Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Posiadam modem Huawei E169 mieszkam jakieś 300m od zasięgu 3G aczkolwiek go łapię z tym że słabo bo mi przeskakuje z HSDPA NA WCDMA Kilometr dalej u wujka w oprogramowaniu modemu zasięg pokazuje na poziomie 90%W programie Top_netinfo poziom sygnału pokazuje -100dBm, 1% CSQ 5 .Pomoże w moim przypadku antena dokólna ?czy muszę kupować kierunkową ?może dlatego mam taki słaby zasięg bo mieszkanie ocieplone styropianem a u wujka nie i jest ok
Ostatnio zmieniony 2009-05-26, 15:22 przez vicomed, łącznie zmieniany 1 raz.
To prawda ale nie w każdej lokalizacji. Pewnie ustawiają tilt na maksymalny zasięg i nie mają automatycznej jego regulacji (w miarę wzrostu obciążenia NodeB powinien się skracać zasięg)
Dzisiaj pożyczyłem od kumpla laptopa i sprawdziłem zasięg na zewnątrz. Okazało się że jest o wiele lepszy tzn jak w domu mi gubi i mam góra 58% ale to rzadko tak na dworzu w oprogramowaniu Play pokazywało mi od 50 % a momentami nawet 99% co w domu nigdy tak nie było więc chyba ocieplony budynek styropianem i plastikowe okna tłumią zasięg. I w ogóle połączył się z innym BTSem a zatem da mi coś antena dookólna za oknem czy nie ?
Ostatnio zmieniony 2009-05-28, 14:03 przez vicomed, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wiem czemu ale czasami tak mam że sygnał w tym oprogramowaniu jest na poziomie 50% i tak prawie cały dzień i sobie śmiga ładnie internet ale bywają dni że Ciągle ten sygnał ginie i nie chce otwierać stron bo gubi HSDPA
NodeB (stacja bazowa) jest tak skonfigurowany, ze w momencie zwiekszenia obciazenia sieci zmienía kat ustawienia anten. Wplywa to na kat wiazki zmniejszajac jednoczesnie srednice, i obszar ktora 'obsluguje'. Jest to normalne zjawisko gdyz terminale znajdujace sie na skraju najbardziej obciazaja stacje. Widocznie jestes na skraju, powinna pomoc antena.
marens pisze:NodeB (stacja bazowa) jest tak skonfigurowany, ze w momencie zwiekszenia obciazenia sieci zmienía kat ustawienia anten. Wplywa to na kat wiazki zmniejszajac jednoczesnie srednice, i obszar ktora 'obsluguje'. Jest to normalne zjawisko gdyz terminale znajdujace sie na skraju najbardziej obciazaja stacje. Widocznie jestes na skraju, powinna pomoc antena.
Tak znajduję się na skraju zasięgu. A ta antena która ma pomóc to zwykła dokólna czy jakiś magiczny wynalazek który mam kierować w odpowiedni nadajnik ?