Dlink dir-300 znacznie wolniejszy internet po Wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Nero12
Początkujący użytkownik forum

Dlink dir-300 znacznie wolniejszy internet po Wifi

Post autor: Nero12 »

Witam, to mój pierwszy post na forum bez-kabli.pl ;)

Temat pewnie już się pojawił, przejrzałem kupę internetu i nadal nie daję rady. Jestem początkujący w sieciach...

Internet z kablówki 2mb, do PC po kablu do laptopa po wifi. Do peceta necik śmiga aż miło, niestety do laptopa sygnał jest znacznie wolniejszy (1.5-4 razy). Działa tak nawet gdy laptop znajduje się 10cm od routera, dodatkowo sygnał jest rwany (samo połączenie ciągle jest jako znakomite ale przy ściąganiu czy stronach można czasami zobaczyć spowolenianie chwilowe). Szum w mieszkaniu do max -50db, przy routerze -15db maxymalnie.
Ping do routera z peceta od 2ms do ponizej 1ms. Z laptopa od 1 do 4ms.
Gdy notebooka podpinam po kablu do routera śmiga super. Firmware na routerze to 1.04 (jakoś z sierpnia jest napisane).

Przy probie ogladania filmow np. w HD czy HighQuality na youtube to sie wieszaja w pewnym momencie bez mozliwosci dalszego wczytania. Kiedys mialem podobne problemy z radiowka od prowidera sieci, problemy zniknely dopiero po modernizacji sieci.

Proszę o rady, restartowałem router. Z góry dzięki, na pewno nie jeden taki problem byl juz a bardzo słabo znam się na sieciach więc zdaję się na rady lepszych.
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Dlink dir-300 znacznie wolniejszy internet po Wifi

Post autor: krystianb »

Przeskanuj sieć, być może gdzieś blisko działa sieć na tym samym kanale. Jeśli tak najlepiej by było jak byś wybrał kanał o 4 oddalony z obu stron od zajętych (wiem w mieście to raczej mało możliwe)

[ Dodano: 2009-05-23, 23:28 ]
Nero12 pisze:Szum w mieszkaniu do max -50db, przy routerze -15db maxymalnie.
To chyba raczej sygnał. Z net stumbera korzystasz? Z resztą rzadko która karta wifi potrafi pokazać poziom szumu.

Aha jeszcze może być taka opcja że ktoś obok korzysta z innego urządzenia na 2.4 GHz (typu video sender) wtedy to żadne kombinacje nie pomogą, jeśli zachodzi na pasmo wifi.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Nero12

z szumem tak. pomylka ;)

jak sprawdzic jakas inna metoda niz pytac czy jest takie urzadzenie w okolicy ? W 10 pietrowym wiezowcu moze byc ciezko.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Najpierw spróbuj wybrać najbardziej optymaly kanał. A co do innych śmieci najlepsza jest do tego karta pokazująca szum ewentualnie stosunek sygnału do szumu. Już pisałem net stumber ładnie pokazuje wszystko co karta potrafi przekazać na temat eteru.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Mam ten sam problem. Niestety na Vista i XP. Reinstalacja Visty nie pomogła. Ta sama historia na dwóch różnych kompach, dwóch systemach. Również zamiana routera nic nie daje. Prędkości download 30 razy mniejsze niż po rj. Na trzecim kompie z Ubu jest ok do ok. 20Mbps.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

O tym zapomniałem.
bob pisze:Reinstalacja Visty nie pomogła.
Coś mi się tu wydaje sp3 podejrzane, nie mam tego ani innych aktualizacji ze względu na oszczędności transferu, a ostatnio na uczelnianym wifi Windows 7 RC leciał z microsoftu 1.4 do 1.8 MB/s system ma jakieś 2 moze nawet 3 miesiące(wysypał sie od trefnego softu który sam osobiście zainstalowałęm) Aha wifi było zabezpieczone WPA2... Na wepie w innej sieci wyciągał na speedteście 25Mb/s podejrzewam że sam jeden na AP byłem. Karta Intel 2200b/g
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

krystianb pisze:Coś mi się tu wydaje sp3 podejrzane
Ja mam i problemów brak. Osobiście szedłbym w kierunku sterowników raczej.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Jo_gurt pisze:Osobiście szedłbym w kierunku sterowników raczej.
W moim przypadku i te z recovery i te najnowsze ze strony Toshiby nic nie dają. :/
Nero12

jakies nowe pomysly ? zainstalowalem SP3, kanal mam wolny i oddalony o 3-4 od nastepnego. Sterowniki do karty wifi w laptoipe sa swieze. Co dalej probowac ?
makak

Post autor: makak »

rowniez mam taki problem z d-link di524... siec jest internet niby jest, ale laczy tylko czasem, polaczenie z internetem czesto sie zrywa... na lanie wszystko ok... albo cos zle ustawilem, albo nie mam pojecia... na kablu wszystko jest ok i internet smiga na laptopie... za wszelkie wskazowki rowniez bede wdzieczny... przejrzalem forum i poradniki, ale nic nie znalazlem procz tego posta, lub bylo to dla mnie zbyt skomplikowane i nie zrozumialem ze to dla mnie, bo jesli chodzi o sieci to jestem zielony

[ Dodano: 2009-05-24, 15:53 ]
sorry, ze pisze post pod postem, ale nie widze opcji edytuj... aktualizowalem laptopa (sterowniki karty i windowsa), zapomnialem tez napisac, ze w miejscu pracy wifi na laptopie dziala jak powinno... wiec przypuszczam, ze cos zle ustawilem... nie wie ktos, czy w dostepie administratora (nie wiem jak to sie nazywa profesjonalnie - dostep przez IE lub inna przegladarke) mam miec taki sam mac adress do lan, wan i wireless... tak pomyslalem, ze tu moge miec problem... a jesli tak, to nie wie ktos jak to ustawic, aby bylo ok...

=2=
wiec... teraz moze dodam cos od siebie, jak wiem wiecej... mozliwe, ze siec masz dobrze ustawiona, tylko jest problem z podzialem lacza tak jak u mnie... momentami bywa, ze internet mam na obu kompach w normalnych predkosciach... ale nie wiem o co chodzi... musze sie skontaktowac z dostawca internetu i moze podam wiecej detali

=3=
kolejny post pod postem, ale moze to komus pomoze lub ktos mi wyjasni dlaczego tak jest... internet dziala na laptopie na pelnych predkosciach gdy: laptopa przelaczam w stan hibernacji, wylaczam "polaczenie sieciowe" na komputerze stacjonarnym, zalaczam laptopa (internet dziala juz na normalnych predkosciach), wlaczam "polaczenie sieciowe" na stacjonarnym kompie i wszystko gra i buczy :) wiem, ze lepiej byloby bez tego wszystkiego, ale w chwili obecnej ciesze sie, ze mam internet :)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-05-30, 11:28 ]
Sklejenie 3 postów.
Ostatnio zmieniony 2009-05-30, 10:27 przez makak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

makak, czyli wychodzi na to, że PCet przeszkadza?
makak

Post autor: makak »

Właściwie mnie nie. Jak nie zmieniam sieci WIFI, to nie muszę tego rytuału powtarzać. Co prawda laptop podróżuje codziennie do pracy i tam też korzystam z WIFI, ale dramatu nie ma. Zajmuje to może 5 minut, a dla mnie najważniejsze, że na laptopie działa internet, a dostawcy nie musiałem powiadamiać. Nie zmienia to faktu, że jest to dla mnie niezrozumiałe. Może to ma coś wspólnego z Vistą na laptopie, czy też z adresem MAC, nie wiem, dla mnie grunt, że działa.
Awatar użytkownika
Konr@do
Użytkownik forum

Post autor: Konr@do »

Z adresem MAC raczej nie ;) . Jeśli masz taką możliwość spróbuj zmienić windowsa na XP i sprawdź jak będzie działało.
ODPOWIEDZ