Mam problem z Wi-Fi Routerem firmy HUAWEI D100
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Mam problem z Wi-Fi Routerem firmy HUAWEI D100
Witam.
Kupiłem teraz modem HUAWEI E176G internetowy po USB na sieć „PLAY” oraz Wi-Fi Router D100 tej samej firmy i mam problem z wpisaniem w rubryce
PPP user name: ??? oraz PPP Password: ??? nie wiem co wpisać żeby Router D100 połączył się z Internetem dodam że jak włożę samego palucha do laptopa po USB E176G to Internet mam ale tylko na jeden komputer.
Proszę was o pomoc dodam jeszcze że mieszkam w Warszawaie sygnał w domu na sieć PLAY mam oraz że Router D100 wymieniłem na drugi egzemplarz z myślą wady w pierwszym egzemplarzu.
Pozdrawiam.
Kupiłem teraz modem HUAWEI E176G internetowy po USB na sieć „PLAY” oraz Wi-Fi Router D100 tej samej firmy i mam problem z wpisaniem w rubryce
PPP user name: ??? oraz PPP Password: ??? nie wiem co wpisać żeby Router D100 połączył się z Internetem dodam że jak włożę samego palucha do laptopa po USB E176G to Internet mam ale tylko na jeden komputer.
Proszę was o pomoc dodam jeszcze że mieszkam w Warszawaie sygnał w domu na sieć PLAY mam oraz że Router D100 wymieniłem na drugi egzemplarz z myślą wady w pierwszym egzemplarzu.
Pozdrawiam.
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Mam problem z Wi-Fi Routerem firmy HUAWEI D100
W Playu należy APN ustawić na: internet a pola Username i Password trzeba zostawić puste.dekoder4 pisze:Kupiłem modem HUAWEI E176G internetowy po USB na sieć „PLAY” oraz Wi-Fi Router D100 tej samej firmy i mam problem z wpisaniem w rubryce PPP user name: ??? oraz PPP Password: ??? nie wiem co wpisać żeby Router D100 połączył się z Internetem
Jak już to skonfigurujesz, to napisz proszę na forum, jak się sprawuje połączenie D100+E176 - zastanawiam się właśnie nad zakupem D100 właśnie do współpracy z E176 i ciekaw jestem, czy taki zestaw dobrze chodzi.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez guteq, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- bob
- Guru bezprzewodowy
PPPoE nie robisz tylko na DHCP zostawiasz z APN tak jak pisze kolega:dekoder4 pisze:PPP user name: ??? oraz PPP Password: ???
guteq pisze:APN ustawić na: internet a pola Username i Password trzeba zostawić puste.
-
Panowie! mnie chodzi jak mam ustawić routera D100 a nie tego palucha na USB (modem)
robie wszystko wg instrucji i ma wszystkie światełka zielone na http://192.168.1.1 oprucz "WAN" status czyli
SIM > zielone
WAN > czerwone
WCDMA > zielone
SIG > zielone
brak jest zielonego światełka"WAN"
i nie wiem jak mam ustawić żeby było właśnie zielone to wtedy serwerek ruoter D100 odpali
robie wszystko wg instrucji i ma wszystkie światełka zielone na http://192.168.1.1 oprucz "WAN" status czyli
SIM > zielone
WAN > czerwone
WCDMA > zielone
SIG > zielone
brak jest zielonego światełka"WAN"
i nie wiem jak mam ustawić żeby było właśnie zielone to wtedy serwerek ruoter D100 odpali
- bob
- Guru bezprzewodowy
A niby o czym my tu piszemy? Zapewniam, że nie o paluchach tylko o routerze.dekoder4 pisze:mnie chodzi jak mam ustawić routera D100 a nie tego palucha na USB (modem)
-
A jednak był uszkodzony paluch E176G lub był za szybki 7.2Mbps teraz wymieniłem na model E156G 3.6Mbps i jest bardzo dobrze z tym D100 routerem chociaż mam Internet za 45zł na 1Mbps to i tak na 3 komputery jest OK. POLECAM
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie no, to chyba raczej niedekoder4 pisze:lub był za szybki 7.2Mbps

- guteq
No jednak może być związek - "za szybki" modem może mieć za duży zapotrzebowanie na prąd, którego router może nie być w stanie zapewnić.Jo_gurt pisze:Nie no, to chyba raczej niedekoder4 pisze:lub był za szybki 7.2Mbps
Ja mam np. taki problem z routerem Sapido GR-1100 i modemem E176 - transfer jest dramatycznie niski i rwie się.
Ten sam router w tym samym miejscu na tej samej karcie SIM ale z modemem E160 chodzi świetnie (transfery do 2,5 Mbps).
W tych samych warunkach modem E176 po wpięciu w laptopa chodzi bez zarzutu.
Wniosek: na pewno router, prawdopodobnie za mała wydajność prądowa.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No ale zapotrzebowanie chyba rośnie wraz z osiąganą prędkością? Wydaje mi się, że modem nie pobiera non-stop takiego samego zasilania. Ale mogę się mylić.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak właśnie jest. Im więcej modem wysyła/pobiera danych tym więcej mu potrzeba mocy. Podobnie jest z technologią. 3g wymaga więcej mocy niż 2g.Jo_gurt pisze:Wydaje mi się, że modem nie pobiera non-stop takiego samego zasilania. Ale mogę się mylić
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Z tego wynika, że szkoda nawet polecać D100 bo to szmelc. 

- guteq
A możesz podać jakieś powody, dla których tak twierdzisz? Konkrety poproszę.bob pisze:Z tego wynika, że szkoda nawet polecać D100 bo to szmelc.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Najpewniej chodzi o jeden: nie obsługuje poprawnie niektórych modemów.guteq pisze:Konkrety poproszę.
- guteq
A wiadomo, których dokładnie? Marens nic o tym nie pisał w swoim teście .Jo_gurt pisze:nie obsługuje poprawnie niektórych modemów.
Ostatnio zmieniony 2009-05-22, 18:35 przez guteq, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn z waszych wypowiedzi wynika, że niezbyt poprawnie współpracuje z E176.guteq pisze:A wiadomo, których dokładnie?
- bob
- Guru bezprzewodowy
guteq pisze:Konkrety poproszę.
Pierwszy to brak obsługi SMS.
Drugi to jeden port LAN (u konkurencyjnego linksysa 4)
Trzeci obsługa tylko modemów USB firmy Huawei
Czwarty to brak możliwości wgrania alternatywnego firmware.
Piąty to Made In China.
To tak na szybko.

Ostatnio zmieniony 2009-05-22, 18:39 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
- guteq
Ja pisałem o routerze Sapido GR-1100 a nie o D100.Jo_gurt pisze:z waszych wypowiedzi wynika, że niezbyt poprawnie współpracuje z E176.
Sapido niestety nie daje sobie rady z E176 i E230, dlatego chcę kupić Huawei'a D100.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- Borg
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ciekawe jakby go podpiąć przez hub'a aktywnego - wtedy nie powinno być problemów z zasilaniem.YaHooo pisze:Tak właśnie jest. Im więcej modem wysyła/pobiera danych tym więcej mu potrzeba mocy. Podobnie jest z technologią. 3g wymaga więcej mocy niż 2g.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Borg, łącznie zmieniany 1 raz.
- guteq
Spośród tych wad które wymieniłeś, mnie akurat pierwsza, druga i trzecia zupełnie nie przeszkadzająbob pisze:Pierwszy to brak obsługi SMS.
Drugi to jeden port LAN (u konkurencyjnego linksysa 4)
Trzeci obsługa tylko modemów USB firmy Huawei
Czwarty to brak możliwości wgrania alternatywnego firmware.
Piąty to Made In China.

Z czwartą to już się zmienia, można wrzucić OpenWRT
natomiast piąta - cóż, tę wadę ma 90% sprzętu komputerowego na świecie

Ostatnio zmieniony 2009-05-22, 21:02 przez guteq, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- bob
- Guru bezprzewodowy
Chciałeś, żebym wyliczał.guteq pisze:Spośród tych wad które wymieniłeś, mnie akurat pierwsza, druga i trzecia zupełnie nie przeszkadzają

To b.dobrze.guteq pisze:Z czwartą to już się zmienia, można wrzucić OpenWRT

Staram się unikać tych 90% jak mogę. Dzięki temu nie muszę pisać na żadnym forum, że coś mi się zepsuło.guteq pisze:natomiast piąta - cóż, tę wadę ma 90% sprzętu komputerowego na świecie

Skoro tak piszesz...guteq pisze:po prostu dobry sprzęt i tyle

Swoją drogą ma on chociaż DDNS czy jakiegoś firewall`a wbudowanego albo jakąś namiastkę Qos?
Pytam bo nie wiem.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ciekawe czy router poradzi sobie z takim urządzeniem jakim jest hubBorg pisze:Ciekawe jakby go podpiąć przez hub'a aktywnego - wtedy nie powinno być problemów z zasilaniem.

Pozdrawiam YaHooo 

- guteq
Anobob pisze:Chciałeś, żebym wyliczał.![]()

Firewall tak, nawet port forwarding ("Virtual Servers") ma i DMZ też, QOSa zdaje się nie ma.bob pisze:Swoją drogą ma on chociaż DDNS czy jakiegoś firewall`a wbudowanego albo jakąś namiastkę Qos? Pytam bo nie wiem.
Też się nad tym zastanawiałem, chyba sprawdzę metodą kupna HUBa i podpięciaYaHooo pisze:Ciekawe czy router poradzi sobie z takim urządzeniem jakim jest hubBo przecież w komputerze taki hub jest widoczny jako nowe urządzenie. Więc zastanawiam się czy router będzie "umiał" obsłużyć takiego huba.

(BTW ktoś w innym wątku pisał, że właśnie w ten sposób rozwiązał problem z zasilaniem Huawei'a E230 z Asusa WL500gP - przy użyciu aktywnego HUBa)
Ostatnio zmieniony 2009-05-22, 21:01 przez guteq, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Było by bardzo dobrze jakbyś sprawdził i napisałguteq pisze:Jak będę znał wyniki, to napiszę.

Pozdrawiam YaHooo 

-
Chyba tak właśnie jest, że na reklamówce w promocji Play obok tego Routera D100 jest właśnie E156G i tak mi przyszło do głowy żeby wymienić E176G na E156G i teraz jest miodzio.
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Czyli kicha, bo ja akurat jestem przekonany do E176
Ale dobrze wiedziec. Dzieki za info!

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
- guteq
yagi, może nie będzie tak źle
w przyszłym tygodniu powinienem mieć D100, to przetestuję... E176 świetnym modemem jest i spisuje mi się doskonale - do tego stopnia, że jestem zdecydowany dokupić HUBa USB z zasilaniem, żeby zobaczyć czy to pomoże 

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
guteq, udało Ci się odpalić E176G na D100?
Niestety mi się nie udało.
Gdy modem jest podłączony bezpośrednio do routera, wydaje się być wykrywany poprawnie, niestety nie możliwe jest ustanowienia połączenia ppp.
Gdy modem podłączony jest przez hub'a z zasilaniem ("i-tec Usb 2.0 4-Port Hub) router po prostu wariuje - karta wlan pada, serwer www się zawiesza.
Po resecie routera i przejściu na www (przez LAN)... zamiast standardowego panelu ładuje się formatka... do upgrade'u firmware'u.
Po kolejnych dwóch twardych resetach wszystko wraca do stanu pierwotnego.
Tak więc niestety jutro rezygnuję z umowy (7 dni próby) i podpisuję nową z modemem e156g.
Ciekawi mnie jedynie to że Era oferuje zestaw D100 + E176 (bez G w nazwie modelu), wysłałem do Play'a zapytanie czy mogą potwierdzić kompatybilność obu urządzeń (jeśli w ogóle ich dział tech. to testował) ale nie spodziewam się odpowiedzi.
Niestety mi się nie udało.
Gdy modem jest podłączony bezpośrednio do routera, wydaje się być wykrywany poprawnie, niestety nie możliwe jest ustanowienia połączenia ppp.
Gdy modem podłączony jest przez hub'a z zasilaniem ("i-tec Usb 2.0 4-Port Hub) router po prostu wariuje - karta wlan pada, serwer www się zawiesza.
Po resecie routera i przejściu na www (przez LAN)... zamiast standardowego panelu ładuje się formatka... do upgrade'u firmware'u.
Po kolejnych dwóch twardych resetach wszystko wraca do stanu pierwotnego.
Tak więc niestety jutro rezygnuję z umowy (7 dni próby) i podpisuję nową z modemem e156g.
Ciekawi mnie jedynie to że Era oferuje zestaw D100 + E176 (bez G w nazwie modelu), wysłałem do Play'a zapytanie czy mogą potwierdzić kompatybilność obu urządzeń (jeśli w ogóle ich dział tech. to testował) ale nie spodziewam się odpowiedzi.
- guteq
obuch, ja odpaliłem E176 (bez "G") na D100 bez najmniejszych problemów!
Mało tego, chodzi znacznie szybciej niż na poprzednim routerze (Sapido GR1100):

i bardzo stabilnie:
Co więcej, odpalałem na nim również bardzo problematycznego E230 i chodził bez problemu w HSUPA mimo że byłem na jakichś resztkach zasięgu.
Być może zależy to od wersji firmware - mój D100 jest z Ery, modem również (ciekawostka: w erowym D100 interfejs Web jest spolszczony), wersje ma następujące:
porównywałem to z D100 sprzedawanym przez Play/Germanos, wersje firmware są tam sporo starsze:
więc może w tym tkwi problem ?
BTw, tak z ciekawości, jakie wersje H/W i F/W raportuje Ci router na Twoim E176G? (do sprawdzenia w Advanced Settings --> System --> Version) U mnie są takie:
PS. A może masz po prostu uwalony egzemplarz routera? Ja spróbowałbym go wymienić na inny egzemplarz...
Mało tego, chodzi znacznie szybciej niż na poprzednim routerze (Sapido GR1100):

i bardzo stabilnie:
Kod: Zaznacz cały
Connection Status: Connected
IP Address: x.x.x.x
DNS Server: 213.158.199.1 , 213.158.199.5
Received: 313.90 MB
Sent: 33.76 MB
Duration: 18:04:54
Być może zależy to od wersji firmware - mój D100 jest z Ery, modem również (ciekawostka: w erowym D100 interfejs Web jest spolszczony), wersje ma następujące:
Boot Loader Version: 396.11.147.03.106sp02
Router Hardware Version: WLB1GCPU
Router Software Version: 396.11.147.03.106sp02
Release At: Apr 3 2009 11:13:52
porównywałem to z D100 sprzedawanym przez Play/Germanos, wersje firmware są tam sporo starsze:
Boot Loader Version: 396.11.79.01.106
Router Software Version: 396.11.79.01.106
Release At: Aug 5 2008
BTw, tak z ciekawości, jakie wersje H/W i F/W raportuje Ci router na Twoim E176G? (do sprawdzenia w Advanced Settings --> System --> Version) U mnie są takie:
Modem Hardware Version: CD25TCPV
Modem Software Version: 11.104.16.01.55
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
Wersje na moich D100 i E176G z Play:
Softu z Ery też nigdzie nie widzę dostępnej ;/
Niestety nie mam innego modemu żeby zweryfikować sam router. Jutro podejdę do punktu play, wątpię ale może mają jakąś "testową" sztukę jakiegoś modemu, jak nie to odsyłam router.
//edit
Przetestowałem w puntkcie Play, router działa bez żadnych problemów z e156g.
Chyba śmiało można stwierdzić:
D100 oferowane w eShop'ie (i zapewne w sklepach Germanos/Play) na dzień 29 Maj 2009 posiadają firmware w wersji nie obsługującej e176g, i zapewne paru innych równie "nowych" modemów.
Poinformowałem Play mailowo, poprosilem też kolesia punktu żeby to przekazał przełożonym... może nie zostanie to zignorowane
...może połaskocze ich fakt że Era oferuje "działające rozwiązanie"
Więc bardzo prawdopodobne że to wina firmware'u, niestety z tego co wujek google widzi - to za jego przygotowanie odpowiedzialny jest operator a Play milczy ;/Boot Loader Version: 396.11.79.01.106
Router Software Version: 396.11.79.01.106
Release At: Aug 5 2008 11:32:51
Modem Hardware Version: CD25TCPV
Modem Software Version: 11.104.20.00.264
Softu z Ery też nigdzie nie widzę dostępnej ;/
Niestety nie mam innego modemu żeby zweryfikować sam router. Jutro podejdę do punktu play, wątpię ale może mają jakąś "testową" sztukę jakiegoś modemu, jak nie to odsyłam router.
//edit
Przetestowałem w puntkcie Play, router działa bez żadnych problemów z e156g.
Chyba śmiało można stwierdzić:
D100 oferowane w eShop'ie (i zapewne w sklepach Germanos/Play) na dzień 29 Maj 2009 posiadają firmware w wersji nie obsługującej e176g, i zapewne paru innych równie "nowych" modemów.
Poinformowałem Play mailowo, poprosilem też kolesia punktu żeby to przekazał przełożonym... może nie zostanie to zignorowane

...może połaskocze ich fakt że Era oferuje "działające rozwiązanie"

-
Dzwonilem dzis do BOK i niestety jeszcze nie maja nowszego Firmware, zwrocilem im uwage na fakt iz Era posiada nowszy soft. Pani kosultantka powiedziala iz przekaze dalej moje informacje. Zobaczymy co z teog wyjdzie:) Moze by pomoglo by sie kazdy zlgosil do Playa kto posiada wlasnie feralna kombinacje sprzetu e176 + D100.
Moze poczuja presje i sie pospiesza co wy na to?
Moze poczuja presje i sie pospiesza co wy na to?
Ostatnio zmieniony 2009-06-10, 13:19 przez moadip, łącznie zmieniany 1 raz.