UWAGA - PLUS ZMIENIA REGULAMIN
Moderator: Moderatorzy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: UWAGA - PLUS ZMIENIA REGULAMIN
gajorek1977, to Cię baba wrobiła. Bo data stempla jest ważna tylko w sprawach procesowych i urzędowych. Jeśli jest umowa cywilnoprawna obowiązuje moment faktycznego dostarczenia stronie (czyli data na kartce potwierdzenia odbioru, która powinna być do koperty dołączona).
Babka w salonie powinna chcieć tylko dowód osobisty od Ciebie i numer telefonu. Drukuje papierek z danymi i w przyczynie zerwania daje się brak akceptacji RŚUT. Tylko tyle.
Babka w salonie powinna chcieć tylko dowód osobisty od Ciebie i numer telefonu. Drukuje papierek z danymi i w przyczynie zerwania daje się brak akceptacji RŚUT. Tylko tyle.
-
- Stały użytkownik forum
To pewnie taki przykaz mieli i baba dostanie premię za moją krzywdę
a niech to... już czułem tą radochę korzystania z orange freedom pro... a tak jeszcze 10 miesięcy cyrografu. Może po drodze wimax postawią albo pociągną adsl (broń Boże mobilnych wynalazków szczególnie z plusa)

już nie pełzający iPlus... niech żyje OFP
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No podobno Plus zrobił premie dla sprzedawców, którzy jak najmniej wypowiedzeń przyjmą.gajorek1977 pisze:To pewnie taki przykaz mieli i baba dostanie premię za moją krzywdę
Zawsze jednak można się bronić i walczyć o swoje.
-
- Stały użytkownik forum
Faktycznie liczy się data dostarczenia wypowiedzenia. Ja swoje wypowiedzenia wysłałem poleconym priorytetem dwa tygodnie przed upływem terminu. Przy poleconym można ustalić dokładną datę dostarczenia. W razie potrzeby można złożyć reklamację na poczcie i wtedy się dowiemy kiedy przesyłka została dostarczona. Można wysłać dodatkowo wypowiedzenie faksem, chociaż skuteczność prawna jest dyskusyjna, jednakże zawsze można się tym bronić i zawsze wszystko zależy od sądu. Można też wysłać skan wypowiedzenia emailem (skuteczność prawna jest podobna jak faksu) na adres email BOK, ale uwaga email BOK-u nie przyjmuje dużych załączników. Tydzień temu wysłałem wypowiedzenia poleconym priorytetem, faksem i emailem. Dzisiaj zadzwoniłem do BOK i potwierdzono mi wpłynięcie wypowiedzeń oraz jednego przeniesienia numeru. 20 lipca mają mi wyłączyć wszystkie numery w Plusie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Do tego używa się zawsze, żółtej kartki (potwierdzanie odbioru). Zawsze jak się wysyła jakieś pisma urzędowe czy to nawet inne sprawy należy wysyłać z potwierdzeniem odbioru. 2zł chyba a ile mniej kłopotów.jackmarc32 pisze:Przy poleconym można ustalić dokładną datę dostarczenia.
Jak byś spełnił wymogi typu podpis elektroniczny etc. to jest wszystko ok.jackmarc32 pisze:Można też wysłać skan wypowiedzenia emailem (skuteczność prawna jest podobna jak faksu)
Ogólnie można wypowiadać pismo u operatora zgodnie z jego regulaminem dotychczasowym, na którym jeszcze działamy.
-
- Stały użytkownik forum
Oczywiście, że z żółtą kartką jest lepiej, ale ja pisałem o sytuacji kiedy ktoś wysłał poleconym bez żółtej kartki. 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No to tak.jackmarc32 pisze:ja pisałem o sytuacji kiedy ktoś wysłał poleconym bez żółtej kartki.

-
- Początkujący użytkownik forum
Ale mam pecha!! dlaczego ??
Rachunkami zajmują się rodzice i gdy przyszła informacja o możliwości zerwania to nic mi o tym nie powiedzieli a ja się dzisiaj dowiedziałem.
a tak bardzo chce zerwać umowę z iplusem że szok!!
A nie wiecie czy mogę jeszcze jakoś zerwać tą umowę jak dzisiaj mija 9 dzień od zapłaty ostatniego rachunku( bez płacenia kary). W telewizji leci reklama od play że jeżeli operator zmieni umowę to można ją zerwać bez żadnych konsekwencji więc można by się na coś takiego powołać?? Jest to napisane gdzieś w jakichś prawach konsumenta czy coś??
Nie pisz bluzg na forum.
Rachunkami zajmują się rodzice i gdy przyszła informacja o możliwości zerwania to nic mi o tym nie powiedzieli a ja się dzisiaj dowiedziałem.

A nie wiecie czy mogę jeszcze jakoś zerwać tą umowę jak dzisiaj mija 9 dzień od zapłaty ostatniego rachunku( bez płacenia kary). W telewizji leci reklama od play że jeżeli operator zmieni umowę to można ją zerwać bez żadnych konsekwencji więc można by się na coś takiego powołać?? Jest to napisane gdzieś w jakichś prawach konsumenta czy coś??
Nie pisz bluzg na forum.
Ostatnio zmieniony 2009-06-06, 13:54 przez maXiking, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Z czego co już było pisane przez
Alcek napisał/a:
Alcek napisał/a:
Kod: Zaznacz cały
Plus od 30 czerwca zmienia regulamin. Według tego, co pisza na Telepolis, by zerwać umowę należy w ciągu 7 dni od daty płatności rachunku, z którym został przesłany regulamin wypowiedzieć umowę, uzasadniając to brakiem akceptacji zmian w regulaminie.
Netia 2Mb/s. 
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zapłaty czy dnia płatności? Na fakturze masz, że płatne do. Masz od tej daty liczone dnia następnego 7 dni na wypowiedzenie.maXiking pisze:A nie wiecie czy mogę jeszcze jakoś zerwać tą umowę jak dzisiaj mija 9 dzień od zapłaty ostatniego rachunku
Tu jest ważny termin płatności a nie faktycznej zapłaty.
- Jojo
No i stało się.
Nawet jest coś o inwigilacji.
Ciekawe emocje wnosi ta nowelizacja.W Dzienniku Ustaw Nr 85, poz. 716 została opublikowana ustawa z dnia 24 kwietnia 2009 r. o zmianie ustawy Prawo telekomunikacyjne oraz niektórych innych ustaw.
Warto przypomnieć, że zapis o bezpłatnym przeniesieniu numeru wywołał wiele emocji. Eksperci przewidują, że niewykluczone jest, iż operatorzy zaskarżą nowe prawo telekomunikacyjne do Europejskego Trybunału Sprawiedliwości.
Czy to oznacza, że teraz nie będzie się płaciło całości kary, za wcześniejsze zerwanie umowy?Kolejna prokonsumencka zmiana określa, że w przypadku jednostronnego rozwiązania umowy przez abonenta lub przez dostawcę usług z winy abonenta przed upływem terminu ustalonego w umowie, abonent powinien zwrócić równowartość przyznanej ulgi na dzień rozwiązania umowy, a nie jak dotychczas na dzień jej podpisania.
Nawet jest coś o inwigilacji.
Nowy art. 180a stanowi pierwszą część implementacji do krajowego porządku prawnego dyrektywy UE w sprawie retencji danych telekomunikacyjnych. W artykule tym wskazano, że retencja danych będzie służyła szczególnie wykrywaniu przestępstw skierowanych przeciwko obronności, bezpieczeństwu państwa, bezpieczeństwu i porządkowi publicznemu oraz przestępstw skarbowych. Operator publicznej sieci telekomunikacyjnej oraz dostawca publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych będą mieć obowiązek zatrzymywania i przechowywania danych przez 24 miesiące.
Elektroniczna rewolucja
- bob
- Guru bezprzewodowy
To przy naszych "czystych" wysoko postawionych urzędnikach oznacza tylko jedno...Jojo pisze:Operator publicznej sieci telekomunikacyjnej oraz dostawca publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych będą mieć obowiązek zatrzymywania i przechowywania danych przez 24 miesiące.

Ciekawe co z tymi co im zabrano pieniądze? Prawo może nie działa wstecz ale jeśli było sprzeczne z konstytucją jak vat na samochody to może być ciekawie.Jojo pisze:Kolejna prokonsumencka zmiana określa, że w przypadku jednostronnego rozwiązania umowy przez abonenta lub przez dostawcę usług z winy abonenta przed upływem terminu ustalonego w umowie, abonent powinien zwrócić równowartość przyznanej ulgi na dzień rozwiązania umowy, a nie jak dotychczas na dzień jej podpisania.

-
Zapłacone było 28 maja a musiałem zapłacić do 1 czerwca czyli liczone jest od 1 czerwca( razem z 1 czy po 1)??ja.michal pisze:Zapłaty czy dnia płatności? Na fakturze masz, że płatne do. Masz od tej daty liczone dnia następnego 7 dni na wypowiedzenie.
Tu jest ważny termin płatności a nie faktycznej zapłaty.
a te 7 dni to dni chyba robocze??
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-06-06, 20:46 ]
Wycięcie autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-06-06, 19:46 przez maXiking, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
maXiking, kalendarzowe a zapłacić mogłeś dzisiaj ale w poniedziałek też zdążysz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Załóżmy:maXiking pisze:Zapłacone było 28 maja a musiałem zapłacić do 1 czerwca czyli liczone jest od 1 czerwca( razem z 1 czy po 1)??
a te 7 dni to dni chyba robocze??
Termin wymaganej płatności 1 czerwca. Masz 7 dni od terminu wymaganej płatności. 7 dni liczy się od dnia następnego czyli od 00.01 2 czerwca. Czyli do 9 czerwca operator musi dostać pismo, a Ty musisz mieć potwierdzenie na tą datę z podpisem i pieczątką operatora.
- bob
- Guru bezprzewodowy
A nie ósmego?ja.michal pisze:Czyli do 9 czerwca operator musi dostać pismo
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Liczysz zawsze od pełnego dnia.
Bo zawsze może być wpłata do 23.59.
Bo zawsze może być wpłata do 23.59.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Czyli cały 2,3,4,5,6,7,8 a 9 to już ósmy dzień. Nie tak? 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak. Do 9 do 23.59.59 musi pismo wpłynąć.
Tutaj masz co i jak z terminem w umowach cywilnoprawnych.
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Jak-pop ... 42364.html
Tutaj masz co i jak z terminem w umowach cywilnoprawnych.
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Jak-pop ... 42364.html
- bob
- Guru bezprzewodowy
Dobra poczytam.ja.michal pisze:Tutaj masz co i jak z terminem w umowach cywilnoprawnych.

No to coś dla mnie...Wiele osób często ma problemy z prawidłowym liczeniem terminów spełnienia świadczenia (w szczególności terminów zapłaty), wypowiedzenia umowy czy odstąpienia od niej. Tymczasem nawet z pozoru nieznacząca pomyłka o jeden dzień może mieć poważne dla nas konsekwencje.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
bob, Ty jako przedsiębiorca to raczej powinieneś mieć to w jednym palcu. 

- bob
- Guru bezprzewodowy
No i mam.ja.michal pisze:bob, Ty jako przedsiębiorca to raczej powinieneś mieć to w jednym palcu.

maXiking tak jak napisałem na początku w poniedziałek 8.06.2009 masz to załatwić najpóźniej.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
I nie dać się zbyć gościowi w salonie.bob pisze:maXiking tak jak napisałem na początku w poniedziałek 8.06.2009 masz to załatwić najpóźniej.

A jak powie, że system nie działa to mieć już pismo przygotowane w 2 egzemplarzach. Jedno im dać a na drugim pieczątke i podpis sprzedawcy z datą (nawet z godziną) przyjęcia.
-
Dzięki dzięki dzięki!! Na taką odpowiedź liczyłem
Mam jeszcze szanse i nie moge jej zmarnować, bo iplus to czyste zło.

Mam jeszcze szanse i nie moge jej zmarnować, bo iplus to czyste zło.
Ostatnio zmieniony 2009-06-07, 20:39 przez maXiking, łącznie zmieniany 1 raz.
-
A jak mam na siebie 4 numery w plusie i z jednego chciałbym zrezygnować (bo nie jest dla mnie korzystny) to czy mogę tak zrobić czy od razu trzeba rezygnować ze wszystkich? Bo chce jutro iść do plusa bo 1.06.09 upłynął mi termin płatności i ostatni dzwonek.
-
To dotyczy wszystkich umów na twoją osobę w plusie nie zależy cz masz 5 telefonów i 2 Iplusy rezygnujesz z wszystkiego albo z niczego .
Netia 2Mb/s. 

-
- ### BAN ###
Bez sensu mogli zrobić że można z jednej rzeczy zerwać umowę a nie z wszystkiegoszmitz pisze:rezygnujesz z wszystkiego albo z niczego

Z drugiej strony jak na to patrzeć na jeden telefon regulamin Ci pasuje a na drugi nie

Ostatnio zmieniony 2009-06-07, 17:03 przez przemox.1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Byłoby to nielogiczne. "Nie zgadzam się z tym co napisaliście, ale tylko przez 1/5 doby".przemox.1 pisze:Bez sensu mogli zrobić że można z jednej rzeczy zerwać umowę a nie z wszystkiego
-
Ja byłem w salonie i dzwoniłem w mojej sprawie co wcześniej pisałem że regulaminu nie dostałem i powiedzieli że w czerwcu będzie a jak nie będzie to dzwonie do BOKu i idę do Rzecznika Praw Konsumentów by zrobić z nimi porządek . Kolega jak rezygnował z Iplusa to kartę sim chcieli zobaczyć czy nie zgubił (
) już nie maja co wymyślać wziął kartę sim to rachunki chcieli zobaczyć za 5 miechów czy popłacił . Za 3 razem zrezygnował bo nawet modem zabrał .

Ostatnio zmieniony 2009-06-07, 19:45 przez szmitz, łącznie zmieniany 1 raz.
Netia 2Mb/s. 

- yagi

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie