W czym pomaga wgrywanie nowego softu?
Moderator: Moderatorzy
- Blazej
- Specjalista bezprzewodowy-senior
W czym pomaga wgrywanie nowego softu?
Witam.
Tak sobie siedzę przeglądam to forum i naszło mnie pytanie co daje wgranie nowego softu i firmware do modemu? Może poprawia się jakieś ukryte parametry modemu lub wgrywa nowe funkcję? Pytam bo jakby to dawało jakieś widoczne efekty to sobie też bym coś takiego wgrał.
Tak sobie siedzę przeglądam to forum i naszło mnie pytanie co daje wgranie nowego softu i firmware do modemu? Może poprawia się jakieś ukryte parametry modemu lub wgrywa nowe funkcję? Pytam bo jakby to dawało jakieś widoczne efekty to sobie też bym coś takiego wgrał.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: W czym pomaga wgrywanie nowego softu?
Jeśli chodzi o firmware to są likwidowane błędy poprzednich wersji. Np. E160 z Playa sypał mi błędy koło 30 na 1h. Po zmianie firmware na nowy 0 błędów na ponad 9h.
Zmiana dashboardu (oprogramowania w modemie, który manager instaluje po podłączeniu) na zazwyczaj nowsze sterowniki, ale nie zawsze. Tutaj głównie firmware poprawia działanie jak są problemy.
Zmiana dashboardu (oprogramowania w modemie, który manager instaluje po podłączeniu) na zazwyczaj nowsze sterowniki, ale nie zawsze. Tutaj głównie firmware poprawia działanie jak są problemy.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ale jak działa dobrze to lepiej nic nie grzebać bo zazwyczaj nowy firmware nic nie wnosi co się nam może przydać. Jakieś udogodnienia telekomunikacyjne z których nie korzystamy. 

- Blazej
A jak wgrać nowy firmware i skąd go pobrać mój modem huawei e169. Czy wgranie nowego firmware jest bezpieczne i czy nagle nie przestanie mi działać bo coś pójdzie nie tak?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Nie jest bezpieczne.Blazej pisze:Czy wgranie nowego firmware jest bezpieczne
Tak się może stać.Blazej pisze:czy nagle nie przestanie mi działać bo coś pójdzie nie tak?
Jak napisałem jeśli nie musisz to tego nie rób.
- Blazej
bob, Wielkie dzięki za ostrzeżenie, skoro tak to nie będę nic wgrywał 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Blazej, piszę jeśli nie masz kłopotów i wszystko działa jak należy. 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Więc poprawia błędy, czasem dojdzie jakaś nowa komenda AT, a czasem (jak było ostatnio na forum w przypadków E220 oraz E630) nowe firmware dodaje obsługę ZeroCD. Czasem umożliwia prowadzenie rozmów głosowych przez modem oraz zestaw słuchawkowyBlazej pisze:Może poprawia się jakieś ukryte parametry modemu lub wgrywa nowe funkcję?

Też taką zasadę wyznajębob pisze:jeśli nie masz kłopotów i wszystko działa jak należy.![]()

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- ### BAN ###
Ja musiałem zmienić w E160 bo dużo błędów sypał przez godzinkę potrafił ok 200 ale po zmianie jest 0 i jest dobrze
po co ja to wgrywałem ![:]](./images/smilies/splash.gif)

Późniejbob pisze:jeśli nie masz kłopotów i wszystko działa jak należy

![:]](./images/smilies/splash.gif)