UWAGA - PLUS ZMIENIA REGULAMIN

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: UWAGA - PLUS ZMIENIA REGULAMIN

Post autor: ja.michal »

gajorek1977, to Cię baba wrobiła. Bo data stempla jest ważna tylko w sprawach procesowych i urzędowych. Jeśli jest umowa cywilnoprawna obowiązuje moment faktycznego dostarczenia stronie (czyli data na kartce potwierdzenia odbioru, która powinna być do koperty dołączona).
Babka w salonie powinna chcieć tylko dowód osobisty od Ciebie i numer telefonu. Drukuje papierek z danymi i w przyczynie zerwania daje się brak akceptacji RŚUT. Tylko tyle.
gajorek1977
Stały użytkownik forum

Post autor: gajorek1977 »

To pewnie taki przykaz mieli i baba dostanie premię za moją krzywdę :zly: a niech to... już czułem tą radochę korzystania z orange freedom pro... a tak jeszcze 10 miesięcy cyrografu. Może po drodze wimax postawią albo pociągną adsl (broń Boże mobilnych wynalazków szczególnie z plusa)
już nie pełzający iPlus... niech żyje OFP
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

gajorek1977 pisze:To pewnie taki przykaz mieli i baba dostanie premię za moją krzywdę
No podobno Plus zrobił premie dla sprzedawców, którzy jak najmniej wypowiedzeń przyjmą.
Zawsze jednak można się bronić i walczyć o swoje.
jackmarc32
Stały użytkownik forum

Post autor: jackmarc32 »

Faktycznie liczy się data dostarczenia wypowiedzenia. Ja swoje wypowiedzenia wysłałem poleconym priorytetem dwa tygodnie przed upływem terminu. Przy poleconym można ustalić dokładną datę dostarczenia. W razie potrzeby można złożyć reklamację na poczcie i wtedy się dowiemy kiedy przesyłka została dostarczona. Można wysłać dodatkowo wypowiedzenie faksem, chociaż skuteczność prawna jest dyskusyjna, jednakże zawsze można się tym bronić i zawsze wszystko zależy od sądu. Można też wysłać skan wypowiedzenia emailem (skuteczność prawna jest podobna jak faksu) na adres email BOK, ale uwaga email BOK-u nie przyjmuje dużych załączników. Tydzień temu wysłałem wypowiedzenia poleconym priorytetem, faksem i emailem. Dzisiaj zadzwoniłem do BOK i potwierdzono mi wpłynięcie wypowiedzeń oraz jednego przeniesienia numeru. 20 lipca mają mi wyłączyć wszystkie numery w Plusie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

jackmarc32 pisze:Przy poleconym można ustalić dokładną datę dostarczenia.
Do tego używa się zawsze, żółtej kartki (potwierdzanie odbioru). Zawsze jak się wysyła jakieś pisma urzędowe czy to nawet inne sprawy należy wysyłać z potwierdzeniem odbioru. 2zł chyba a ile mniej kłopotów.
jackmarc32 pisze:Można też wysłać skan wypowiedzenia emailem (skuteczność prawna jest podobna jak faksu)
Jak byś spełnił wymogi typu podpis elektroniczny etc. to jest wszystko ok.

Ogólnie można wypowiadać pismo u operatora zgodnie z jego regulaminem dotychczasowym, na którym jeszcze działamy.
jackmarc32
Stały użytkownik forum

Post autor: jackmarc32 »

Oczywiście, że z żółtą kartką jest lepiej, ale ja pisałem o sytuacji kiedy ktoś wysłał poleconym bez żółtej kartki. :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

jackmarc32 pisze:ja pisałem o sytuacji kiedy ktoś wysłał poleconym bez żółtej kartki. :)
No to tak. ;) Ale to utrudnianie sobie życia. ;)
maXiking
Początkujący użytkownik forum

Post autor: maXiking »

Ale mam pecha!! dlaczego ??
Rachunkami zajmują się rodzice i gdy przyszła informacja o możliwości zerwania to nic mi o tym nie powiedzieli a ja się dzisiaj dowiedziałem. :cry: a tak bardzo chce zerwać umowę z iplusem że szok!!
A nie wiecie czy mogę jeszcze jakoś zerwać tą umowę jak dzisiaj mija 9 dzień od zapłaty ostatniego rachunku( bez płacenia kary). W telewizji leci reklama od play że jeżeli operator zmieni umowę to można ją zerwać bez żadnych konsekwencji więc można by się na coś takiego powołać?? Jest to napisane gdzieś w jakichś prawach konsumenta czy coś??

Nie pisz bluzg na forum.
Ostatnio zmieniony 2009-06-06, 13:54 przez maXiking, łącznie zmieniany 1 raz.
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Z czego co już było pisane przez
Alcek napisał/a:

Kod: Zaznacz cały

Plus od 30 czerwca zmienia regulamin. Według tego, co pisza na Telepolis, by zerwać umowę należy w ciągu 7 dni od daty płatności rachunku, z którym został przesłany regulamin wypowiedzieć umowę, uzasadniając to brakiem akceptacji zmian w regulaminie.
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

maXiking pisze:A nie wiecie czy mogę jeszcze jakoś zerwać tą umowę jak dzisiaj mija 9 dzień od zapłaty ostatniego rachunku
Zapłaty czy dnia płatności? Na fakturze masz, że płatne do. Masz od tej daty liczone dnia następnego 7 dni na wypowiedzenie.
Tu jest ważny termin płatności a nie faktycznej zapłaty.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

No i stało się.
W Dzienniku Ustaw Nr 85, poz. 716 została opublikowana ustawa z dnia 24 kwietnia 2009 r. o zmianie ustawy Prawo telekomunikacyjne oraz niektórych innych ustaw.
Ciekawe emocje wnosi ta nowelizacja.
Warto przypomnieć, że zapis o bezpłatnym przeniesieniu numeru wywołał wiele emocji. Eksperci przewidują, że niewykluczone jest, iż operatorzy zaskarżą nowe prawo telekomunikacyjne do Europejskego Trybunału Sprawiedliwości.
Kolejna prokonsumencka zmiana określa, że w przypadku jednostronnego rozwiązania umowy przez abonenta lub przez dostawcę usług z winy abonenta przed upływem terminu ustalonego w umowie, abonent powinien zwrócić równowartość przyznanej ulgi na dzień rozwiązania umowy, a nie jak dotychczas na dzień jej podpisania.
Czy to oznacza, że teraz nie będzie się płaciło całości kary, za wcześniejsze zerwanie umowy?
Nawet jest coś o inwigilacji.
Nowy art. 180a stanowi pierwszą część implementacji do krajowego porządku prawnego dyrektywy UE w sprawie retencji danych telekomunikacyjnych. W artykule tym wskazano, że retencja danych będzie służyła szczególnie wykrywaniu przestępstw skierowanych przeciwko obronności, bezpieczeństwu państwa, bezpieczeństwu i porządkowi publicznemu oraz przestępstw skarbowych. Operator publicznej sieci telekomunikacyjnej oraz dostawca publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych będą mieć obowiązek zatrzymywania i przechowywania danych przez 24 miesiące.
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Jojo pisze:Operator publicznej sieci telekomunikacyjnej oraz dostawca publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych będą mieć obowiązek zatrzymywania i przechowywania danych przez 24 miesiące.
To przy naszych "czystych" wysoko postawionych urzędnikach oznacza tylko jedno... ;)
Jojo pisze:Kolejna prokonsumencka zmiana określa, że w przypadku jednostronnego rozwiązania umowy przez abonenta lub przez dostawcę usług z winy abonenta przed upływem terminu ustalonego w umowie, abonent powinien zwrócić równowartość przyznanej ulgi na dzień rozwiązania umowy, a nie jak dotychczas na dzień jej podpisania.
Ciekawe co z tymi co im zabrano pieniądze? Prawo może nie działa wstecz ale jeśli było sprzeczne z konstytucją jak vat na samochody to może być ciekawie. ;)
maXiking

ja.michal pisze:Zapłaty czy dnia płatności? Na fakturze masz, że płatne do. Masz od tej daty liczone dnia następnego 7 dni na wypowiedzenie.
Tu jest ważny termin płatności a nie faktycznej zapłaty.
Zapłacone było 28 maja a musiałem zapłacić do 1 czerwca czyli liczone jest od 1 czerwca( razem z 1 czy po 1)??
a te 7 dni to dni chyba robocze??

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-06-06, 20:46 ]
Wycięcie autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-06-06, 19:46 przez maXiking, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

maXiking, kalendarzowe a zapłacić mogłeś dzisiaj ale w poniedziałek też zdążysz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

maXiking pisze:Zapłacone było 28 maja a musiałem zapłacić do 1 czerwca czyli liczone jest od 1 czerwca( razem z 1 czy po 1)??
a te 7 dni to dni chyba robocze??
Załóżmy:
Termin wymaganej płatności 1 czerwca. Masz 7 dni od terminu wymaganej płatności. 7 dni liczy się od dnia następnego czyli od 00.01 2 czerwca. Czyli do 9 czerwca operator musi dostać pismo, a Ty musisz mieć potwierdzenie na tą datę z podpisem i pieczątką operatora.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Czyli do 9 czerwca operator musi dostać pismo
A nie ósmego?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Liczysz zawsze od pełnego dnia.
Bo zawsze może być wpłata do 23.59.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Czyli cały 2,3,4,5,6,7,8 a 9 to już ósmy dzień. Nie tak? :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tak. Do 9 do 23.59.59 musi pismo wpłynąć.
Tutaj masz co i jak z terminem w umowach cywilnoprawnych.
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Jak-pop ... 42364.html
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Tutaj masz co i jak z terminem w umowach cywilnoprawnych.
Dobra poczytam. ;)
Wiele osób często ma problemy z prawidłowym liczeniem terminów spełnienia świadczenia (w szczególności terminów zapłaty), wypowiedzenia umowy czy odstąpienia od niej. Tymczasem nawet z pozoru nieznacząca pomyłka o jeden dzień może mieć poważne dla nas konsekwencje.
No to coś dla mnie... :rotfl:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

bob, Ty jako przedsiębiorca to raczej powinieneś mieć to w jednym palcu. ;)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:bob, Ty jako przedsiębiorca to raczej powinieneś mieć to w jednym palcu. ;)
No i mam. ;)
maXiking tak jak napisałem na początku w poniedziałek 8.06.2009 masz to załatwić najpóźniej. :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

bob pisze:maXiking tak jak napisałem na początku w poniedziałek 8.06.2009 masz to załatwić najpóźniej.
I nie dać się zbyć gościowi w salonie. :cwaniak:
A jak powie, że system nie działa to mieć już pismo przygotowane w 2 egzemplarzach. Jedno im dać a na drugim pieczątke i podpis sprzedawcy z datą (nawet z godziną) przyjęcia.
maXiking

Dzięki dzięki dzięki!! Na taką odpowiedź liczyłem :D
Mam jeszcze szanse i nie moge jej zmarnować, bo iplus to czyste zło.
Ostatnio zmieniony 2009-06-07, 20:39 przez maXiking, łącznie zmieniany 1 raz.
Shinnok

Post autor: Shinnok »

A jak mam na siebie 4 numery w plusie i z jednego chciałbym zrezygnować (bo nie jest dla mnie korzystny) to czy mogę tak zrobić czy od razu trzeba rezygnować ze wszystkich? Bo chce jutro iść do plusa bo 1.06.09 upłynął mi termin płatności i ostatni dzwonek.
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

To dotyczy wszystkich umów na twoją osobę w plusie nie zależy cz masz 5 telefonów i 2 Iplusy rezygnujesz z wszystkiego albo z niczego .
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

szmitz pisze:rezygnujesz z wszystkiego albo z niczego
Bez sensu mogli zrobić że można z jednej rzeczy zerwać umowę a nie z wszystkiego :dobani:
Z drugiej strony jak na to patrzeć na jeden telefon regulamin Ci pasuje a na drugi nie :rotfl:
Ostatnio zmieniony 2009-06-07, 17:03 przez przemox.1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

przemox.1 pisze:Bez sensu mogli zrobić że można z jednej rzeczy zerwać umowę a nie z wszystkiego :dobani:
Byłoby to nielogiczne. "Nie zgadzam się z tym co napisaliście, ale tylko przez 1/5 doby".
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Ja byłem w salonie i dzwoniłem w mojej sprawie co wcześniej pisałem że regulaminu nie dostałem i powiedzieli że w czerwcu będzie a jak nie będzie to dzwonie do BOKu i idę do Rzecznika Praw Konsumentów by zrobić z nimi porządek . Kolega jak rezygnował z Iplusa to kartę sim chcieli zobaczyć czy nie zgubił ( :rotfl: ) już nie maja co wymyślać wziął kartę sim to rachunki chcieli zobaczyć za 5 miechów czy popłacił . Za 3 razem zrezygnował bo nawet modem zabrał .
Ostatnio zmieniony 2009-06-07, 19:45 przez szmitz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

Shinnok, mozna wybiorczo rezygnowac...

http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=33173
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
ODPOWIEDZ