Raz HSDPA raz UMTS!!!
Moderator: Moderatorzy
- Blazej
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Raz HSDPA raz UMTS!!!
Witam.
Mam taki dość denerwujący problem, a tak jaśniej to modem raz mi łapie sygnał hsdpa za chwile zmienia się na umts i po kilku minutach znowu jest hsdpa i tak w kółko dodam jeszcze że tak się dzieje od momentu kupienia anteny bo łapie mi co prawda hsdpa ale na zero kresek czasem tylko na jedną i tak wariuje. Jest to bardzo denerwujące bo jak pobieram coś z neta i mi się sygnał zmieni to mi przerywa i muszę zaczynać od nowa. Proszę o jakieś rady może programy które pomogą mi wymusić tylko hsdpa albo coś innego zrobić aby nie przerywało.
Mam taki dość denerwujący problem, a tak jaśniej to modem raz mi łapie sygnał hsdpa za chwile zmienia się na umts i po kilku minutach znowu jest hsdpa i tak w kółko dodam jeszcze że tak się dzieje od momentu kupienia anteny bo łapie mi co prawda hsdpa ale na zero kresek czasem tylko na jedną i tak wariuje. Jest to bardzo denerwujące bo jak pobieram coś z neta i mi się sygnał zmieni to mi przerywa i muszę zaczynać od nowa. Proszę o jakieś rady może programy które pomogą mi wymusić tylko hsdpa albo coś innego zrobić aby nie przerywało.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Raz HSDPA raz UMTS!!!
Blazej normalne. Jeżeli nic nie pobierasz przerzuca się na UMTS jeżeli pobierasz na HSDPA.
[ Dodano: 2009-04-20, 19:01 ]
Ale skoro zrywa to za słaby sygnał. Jaka ta antena?
[ Dodano: 2009-04-20, 19:01 ]
Ale skoro zrywa to za słaby sygnał. Jaka ta antena?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Blazej, normalne zachowanie modemu przy słabym sygnale.
Nie wymusisz żadnym programem HSDPA bo to rozwinięcie UMTS. O tym modem decyduje.
Modemy Sierry trzymają cały czas to co jest, nie skaczą 3G <-> HSPA. Huawei chodzi właśnie tak jak napisałeś.
Masz antenę dookólną czy kierunkową?
Nie wymusisz żadnym programem HSDPA bo to rozwinięcie UMTS. O tym modem decyduje.
Modemy Sierry trzymają cały czas to co jest, nie skaczą 3G <-> HSPA. Huawei chodzi właśnie tak jak napisałeś.
Masz antenę dookólną czy kierunkową?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Panelową.ja.michal pisze:Masz antenę dookólną czy kierunkową?

- Blazej
A istnieje jakiś program który nie będzie przerywał pobierania gdy się zasięg zmieni? 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Np. Flashget. Po przerwaniu będzie się za klika sekund ponownie próbował łączyć i zacznie pobierać plik od przerwanego momentu. Można też samemu za pauzować i później włączyć.Blazej pisze:A istnieje jakiś program który nie będzie przerywał pobierania gdy się zasięg zmieni?![]()
- Blazej
Dzięki mam ten program nawet zainstalowany ale nie wiedziałem że ona ma takie funkcje i go nie używałem teraz zacznę. 

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście o ile będzie to plik na FTP lub w publicznym katalogu HTTP, bo np. w przypadku ściągania z RS bez konta premium nie można wznowić pobierania, ponieważ link jest każdorazowo generowany i ważny tylko jedną sesję.ja.michal pisze:Np. Flashget. Po przerwaniu będzie się za klika sekund ponownie próbował łączyć i zacznie pobierać plik od przerwanego momentu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Blido, zgadza się.
Ostatnio zdobyłem nowe doświadczenia w takich sprawachBlazej pisze:łapie mi co prawda hsdpa ale na zero kresek czasem tylko na jedną i tak wariuje

Jeśli jest tylko 1 bts w zasięgu i hsdpa jest na 1 kreskę to użytkowanie przypomina koszmar, lepiej od razu przestawić modem na zakres edge - przynajmniej działa.
- Blazej
Ale moje połączenie w przeglądania stron i wideorozmowie przez skype jest bardzo stabilne tylko podczas ściągania mi przerywa ale tylko gdy pobieram za pomocą wbudowanego w przeglądarke programu. Z jakość połączenia jetem zadowolony bo mam dużo większy transfer niż na edge.paszczak pisze:eśli jest tylko 1 bts w zasięgu i hsdpa jest na 1 kreskę to użytkowanie przypomina koszmar, lepiej od razu przestawić modem na zakres edge - przynajmniej działa.
- wojteks
- *** Administrator ***
To jest problem narzędzia FF służącego do ściągania plików, przejdź na FlashGet/FlashGotBlazej pisze:tylko podczas ściągania mi przerywa ale tylko gdy pobieram za pomocą wbudowanego w przeglądarke programu.
Nie pomagam na PW!
- Blazej
Po burzy musiałem zdjąć antenę z dachu i zamontowałem ją w innym miejscu zasięg mi się poprawił bo teraz zamiast zera mam 1-2 kreski (3g) ale modem mi wariuje bez przerwy się zmienia kolor diody i typ zasięgu z UMTS na HSDPA ale nie co parę minut tylko co kilka sekund nie wiem co jest grane ale jak coś pobieram to przez kilka sekund jest ok transfer do 300 KB/s ale za chwile wszystko spada do zera i tak przez kolejne kilkanaście sekund. Jest szansa że to wszystko się ustabilizuje bo nie korzystałem z anteny przez 2 tygodnie a teraz na nowo jej używam może jest to wina świeżo zamontowanej anteny która musi się przyzwyczaić?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Odpada.Blazej pisze:wina świeżo zamontowanej anteny która musi się przyzwyczaić?

Może to być wina operatora. Też tak miałem dawno temu.Blazej pisze:Jest szansa że to wszystko się ustabilizuje
- Blazej
A jeżeli to ich wina to muszę im to zgłaszać czy mam tylko czekać aż problem zniknie? i ile taki stan może potrwać?bob pisze:Może to być wina operatora.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ja zgłaszałem ale się nie przyznali. Trwało to ze dwa miesiące o ile pamiętam.A jeżeli to ich wina to muszę im to zgłaszać czy mam tylko czekać aż problem zniknie?
Lepiej byłoby wykluczyć u siebie i sprawdzić na innym modemie bądź zbliżyć się do nodeB z modemem.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Zawsze warto zgłaszać takie problemy, niech wiedzą, że się coś dzieje z siecią. Nawet jak się nie przyznają to powinni coś zrobić z tą sytuacją.Blazej pisze:A jeżeli to ich wina to muszę im to zgłaszać czy mam tylko czekać aż problem zniknie?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Blazej
Ok jutro do nich zadzwonię i zgłoszę dzięki.
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Mysle ze jest to najbardziej prawdopodobna sytuacjaYaHooo pisze:Nawet jak się nie przyznają to powinni coś zrobić z tą sytuacją.

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
- Blazej
Dzwoniłem na biuro obsługi ale oni powiedzieli że wszystko jest ok ale u mnie jest coraz gorzej teraz już w ogóle nie mam zasięgu HSDPA cały czas jadę na 3g. Wszystko byłoby ok gdyby nie to że na 3g nawet strony się nie chcą otwierać a już nie wspomnę o ściąganiu czegokolwiek. Skoro u nich jest ok to może mi się coś z modemem dzieję dodam jeszcze że od czasu do czasu dioda w modemie miga we wszystkich kolorach jakie posiada. 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Blazej, a masz możliwość spróbować jak działa modem w innej lokalizacji (najlepiej aby modem łączył się z innym BTS'em)?
Ostatnio zmieniony 2009-06-11, 22:15 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- ### BAN ###
Prawie jak dyskotekaBlazej pisze:od czasu do czasu dioda w modemie miga we wszystkich kolorach jakie posiada

A działa Ci internet na 2G ?
- Blazej
tak bez problemu ale na 3g szaleje.A działa Ci internet na 2G ?

Ostatnio zmieniony 2009-06-08, 20:57 przez Blazej, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ### BAN ###
Blazej, Masz możliwość przetestowania internetu na innym modemie albo w telefonie z 3G może modem zawala sprawę
Jak nie będzie działać to idź za radą YaHooo,
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=188628#188628
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Jak nie będzie działać to idź za radą YaHooo,
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=188628#188628
- Blazej
Nie mam możliwości sprawdzenia na innym modemie ale mam fona z 3g ale jest taki problem że bez anteny mi go nie łapie a do mojego telefonu(se k850i) nie da się podłączyć anteny(chyba). Jeżeli się to nie naprawi do końca czerwca to chyba będę zmuszony do zrezygnowania z tego interntu na szczęście mam teraz taką możliwośćprzemox.1 pisze:Masz możliwość przetestowania internetu na innym modemie albo w telefonie z 3G

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Blazej, masz możliwość rezygnacji w ciągu 7 dni od dnia wymaganej płatności.
-
- ### BAN ###
Na zewnątrz też nie masz 3G ?Blazej pisze:mam fona z 3g ale jest taki problem że bez anteny mi go nie łapie
- Blazej
Ale o to chodzi że ja zasięg 3g mam 1 kreskę ale się nie da korzystać bo nawet strony się nie włączają jedyne co mi działa na tym ''3g'' to gg wcześniej miałem sygnał HSDPA i wszystko chodziło super (teraz też ten sygnał łapię ale nie na dłużej niż kilka sekund) a teraz na 3g w ogóle nic nie działaprzemox.1 pisze:Na zewnątrz też nie masz 3G

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Blazej może coś się stało z siecią. Dzwoniłeś do operatora?
Pozdrawiam YaHooo 

- Blazej
Tak powiedzieli że wszystko jest ok.YaHooo pisze:Dzwoniłeś do operatora?