Z doświadzenia mogę Ci powiedzieć żebyś wgrał mobile partner lub mobile conect i "simlok" prawdopodobnie ustąpi. Miałem dwa e220 z vodafone i się sprawdziło. Bo vodafone nie blokuje modemów simlokiem tylko zainstalowany na modemie dashboard blokuje inne karty sim.mateuszsta20 pisze:Ja posiadam modem w sieci Vodafone NL (holenderskiej) ale nie moge <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> ciagu tych liczb, robie wszystko zgodnie z instrukcja i lipa ... Help:
Usuwanie blokady simlock z modemu Huawei E220
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Re: Usuwanie blokady simlock z modemu Huawei E220
- Blido
- Guru bezprzewodowy
To równie dobrze można zrobić połączenie dial-up albo po prostu zainstalować sobie inny dialer, zamiast od razu zmieniać dashboard.corleone878787 pisze:vodafone nie blokuje modemów simlokiem tylko zainstalowany na modemie dashboard blokuje inne karty sim.
-
- Początkujący użytkownik forum
Tak wlasnie zrobilem, ale to nic nie dalo, znalazlem kilka ciagow po 8 liczb, ale nic nie dziala...corleone878787 pisze:Z doświadzenia mogę Ci powiedzieć żebyś wgrał mobile partner lub mobile conect i "simlok" prawdopodobnie ustąpi. Miałem dwa e220 z vodafone i się sprawdziło. Bo vodafone nie blokuje modemów simlokiem tylko zainstalowany na modemie dashboard blokuje inne karty sim.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-05-21, 17:56 ]
Wycięcie zbędnego autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-05-21, 16:55 przez mateuszsta20, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
mateuszsta20, spróbuj wgrać najpierw to firmware
http://www.emome.net/files/mobileintern ... 0.B268.exe
i dopiero później według instrukcji z 1 strony tego tematu.
-
corleone878787 pisze:mateuszsta20, spróbuj wgrać najpierw to firmware
robiłem tak, ale to i tak nic nie daje. Dalej to samo...
Jakieś inne sugestie ?
Ostatnio zmieniony 2009-05-22, 19:01 przez mateuszsta20, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ### BAN ###
Blido, dzięki za poradnik zdjąłem koledze simlocka wszystko ładnie działa
Wielkie THX

Wielkie THX

-
- Użytkownik forum
jakc jest z tym lokiem w 160?? w lodzi w jednym komisie zdjeli mi za 30 zeta ,czyli jest jakis sposob,bo kody sa drozsze.
Ostatnio zmieniony 2009-05-31, 10:42 przez sewer29, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Są boxy, ale sam box kosztuje swoje i opłaca się tylko go kupić jeśli będziesz świadczył usługi.sewer29 pisze:czyli jest jakis sposob
-
- Stały użytkownik forum
Tak tanio się zrobiło, bo coraz większa konkurencja.
Np. mózgi z polskiego martechu mają sposób na zablokowany licznik simlocka (a ja sprzedałem e169 za śmieszną kasę z zablokowanym licznikiem.)
http://i40.tinypic.com/s4oufd.jpg
wsio via boxy i inne pierdółki, przez co zakup przez kowalskiego jest nieopłacalny...
Na allegro też już są oferty :
Np. mózgi z polskiego martechu mają sposób na zablokowany licznik simlocka (a ja sprzedałem e169 za śmieszną kasę z zablokowanym licznikiem.)
http://i40.tinypic.com/s4oufd.jpg
wsio via boxy i inne pierdółki, przez co zakup przez kowalskiego jest nieopłacalny...
Na allegro też już są oferty :
oczywiście pierwsza część dot. sprawdzenia jest bzdurą, bo wystarczy klient np. dcunlockera
W przypadku zablokowanego licznika (10 prób) nie będzie możliwości wpisania kodu ! Klient odpowiada za to i musi posiadać taką wiedze, w chwili obecnej nie ma darmowej/domowej możliwości sprawdzenia czy jest licznik zablokowany. W przypadku gdy okaże się zablokowany, trzeba będzie przysłać do nas modem, który odblokujemy DARMOWO, a klient opłaci jedynie za przesyłke.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nawet komenda AT powinna dać radę 

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jeśli przejrzeć posty na GSMhosting, to okazuje się, że w modemach Huawei jest jeszcze jedna komenda usuwająca simlock - AT^CARDUNLOCK, po której podaje się 32-znakowy kod szesnastkowy (najprawdopodobniej jest on do znalezienia w EFSie, ale można też policzyć go po IMEI). Komenda ta, w przeciwieństwie do AT^CARDLOCK=8-cyfrowy kod odblokowujący nie powoduje pomniejszenia licznika wpisywanych kodów w przypadku źle podanego kodu - podejrzewam, że dzięki niej właśnie można zdjąć simlocka nawet przy zablokowanym liczniku.tomian pisze: mają sposób na zablokowany licznik simlocka (a ja sprzedałem e169 za śmieszną kasę z zablokowanym licznikiem.)
-
Problem z wygenerowaniem EFS.bin
Od wczoraj (4.VI.09 ok 21:30) do chwili obecnej (5.VI.09 ok 04:20) zmagam się z modemem Huawei E220 (sieć 3 UK). Operacja która powinna zająć co najwyżej kilka minut przeciąga się kolejną godzinę z takim o to efektem:
[center]
[/center]
Generowany plik po ok 3h ma całe 4 KB (tak: 4 000 bajtów).
Sprzęt na którym jest wykonywana operacja:
Core2Duo T7200 (2x2.0 GHz);
1 GB ram;
WinXpHe Sp3;
Średnio przy 45 procesach & max 10% użyciu procka & max 700/2400 MB pliku stronicowania;
Komp. przez ten czas jest normalnie używany i jest podłączony do sieci via wifi.
Czy jest jakaś inna aplikacja dzięki której można uzyskać plik EFS.bin?
[ Dodano: 2009-06-05, 09:53 ]
(5.VI.09 ok 09:30)
Udało się. Prawdopodobna przyczyna to fakt, że
--> w Qmat -> Hardware forencies -> Use COM/USB Port (QC COM Diag Window) Serial Com Port: wskazywał urządzenie na COMie 12, gdy w menedżerze urządzeń był na innym. W tym ostatnim zmieniłem na 12.;
--> parametr Select Baud Rate: zmieniłem z 115200 na 460800 (taki jaki był ustawiony w menedż. urz. we właściwościach modemu);
Nie wiem, która zmiana zaważyła, ale prawdopodobnie te spostrzeżenia komuś oszczędzą noc.
[center]
Generowany plik po ok 3h ma całe 4 KB (tak: 4 000 bajtów).
Sprzęt na którym jest wykonywana operacja:
Core2Duo T7200 (2x2.0 GHz);
1 GB ram;
WinXpHe Sp3;
Średnio przy 45 procesach & max 10% użyciu procka & max 700/2400 MB pliku stronicowania;
Komp. przez ten czas jest normalnie używany i jest podłączony do sieci via wifi.
Czy jest jakaś inna aplikacja dzięki której można uzyskać plik EFS.bin?
Czy posiadając: IMEI, FirmWare Ver., HardWare Ver., ModelID, SN modemu oraz operatora na którego był dedykowany. Istnieje możliwość ściągnięcia SimLock'a?YaHooo pisze:Tak dla ścisłości to w E220 ten kod jest generowany na podstawie IMEI, lecz w NV jest zapisany otwartym tekstem. Taki bug/niedopatrzenie ze strony projektantów. W nowszych modemach też pewnie się gdzieś znajduje, lecz jest zaszyfrowany i temu sposób z E220 nie działa.
[ Dodano: 2009-06-05, 09:53 ]
(5.VI.09 ok 09:30)
Udało się. Prawdopodobna przyczyna to fakt, że
--> w Qmat -> Hardware forencies -> Use COM/USB Port (QC COM Diag Window) Serial Com Port: wskazywał urządzenie na COMie 12, gdy w menedżerze urządzeń był na innym. W tym ostatnim zmieniłem na 12.;
--> parametr Select Baud Rate: zmieniłem z 115200 na 460800 (taki jaki był ustawiony w menedż. urz. we właściwościach modemu);
Nie wiem, która zmiana zaważyła, ale prawdopodobnie te spostrzeżenia komuś oszczędzą noc.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Generalnie rzecz biorąc można to zrobić. Tylko trzeba by znaleźć w jakiś sposób algorytm na podstawie którego jest obliczany kod odblokowujący z tych danych. Lecz niestety nikt go nie chce udostępnić.goffer_pl pisze:Czy posiadając: IMEI, FirmWare Ver., HardWare Ver., ModelID, SN modemu oraz operatora na którego był dedykowany. Istnieje możliwość ściągnięcia SimLock'a?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
a jak sie ma sprawa z unlockiem e156g w sieci three UK?
-
- Stały użytkownik forum
Tak samo jak z resztą. Nie ma za friko sposobu.
Jak chcesz bez wychodzenia z domu, to najtaniej ma kalkulacje po imei user VIK z gsmhosting (10euro).
Taniej można poszukać w serwisach gsm, które mają boxy i soft np. w.w martecha (oni sprzedają rozwiązania bez kredytów/logów, kupujesz sprzęt i tyle ) to sklep ustala cenę, tak aby po czasie zwrócił mu się zakup boxa/aplikacji oraz był z tego jakiś zarobek. Stąd na allegro ofery po 30-35zł, no ale trza dostarczyć modemik osobiście.
Jak chcesz bez wychodzenia z domu, to najtaniej ma kalkulacje po imei user VIK z gsmhosting (10euro).
Taniej można poszukać w serwisach gsm, które mają boxy i soft np. w.w martecha (oni sprzedają rozwiązania bez kredytów/logów, kupujesz sprzęt i tyle ) to sklep ustala cenę, tak aby po czasie zwrócił mu się zakup boxa/aplikacji oraz był z tego jakiś zarobek. Stąd na allegro ofery po 30-35zł, no ale trza dostarczyć modemik osobiście.
-
Witam
Chcę się upewnić ... jak usunę ta blokade to nie bede mial limitu transferu danych ? Czyli bede mogl sciagac ile mi sie podoba a era nie bedzie tego widziec
Prosze o odpowiedz, pozdrawiam
Chcę się upewnić ... jak usunę ta blokade to nie bede mial limitu transferu danych ? Czyli bede mogl sciagac ile mi sie podoba a era nie bedzie tego widziec

Prosze o odpowiedz, pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 2009-06-11, 09:19 przez cuszi, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Gdzieś to wyczytał?cuszi pisze:Chcę się upewnić ... jak usunę ta blokade to nie bede mial limitu transweru danych ?
Nie będziesz mógł.cuszi pisze:Czyli bede mogl sciagac ile mi sie podoba a era nie bedzie tego widziec
-
A jest jakis sposob na to zeby era nie widziala mojego przesylu danych ? da sie to jakos zablokowac ?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
W dużym uproszczeniu: Przecież to oni Ci te dane przesyłają, jak mogą nie wiedzieć ile transferu zużyłeś? Jakie będzie twoje następne pytanie? Jak zatankować na stacji tak żeby sprzedawca nie wiedział ile benzyny nalałeś? Czy może jak kupić 3 kilo truskawek, aby pani z warzywniaka nie wiedziała ile Ci naprawdę nasypała i policzyła mniej? Bez obrazy, ale to pytanie było co najmniej śmieszne. A na poważnie - transfer jest zliczany na serwerach operatora i co byś nie robił z modemem, nic to nie da. Pomyśl - przecież w innym wypadku gdybyś zużył limit i przełożył kartę do innego modemu, nie miałbyś ograniczeniacuszi pisze:A jest jakis sposob na to zeby era nie widziala mojego przesylu danych ?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Blido, ładne przykłady.Blido pisze:Jakie będzie twoje następne pytanie? Jak zatankować na stacji tak żeby sprzedawca nie wiedział ile benzyny nalałeś? Czy może jak kupić 3 kilo truskawek, aby pani z warzywniaka nie wiedziała ile Ci naprawdę nasypała i policzyła mniej?

cuszi, musisz sobie to przyswoić.Blido pisze:Przecież to oni Ci te dane przesyłają

-
- ### BAN ###
Dla pocieszenia dodam że era trochę się spóźnia z przycinaniem transferu ( kilka godzin) 

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
cuszi nie da się ominąć limitu. Wałkowane to było juz milion razy. Limit naliczany jest po stronie opa więc albo włamiesz sie do systemu albo liczysz na bug.
-
- Stały użytkownik forum
Pod hasłem huawei simlock na alledrogo jest oferta unlocka większości huawejów za dobrą cenę
Kod otrzymałem w ciągu sekundy od podania imei
Kod wpisałem w to: http://www.o2.ie/broadband-unlock
bo mi się nie chciało żonglować kartami.
Wynik: http://i43.tinypic.com/x38yus.jpg
Więc polecam, jak szukacie tanio, szybko i skutecznie.
Kod otrzymałem w ciągu sekundy od podania imei
Kod wpisałem w to: http://www.o2.ie/broadband-unlock
bo mi się nie chciało żonglować kartami.
Wynik: http://i43.tinypic.com/x38yus.jpg
Więc polecam, jak szukacie tanio, szybko i skutecznie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
tomian, ile zapłaciłeś?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak tak to dobra oferta. 

-
- Stały użytkownik forum
Ta, toto za piątaka.
Dcunlocker status:
SIM Lock status : unlocked

Dcunlocker status:
SIM Lock status : unlocked

- krix
- Stały użytkownik forum
Ja tam po sępiłem trochę na GSM Forum i za free kod do odblokowania E168 dostałem. Swoją drogą ciekawę skąd oni te kody biorą 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
krix, to jest wyliczane jakoś z IMEI.
Jakby mieć trochę IMEI z kodami z różnych modemów to można by było jakoś rozpracować mechanizm.
Jakby mieć trochę IMEI z kodami z różnych modemów to można by było jakoś rozpracować mechanizm.
- przemekwas1
- Stały użytkownik forum
Kody do odblokowania są generowane z IMEI.Wydaje mi się ,ze jest do tego jakiś kalkulator ale mogę się mylić?