 3G. Zazwyczaj jest tak ze jak EDGE znajdzie to i 3G.
Masz jakieś propozycje kompletnych zestawów dla mnie ? co z 10dbi +. Jeżeli to w ogóle ma jakiś sens.
A moze cos takiego ?
Dzieki
Masz jakieś propozycje kompletnych zestawów dla mnie ? co z 10dbi +. Jeżeli to w ogóle ma jakiś sens.
A moze cos takiego ?
Dzieki
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No i dobrze.hellows pisze:Zawsze staram sie wymuszać 3G.
Jeśli chodzi Ci tylko o ustabilizowanie połączenia i masz dość mocny zasięg to można kupić taką antenę. Jednak nie będzie to tak dobre rozwiązania jak antena dedykowana na pasmo 3g jak np. ta http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9 Tak przy okazji to jaką masz moc sygnału podawaną przez np <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> w dBm na paśmie UMTS?hellows pisze:A moze cos takiego ?
Pozdrawiam YaHooo 

- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
Co do anteny wbudowanej w E160 to powiem jedno...Tragedia.
Tam gdzie E220 jeszcze 2 kreski UMTS łapie E160 nie łapie UMTS.
Z EDGE też nie jest dobrze, na E220 5/5 kresek a na E160 3,4/5...
Ogólnie to nie spotkałem nigdy się z takim słabym USB stick'iem jak E160.
Tam gdzie E220 jeszcze 2 kreski UMTS łapie E160 nie łapie UMTS.
Z EDGE też nie jest dobrze, na E220 5/5 kresek a na E160 3,4/5...
Ogólnie to nie spotkałem nigdy się z takim słabym USB stick'iem jak E160.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja zdjąłem simlocka z E160 i na Plusie jest wolniejszy nieco od Sierry 881, która ma niby antenę 3G na 850/1900.
- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
No niestety, niektóre produkty Huawei nie są takie dobre jak można by oczekiwać.
Zastanawiam się na jakimś podobnym pod USB od Optiona albo Sierry.
Tylko właśnie problemem jest wyjście na antenę zewnętrzna, mało modemów na
USB je posiada.
Zastanawiam się na jakimś podobnym pod USB od Optiona albo Sierry.
Tylko właśnie problemem jest wyjście na antenę zewnętrzna, mało modemów na
USB je posiada.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
SQ08, modemy Sierry na USB zawsze mają wyjście antenowe. Np. 880U/881U z HSPA, 875U z HSDPA 7.2. Do tego te modemy mają baterię w sobie co poprawia stabilność.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
A mój (z Playa za 129 zl) śmiga nawet do 3,2 Mbps w Orangeja.michal pisze:Ja zdjąłem simlocka z E160 i na Plusie jest wolniejszy nieco od Sierry 881, która ma niby antenę 3G na 850/1900.

[ Dodano: 2009-05-20, 16:18 ]
Ale to są krowy wielkieja.michal pisze:Do tego te modemy mają baterię w sobie co poprawia stabilność.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W Orange nie testowałem.Patryk_ pisze:A mój (z Playa za 129 zl) śmiga nawet do 3,2 Mbps w Orange![]()

Czy ja wiem czy aż takie krowy. Po 2 one raczej do desktopa. Najwygodniej stację dokującą do nich kupić.Patryk_ pisze:Ale to są krowy wielkie![]()
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
ja.michal, w Plusie w Rzeszowie kiedyś też szedł powyżej 3 Mbps.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No ja u siebie tak 2Mb/s wyciągnąłem, ale na 881. Na E160 siedziałem tylko 20min, żeby zobaczyć czy simlock poszedł. 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ano właśnie - a E160 to typowy stick do laptopa,więc trudno porównywać,choc zależy co kto potrzebujeja.michal pisze:Po 2 one raczej do desktopa.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niby tak, ale np. u mnie podłączę albo modem, albo zasilanie bo gniazda za blisko i przeszkadzają sobie.Patryk_ pisze:E160 to typowy stick do laptopa
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To u mnie w T22 podobnie jest - gniazdo USB z tyłu,zorientowane pionowo,a laptop cieńszy od szerokości modemu - bez kabelka nie podłaczę 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To witaj w klubie. 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Moim zdaniem to modemy usb to się nadają ale do stacjonarnego. Złącze usb jest za delkitante, lekko się przegnie czy uderzy i już złącze albo w modemie albo w kompie uszkodzone. Do laptopa tylko modem w postaci karty lub wbudowany, usb za dużo wystaje.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
krystianb, nie dość, że fizycznie niewygodnie i mało bezpiecznie to czasem i z wydajnością są problemy.
Ja jak włączę tryb oszczędzania energii to modem na USB czasem siada. Na PCMCIA chodzi dalej.
Ja jak włączę tryb oszczędzania energii to modem na USB czasem siada. Na PCMCIA chodzi dalej.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Testowałem niedawno w swoim laptopie jak to jest bo w FS rozwaliło się gniazdo USB.krystianb pisze:Złącze usb jest za delkitante, lekko się przegnie czy uderzy i już złącze ... w kompie uszkodzone.
Starałem się w sposób siłowy rozwalić gniazdo i niestety ale nie chce się poddać. Tak więc prędzej poleci właśnie w modemie u mnie.

Laptop to a100-529.