Czemu Play oferuje prędkość transferu danych tylko do 1Mbit/s a inne sieci do 7,2Mbit/s ? Chyba dlatego oferta Playa jest najtańsza bo aż 5GB za 45zł/miesiąc

Moderator: Moderatorzy
Żeby więcej osób mogło w tym samym czasie być w internecie i mieć jakikolwiek transfer.neokant pisze:Czemu oni dają aż taką małą prędkość?
Na obecną chwilę tak jest. Plus też wprowadził ofertę z limitowanym transferem do 1Mbps.neokant pisze:w Play nigdy nie będę miał większego transferu niż 1Mbit/s?
Jednak pamiętaj, że to jest właśnie do 7.2. A jak jest w rzeczywistości? Mało komu udaje się uzyskać takie osiągi.neokant pisze:Czemu Play oferuje prędkość transferu danych tylko do 1Mbit/s a inne sieci do 7,2Mbit/s ?
Co i tak niestety ostatnio się psuje, bo trudno wieczorem o dobry transfer.wojteks pisze:Żeby więcej osób mogło w tym samym czasie być w internecie i mieć jakikolwiek transfer.
Ale chyba tylko przez pół roku...piotr2802 pisze:dali mi pakiet 10 GB na miesiąc za zaledwie 45 zł na miesiąc.
Wygląda na to że jest to promocja typu EKSTRA, dla klientów z innych sieci.krystianb pisze:Ale chyba tylko przez pół roku...
Niestety tak i w coraz większej ilości lokalizacji.YaHooo pisze:Co i tak niestety ostatnio się psuje, bo trudno wieczorem o dobry transfer.
To jest dla każdego, sam posiadam, nie spowiadałem w żaden sposób z jakiej sieci przyszedłem.piotr2802 pisze:Wygląda na to że jest to promocja typu EKSTRA, dla klientów z innych sieci.
Acha...oczywiście nie możesz barać modemu
Mając modem można kupić Play Online na kartę i potestować.neokant pisze:Można jakoś przetestować internet w Play
Maksymalna prędkość transmisji w planie cenowym iPlus prywatnie 49 do 1 Mb/s, reszta taryf do 7 Mb/swojteks pisze: Plus też wprowadził ofertę z limitowanym transferem do 1Mbps.
Mając teoretycznie połączenie np. 7.2Mbps zassiemy 1GB danych w ...... 18 minut więc limitowanie prędkości do 1Mbps znacznie wydłuży nam czas w którym osiągniemy limit.neokant pisze:reszta taryf do 7 Mb/s
Jednak jak ktoś używa internetu do oglądania stron to raczej limitowanie do 1mbps nie wydłuży mu czasu na jaki starczy limit.wojteks pisze:limitowanie prędkości do 1Mbps znacznie wydłuży nam czas w którym osiągniemy limit.
Dla świadomego użytkownika wydłużanie jest faktycznie bez sensu ale dla kogoś mniej obeznanego to może po chwili się kapnie że mu limit zżera i da "Zatrzymaj".bob pisze:Ja osobiście wydłużanie nie uważam za zaletę bo jaki to plus, że się coś ciągnie ponad godzinę względem czegoś co się ciągnie 18 minut?
Racja.wojteks pisze:Dla świadomego użytkownika wydłużanie jest faktycznie bez sensu ale dla kogoś mniej obeznanego ...
Ja powiem tak uzywam Iplusa i mam na nim bardzo ladne predkosci - prawie zawsze 2-5mb/s a czasami wiecejneokant pisze:A jakie osiągacie prędkości w Play? Słyszałem, że niektórzy mają internet w iPlusie i osiągają nawet 2Mbit/s, co w Play na pewno jest niemożliwe i to duża wada. Można jakoś przetestować internet w Play jak to oferuje iPlus i Orange?
Też tak sądzę. Jednak z drugiej strony nikt przy zdrowych zmysłach nie pociągnie czegoś co od razu wyczerpie mu cały limitbob pisze:jaki to plus, że się coś ciągnie ponad godzinę względem czegoś co się ciągnie 18 minut?
Większość niedoświadczonych użytkowników ściągnie jakieś aktualizacje i po limicie a jak będzie wolniej to zastanowią się co tak intensywnie zasysają.YaHooo pisze:Jednak z drugiej strony nikt przy zdrowych zmysłach nie pociągnie czegoś co od razu wyczerpie mu cały limit
Najlepiej jest się uczyć na błędach (cudzych). Lecz drugim razem to już nie pozwolą na ściąganie update'ów.wojteks pisze:Większość niedoświadczonych użytkowników ściągnie jakieś aktualizacje i po limicie
Z trzy lata temu odkryłeś, że APN: vpn daje Ci brak limitu. W świetle tego podpisałeś umowę dwuletnią na Orange Premium za 120zł?piotr2802 pisze:Cenowo Orange płacę 120 zł za miesiąc (BE Premium)
Mogę się założyć o dużą kasę, że bzdury piszesz.piotr2802 pisze:Test był na korzyść Play'a i prawie dochodziło do 1 Mb/s, podczas gdy Orange ledwo wyciągał 650 kb/s.
Za 49zł netto miałby 6GB miesięcznie. Jakościowo bez porównania z Play.adixm pisze:Ja mysle ze teraz za polowe ceny dostaniesz taki sam transfer w Orange,
Gdzie w parku lotników?piotr2802 pisze:w Krakowie, rejon AWF sprawdzałem Orange
Nie wiem jak chodzi internet 3G w Orange, ale wiem natomiast że w 2G to jest nic nie wart.bob pisze:Jakościowo bez porównania z Play.
To ja też wiem ale piszemy tu o Krakowie.Jojo pisze:ale wiem natomiast że w 2G to jest nic nie wart.