OPTION GLOBETROTTER (hsdpa,firmware,soft,simlock,etc.) !!!
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: OPTION GLOBETROTTER (hsdpa,firmware,soft,simlock,etc.) !!!
Zrobiłem tak jak kazałeś i zobaczymy efekty. w poście napisałes, aby nie zmieniać pozycji 5 bo juz jest - u mnie oryginalnie wygląda tak: "at_owancall=1,1,1^OK~" natomiast w poście jest "at_owancall=1,1^OK~ " więc ustawiłem jak w poście.
Przetestowałem. Przerwy nadal są, ale krótsze.
[ Dodano: 2009-05-23, 19:41 ]
Modem instaluje się jako karta bezprzewodowa a czy jest możliwość uruchamiania jej jako modem? Może to by pomogło?
Przetestowałem. Przerwy nadal są, ale krótsze.
[ Dodano: 2009-05-23, 19:41 ]
Modem instaluje się jako karta bezprzewodowa a czy jest możliwość uruchamiania jej jako modem? Może to by pomogło?
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Z moim modemem są problemy nie dość że komp z nim nie startuje musze za każdym razem odłączać modem.Teraz czasami (raz na jakiś czas) połączenie się zawiesi kliknę rozłącz (Dial-up) modem się rozłączy ale po ok 20 sekundach ale drugi raz nie mogę się połączyć jakiś błąd a jak wyjmę USB od modemu to komp się resetuje 

- bob
- Guru bezprzewodowy
tomok7 pisze:nie dość że komp z nim nie startuje musze za każdym razem odłączać modem
Mało prądu na port prawdopodobnie.tomok7 pisze:drugi raz nie mogę się połączyć jakiś błąd a jak wyjmę USB od modemu to komp się resetuje

- Tomek7
Tak myślisz?, zapomniałem dodać że mam kabel USB o długości 3m ale dobrej jakości jest gruby i masywny nie jakiś tam szajs.Mam ten standardowy 1,8m ale trochę za krótki... ledwo za kompa wystaje bo nie mam wejścia USB z przodu kompa.
- bob
- Guru bezprzewodowy
To taki standardowy problem na forum.tomok7 pisze:Tak myślisz?

-
Wracając do moich kłopotów dzisiaj zrobiłem teścik. zabrałem lapka do centrum i rano i w południe ściągałem filmy i takie tam i żadnych problemów nie miałem. Jak tylko odpaliłem go w domu to od razu zaczął się zacinać. Nie wiem, ale to może kwestia nadajnika? napisałem do plusa i czekam na jakąś odpowiedź.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Marcinx na bank problem z nodeB.
-
Czyli antena plusa? Mam nadzieje, że naprawią 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Gnęb to naprawią.marcinx pisze:Mam nadzieje, że naprawią

-
update firmware
Witam ponownie. option GT ultra. System pokazuje mi sieć 3,6 mb a ten modem obsługuje 7,2. Potrzebny jest jakiś firmware do tego. Czy te od gt max 7,2 będą pasować? Nie chce czegoś popsuć.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak. Do update potrzebny firmware. Z tego co wiem to jest modem od AT&T z HSUPA ponad 5Mb/s i może jeszcze firmware nie być.
Ja mam Sierrę 881 od AT&T też z HSPA i jest 3.6/2.0. Pisałem do Sierry i nowy firmware czeka na zatwierdzenie.
Ja mam Sierrę 881 od AT&T też z HSPA i jest 3.6/2.0. Pisałem do Sierry i nowy firmware czeka na zatwierdzenie.
- Tomek7
Dzisiaj normalnie korzystałem z neta ,ale musiałem szybko wyłączyć kompa więc sie nie rozłaczałem tylko alt+F4 wyłączylem kompa.Właczam za godzine podpinam modem a on świruje wszystkie diody migają (UMTS i GPRS) i wyswietla sie komunikat nie rozpoznano urządzenia USB .Sprwdzlałem inny kabel USB na innym kompie i to samo.Czy modem się zepsuł?? 

-
ma ktoś pomysł co zrobić z moim gtm378 ??? karta jest na 100% wyjeta z icona 7,2s ,problem polega na tym żę po restarcie xp karta "znika" z systemu - pozostaje nieznane urządzenie usb.Pomaga wyjęcie modułu restart i włożenie -tylko za chwile zniszcze sobie lapka od wyjmowania klawiatury 
moduł po włożeniu jest rozpoznawany jako " mmc storage" i instaluje się jako dodatkowy cd-rom - zerocd i dopiero uruchomienie instalacji z tego zerocd prawidłowo instaluje moduł(jako 4 urzadzenia).
problem w tym że po "zniknięciu" karty z systemu ,xp nie rozpoznaje jej ponownie jako "mmc storage" tylko jako "nieznane urządzenie-ręczne wymuszenie sterowników nie pomaga(info że podana lokalizacja nie zawiera informacji o sprzęcie)
Ma któś jakiś pomysł co zrobić jak znów moduł "zniknie " mi z xp,tak żeby nie rozkręcać lapka
Moduł działa prawidłowo po hibernacji,tak też teraz go używam
może ktoś ma pomysł co zrobić ???

moduł po włożeniu jest rozpoznawany jako " mmc storage" i instaluje się jako dodatkowy cd-rom - zerocd i dopiero uruchomienie instalacji z tego zerocd prawidłowo instaluje moduł(jako 4 urzadzenia).
problem w tym że po "zniknięciu" karty z systemu ,xp nie rozpoznaje jej ponownie jako "mmc storage" tylko jako "nieznane urządzenie-ręczne wymuszenie sterowników nie pomaga(info że podana lokalizacja nie zawiera informacji o sprzęcie)
Ma któś jakiś pomysł co zrobić jak znów moduł "zniknie " mi z xp,tak żeby nie rozkręcać lapka
Moduł działa prawidłowo po hibernacji,tak też teraz go używam
może ktoś ma pomysł co zrobić ???
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wiem, że to brutalne rozwiązenie, ale czy próbowałeś formatu systemu? Jak nie pomogło to może być ciężko, wtedy pozostaje próba ponownego wrgania firmware...
Aha jeszcze mam takie pytanie, co jest w drzewie nad tym nierozpoznanym urządzeniem, może to koncentrator usb już w modemie wtedy do niego trzeba instalować sterowniki option żeby poprawnie zainstalował modem.
Aha jeszcze mam takie pytanie, co jest w drzewie nad tym nierozpoznanym urządzeniem, może to koncentrator usb już w modemie wtedy do niego trzeba instalować sterowniki option żeby poprawnie zainstalował modem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Nie koncentrator usb do którego jest podpiety moduł jest dobrze zainstalowany,dopiero pod nim jest "nieznane urządzenie,system mam utrzymany w porządku,nie mam ochoty robić reinstalki.Co jest dziwne po wyjęciu modułu,zamknięciu xp ,włożeniu i odpaleniu znów dobrze rozpoznaje moduł -pierwsze jako zerocd -pózniej właściwie się instaluje.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
koralx, a próbowałeś może wyłączyć ZeroCD tak, żeby został sam modem?
-
tzn. jak wyłączyć ???,nie rozumiem
moduł po włożeniu instaluje sie jako cd-rom o nazwie zerocd i dopiero uruchamiając setup z tego zerocd - instaluje się prawidło jako 4 urządzenia(karta,module hdspa,dwa porty)
jak można wyłączyć zerocd?? ,czy jest w ogóle taka możliwość,tak żeby moduł był zaraz rozpoznawany jako 4 urządzenia
moduł po włożeniu instaluje sie jako cd-rom o nazwie zerocd i dopiero uruchamiając setup z tego zerocd - instaluje się prawidło jako 4 urządzenia(karta,module hdspa,dwa porty)
jak można wyłączyć zerocd?? ,czy jest w ogóle taka możliwość,tak żeby moduł był zaraz rozpoznawany jako 4 urządzenia
Ostatnio zmieniony 2009-06-15, 07:37 przez koralx, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Najprościej w managerze urządzeń. Można też komendą AT. Poczytaj na forum.jak można wyłączyć zerocd??
-
przejrzałem ,tylko sęk w tym że u mnie zeroCd po instalacji znika z menedżera urządzeń
A przez hiperterminal na którym porcie się polączyć
u mnie com11 - apliccation interface
com12 - diagnostic interface
Bo z poziomu sterowników i aplikacji nie da się wydać komendy AT
a komendy które znalazłem na forum są do huawei ,niewiadomo czy zadziała to z optionem
A przez hiperterminal na którym porcie się polączyć
u mnie com11 - apliccation interface
com12 - diagnostic interface
Bo z poziomu sterowników i aplikacji nie da się wydać komendy AT
a komendy które znalazłem na forum są do huawei ,niewiadomo czy zadziała to z optionem
- bob
- Guru bezprzewodowy
koralx, poszukaj w pdf które są razem z firmware`ami co do AT.
Co do portu to testuj ATE i musi odpowiedzieć OK.
[ Dodano: 2009-06-15, 18:01 ]
Co do portu to testuj ATE i musi odpowiedzieć OK.
[ Dodano: 2009-06-15, 18:01 ]
Zatrzymaj w trakcie instalacje i zamień w managerze cd na driver modemu.koralx pisze:przejrzałem ,tylko sęk w tym że u mnie zeroCd po instalacji znika z menedżera urządzeń
-
globetrotter edge
hej. poszukuję softu do tego modemu ale na stronie producenta jak podaje serial albo imei wyskakuje że nie ma takiego produktu. co mam zrobić? w faq też nic nie znalazłem, a google wywala mnie na nie wiadomo jakie strony. 
EDYTA:
dzięki

EDYTA:
dzięki

Ostatnio zmieniony 2009-07-09, 19:44 przez prznar1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mój podpis prznar1.
-
Sterowniki do Option Globetrotter EDGE
Witam
Posiadam Option Globetrotter edge z plusa. Niestety płyta ze sterownikami i aplikacją uległa uszkodzeniu i nic nie da się z niej otworzyć. O Ile aplikację mogę pobrać ze strony plusa to niestety sterowników nigdzie nie mogę znaleźć. Na stronie producenta option po wpisaniu czy to nr seryjnego czy imei, wyświetla się informacja o nie znalezieniu produktu. Czy ma ktoś może taki modem i mógłby mi na maila przesłać sterowniki do niego? Bez nich będę uziemiony z internetem (czyt. kabel).
Pozdrawiam
Posiadam Option Globetrotter edge z plusa. Niestety płyta ze sterownikami i aplikacją uległa uszkodzeniu i nic nie da się z niej otworzyć. O Ile aplikację mogę pobrać ze strony plusa to niestety sterowników nigdzie nie mogę znaleźć. Na stronie producenta option po wpisaniu czy to nr seryjnego czy imei, wyświetla się informacja o nie znalezieniu produktu. Czy ma ktoś może taki modem i mógłby mi na maila przesłać sterowniki do niego? Bez nich będę uziemiony z internetem (czyt. kabel).
Pozdrawiam
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Przeczytaj dwa powyższe posty jeszcze raz uważnie. Nawet problem masz taki sam...sawekfan pisze:Posiadam Option Globetrotter edge z plusa.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
GlobeTrotter Fusion+ z WiFi z Orange do Playa
Mama modem Option GlobeTrotter Fusion+ z WiFi z Orange - niestety z simlockiem, a chciałbym na wakację zabrać Inet. Oferta prepaid Play-a jest chyba najlepsza, ale:
1. jak pozbyć się simlocka? Serwis flagowy ORANGE twierdzi, że to niemożliwe!
2. pod jakim programem Playa sieć będzie działać.
Czy ktoś z kolegów rozwiązał taki problem?
Proszę o pomoc i sugestię co do dalszego postępowania.
z poważaniem NOWY na FORUM
plas_tek :-)
1. jak pozbyć się simlocka? Serwis flagowy ORANGE twierdzi, że to niemożliwe!
2. pod jakim programem Playa sieć będzie działać.
Czy ktoś z kolegów rozwiązał taki problem?
Proszę o pomoc i sugestię co do dalszego postępowania.
z poważaniem NOWY na FORUM
plas_tek :-)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ad1. Poszukaj w ogłoszeniach lub na alledrogo, niestety tanio nie będzie (~50zł czasem jest taniej ale trzeba karte wysyłać i różnie działa po takim zabiegu) Aha jesteś pewnie, że karta w ogole ma simlocka? Spróbuj włożyć karte sim innej sieci, może być zwykła głosowa najlepiej z wyłączonym pin'em. Jak dioda zacznie migać na niebiesko lub czerwono znaczy sie, że nie ma co ściągać.
Ad2. Pod każdym programem odpowiednio skonfigurowanym(wpisany apn internet
), jak chcesz iść na łatwizne to gt connect 3.x + sterowniki (brak ich w tej wersji gt connect, za to rozpoznaje sieć play i wstawia automatycznie apn) Choć osobiście polecam <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> lub przeróbke karty na tryb NDIS (powinno działać skoro działa na moim 3g+)
Ad2. Pod każdym programem odpowiednio skonfigurowanym(wpisany apn internet

Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Dzięki za ekspresową odpowiedź krystianb
Niestety, z nieORANGE sim-em mruga na blado-różowo - znaczy kaplica.
A może znasz w okolicy Bytomia jakiś pewny warsztat do zdjęcia tego SIMLOCKA?
Z wyrazami wdzięczności
plas_tek:-)
Niestety, z nieORANGE sim-em mruga na blado-różowo - znaczy kaplica.
A może znasz w okolicy Bytomia jakiś pewny warsztat do zdjęcia tego SIMLOCKA?
Z wyrazami wdzięczności
plas_tek:-)
-
Witam
Byłem juz jakiś czas temu na tym forum z tym samym problemem.
Otóż posiadam modem option geo201 (FE). Jednakże po zainstalowaniu odpowiedniego GTconnect nie wykrywa mi urządzenia
Migają mi dwa światełka(czerwony i niebieski). Ostatnio musiałem zainstalować czyste sterowniki RAS, stery z seri 3.xx, jednakże teraz ich nigdzie nie widzę. Może ktos może podesłać linka z tymi sterownikami?
Pozdrawiam
Byłem juz jakiś czas temu na tym forum z tym samym problemem.
Otóż posiadam modem option geo201 (FE). Jednakże po zainstalowaniu odpowiedniego GTconnect nie wykrywa mi urządzenia
Migają mi dwa światełka(czerwony i niebieski). Ostatnio musiałem zainstalować czyste sterowniki RAS, stery z seri 3.xx, jednakże teraz ich nigdzie nie widzę. Może ktos może podesłać linka z tymi sterownikami?
Pozdrawiam
-
- Stały użytkownik forum
Coś troche ten temat nie zrozumiały dla mnie. Kto mi podpowie jak to jest z simlockiem Optiona GTM 378 ? Może jakieś postepy sie zrobiły w tym kierunku?
-
Witam,
Czy udało się komuś zainstalować sterownik do Option Globetrotter 3g HSDPA (GE0201) seria FE na Windows 7 64 bit?
Próbowałem już wszelkich sposobów, ściągałem Vodafone Mobile Connect w wersji normalnej i lite, nawet się nie chcą zainstalować, to samo z GTMM. Iplus manager w wersji 64bit obsługuje tylko modemy Huaweii. próbowałem również samych sterowników z GTMM i system ich nie rozpoznaje.
Globetrotter Connect 3.x zainstalował się i działa poprawnie, ale brakuje sterownika do modemu i mam ciągle Device not found. Modem mruga na niebiesko czyli złapał 3g, w menedzerze urzadzen mam z wykrzyknikiem Globetrotter HSDPA 3g
Pozdrawiam
Piotrek
Czy udało się komuś zainstalować sterownik do Option Globetrotter 3g HSDPA (GE0201) seria FE na Windows 7 64 bit?
Próbowałem już wszelkich sposobów, ściągałem Vodafone Mobile Connect w wersji normalnej i lite, nawet się nie chcą zainstalować, to samo z GTMM. Iplus manager w wersji 64bit obsługuje tylko modemy Huaweii. próbowałem również samych sterowników z GTMM i system ich nie rozpoznaje.
Globetrotter Connect 3.x zainstalował się i działa poprawnie, ale brakuje sterownika do modemu i mam ciągle Device not found. Modem mruga na niebiesko czyli złapał 3g, w menedzerze urzadzen mam z wykrzyknikiem Globetrotter HSDPA 3g
Pozdrawiam
Piotrek