Jaką antene wybrać kierunkową czy panelową

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
damian755
Użytkownik forum

Jaką antene wybrać kierunkową czy panelową

Post autor: damian755 »

Sytuacja wygłada tak mam modem e160 do nadajnika około 5km, między mną a nim niema lasu tylko jest jeden problem moja miejscowość znajduje się w dolinie, łapie mi gprs i edge bo taka jest tylko możliwość zasięg okoł 2 kresek, do wydania na antene mam około 150zł co wybrać kierunkową czy panelow. Wokól mnie jest tylko jeden nadajnik
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Jaką antene wybrać kierunkową czy panelową

Post autor: YaHooo »

damian755 pisze:między mną a nim niema lasu tylko jest jeden problem moja miejscowość znajduje się w dolinie
A widzisz anteny nodeB, czy coś Ci je zasłania? A co się dzieje jak w oprogramowaniu do łączenia się z internetem wymusisz łączenie się tylko po 3g. Znajduje jakiś szczątkowy zasięg?
damian755 pisze:do wydania na antene mam około 150zł co wybrać kierunkową czy panelow.
Tak dla ścisłości to antena panelowa jest anteną kierunkową.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
damian755
Użytkownik forum

Post autor: damian755 »

nie widze nadajnika. oprócz edge nic nie łapie
Ostatnio zmieniony 2009-05-22, 15:13 przez damian755, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

No to w takim razie może być ciężko :( Ale można próbować. Masz możliwość pochodzić z komputerem/telefonem po okolicy i zobaczyć jak daleko od Ciebie kończy się zasięg 3g?

Ale jak chcesz spróbować to kup dobrą antenę panelową na UMTS. Osobiście polecam coś takiego http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9 W razie jakby nie działało to w przeciągu 10 dni możesz zwrócić antenę. Jednak ostateczna decyzja należy do Ciebie.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze:Masz możliwość pochodzić z komputerem/telefonem po okolicy i zobaczyć jak daleko od Ciebie kończy się zasięg 3g?
Ja proponuje, żeby autor wątku najpier zajrzał na http://mapa.btsearch.pl/ i sprawdził czy w promeniu jakich 10 no góra 15KM jest jaki kolwiek nodeB. Bo jak nie ma to nie ma co beacon'a w polu szukać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Jeśli to Chmielnik na Podkarpaciu to szanse są. :)
zimplusowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: zimplusowany »

Kupiłem antenę, którą polecał YaHooo. Posiadam modem Huawei e156g. Próbowałem łapać zasięg 3g (ok. 8 km), ale bez rezultatu. Programik TopNet info cały czas wykrywa BTSa z którym łączyłem się do tej pory (GSM 900 ze słabym EDGE). Nic nie dawała zmiana położenia anteny, celowanie w różne lokalizacje. Nie mam już pomysłu, co jeszcze można zrobić.
To jest mapka mojej lokalizacji (na niebiesko) z zasięgiem 3g. Najbliższe miasto: Mińsk Mazowiecki
http://wstaw.org/images/free/2009/06/03 ... 8ddaa.jpeg
Czy macie jakieś propozycje? Jak spróbować ściągnąć innego BTSa z lepszą technologią?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

zimplusowany, a może masz włączone wymuszanie 2g? Spróbuj przestawić w opcjach TopNetInfo na łączenie się po 3g i wtedy zobacz jak będzie.
ODPOWIEDZ